- Otrzymane podziękowania: 0
chodzik?
- Agnieszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
te pchacze są o wiele lepsze, u mnie na pietrze jedno dziecko ma zwykły chodzik, a inne właśnie pchacza - to też o wiele bardziej mi się on podoba, przyznam, że pierwszy raz widzę, nie spotkałam się z takim, ale jest na pewno wiele lepszym rozwiązaniem
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- www.pajacyk.pl glodne dzieci nie mysla o nauce!
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
- poli
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ... dar wzrastania jest pięknem samym w sobie ...
Moniq masz rację, ale co ma zrobić matka taka jak ja która ma chore plecy i zbytnie obciążenie jest dla mnie zakazane przez lekarza. inaczej po prostu sie nie da, a wiadomo, że mały nie chodzikuje przecież cały dzień, jedynie 15-30min na całą dobę, a dla mojego kręgosłupa nawet tyle to już duża ulga
Taka matka może kupic np. chustę i w niej nosic dziecko, albo MT, albo nosidło ergonomiczne
Różnica w stosunku do zwykłych nosideł, polega na tym, że ciężar dziecka, masz równomiernie rozłożony na całym swoim ciele i nie czujesz tych kilku dodatkowych kilogramów.
Podpisano
Chustomama z chorym kręgosłupek i 11 kg dzieckiem
kasiora napisał:
tez tak rozmyslalam ze jak kupic to juz dwa w jednym . ale mam pytanie czy jest on stabilny, jak dziecko ktore uczy sie chodzic i przechyli sie na bok, leci z pchaczem??
Na pewno nie przechyli się na bok, to jest bardzo stabilne Jedynie na co zwróciłabym uwage to, żeby koła się wolno obracały. Bo w naszym nie było spowalniaczy przez co młody biegał z pchaczem zamiast chodzic, a pchacz często mu odjeżdżał. Ale na pierwszy miesiąc chodzenia zamieniliśmy pchacza na.. pudełko kartonowe i młody sobie chodził popychając pudełko. Jak już miał większą wprawę - przeszedł na pchacz
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Moniq masz rację, ale co ma zrobić matka taka jak ja która ma chore plecy i zbytnie obciążenie jest dla mnie zakazane przez lekarza. inaczej po prostu sie nie da, a wiadomo, że mały nie chodzikuje przecież cały dzień, jedynie 15-30min na całą dobę, a dla mojego kręgosłupa nawet tyle to już duża ulga
wybacz że dopiero dziś odpowiadam na ten post ale w natłoku wszystkich wypowiedzi gdzieś mi umknął ja bym na Twoim miejscu nawet z tych 15-20 minut zrezygnowała, wiem że to ulga dla Ciebie, ale ja patrzę z punktu rozwoju malucha
Twój maluch ma 7 m-cy z kawałkiem, tak? to nie raczkuje??? już chodzi??? sam czy przy meblach??? bo jeśli przy meblach to postaraj się zrobić mu dużo przestrzeni, żeby nie miał się czego chwycić i niech zasuwa na czworaka.
poli ma rację odnośnie chusty albo nosidła, tylko że chusta też z umiarem i dla mamy i dla dziecka
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
MOj maly nie raczkowal, dopiero od 2 tygodni chodzi- czasem jeszcze pada na pupe
Cytat ze strony www.mamazone.pl
" W chodzeniu potrzebna jest jednak nie tylko koordynacja ruchowa, ale także odpowiednio wyćwiczone mięśnie kręgosłupa, nóg, umiejętność zachowania równowagi. Dziecko przygotowuje się do tego stopniowo. Przez kilka miesięcy ćwiczy swoje mięśnie, wzmacnia kręgosłup. Zaczyna siadać, raczkować, wstawać, chodzić przy meblach, aż wreszcie robi pierwszy samodzielny krok. Nauki chodzenia nie należy przyspieszać ze względu na jej złożoność. Dziecko najpierw musi się nauczyć prawidłowej postawy kręgosłupa i wyćwiczyć nogi. Rozwój dziecka można oczywiście wspierać, istotne jednak jest, żeby dziecka nie wyręczać. Jeżeli dziecko samo potrafi usiąść i siedzieć - świetnie, jeżeli jednak tego nie potrafi, nie sadzaj go na siłę. Nawet, jeżeli jego rówieśnicy już samodzielnie siedzą, pozwól dziecku na wzmocnienie mięśni. Inaczej możesz spowodować u dziecka wady kręgosłupa i wady postawy, które ujawnią się po kilku, a nawet kilkunastu latach."
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
bym sobie "pieska" na spacerki wyprowadzala
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- poli
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ... dar wzrastania jest pięknem samym w sobie ...
- kasiora
- Autor
- Wylogowany
- Moderator
andziaa35 prośba o podanie źródła (w tym celu prosze o edycje posta)ja mialam problem z pchaczem bo na panelach za szybko jezdzil ale kupilismy dywan i bylo ok. Moniq juz pisala ze wazne jest zeby nauczyc malego padania na pupe
MOj maly nie raczkowal, dopiero od 2 tygodni chodzi- czasem jeszcze pada na pupe
Cytat z pewnej strony
" W chodzeniu potrzebna jest jednak nie tylko koordynacja ruchowa, ale także odpowiednio wyćwiczone mięśnie kręgosłupa, nóg, umiejętność zachowania równowagi. Dziecko przygotowuje się do tego stopniowo. Przez kilka miesięcy ćwiczy swoje mięśnie, wzmacnia kręgosłup. Zaczyna siadać, raczkować, wstawać, chodzić przy meblach, aż wreszcie robi pierwszy samodzielny krok. Nauki chodzenia nie należy przyspieszać ze względu na jej złożoność. Dziecko najpierw musi się nauczyć prawidłowej postawy kręgosłupa i wyćwiczyć nogi. Rozwój dziecka można oczywiście wspierać, istotne jednak jest, żeby dziecka nie wyręczać. Jeżeli dziecko samo potrafi usiąść i siedzieć - świetnie, jeżeli jednak tego nie potrafi, nie sadzaj go na siłę. Nawet, jeżeli jego rówieśnicy już samodzielnie siedzą, pozwól dziecku na wzmocnienie mięśni. Inaczej możesz spowodować u dziecka wady kręgosłupa i wady postawy, które ujawnią się po kilku, a nawet kilkunastu latach."
na przyszlosc dla innych forumowiczek -cytujac jakis artykul, poradnik , zawsze podawaj zrodlo. dziekuje
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Scholastyka21
- Wylogowany
- gadatliwa
- mój skarbek
- becia*1980
- Wylogowany
- pierwsze słowa