BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 3 miesiąc temu #448122 przez koticz
Właśnie wyczytałam,że macica mojej córeczki jest już w pełni uformowana a w jej maleńkich jajnikach jest 7milionów jajeczek!!!Natomiast jądra Waszych synów są w brzuchu i czekają na uformowanie się moszny:) masakra :P

http://www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px[img] www.suwaczki.com/tickers/nzjdgox1ta3px

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #448182 przez Gosia27
Koticz[/b to jak czytasz takie ciekawostki,to chce Ci powiedzieć, że będzie mogła zaobserwować porost gruczołów piersiowych a nawet plamienie z pochwy, nie każda dziewczynka to przechodzi ale zdarza się :)

12 lata 3 miesiąc temu #448185 przez patrycja85
depeche-uuu ciasto z jabłkami;) zjadłabym:)
koticz-piękna córeczka!!! masakra to jest dopiero to ze z jednej z tych komórek zrodzi się kiedyś twój wnuk lub wnuczka:)

Polska gola:)

12 lata 3 miesiąc temu #448189 przez Gosia27
Coś mi net nawala.Zwijam się.Dobrej nocy. Jutro jadę do mamci. Z samego rana. Pa pa

12 lata 3 miesiąc temu #448226 przez Depeche
DZiewczyny polecam wam usg 4D, widać tak zupełnie normalnie, jakby zrobić dzidz zdjęcia ( pamiętam jak skwitowałam pierwsze dziecko, że brzydkie, bo jeszcze takie w 20 tyg trochę ufo jest). Róznica jest kolosalna.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #448237 przez vernix
Koticz świetne i wyraźne masz zdjęcia Córeczki, gratuluję!

Gosia bezpiecznej drogi i dużo odpoczynku Ci życzę :)

Depeche ja też poproszę kawałek:)

Patrycja smacznych frytek :)

Spadam na mecz, maż syna woła:):)(mnie już nie :woohoo: )

12 lata 3 miesiąc temu #448258 przez andzia_zg
A meczu chyba nie będzie :silly: A wystarczyło wcześniej zamknąć dach... ciołki...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #448267 przez vernix
andzia_zg napisał:

A meczu chyba nie będzie :silly: A wystarczyło wcześniej zamknąć dach... ciołki...

[/i]

Wybudowali ruchomy dach za kilka milionów, tylko po to, aby stał otwarty w październiku (w Polsce!), bo wtedy mamy przecież środek lata , skąd deszcz o tej porze roku???:laugh: witamy nad Wisłą!

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #448277 przez vernix
Mam dla Was Mamusie "mądrą" stronę do przeanalizowania w wolnej chwili, na temat tego, co powinno robić dziecko w poszczególnych miesiącach życia. Mnie to bardzo zainteresowało.Są ukazane zdjęcia co jest prawidłowe, a co nie.

www.terapia-ndt.waw.pl/rozwoj.html

Najbardziej chyba to, że w 4. miesiącu noworodek powinien łapać zabawki wyciągając rączki, brać je "na klatę" i chwytać je pewnie, a nie powinny one wisieć np. w powietrzu.Później nie powinniśmy obstawiać dziecka poduszkami, by próbowało siadać, a potem "pomagać" przy wstawaniu. Musi zrobić to samo, w swoim tempie.

12 lata 3 miesiąc temu #448448 przez Gosia27
Dzień dobry dziołszki :)
ja już zwarta i gotowa do drogi, tylko jakoś musiałam zmusić się do śniadania.Mam jeszcze z rana straszne mdłości, ale to jak głodna jestem...miłego dzionka. Całuski dla was i Waszych kruszynek.Bądźcie grzeczne i nie rozrabiajcie. Pa

12 lata 3 miesiąc temu #448460 przez kika1985
andzia a mi też podeslesz na e-maila? Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

koticz śliczna córunia :P

12 lata 3 miesiąc temu #448461 przez kika1985
gosia udanej drogi

a wiecie co wczoraj po południu po pracy zaczęło mnie boleć tak na dole na spojeniu łonowym, tak bolało że chodzić nie mogłam i wstać też musiałam podpierać się mężem, kurcze w nocy też bolało i dziś też boli, czy to normalne?? kości mi się łonowe rozchodzą czy co? też coś takiego macie? zaniepokoiło mnie to , ale czułam ruchy dzidzi więc chyba tak ma być , sama nie wiem już co myśleć

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #448499 przez andzia_zg
Cześć dziewczyny.

Ale u nas zimno.Ale na szczęście zapowiada się ładny dzień bo wyszło słońce :-)

Gosia27 szczęśliwej podróży :kiss:

vernix fajna ta stronka :-) własnie zastanawiałam się czy trzeba dziecku pomagać i w czym, kiedy co powinno robic już same itp.Dzięki,że to podesłałaś :kiss:

kika juz Ci podesłałam na maila liste wyprawkową :-)

Pytasz o te bóle.Ja własnie jak sie ostatnio zwijałam z bólu to własnie miałam takie same bóle jak Ty. Kłucie nad wzgórkiem łonowym na przemian z kłuciem z boku i nie mogłam wstać. Do kibelka szłam na wpół zgięta. Miałam tak miesiąc temu i tydzien temu. Lekarka mnie w czwartek porządnie zbadała na wizycie i na fotelu i usg dopochwowe żeby zbadać szyjke i normalne usg i wszystko ok. Następnego dnia czułam sie już lepiej. Mówiła, ze czasem niektóre kobiety tak mają. Powiedziała że jak następnym razem tak mocno zacznie boleć żebym spróbowała wziąć jedną nospę na sprawdzenie czy to bolą mięśnie gładkie. Ogólnie moja gin nie każe brać leków.
Wydaje mi się, ze to ma związek z rozszerzeniem sie miednicy, bo zauważyłam, że zrobiłam się szersza, do tego ciągną więzadła. Nasze maleństwa to już nie takie maleństwa. Od główki do pupci 15cm, do tego dodać nózki i wychodzi ponad 20cm.Nic dziwnego,że sie rozpychają i sie nie mieszczą :silly:

Wczoraj jak czekałam na mecz to przeglądałam w necie różne strony odnośnie wzrostu dziecka i rozmiaru ciuszków (bo wczoraj jak wiecie miałam dzień wyprawkowy) Czytałam na wielu forach,bo chciałam mniej wiecej wiedzieć kiedy dziecko nosi jaki rozmiar ciuszków i babki wypowiadały się, że mimo, iż np dziecko urodziło się tak ze standardową wagą 3700g to w ciuszki w rozmiarze 68 musiały juz zacząć ubierać dziecko w 2-3 miesiącu. Bardzo duzo było takich opinii m. in. też o tym jak to rozmiarówka jest zawyżona po to, by szybciej kupować wieksze rozmiary. Niektóre dzieci rozmiar 56 noszą np do miesiąca,a niektóre już na starcie lub w 2 tygodniu nosza rozmiar 62.
Ja patrząc na rozmiarówkę myslałam, że rozmiar 0-3 miesiąca to jest 56-62 a 3-6 miesiąca to raczej jeszcze 62 a gdzies ok 6 miesiac to dopiero 68, a z tego co czytalam to wychodzi na to, że troche zle napisalam ilość rzeczy wyprawkowych, że wiecej trzeba np bodziaków rozmiar 62 z długim rękawem, bo ten rozmiar nasze skarby moga nosic juz w maju. joj.Tak stwierdzilam,że raczej nie bede kupowala juz wiecej w rozmiarze 56, raczej 62 bo rekawki zawsze mozna podwinąć.

Ale sie rozpisalam :P Korek ze mnie :P

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #448504 przez kika1985
andzia uspokoiłaś mnie trochę i dzięki za listę

12 lata 3 miesiąc temu #448505 przez kika1985
u nas też słońce świeci i robi się ciepło, ogólnie ten tydzień ma być ładny i słoneczny:p dobrze przyda się trochę słońca i trzeba korzystać bo to pewnie ostatnie promienie

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka