BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

9 lata 7 miesiąc temu #975302 przez agatka_laa
Przechodzę chyba na butle. Mały za dnia, jak wspominałam, nic Mi nie spał, bo w nocy karmie Go z butli, a za dnia z piersi. Wyglądało to tak, jakby poprostu się nie Najada za dnia, bo co Go odstawiłam to był płacz. Ale pokarmu jeszcze nie zasusze, przystawkę Go dla bliskości za dnia czasami :).
Chrzciny? Czekam na ciepelko :), obstawiam pierwsza niedziele czerwca. Ilu ludzi zapraszacie? U Mnie wynikają niestety z tego kłótnie, bo ten powinien też być zaproszony i ten, a ten nie i ten też nie, ale ten tak, bo się obrazi. Masakra.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 7 miesiąc temu #975314 przez nnatt
Hej dziewczyny
Daria, myślę że nie powinnaś się stresować. Dobrze że dzieciaczek przybiera na wadze i rośnie. Z czasem przystopuje trochę więc wszystko się uśredni. Jak masz dzieciaczka na piersi to oby tak dalej i wszystko na pewno jest w normie.
J.J. rzeczywiście masz ciągłą gonitwę po lekarzach z tym małym. Podziwiam za wytrwałość. Ale z drugiej strony to dobrze że wszystko kontrolujecie i niczego nie lekceważycie. Na pewno z czasem wyrośnie na super zucha!!!
Beatakkk, mojej małej nie chrzciłam i nie planuję w najbliższym czasie. ;) Przynajmniej nie mam takich dylematów,.a wydaje mi się że miesiące wiosenno-letnie to idealne miesiące na taką okoliczność. W maju potrafi być taka ładna pogoda, słońce. Ach…aż się rozmarzyłam 
A my byłyśmy już w poradni preluksacyjnej. Wizyta poszła bardzo sprawnie. Lekarz powiedział że jeszcze bioderka nie są w pełni w panewkach ale to tak może być do 3 miesięcy życia. Zalecił noszenie dziecka „na żabkę”, czyli ze zgiętymi w kolanach i szeroko rozłożonymi nogami, ćwiczenie na brzuchu. W połowie maja mam wizytę kontrolną. A z kolei jak byliśmy na szczepieniu to lekarz badając mała usłyszał jakieś szmery i dostałam skierowanie do kardiologa dziecięcego żeby to skontrolować.
Co do skazy, niestety mój problem jest taki że nie umiem się opanować jedzeniem, a bardziej niejedzeniem niektórych rzeczy i stąd te krosty. Największy problem tkwi we mnie. Muszę bardziej walczyć ze swoimi słabościami i skończyć z podjadaniem zakazanego jedzenia.
byłyście już na kontroli u ginekologa?
pozdrowionka

9 lata 7 miesiąc temu #975320 przez nnatt
agatka, powalcz jeszcze trochę z karmieniem piersią. pomyśl sobie ile trudu już w to włożyłaś. twoje dziecko przybiera na wadze. twoje mleko jest dla niego ważne i na pewno cieszy się jak jest z Tobą tak blisko. przystawiaj jak najczęściej. moja mała też nie chce spać za bardzo w dzień. po prostu nasze niemowlaczki są coraz bardziej aktywne i mniej godzin przeznaczają na sen.
ale jak podejmiesz decyzję o przejściu wyłącznie na butlę to żyjemy w takich czasach że mieszanki są bardzo dobrej jakości, więc jak najbardziej dziecku niczego nie zabraknie (przynajmniej z witaminek ;) ) a dla dziecka najważniejsze jest zeby mama była zadowolona i szczęśliwa a nie zestresowana i wymęczona.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #975398 przez Daria86
Właśnie płacę za kawałek sernika wczoraj od 4rano walczymy,teraz już lepiej po 4kupkach,masie pierdzioszków i spacerach z małą na ręku brzuszkiem do dołu, a myślałam że może już ta skaza trochę minęła :-\ moje wyrzuty sumienia osiągnęły dziś apogeum :(
Chrzciny planujemy w czerwcu...
Co do bioderek...to mamy ciekawą historię,ale tak w skrócie jeden "lekarz "bo badaniu ręcznym stwierdził dysplazję stawów i juz chciał wpakować wtedy 6tygodniową maleńką w szelki!! Drugi bo usg i badaniu ręcznym stwierdził że nawet pieluszkować szeroko nie trzeba bo jest idealnie :woohoo:
Ja też już na butelkę chciałam przechodzić ale po tygodniu wszystko wróciło do normy, przypuszczam że był to skok rozwojowy połączony z kryzysem laktacyjnym...
Generalnie to mam takie wrażenie że wszystkie przechodzimy podobne etapy,jak czytam wasze wypowiedzi to widzę że też to przerabiałam wcześniej, bo moja Arianka jest ze stycznia ;) nawet przepuklina i ten dziadowski plaster,który zdjęłam gdy uświadomiłam sobie jak rośnie brzusio jeżeli ona przybiera 260gram tygodniowo...zaklejałam zwykłym i zmieniałam co 3dni,trzeba wepchnąć do środka,zrobić fałdkę i zakleić, już nie ma śladu po przepuklinie :)

9 lata 7 miesiąc temu #975426 przez Marlena_
hej Mamuśki:)

jej jak mnie tu dawno nie było :) Beatakkk ja chrzciny planuję gdzies dopiero na czerwiec. agatka_laa ja czekam aż mój Mały sam wypluje pierś, sama go nie odstawiam, no chyba że uśnie :), może poprostu to ten jakis tam kryzys (nie pamiętam jak się nazywa) a co do nie spania to przyzwyczajaj się, z czasem już będzie spał coraz mniej. podobno teraz dziecko potrzebuje coś około 8 godz snu w ciągu dnia. nnatt ja już była na wizycie u gina.
my w tym tyg mamy pierwszą szczepionkę i wizytę w tej poradni od bioderek. Marcel rośnie jak na drożdżach a czas mija mi ekspresowo :)

"Nie ma rzeczy niemożliwych"

9 lata 7 miesiąc temu #975633 przez mamdwaserca
Hej, hej nie było mnie tutaj już wieki .. :ohmy:
Miałam być mamusią z lutego, a jednak zostałam styczniową mamą :)
Lenka przyszła na świat 22.01.2015r., godz. 18:15 z wagą 3420g i 56 cm :)
Urodzona siłami natury w ekspresowym tempie, o 14 przyjechaliśmy do szpitala, o 17 odeszły mi wody, po 18 była już maleńka :)
Aktualnie jutro Lenka kończy 11 tygodni, waży 6 kg i jest cudownym dzieckiem :)

Pozdrawiamy, caluski !! :))
Załączniki:

9 lata 7 miesiąc temu #975719 przez nnatt
hej dziewczyny,
wczoraj byłam u gina na kontroli po porodzie. troche mi się wydużyło. miało być po 4 tygodniach a wyszło po 8 ;)
wszystko ok. lekarz przepisał mi tabletki anty dla kobiet które karmią piersią: Limetic. co sądzicie o tabletkach anty w czasie karmienia? czy to nie za dobrze faszerować się hormonami w takim czasie? jeszcze okresu nawet nie dostałam. czy organizm dobrze zniesie kilka miesięcy bez okresu jeszcze w czasie laktacji? ogólnie to nie jestem przeciwniczką tabletek antykoncepcyjnych. brałam je dobrych kilka lat zarówno przed 1 dzieckiem jak i przed 2. ale waham się w czasie karmienia. i nie wiem czy organizm zniesie dobrze branie tabletek non stop bez 7 dniowej przerwy. z drugiej strony nie wyobrażam sobie stosowania żadnej innej metody antykoncepcji a tym bardziej nie stosowania żadnej ;)
pozdrowionka

9 lata 7 miesiąc temu #975969 przez Beatakkk
Hej,
ja jeszcze nie byłam u ginekologa ale muszę w przyszłym tygodniu koniecznie się umówić. Ja jeszcze nie współżyłam - jakoś nie mam ochoty ani myśli, mam wrażenie, że nie potrzebuję tego :silly: już się zastanawiałam czy ze mną wszystko ten teges hehe
nnatt ja brałam tabletki anty przy karmieniu piersią z pierwszą córką i nie zauważyłam skutków ubocznych a też miałam takie myśli jak Ty. Okres dopiero się u mnie pojawił po odstawieniu tabletek.

9 lata 7 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #978046 przez meli1990
Witam po długiej przerwie. Kacper tydzień temu ważył 5860 g byliśmy wtedy na pierwszym szczepieniu bardzo płakał a w ten wtorek szczepienie przeciw pneumokoka. Ma przepuklinę pępkowa i zaklejony pępek. kompie go normalnie tylko przed kąpielą smaruje plaster oliwka. za ok 2 tygodnie zmiana plastra. My po chrzcinach w sobotę.
a to mój śmieszek

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

i mój łobuziak

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 6 miesiąc temu #978857 przez GabrysiaSta
Hej Kochane Mamusie! dzieciaczki macie do wycałowania, są przesłodkie i już takie duże !!! :woohoo: :woohoo:
Mam nadzieję, że u każdej z Was wszystko jest dobrze i już macie wszystko unormowane! Jak bym chciała być już na takim etapie!
Pozdrawiam Was gorąco!

9 lata 6 miesiąc temu #979144 przez agatka_laa
Gabrysia - jak tylko urodzisz to czas zleci tak szybko, że sama będziesz w szoku, że już jesteś na takim etapie :). Jak się czujesz?

My chrzciny mamy 31 maja. Garniaczek dla Małego juz gotowy :D. A oto On...Moja milostka :*

Załączniki:

9 lata 6 miesiąc temu #980346 przez GabrysiaSta
agatka_laa rośnie mały przystojniaczek! czuję się zmęczona, podekscytowana i zniecierpliwiona.. czyli chyba tak jak większość oczekująca porodu! ;) no i oczywiście zaczynam się bać...
fizycznie nie jest źle :)

9 lata 6 miesiąc temu #980725 przez MagdaK
Gabrysia ale to zleciało trzymam kciuki i czekamy na fotkę małego szkrabika

9 lata 6 miesiąc temu #983090 przez paulla31
Witam ja i moj ukochany rowniez staramy sie o bobaska :laugh: w poprzednim miesiacu sie nie udalo w tym tulilismy sie do siebie co dwa dni cykle mam rozne 31, 30, 27, 25 dni w tym wypada 27 a wiec na jutro uzywalam testow owulacyjnych pierwszego dnia nic nie pokazal w pozniejszych dniach byly dwie kreski lecz ta testowa ledwo widoczna chociaz z dnia na dzien bardziej widoczna lecz no wciaz bladzioch nie wiem co o tym myslec czy nam sie udalo :unsure: az mnie skreca by zrobic test jutro mam miec spodziewany @ zawsze przed bolal mnie brzuch teraz nie wiem jak to okreslic sciska mi brzuszek niekiedy w okolicy pachwin i tak ciagnie nie boli lecz czuje i zastanawiam sie czy to moze byc to :laugh: do tego okropny bol piersi i sutkow nawet nie moge ich dotknac :( jak myslicie zrobic jutro test czy bedzie za wczesnie? Moze poczekac do ewentualnie 31 dnia czy pojawi sie @ tak bardzo bym chciala juz wiedziec boje sie rozczarowania :ohmy: lecz ten brzuch i ten ucisk mnie zainteresowal. Testy owu robilam przez 10 dni i 9 bylo pozytywnych ale bladziochy.

9 lata 5 miesiąc temu #983194 przez agatka_laa
Paula - ja bym już leciala po test na Twoim miejscu ;). Bądźcie dobrej myśli, a jak nie będziesz to próbujcie dalej. Ja starałam się 4 lata prawie z Moim narzeczonym, w ogóle nie uważalismy i nic i po prostu nagle, niespodzianka ;). I tak, mnie też okropnie bolały piersi, poza tym byłam z koleżankami na imprezie i nie zdając sobie sprawy, że mogę być w ciąży, piłam alkohol i nie mogłam się upić. Piłam, piłam, piłam, Moje koleżanki juz były wesOle, a Ja tylko marudzilam, że boli Mnie głowa i jestem zmęczona. Po czym dotarło do Mnie, że dwa tygodnie spóźnia Mi się okres, a nie zwracałam na to większej uwagi, bo jak wspominałam, wspolzylismy 4 lata bez żadnego zabezpieczenia. No i od słowa do słowa, poszliśmy po test i rano na drugi dzień zrobiłam i niespodzianka :D. Wiec zrób test, a jeśli się nie udało to trudno...walczcie dalej!

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia