BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 3 miesiąc temu #521128 przez vernix
Depeche to ciekawe co piszesz o tych buraczkach. Co jeszcze trzeba wyeliminować oprócz cytrusów, warzyw kapustnych itd.

Gdzieś czytałam, że jeśli obydwoje rodziców nie mają alergii, to w malutkich porcjach można np. zjeść cebulkę i patrzeć na reakcję dziecka. Robiłaś takie "eksperymenty" czy tylko drożdżówki wciągałaś?:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #521129 przez andzia_zg
Depeche napisał:

No niestety, ale mozna marchewke ;-)

Łooo matko :S to zostaje mi jeść codziennie gotowane ziemniaki,kurczak i marchewka :S po tygodniu mi to zbrzydnie :S ewentualnie gotowany pulpet bez sosu...
a ja tak lubie kotleciki i mięsa... :dry:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #521135 przez ufolka
Paulina 77 napisał:

A czym się zajmujesz ufolka :unsure:

nooo gastronomią :) po prostu dużo się nauczyłam, teraz babce by gały wyszły z orbit, bo wtedy to miałam gdzieś to całe gotowanie i resztę :)

AniaCzajka ja miałam z ciśnieniem takie przeboje że jak zachodziłam na wizytę to wysokie, po wizycie w domu normalne, no i kazała mi gonka mierzyć dwa razy dziennie w domu przez tydzień no i miałam normalne, więc obyło się bez leków, a jak zachodzę do gabinetu to mam 10 minut posiedzieć i dopiero ciśnienie mierzyć, bo też wychodzi wysokie jak od razu :) masz możliwość sobie pomierzyć w domu? może warto sprawdzić, bo z ciśnieniem zwłaszcza pod koniec ciąży to nie przelewki :) a infekcje i mi się zdarzały w poprzedniej ciąży, w tej jak siedzę na l4 od początku to mnie na szczęście omijały:)

z tym jedzeniem po porodzie o masakra, depeche ma rację, tylko kanapeczki z szynką, pomidor uczula, o ogórku można zapomnieć, zostaje marchewka hehe i kalafior :) chociaż z tym drugim też trzeba uważać :P z tym karmieniem piersią i chudnięciem to też mit, niestety :) no ale niektórzy jedzą powolutku wszystko, i nic się dzieciaczkom nie dzieje :) ja po porodzie zamiast schudnąć to jeszcze przytyłam na tej mojej diecie matki karmiącej ;o jadłam same kanapki z dżemem i herbatę z mlekiem piłam.. teraz już nie będe taka głupia ;p

12 lata 3 miesiąc temu #521137 przez Depeche
Kazde dziecko jest inne. I jedna matka bedzie jesc smazone, a dziecku nic nie bedzie, a u innej cokolwiek nie zje to bedzie cierpiec. Wszystko wzdymajace tzn. kalafiory, fasolka, groch nie wolno. Smazonego nie wolno, mozna duszone i gotowane. Z mlekiem i produktami mlecznymi trzeba ostroznie, bo jak wiadomo sa dzieci ze skaza bialkowa, ale ja troche jadlam, bo mojej nic nie bylo. Zadnej cebuli! Nie przyprawiac za bardzo, raczej ziola. Generalnie to najlepiej jest gotowane miesko z gotowana marchewka jesc. No trzeba uwazac, ale z biegirm czasu sie to wszystko powoli wprowadza.

12 lata 3 miesiąc temu #521141 przez vernix
Depeche napisał:

Kazde dziecko jest inne. I jedna matka bedzie jesc smazone, a dziecku nic nie bedzie, a u innej cokolwiek nie zje to bedzie cierpiec. Wszystko wzdymajace tzn. kalafiory, fasolka, groch nie wolno. Smazonego nie wolno, mozna duszone i gotowane. Z mlekiem i produktami mlecznymi trzeba ostroznie, bo jak wiadomo sa dzieci ze skaza bialkowa, ale ja troche jadlam, bo mojej nic nie bylo. Zadnej cebuli! Nie przyprawiac za bardzo, raczej ziola. Generalnie to najlepiej jest gotowane miesko z gotowana marchewka jesc. No trzeba uwazac, ale z biegirm czasu sie to wszystko powoli wprowadza.

[/i]

łłoooo matko! To ja już wolę być w ciąży :P :lol: :woohoo:

12 lata 3 miesiąc temu #521147 przez andzia_zg
vernix napisał:

łłoooo matko! To ja już wolę być w ciąży :P :lol: :woohoo:

Ja też... jak ja wytrzymam bez jedzenia pysznosci :cheer: :unsure: :huh:
Nie dziwie sie,że tka sie chudnie... skoro codziennie kanapeczka z szynka,a na obiad ziamniaki, gotowany kurak i marchewka :huh: a ja ogólnie jestem żarłok... :S

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #521159 przez AniaCzajka
zadzwoniłam do doktorka i powiedział ze mam zmierzyć wieczorem i jak bedzie wysokie to wziąć tabletkę a jeśli normalne to nie, teraz idę coś zjeść i się położyć bo z tego wszystkiego rozbolała mnie głowa, miłego popołudnia dziewczyny i dziękuje za słowa otuchy :) Buziaki dla Was:)

12 lata 3 miesiąc temu #521162 przez andzia_zg
Ale jestem niezdara... jabłko wypadło mi z rąk i musiałam gonic je przez całe mieszkanie... Zatrzymało się dopiero pod grzejnikiem :S

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #521174 przez vernix
AniaCzajka dobrze, że zadzwoniłaś. Teraz odpocznij, głowa przestanie Cię boleć i ciśnienie się ustabilizuje. Zobaczysz!

Andzia mnie tez wszystko wypada z rąk. Czasami, gdy wpadnie coś pod mebel lub stół, to czekam na przyjście męża, bo inaczej mogłabym się już nie podnieść z podłogi :lol:

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #521177 przez andzia_zg
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanko. Może banalne ale nie wiem :S

Kupujecie dla dziecka w aptece coś do noska np jakąś sól morską czy coś?
Bo nie wiem czy to stosuje się codziennie żeby nawilżyc nosek czy tylko jak pojawia sie katarek.
Bo na katar mam juz fride. Tylko nie wiem jak to jest z tymi prepratami do noska.
Do przemywania oczek mam już zapisaną na liście sól fizjologiczna,tylko został mi ten nosek...
I zastanawiam sie czy kupowac juz też Octenisept czy wstrzymac sie do urodzin, bo moze w szpitalu każą mi inaczej pielęgnować pępuszek np woda z mydłem lub spirytus.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #521187 przez Depeche
andzia_zg napisał:

Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanko. Może banalne ale nie wiem :S

Kupujecie dla dziecka w aptece coś do noska np jakąś sól morską czy coś?
Bo nie wiem czy to stosuje się codziennie żeby nawilżyc nosek czy tylko jak pojawia sie katarek.
Bo na katar mam juz fride. Tylko nie wiem jak to jest z tymi prepratami do noska.
Do przemywania oczek mam już zapisaną na liście sól fizjologiczna,tylko został mi ten nosek...
I zastanawiam sie czy kupowac juz też Octenisept czy wstrzymac sie do urodzin, bo moze w szpitalu każą mi inaczej pielęgnować pępuszek np woda z mydłem lub spirytus.

NAwet jak dziecko , takie malutkie, ma katarek to trzeba psiknac ta sola morska zanim sie zastosuje aspirator. A z tego co pamietam to na poczatku chyba kazali psikac codziennie do nosa dziecku, ale nie pamietam po co... czy, ze suche powietrze bylo, czy ze jak. No w kazdym razie trzeba miec. To jest rzecz, ktora generalnie trzeba miec przy dziecku, a i doroslemu nie zaszkodzi, bo dobrze nos oddtyka.

12 lata 3 miesiąc temu #521190 przez Gosia27
A ja właśnie przeglądam skład kosmetyków dla bobasów i faktycznie Hipp ma najmniej tych wszytskich substancji:
-zapachowych
-olejków eterycznych
-barwników
-substancji konserwujących
-szkodliwych emulgatorów
-bez dodatku mydła
I dosżłam do wniosku że jak już będziemy z malutką w domciu to będę stosowała właśnie te produkty.
Andzia_zg póki co może nie kupuj tego octeniseptu, bo co szpital to inne obyczaje. A co do noska, to ja przepłukuję i solą fizjologiczną albo roztworem wody obojętnej. Nie powinno się stosować nawilżania noska codziennie.

12 lata 3 miesiąc temu #521193 przez Lenucha217
W takim razie musze koniecznie zakupic parowar w koncu mam okazje bo tak sobie obiecuje od lat i guzik. ma ktos jakis sprawdzony godny polecenia?/

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #521205 przez andzia_zg
Gosia27 napisał:

A ja właśnie przeglądam skład kosmetyków dla bobasów i faktycznie Hipp ma najmniej tych wszytskich substancji:
-zapachowych
-olejków eterycznych
-barwników
-substancji konserwujących
-szkodliwych emulgatorów
-bez dodatku mydła
I dosżłam do wniosku że jak już będziemy z malutką w domciu to będę stosowała właśnie te produkty.
Andzia_zg póki co może nie kupuj tego octeniseptu, bo co szpital to inne obyczaje. A co do noska, to ja przepłukuję i solą fizjologiczną albo roztworem wody obojętnej. Nie powinno się stosować nawilżania noska codziennie.

no włąsnie vernix wczoraj zwróciła uwagę, że Hipp ma mało tych dodatków stąd zaczęłam sie zastanawiac wlasnie nad tymi produktami. Bo wczesniej myslalam o Nivea.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu #521211 przez Lenucha217
Andzia piszesz o tych rosmanowskich?? Bo nie wiem czy dobrze kojarze

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka