- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie czerwiec 2012
Mamusie czerwiec 2012
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
Poza tym: szczepionka Euvax B jest produkowana w Korei i ma bardzo złą sławę. to nie pierwszy raz, gdy całe serie tej szczepionki były w Polsce wycofywane, bo szkodziły dzieciom. Zdarzało się to wiele razy, w tym w 2011 roku.Trzeba pamiętać, że większość szczepionek jest produkowana w krajach takich jak Korea, Indonezja, Indie, gdzie bardzo łatwo o zanieczyszczenia takich szczepionek. Wiele państw całkowicie zrezygnowało ze szczepionki Euvax B.
Komunikat Głównego Inspektora Farmaceutycznego:
Przedstawiamy treść decyzji Głównego Inspektora Farmaceutycznego o wycofaniu z obrotu produktu leczniczego Euvax B.
Na podstawie art. 122 ust. 1 ustawy z dnia 6.09.2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. Nr 45, poz. 271 z późn. zmianami), w związku z art. 104 i 108 § 1 ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) wycofuje z obrotu na terenie całego kraju produkt leczniczy:
EUVAX B, 10 mcg zawiesina do wstrzykiwań 0,5 ml a 10 fiolek
numer serii: UVA 10012, data ważności: 30.09.2013
podmiot odpowiedzialny: LG Life Sciences Poland Sp. z o.o.
Niniejszej decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
UZASADNIENIE:
W dniu 12.07.2012 r. do Głównego Inspektora Farmaceutycznego wpłynęła decyzja Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Farmaceutycznego w Rzeszowie wstrzymująca w obrocie i stosowaniu na terenie województwa podkarpackiego przedmiotową serię produktu leczniczego EUVAX B.*Decyzja została podjęta w związku ze stwierdzeniem niehomogenności w niektórych fiolkach ww. serii produktu leczniczego*.
Mając na uwadze powyższe, ww. seria nie może być przedmiotem obrotu oraz nie może być stosowana w lecznictwie do czasu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania.
Strona po otrzymaniu powyższej decyzji, zobowiązana jest do natychmiastowego podjęcia działań określonych w przepisach Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 marca 2008 r. w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 57, poz. 347).
----
Przedstawiamy treść decyzji Głównego Inspektora Farmaceutycznego o wstrzymaniu w obrocie i stosowaniu produktu leczniczego Prevenar 13.
Na podstawie art. 121 ust. 2 i art. 108 ust. 4 pkt. 2 ustawy z dnia 6.09.2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2008r. Nr 45, poz. 271, z późn. zm.), w związku z art. 104 oraz 108 § ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) Główny Inspektor Farmaceutyczny wstrzymuje w obrocie oraz stosowaniu na terenie całego kraju produkt leczniczy:
Prevenar 13, zawiesina do wstrzykiwań numer serii: F72956, data ważności: 04.2014 r. podmiot odpowiedzialny: Wyeth Lederle Vaccines S.A., Wielka Brytania
Niniejszej decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
UZASADNIENIE
*W dniu 10 sierpnia 2012 r. do Głównego Inspektora Farmaceutycznego wpłynęła informacja od Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Farmaceutycznego dotycząca podejrzenia niespełnienia wymagań jakościowych ww. produktu leczniczego*. Mając na uwadze powyższe, ww. seria nie może być przedmiotem obrotu oraz nie może być stosowane w lecznictwie do czasu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania.
Strona po otrzymaniu powyższej decyzji, zobowiązana jest do natychmiastowego podjęcia działań określonych w przepisach Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 marca 2008 r. w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 57, poz. 347).
źródło:
www.farmaceutycznyportal.pl
Podejrzana szczepionka "Euvax B" wycofana
Źródło: Dziennik Łódzki Data dodania: 2007-05-25 09:01 i
Odsłon:
32467
Komentarzy:
6
Ocena:
3 pkt
Główny Inspektor Farmaceutyczny nakazał wycofanie z obrotu wszystkich serii szczepionki przeciw żółtaczce typu B - Euvax B, którą wyprodukowano w Korei. Niestety, wiele osób zdążyło jej użyć.
Tak drastyczną decyzję podjął po tym, jak Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że szczepionka może wywołać poważne powikłania, a nawet śmierć. Chodzi nie tylko o serie, które znalazły się w aptekach, ale i o szczepionki dostępne wyłącznie w szpitalach, przeznaczone do obowiązkowego szczepienia noworodków.
Nella Jagodzińska z Łodzi kupiła szczepionkę, zanim wydano nakaz jej wycofania i zdążyła już przyjąć dwie dawki. Aby szczepienie chroniło przed zakażeniem żółtaczką, musi przyjąć jeszcze jedną dawkę. Kobieta jest przerażona, bo nie wie, co ma dalej zrobić.
W takiej sytuacji znalazło się wielu mieszkańców Łodzi i województwa, którzy zdecydowali się zaszczepić Euvaxem B. Połaszczyli się na koreański wyrób, bo jest prawie o połowę tańszy od szczepionek innych producentów. Jedna dawka Euvaxu B kosztuje niewiele ponad 26 zł, podczas gdy za inne, np. Engerix, trzeba zapłacić 49-50 zł.
Wydział Zdrowia Publicznego UMŁ wystosował już pisma do przychodni podlegających miastu, aby zaprzestały wystawiania recept na Euvax B. Podobne pisma zostały rozesłane do aptek komunalnych.
Zdaniem eksperta
Prof. Daniela Dworniak, konsultant wojewódzki ds. chorób zakaźnych w Łodzi: - Radziłabym wszystkim, którzy są w trakcie szczepień szczepionką serii wymienionych przez GIF, aby z niej zrezygnowali. Jeśli pacjent musi się zaszczepić przeciwko WZW typu B, bo jest przed operacją i szpital nie chce go przyjąć, niech dokończy szczepienie inną szczepionką, nawet jeśli już zaaplikował dwie dawki. Z noworodkami sprawa jest łatwiejsza, bo szpital je szczepi i ma obowiązek wycofać niebezpieczną szczepionkę.
Lucyna Krysiak
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- iwonka_wwa
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0
To nam państwo funduje bezpłatne szczepionki..prorodzinne państwo cholera jasna. Gdybym szczepiła tym euvaxem pozwałabym państwo za narażanie dzieci. Płaci się tyle na NFZ i takie nam fundują nerwy. Szkoda słów...
- aostra
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Kubuś 06.05.2012r :*
- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dzidostwo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
sister.anna ja gdy Amelka jest w wanience to nie raz się z nią bawię a to rączki jej wyciągam za siebie i normalnie i znow za siebie i wzdłuż ciałka żeby miała nózkę z rączką na przemian do siebie i taki jakby rowerek i chlapie jej rączkami i stópkami

a co do podnoszenia to jej nie podnoszę za rączki, daje jej dwa paluchy ona łapie (ja je trzymam w miejscu, a ona sama sie podnosi) nie to ze ja ja podnosze.. no i lezy czesto na brzuszku i przewracam ją czasem na boczki

Madeline moja Amelka śpi na boku zależy na którym uśnie, ale sama w nocy sie przewraca na plecki

Dziewczyny, ale bardzo Wam współczuję tych problemów
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
oby wszystko szybko powróciło do normy ;*
chłopek śliczny chłopak

iwnka_wwa no to na prawdę długo mieliście tego kikuta, a ciemieniuchy u nas nie bylo jak na razie, oby się nie pojawiła

Wczoraj Amelka usnęła po 21 i spała do 4;35a póniej do 8:30

Moja Zdolniacha

- Mirella
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Klaudia - najcudniejsze dziecię na świecie
- Otrzymane podziękowania: 72

- nataleczka_92
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Oliwka 23.08.2009 Filipek 12.06.2012 Skarbusie:*
- dzidostwo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Joanna
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kochamy Cię nad życie:*
udało mi się Was nadrobić, dużo tego było

u nas wszystko w porządku, Alunia pięknie śpi w łóżeczku, a w nocy budzi się tylko raz

uśmiecha się do nas coraz więcej, uwielbiam jak się śmieje

ja wczoraj odwiedziłam wieczorem przychodnię, bo coś mnie cisnęło niby w klatce piersiowej, trochę jakby coś mi stało w przełyku...siedziałam w gabinecie z 40 minut, lekarz zrobił dokładny wywiad, osłuchał mnie aż dwa razy, na miejscu zrobili nawet ekg!

koni wieczorem wrzucę zdjęcie nowej fryzury
chłopek Sebulek słodziutki

Mykam, bo mamy dużo sprzątania, mąż okna myje

i trzeba uciekać na spacerek z Alutką, bo pogoda jest świetna

Buziaki
- dzidostwo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- nataleczka_92
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- nataleczka_92
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Koni
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama"

nataleczka mój mały lubi karuzele ale ja go przy niej nie usypiam bo to odwrotny skutek by przyniosło

Didostwo Amelcia pięknie sięga po zabaweczki oj widać ta różnice w postępach dzieci widac.
rybka mam nadzieję że Mati da w końcu mamusi odpocząć choć jak wiesz mój Kacper też uwielbia niespac w dzień i być na rączkach

iwonka my też jeszcze nie mielismy ciemieniuchy ale koleżanka przywiozła mi emolium do jej zmiekczania i ponoć jest rewelacyjne ale ja jeszcze nie próbowałam. A kikut fajnie że sobie poszedł choć był bardzo długo.
Kacper po szczepieniu jest nieswoj i budzi mi się w nocy co 3h

- chłopek
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
ja mojemu dalam i spał cały dzien i noc
mozliwe ze go bolało cos albo sobie przypominal
- Koni
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- "Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama"