BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 11 miesiąc temu #282190 przez chłopek
sister ale ci zazdroszcze ja dopiero połówkowe w 22 tyodniu mam ale mi sie to dłuży

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #282227 przez chłopek
dziewczyny wy też strasznie duzo owoców jecie? bo ja duzo mandarynek i jabłek. z ksawciem pomidory koktajlowe jadłam i to w dużej ilości

12 lata 11 miesiąc temu #282330 przez Madeline
Asia gratuluje :)

Ja też jem dużo owoców. Dziś czuję się znów kompletnie zmęczona, a tu jeszcze jutro, czwartek i piątek do pracy. Ehh... Po 12h. Jak nie uda mi się załatwić zwolnienia to chyba przejdę na 8h ale za to codziennie. Nie wiem...

A co to jest te usg połówkowe? Specjalne jakieś?

Chlopek Ty włosy farbujesz? A można? Bo ja też mam pasemka od ślubu, a ślub był w sierpniu i mam dość spore odrosty i byłam przekonana, że nie można farbować. A tak już dawno pofarbowałabym sobie włosy :)

12 lata 11 miesiąc temu #282409 przez Koni
chłopek no to dawaj i pokaż efekty ;)

blue01 zazdroszczę ruchów!

Ja już sama nie wiem bo czasami mi się wydaje że coś czuje tak jakby ruchy ale jakoś tak nie jestem na 100% pewna :)

sister.anna ja mam 7 lutego a potem chcę jeszcze zrobić u mojego doktorka w PL więc jak tutaj się nie dowiem to mam nadzieje że w Polsce się ujawni maluch ;)

Madeline nie wiem jak w PL ale w Irlandii z tego co doczytałam to badają czy dziecko się prawidłowo rozwija i czy nie ma jakiś wad no i można poznać płeć maleństwa o ile pokaże co ma między nóżkami.

A co do włosów to można farbować tylko żeby nie dotykały włosy czyli farba nie może być nakładana u samej nasady ;)

Dziewczyny czy wy też czasami macie takie wzdęcia i ból w dole brzucha? Kurczę nie wiem czy to dzidzia się tak rusza i to dlatego bo nic nie dźwigałam żeby mogło być od tego :S

12 lata 11 miesiąc temu #282463 przez asia886
ja narazie nie czuję ruchów a nawet nie wiem czy bym je rozpoznała a juz zaczyna sie 20 tydzień jak to szybko zleciało:-)ogólnie czuję się wspaniale:-) jutro do lekarza że swoim już mężem:-) mam nadzieje ze bedzie spoglądała na dzidzie lekarz i pozwoli by mąż był ze mną?:-)

12 lata 11 miesiąc temu #282480 przez chłopek
madeline ja cała ciąże z Ksawciem farbowałam włosy znaczy sie pasemka robłam, paznokcie żelowe tez, a usg połówkowe to dlateo se tak nazywa bo robione jest w połowe ciązy, lekarz sprawdza przepływ wód płodowych, długość dziecka, orietacyjną wagę, no i płec juz jest widoczna o ile dzidzia sie nie zasłoni
koni jednak nie zrobiłam włosów bo siostra farby mi nie przywozła :(

12 lata 11 miesiąc temu #282519 przez sister.anna
Koni poczujesz i Ty ! Spokojnie do 20tyg nie masz sie czym przejmowac, u siebie w 18tyg zaczelam rozrozniac ktore to ruchy robaczkowe a ktore fasolkowe :blink:

Madeline, ja nie wiem jak Ty wyrabiasz te 12h, niby uklad 4x12h lepszy niz 5x8h ale wierze ze ledwo zyjesz pod koniec dnia.

A z tymi owocami to pewnie ze wcinamy, ale ja zawsze mnostwo zajadalam, ostatnio sie rozbalwanilam bo udalo mi sie dostac boroweczki i truskawki naprawde taniutko i sobie zrobilam mega wyzere, mezusiowi nic nie zostalo hihi.

Jedno co Wam dziewczyny odradzam to warzywa po ktorych sie ma gazy, jednego dnia sie obiadlam kombinacja brukselki z brokulami i nocka z glowy, myslalam ze zejde tak mnie klulo, jakby mega ostra kolka. Wiadomo, miejsca mniej, miesnie pokarmowe rozluznione. Reszta wyladowala w smietniku niestety.

12 lata 11 miesiąc temu #282525 przez Natalia^^
Hej dziewczyny.
Bylismy wczoraj na tym 3d. okazało sie ze baba z recepcji zapisała mnie na samo 3d a ja chciałam włsnie takie połówkowe z opisem dla mojego lekarza.

lekarz bardzo sie troche zdenerował na te kobiety i pokazał nam maluszka w 3d ale bez badania. On widział ze to chłopiec, tak wiec jestem w kropce i nie wiem na 100% płci.

za tydzien w pt umówiłam sie na to połówkowe z nagraniem dvd. wolałam badanie niz same zdjecia i dvd...

ASIA życze szcescia i gratuluje...
Chłopek ja tez farbowałam przed swietami farba bez amoniaku...

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #282540 przez chłopek
sister ale chyba nie normalne to jest zeby zjesc kg mandarynek :) mąż wczoraj kupił i juz prawie pusta reklamówka a tez był kg, owoce to ja jadłam ale nie aż tyle.

ja będe miec tylko zwykłe usg nie 3D troche kasy mi szkoda na to usg z Ksawciem miałam zwykłe i też fajnie było widac

chciałam wam wrzucić zdjecie Ksawcia na wczorajszym spacerku ale gdzieś kabel posiałam

12 lata 11 miesiąc temu #282567 przez Natalia^^
Chłopek mi tez było szkoda kasy film i zdjecia 250 zł a badania zadnego.

A te połówkowe to jest takie zwykłe czarno białe z tym ze czasem doktor włącza takie 3d zeby rodzice sobie zobaczyli. A okazuje sie ze moj lekarz to nie robi takiego połowkowego bo ma za słaby sprzet. wiec musze zapłacic za to połówkowe... ale mysle ze dla spokoju zrobie. w koncu zdrowie maluszka najwazniejsze...

ja ostatnio tez jem b.duzo cytrusów. tak sie jednego dnia najdłam ananasa ze mi zajady powychodziły:)

12 lata 11 miesiąc temu #282605 przez sister.anna
A to Cie ladnie zrobili Natalia, chociaz teraz to pewnie lepiej juz widac czy synus czy corcia, wiec pewnie faktycznie mezczyzna sie szykuje.

Sie nie znam moze ale czy to nie jest ciut niebezpieczne robic tak 2 usg tydzien po tygodniu? Ja sie staram miec ten miesiac odstepu, niby mowia ze nie szkodzi ale kurcze czy to wiadomo?

A mozesz podac wymiary i wage? Bardzo jestem ciekawa jak te nasze dzieciatka juz urosly.

12 lata 11 miesiąc temu #282678 przez chłopek
no a mi właśnie koleżanka na staraczkach uświadomiła żeby nie jeść dużo cytrusów bo później dziecko może być uczulone,

ja mogę ci napisać ile miał Ksawcio w 20 tygodniu mam tylko wagę 300g

12 lata 11 miesiąc temu #282768 przez Koni
Natalia^^ no nieźle Cię policzyli za to USG i jeszcze żadnych opisów ani nic :/

chłopek ja też jem dużo cytrusów więc się nie przejmuj :) Czytałam gdzieś że dobrze jest dużo owoców a tym bardziej mandarynek bo to znaczy że organizm potrzebuje witaminy C :D

Dziewczyny jak wy liczycie te tygodnie? Bo jak dla mnie jak jest 16 tydzień i 6 dzień to w ciąż 16 tydzień a nie już 17 czy ja się mylę?

12 lata 11 miesiąc temu #282779 przez chłopek
Koni włąsnie moja mama mi mówiła zeby jesc dużo pomaranczy to duzo kwasu foliowego
ja mam tak jak w suwaczku nawet na usg tak wychodzi

12 lata 11 miesiąc temu #282822 przez sister.anna
Koni, to liczenie to jest takie pi razy drzwi w sumie, wg moich wyliczen od ostatniego okresu to powinnam rodzic ok 12.06. czyli teraz skonczone 19tyg i 4dni

A wg usg ( dating scan) z 13tyg wyszlo im ze dzieciatko jest wieksze i przesuneli na 02.06. i postarzeli dzidzie o tydzien.

A jak bedzie tak bedzie i juz, w sumie lepiej bo bede mogla wczesniej zaczac urlopik macierzynski i odpoczac chwilke.

Chlopek ja tez bym sie tymi cytrusami nie przejmowala, dziennie pozeram na sniadanko swiezy soczek z grejfruta i 2 pomaranczki i czasem w ciagu dnia dobije jeszcze pomarancza lub jablkiem jak mam ochote.
Dopiero chyba przy karmieniu piersia trzeba sobie dac spokoj bo cytrusy sa mocno uczulajace i alergenne. Kumpela pol roku zyla na czyms ala chrupkim chlebie i dzemie bo synus byl uczulony na praktycznie wszystko, oj nie zycze nam tego.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka