BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

11 lata 5 miesiąc temu #766916 przez Paulaaa
Cześć z rana :)

Ja jak zwykle z doskoku. Mam chwilę, bo Oliwia dopiero na 10.30 do szkoły.

Nasza mała ma katar. Wczorajsza noc była masakrą. Od 20 do 23 spała pięknie. A od północy do 3 w nocy wstawałam z 200 razy do Niej. :huh: Jeść nie, pić nie, smoka nie. O 3 dałam jej czopka, bo nie dało rady opanować jej wrzasków. Dopiero o 4 zasnęła i spała aż do 6.15. :evil:
A dziś spała od 20 do 2 - przerwa na mleko i do 6.40. I weź ją człowieku zrozum...

Oliwia zrobiła się okropna przez tą szkołę. Dusi sie na siłę, próbuje wymiotować, żeby tylko nie iść o szkoły. Po Święcie Zmarłych jedziemy do poradni PP i najprawdopodobniej odroczymy jej obowiązek o rok. Pani wychowawczyni uważa, że Oliwia nie jest gotowa na szkołę (który 5latek jest). Kazała mi posprawdzać w przepisać czy na pewno Ona musi chodzić do szkoły. Jak załatwiałam szkołę to pomagała mi cała kierowniczka z oświaty. Nic nie mówiła, że nie musi. Szukała dla Oli miejsca albo w przedszkolu albo w szkole, że nie było wolnego w przedszkolu to poszła do szkoły.

Jednak prawdą jest, że ''małe dziecko mały kłopot, duże dziecko duży kłopot''. :blink:

Monia dobrze, że sprawa z tv się wyjaśniła. :)

Katarinka, Ania śliczna. :)

Pliszka cieszę się, że u Was lepiej. :)

Dominia łączę się w bólu. Ja też wiecznie niewyspana. W dzień na pełnych obrotach, w nocy to samo. Teraz siedzę i kufel kawy piję, coby nie zasnąć w drodze do szkoły z Oli :silly:

Chomiczka gratuluję. Świetne wieści :blink:

Od paru dni młoda wali zielone mega śmierdzące kupy. Niczego nowego nie jadła. Brak mi pomysłu od czego to. Powinnam iść do pediatry czy poczekać, aż przejdzie?

Miłego dnia. :)

Idę zakryć swoje wory pod oczami :side:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #767020 przez Marlena1888
paula biedna Oliwka się męczy przez tą szkołę.. ale grono pedagogiczne faktycznie mega.. zmienia zdanie.. współczuje walki z katarem, u nas niedawno przeszedł..
ja też wiecznie nie wyspana.. ale idzie się przyzwyczaić :P innego wyboru nie mamy :blink:

O Monia u ciebie też kiepska nocka.. a co do tv.. ale kiepska sprawa.. sytuacja wkur.. cholera. ale chyba tak jak piszesz. nabierz dystansu..szkoda się kłócić ale dobrze że zwróciłaś uwagę.

u nas też, wczoraj wróciłam ze szkolenia ok 17.00 i dowiedziałam się że u teściowej była jej koleżanka z wnuczką 4letnią i się bawiła z Fifim. Filipek wczoraj nie mógł zasnąć niemiłosiernie, wypił normalnie mleczko i usnął po czym mega płacz i zachciało mu się bawić i czytać książki i przy tym zmęczony śpiący i marudny mega, dziwne to było bo nigdy nie zdarzało się takie coś. godz się z nim bawiłam i nic, nosiłam na rękach, śpiewałam, żel na ząbek ( bo idzie mu prawa 2) i nic nie pomagało.. wkońcu splułam go na psie uroki, oblał się zimnym potem i naraz w sekundzie usnął mi na rękach.. szok... baba musiała krzywo się na niego patrzeć.. nigdy bym nie uwierzyła w takie rzeczy...w nocy potem spał oki, 2 razy się budził.

chomiczka gratulacje!!!!!! :) fajnie że tak to wygląda z pracą na Twoją korzyść:) na pewno na to zasłużyłaś:)

katarinka ja też ostatnio zabiegana niesamowicie..rozumiem Cię:) a córcia przesliczna :)
gratulujemy ząbka :)

kasia duuuużo zdrówka dla Tosi :kiss: :kiss: :kiss:

Dominia stoa latek dla Igorka :woohoo: :kiss: :kiss:

jadzia bardzo mu przykro słuchać takich wieści z usa... życze wam miłości i przyjaźni i żeby się poukładało wszystko. będzie dobrze, to dobrze że walczycie 3mam kciuki :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: buziaczki :kiss: :kiss: :kiss:

a u mnie oki wt, środa prowadziła szkolenie z dorosłymi i było mega przyjemnie i fajnie. na koniec kjażdy podał mi rękę i podziękował za miłe i ciekawe zajęcia:) teraz pojadę w sobotę.
pozdrawiam Was wszystkie i miłego dnia :kiss:

11 lata 5 miesiąc temu #767076 przez michasia
Monia to niewesoło się sytuacja bratanki zapowiada. Dziewczyna pewnie bedzie miała ciężko z takim partnerem, ale może mu przemówi:)
Fajnie, że chrzestna zreflektowała i że udało się trochę naprawić szkodę.

Katarinka gratulacje dla Ani.

Chomiczka super, odbijesz się za wszelkie trudy, będziesz mogła realizować się w pracy w czymś nowym, super, dasz radę.

Princess niefajnie. Ja tak się zawsze o laptopa boję, bo zdarza mi się brać do łóżka i zasnąć...

Madlen Ania ostatnio też po kapieli i po cycu nie chce spać, gada, bawi się itd, zasypia ok.23 i wtedy śpi do 6-6.30, przerwa na cyc i śpi do 8.

Paula chyba rzeczywiście byłoby dla Oliwii dobrze, jakby jej tą szkołę odroczyli na rok. Tylko szkoda, że nie od razu. Biedna się przecież już namęczyła sporo. a tak też jak będzie po zabiegu i w ogóle, to chyba też inaczej, co?

Marlena jakieś dziwne magicznie brzmiące rzeczy piszesz.
FAjnie, że w pracy tak dobrze Cię przyjmują i że Ty się przy tym realizujesz.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #767160 przez dominia

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 5 miesiąc temu #767164 przez [email protected]
Dzień dobry :) czytam was,gorzej z pisaniem.Gabryś źle śpi ,wczoraj o północy zrobił twardą kupkę,godz nie mógł zasnąć a potem budził się co godz i tak co dziennie,nie mam siły :(

Jadzia trzymam kciuki za was,mam nadzieję że to chwilowe :kiss:

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #767171 przez Satine0
Dominia U nas to samo. Marysia jadła i parówkę i kawałek ciasta. Krem też jadła...czy tam troszkę bitej śmietany z gofra. Żyje i ma się dobrze ;-) Też uważam, że w tym wieku dziecku trzeba więcej niż tylko mleko i marchewkę. Ale to moje zdanie, nie chcę tu nikogo obrazić :)

11 lata 5 miesiąc temu #767173 przez dominia
Satine dokładnie tak samo ja nie chcę nikogo ani urazić ani obrazić ani nic z tych rzeczy :)

11 lata 5 miesiąc temu #767194 przez chomiczka
A według mnie Michasia ma rację. Co innego krem własnoręcznie przygotowany a co innego jakiś syf ze sklepu. Nie raz miałam po takim gównie sraczkę (za przeproszeniem) i bóle brzucha, to nie wyobrażam sobei jak dziecko by zniosło gdyby z tym kremem faktycznie było coś nie tak.
Zresztą jedne mamusie nie dają mięsa, inne słodyczy, jeszcze inne czegoś innego i ktoś obcy nie powinien podawać cudzemu dziecku czegoś na własną rękę własnie ze względu na to że mamusia może sobie tego nie życzyć ;) ;)

11 lata 5 miesiąc temu #767212 przez Monia_T
Pewnie, że sama marchewka nie wystarczy, ale jak ktos dałby Idze taki chemiczny krem ze sklepu, który nie wiadomo ile stał to pewnie, może z lekko mniejszą histerią :blink: ale byłabym zła.
Domowe, świeże cisto jeszcze bym przeżyła...chociaz uważam, że i tak na to za wcześnie.

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

11 lata 5 miesiąc temu #767225 przez Satine0
Oj ;-) Okej, stało się na szczęście Ani nic nie jest. Każda mam robi jak uważa. Ja Marysi pewnie też bym ociupinkę tego "chemicznego" kremu dała i pewnie była bym za to zlinczowana przez nie jedną mamę ;-) Domowego ciasta jej też daje ;-) Nie kilogramami, ale trochę jej skubnę.

11 lata 5 miesiąc temu #767237 przez chomiczka
Oj Satine, nikt tu nikogo nie linczuje - każdy wyraża swoje zdanie i tyle. Każda robi jak chce.
Ja takiego kremu bym nie dała, ciast anie dostał bo by się prędzej nim udusił, a parówki na pewno nie dostanie bo to najgorsze ścierwo. Bedzie normalnie jadł dobrą szyneczkę z dobrego źródła, ziemniaczki, mięsko i słodkie też, bo wszystko dla ludzi. I nie oczekuje że ktoś będzie robił jak ja, bo moze ja nie mam racji ale robię po swojemu i tyle.

11 lata 5 miesiąc temu #767252 przez Satine0
Żeby nie było parówkę jadła z górnej półki nie jakąś z biedronki ;-) Na tyle szalona nie jestem. A mięsko je ekologiczne :P od teściowej. Hodowane specjalnie dla niej ;-) tak samo warzywa.

11 lata 5 miesiąc temu #767260 przez ola85
Witajcie,
Ja tak na szybciutko, a z pracy może uda mi się więcej napisać...

Moim zdaniem to wybór każdej mamy, co dawać, a co nie i w to nie wnikam. Ale po poście Michasi, pomyślałam tylko, że koleżance powinno przyjść do głowy ZAPYTAĆ, a potem ewentualnie podawać. Ja bym się też wkurzyła, bo moim zdaniem to było po prostu niegrzeczne i to koleżanka powinna przeprosić. Ja sobie nie wyobrażam wciskać coś czyjemuś dziecku nie pytając wcześniej rodziców.

11 lata 5 miesiąc temu #767265 przez Monia_T
Satine nie krytykuję, masz prawo dawać co chcesz :) I jeśli Marysia dobrze to znosi to super :) Ja Idze takich "rarytasów" nie daję co nie znaczy, że będzie dzieckiem chowanym na eko warzywkach i szczęśliwych jajkach ;) Normalne jedzenie, dobre jakościowo, słodycze również ale póki mam na to wpływ to raczej nie te niewiadomego pochodzenia. Ja za parówkami nie przepadam, ale pewnie Iguli po roczku jakieś z mięsa a nie z MOMu dam.
Smakowała już kanapkę z polędwicą :)
Wiem z doświadczenia, że w pewnym momencie mamy coraz mniejszy wpływ na to co maluchy jedzą...jednak jestem zwolenniczka ostrożnego rozszerzania diety przynajmniej przez pierwsze miesiące :laugh:

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13743

11 lata 5 miesiąc temu #767266 przez Madlen
Ja bym zareagowała podobnie jak Michasia, co innego gdyby to był biszkopt z paczki (daję Petitki do deseru) Choć sprawdziłabym czystość rąk ;) . Myślę, że obiadki, deserki, jogurty, kaszki, soki wystarczą. Sama mam wrażliwy żołądek, co dopiero Adaś.

A właśnie jakie jogurty oprócz tych dedykowanych dla niemowląt dajecie? Ja Nestle.

Jadzia napisz coś...bo się martwię.

Satine zaczarowałaś teściową :)
Szymek do służby więziennej chce?
A jednak ślub kościelny :) To chyba dobrze się sprawuje jako mąż i tata :)
Mary pięknie raczkuje, Adi to samo..

Marlena a Ty co za czary odprawiasz? O co chodzi z tymi psimi urokami?
Cały czas jedna dziedzina szkoleń czy różne? Nie masz tremy?

Kasia jak się czuje Tosia?

Paula-ząbkowanie?
Też uważam, że 5letnie dziecko nie jest gotowe na szkołę
U nas też megaśmierdzące kupy.

Ola na kolacje mleko z kaszką lub kaszka. Daje się przekonać czasem do mleka, najbardziej jak mu pokażę...lusterko.. :side:

A po kolacji lubi usnąć i obudzić się na następną.. :ohmy:

Dziś Adaś obudził się rano z..... przyklejoną gumą do żucia na głowie :ohmy:
Zabijcie mnie ale nie wiem skąd...
Wiem wiem masakra. Nic nie mówicie. Tragikomedia.
Prawie zawału dostałam. Oliwka, nożyczki i poszło..

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka