BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2015

9 lata 7 miesiąc temu #983752 przez PaulinaK
Igulka27 to będzie 18 tydzień oczywiście lekarz powiedział że to jest kwestia tego jak się ułoży, liczę na to że "pokaże" co tam ma he he he.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 7 miesiąc temu #983754 przez Igulka27
Arksi Mnie też brzuch boli i kuje i wszystko zależy od dnia, w każdym inaczej :) ostatnio też po prawej stronie ale jak tak bliżej miednicy to więzadła się rozciągają podobno więc ja to bardziej traktuje że jest ok, bo coś się dzieje, rośnie. w pierwszej ciąży też byłam z tym u lekarza i mi tak właśnie powiedziała że się rozwija i to jest wszystko ok, fakt że w tej chyba mam gorzej ale licze na to że z koncem 3 miesiaca wszystko przejdzie :)

9 lata 7 miesiąc temu #983755 przez Igulka27
PaulinaK a to już w sumie można zobaczyć, do mnie ostatnio doszły słuchy że przy tych badaniach prenatalnych można juz mniej wiecej zobaczyć płeć, nie na 100% ale że juz tak mniej więcej można stwierdzić, ale nie wiem czy to prawda, też słyszałyście o czymś takim?

9 lata 7 miesiąc temu #983757 przez PaulinaK
Mnie też okropnie bolały więzadła ale to zdarzyło się tylko 2 razy, za pierwszym razem przy każdym niewielkim ruchu nogą okropne ciągnięcie w pachwinach, ale każdy mi mówił że to normalne tak więc nie panikowałam. Mnie za to zdarza się że jak kichnę czuję bardzo silne ukłucie w jajnikach albo może trochę poniżej, ale tak silne że się zwijam z bólu, jak by ktoś zakopał mi w brzuch :(

9 lata 7 miesiąc temu #983760 przez Igulka27
z tym kichnięciem to miałam tak samo. ale juz mam trochę wprawe z tym kichaniem bo miałam tak samo przed każdą miesiączką, jak mi się zbliżała i kichnełam to był taki ból że po prostu jakby mi ktoś tam coś wyrwał, i zazwyczaj zdarzało się to jak leżałam, ale podobno to nie jajniki tylko też więzadła. Tak wyczytałam bo się strasznie martwiłam czemu tak się dzieje. W czasie ciąży tez mi sie zdarzyło raz ale teraz już wiem że przed kichnięciem trzeba się skulić, np, jak leże to przyciągam kolana do klatki piersiowej, mi to pomaga.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #983762 przez PaulinaK
Igulka27 też ostatnio czytałam o tym i lekarz mi mówił że jest to możliwe ale lepiej poczekać. A Wy obstawiacie co będziecie mieć? Właśnie przyjaciółka podesłała mi coś takiego babyonline.pl/kalendarz-chinski.html ,
o też właśnie tak robię zwijam się w kłębek i jest lepiej albo kucam, pomaga.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #983763 przez Igulka27
PaulinaK ja bym strasznie chciała chlopaka bo dziewczyne już mam :) więc fajnie by było dla odmiany, ale oczywiście jak będzie dziewczynka też sie nie obraże :) a wy macie jakiś typ? to twoje pierwsze dziecko? a ten kalendarz też widziałam podobno się sprawdza w 90% niby ;) no ale mi chłopak wychodził za pierwszym razem więc sie nie sprawdziło :)

9 lata 7 miesiąc temu #983766 przez katarzynaxxx89
Ja bym chciała dziewczynkę bo chłopca mama ale jak będzie chłopczyk to też się ucieszę najważniejsze żeby dziecko było zdrowe. A co do płuci to w pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero na usg prywatnie w 24 tygodniu . A myślę nad badami prenatalnymi tylko że z braku kasu mogłabym iść tylko raz i tak myślę że jak coś to bym poszła na te usg enentyczne między 15 a 21 tygodniem lub to badanie prenatalne między 18 a 23 tygodniem tylko nie wiem czy jak raz mam zamiar iść czy to ma wogóle sens co myślicie

9 lata 7 miesiąc temu #983771 przez PaulinaK
Igulka27 tak pierwsza i jestem szczęśliwa, podekscytowana i przerażona zarazem choć ciąża była planowana. Nam marzy się chłopiec, w tym kalkulatorze tak też wyszło :) ale takie też mam przeczucie, niby są metody zaplanowania płci i przyznam szczerze że nawet skorzystaliśmy z paru wskazówek, ale raczej z przymrużeniem oka, kto wie może się udało hi hi hi.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #983772 przez Igulka27
Kurcze ja to w ogóle się nie znam na tych prenatalnych, to każdy ma? czy to tylko prywatnie się robi? mi nic lekarka o nich nie mówiła i w pierwszej ciąży też tego nie robiłam chociaż nawet nie wiem czy były te 7 lat temu takie popularne jak teraz. trochę o nich czytałam ale nie mam zamiaru ich robić jeśli nie ma takich wskazań. Słyszałam pare historii ze coś wyszło a później okazało się że jest wszystko ok. Moim zdaniem jak nie ma wskazań nie ma się co zadręczać na zapas. A usg genetyczne to nie jest obowiązkowe miedzy 11 a 13 tc?

PaulinaK ja to właśnie się pocieszam że w tym roku mam kilka znajomych spodziewających się dziecka, a dokłądnie 5 par i u wszystkich bedzie chlopak, więc licze na to że to taki rok na chłopaka :P

9 lata 7 miesiąc temu #983780 przez PaulinaK
Igulka27 o u mnie też w śród znajomych sporo ciąż, część dziewczyn już urodziła a część jeszcze :) musimy zadbać co by lud nam nie wyginął hi hi hi.
Jeśli chodzi o prenatalne to ja je będę miała robione teraz w 14 tygodniu i jeszcze w 20, ale ja nie płacę bo mam świetnego lekarza załatwia wszystkim swoim pacjentkom na fundusz. Bez względu na wiek i podstawy, badanie jest bezpieczne i dlatego skoro mam taką możliwość to czemu nie skorzystać. Zaznaczam że mam 27 lat i nie ma żadnych podejrzeń, moja przyjaciółka ma 24 lata też do niego chodzi i miała zlecone i wyszło wszystko ok.

9 lata 7 miesiąc temu #983786 przez chapsterka
PaulinaK to moja tez pierwsza dzidzia i tez mam na imię Paulina :-) ale super.
Dziś na 18 mam wizytę u naszego doktora i idzie na nią ze mną mój mąż po raz pierwszy:-))))dam znać co i jak.

Mnie dziewczynki nic nie boli i bardzo wam współczuje że odczuwacie bólllll ;-(

Wiecie co zauważyłam że bardzo dużo z Was pisze że macie ochotę na słodycze i ja właśnie tez i mówią że jak kobieta w ciąży ma ochotę na słodycze to że dziewczynka będzie ;-))))) ale to chyba przesąd żebyśmy wszystkie dziewczynki urodziły ;-))))

Do tej pory raczej miałam mieszane uczucia co do mojego stanu a od tygodnia jak mi się apetyt poprawił jestem cała w skowronkach.

9 lata 7 miesiąc temu #983788 przez paalinkaa
Usg genetyczne/prenatalne/sprawdzajace wady genetyczne jak zwal tak zwal nie jest badaniem obowiazkowym jezeli nie jestes w grupie ryzyka czyli powyzej 35 r.z lub z dodatnim wywiadem rodzinnym. Natomiast nam lekarz nie powiedzial robcie czy nie robcie, tym bardziej ze to nie on wykonuje to badanie - postawiono sprawe raczej tak ze to wazne badanie bo szpital moze przygotowac sie na jakas wade np serduszka i od razu uratowac malenstwo.

Ja robie 11 czerwca i to bedzie wtedy 13 tydz lub inaczej 12 tydz + 4 dni ;) jutro ide zrobic z krwi pappa plus wolna beta hcg bo to zas kazano nam zrobic miedzy 10-11 tygodniem.

Pojawil mi sie problem z dziaslami i krwawieniem ich... Czytal o tym i ponoc to przypadlosc 50% ciezarnych -obym szczerbata nie zostala ;)

9 lata 7 miesiąc temu #983790 przez ete21
Kobiety ale naskrobalyscie. Nie odpisze wam każdej z osobna bo jestem na tel.
NUDA
Tak przy igorze czasem się nudzę bo mam zasadę ze jak bawi się sam to mu się nie wtryniam bo potem by do wszystkiego potrzebował mojej osoby. Jak marudzi to bawimy sue razem a wtedy to ściany się trzesa.

BADANIA PRENATALNE przysługują każdej mamie na NFZ czy nie pomiędzy 10-14 tyg. Płatne są tylko te inwazyjne genetyczne prenatalne gdy te wcześniejsze są jakieś niepokojące. Po 35rz hak się nie mylę są za free

My płeć poznaliśmy w 13 tyg ba 95% była podana a w 17 tyg juz na 100% ze chłopak. Choć ja id początku czułam ze będą jajeczka innej możliwości nie brałam pod uwagę. ale i tak najważniejsze żeby było zdrowe.
Teraz byśmy chcieli dziewczynkę i liczę ze tak będzie :laugh: ale zobaczymy. Mój gin mówił ze z chłopcem łatwiej określić płeć.

9 lata 7 miesiąc temu #983792 przez PaulinaK
chapsterka powodzenia na pewno wszystko jest ok, ja też ne mam ochoty na słodycze. Jedyne na co mam ochotę to poziomki i pizza z rukolą pomidorami suszonymi i pepperoni, jutro sobie na nią pozwolę tak od święta bo będziemy obchodzić 5 rocznicę ślubu to sobie pozwolę :) bo raczej staram się nie jeść teraz takich rzeczy, choć pizza to jeden ze zdrowszych fast foodów, tak przynajmniej mówią :lol:

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia