BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

11 lata 11 miesiąc temu #535456 przez andzia_zg
Depeche Ty to rzeczywiście dziś bojowo nastawiona. Bez noża nie podchodź :P

A wracając do tematu porodu ja jakoś ciągle wierzę, że będzie ok i się tym nie schizuję. Co ma być to będzie.

[*] Aniołek 10.2014

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #535459 przez Depeche
vernix napisał:

mamcia2013 napisał:
Katarzyna wezmę przykład z Ciebie i po 37 tyg wskakuję na chłopa :D wybzykam się za wszystkie czasy, oby mnie nie zajechał :silly:

[/i]

...albo odwrotnie :P :lol: :woohoo:[/quote]

z takim brzuchem, jak?

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #535465 przez andzia_zg
Depeche napisał:

vernix napisał:

mamcia2013 napisał:
Katarzyna wezmę przykład z Ciebie i po 37 tyg wskakuję na chłopa :D wybzykam się za wszystkie czasy, oby mnie nie zajechał :silly:

[/i]

...albo odwrotnie :P :lol: :woohoo:

z takim brzuchem, jak?

Już Twoj facet będzie wiedział jak i nawet brzuch mu nie bedzie przeszkadzał :P

[*] Aniołek 10.2014

11 lata 11 miesiąc temu #535468 przez vernix
Depeche napisał:

vernix napisał:

mamcia2013 napisał:

[/i]

...albo odwrotnie :P :lol: :woohoo:

z takim brzuchem, jak?[/quote]

Po celibacie da się radę:) ja na przykład zamierzam, bo mamy szlaban :lol: :blink: :woohoo:

11 lata 11 miesiąc temu #535470 przez mamcia2013
Vernix no ja raczej go nie zajade bo nie wiem czy będe miała siłę ruszać dupą :D najwyżej się wypnę :silly:

Depeche dzięki mężowi będziesz miała Kubusia :D :D

11 lata 11 miesiąc temu #535472 przez Lenucha217
ja robie z tego przepisu sa przepyszne

-500 g maki

- 8 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g stopionego masła
- cukier waniliowy
- 80 g drożdży
- smażona skórka pomarańczowa, pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu (ew. wódki)
- śliwkowe powidła lub różana konfitura
- cukier puder do posypania lub polukrowania
- ok. 750 g smalcu do smażenia

Do kubeczka włożyć drozdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, żółtka odzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
3. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też utarte żółtka. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste a nie rzadkie.
4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać drobno pokrojoną skórkę i spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
LEPIENIE PACZKÓW:
5. Gdy podwoi swoją objetość z porcji wielkości kurzego jajka robić placuszki, nakładać po porcji powideł i zlepiać, formująć pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

SMAŻENIE:
6. W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
7. Wyjmować i układać na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub lukrem.

11 lata 11 miesiąc temu #535475 przez Depeche

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 11 miesiąc temu #535476 przez katarzyna1702
Andzia no jasne choćby w najgorszych bólach ale muszą wyciągnąć z Ciebie dziecko przecież nie zostanie w Tobie . Po za tym ja to sobie jeszcze tak tłumacze he filozoficznie co to jest 24h bólu ( w najgorszym Z MOŻLIWYCH SCENARIUSZY)w porównaniu do całego życia.... i radości z dziecka tej miłości bo jak sobie tylko wyobrażę jak wychodzi ze mnie ten ciągle kopiący teraz Wiktor i mąż bierze go na ręce zapewne zalany łzami szczęścia i widzę Tych dwóch najważniejszych facetów w moim życiu to mi już się płakać chce a co mówić jak za miesiąc ciut lepiej tak będzie na prawdę ;-)
Po za tym jak starliśmy się te półtora roku o Wiktorka myślę że gorzej się wycierpiałam nie mogąc Go mieć niż teraz że będę rodzić. Poród przy myśli że mogę nie być mamą to po prostu PIKUś ;)

11 lata 11 miesiąc temu #535478 przez Depeche
Katarzyna zapisz to mezowi, niech ci zacytuje jak bedziesz rodzic. Gwarantuje Ci, ze go chyba wtey zatluczesz. Problem w tym , ze wtedy kazda minuta to juz za dlugo.

11 lata 11 miesiąc temu #535479 przez sylwia2
Witam dziewczyny. Ja tylko wpadłam sie pochwalic ze moja kuzynka wlasnie dzis zrobila prezent na Dzien Babci i urodzila 3 dni przed terminem chłopca 2700,Dostała w nocy cisnienia(miala z tym problem) i pojechała do szpitala. Była cesarka i mały w inkubatorze bo juz byl lekko siny przez to cisnienie.

11 lata 11 miesiąc temu #535481 przez Depeche
Jeszcze chce mi się pączków. Leeeeeeeeeeena!

11 lata 11 miesiąc temu #535482 przez Lenucha217
Przepraszam moj ty zlosniku :*** ale ktoras dziewczyna prosila o przepis :PPPP

11 lata 11 miesiąc temu #535484 przez andzia_zg
katarzyna podpisuje sie pod tym co piszesz. Trudno poboli troche ale za to potem tyle szczęścia... wg mnie bardzo ważna jest psychika i pozytywne podejście do porodu... ja wierzę, że będzie ok :-) pozytywne nastawienie zmienia sposób odczuwania bólu... :-)

[*] Aniołek 10.2014

11 lata 11 miesiąc temu #535486 przez katarzyna1702
Wiem wiem ale warto mieć jakiś punkt zaczepienia . Moja położna jak mi tłumaczy jak to pięknie robi się rozwarcie i że podczas skurczy trzeba być aktywnym bo to pomaga bla bla bla to też sobie myślę co Ty babo pier...dzielisz jak w bólu i tak człowiek ledwo stoi a co mówić być aktywnym.

11 lata 11 miesiąc temu #535488 przez andzia_zg
sylwia2 gratulacje dla kuzynki, że juz ma malenstwo przy sobie :-) A co u Ciebie? jak sie czujesz?

[*] Aniołek 10.2014

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka