- Otrzymane podziękowania: 78
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Luty 2015
Mamusie Luty 2015
- monique1983
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Jana
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0

daria8913 o ciązy dowiedziałam sie w 5 tygodniu pierwszy trymestr naprawdę był ok aż do teraz czyli 12 tygodnia kiedy straciłam apetyt.Wcześniej do 12 tygodnia jadłam dużo wiecej niż przed ciążą co mnie bardzo cieszyło.Ciekawe ile taki brak apetytu się utrzyma.Mam jeszcze taki objaw,że codziennie rano po obudzeniu korzystam z toalety.
Patio -widzę,że ratujesz się tym samym menu

Mati- też uważam,że jeśli wszystko w porządku to mogę lecieć.
- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 2
Swoją drogą wynika z tego, że w czasie 11-14 tc. powinno być wykonane USG. Czekam na opis standardu tego badania.
www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdr...pieki-okoloporodowej

Antoś 05.04.2014
Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d
- wer26
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Aaa - 250zł to bardzo dużo... w klinice w której się leczę to kosztuje 150zł. Podkreślę, że w bardzo dobrej klinice, z bardzo dobrym lekarzem i i rewelacyjnym sprzętem...
Swoją drogą, ulotka fajna

Antoś 05.04.2014
Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
- magda113
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0
- Marti
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 5

Swoją drogą nie wszystkie z tych badań mają sens np. w drugiej ciąży nie ma sensu oznaczać grupy krwi, bo raz oznaczona jest ważna przez całe życie. Tak samo przeciwciała różyczki uodparniają na całe życie, więc jak raz wyszły pozytywnie, to nie trzeba powtarzać przy każdej ciąży.
A ulotka faktycznie bardzo fajna, ale niekoniecznie ma dużo wspólnego z rzeczywistością (tzn. sądząc z opowieści koleżanek, które prowadziły ciążę na NFZ i rodziły w publicznych szpitalach). Np. rzadko słyszałam, żeby któraś z moich koleżanek dostała "wyczerpującą informację na temat korzyści i METOD karmienia piersią". Za to słyszałam np., że położna w szpitalu powiedziała "eeee, z takimi sutkami to nic z tego nie będzie!" Po czym podała butlę. No ale przynajmniej dzięki takim opracowaniom wiemy, czego się domagać

- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Swoją drogą, to, że nie dostaniemy wyczerpujących informacji o karmieniu to inna inszość. Położne też bywają różne, jedna pomoże, a druga woli czas spożytkować na kawkę... (wiem, bo przez miesiąc czasu byłam notorycznie wykorzystywana przez położne na moich praktykach

Antoś 05.04.2014
- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Antoś 05.04.2014
- monique1983
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 78
- Pinezka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 111

U mnie po usg dzisiejszym wszystko ok, dziec ma 2,5 cm, widac bylo raczki i nozki i sie ruszal

Dostalam tez od razu skierowanie na usg genetyczne (21 sierpnia) i na pobranie krwi tego samego dnia - to pewnie ten test Pappa, ale ze mieszkam w Hiszpanii, jakos inaczej sie tu nazywa (cos jak potrojne skanowanie?). Mam 33 lata, ale zadnych obciazen, choc pewnie wola dmuchac na zimne. Jako ze mam ubezpieczenie prywatne, nie bede dyskutowac tylko grzecznie korzystac

Dostalam tez witaminki, zeby dzieciowi chociaz wszystkiego dostarczac, do poki ten brak apetytu mi nie przejdzie.
Fajnie, ze jest nas coraz wiecej

- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Tak, to pewnie test PAPPA, jak masz to w pakiecie to korzystaj

Ja dodatkowych witamin nie biorę. Na razie morfologia jest ok i lekarz uznał, że najważniejszy jest kwas foliowy na początku. No ale rzeczywiście jeśli masz brak apetytu i lekarz zalecił witaminy to bierz

Podasz swoje imię?

Antoś 05.04.2014
- Marti
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 5

Pinezka, super, że wszystko w porządku, piękny Dzidziuch

Mnie się wydawało, że test potrójny (to chyba o tym piszesz) wykonuje się później, ale może w Hiszpanii jest inaczej. Na pewno lepiej dmuchać na zimne i zrobić badania, zwłaszcza że masz w ramach ubezpieczenia.
A Ty na stałe w Hiszpanii?
- Pinezka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 111

Marti - no na stałe

Masz rację, to będzie test potrójny, podobny do Pappa, bo chyba to nie do końca to samo?
- K1C1A
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
WITAM KOLEJNE LUTOWE MAMUSIE

Moj termin to 24.02 .U mnie mdlosci minely, ale brak apetytu zostal.Nie mama nawet ochoty gotowac dla meza i dziecka,wszystko mi smierdzi, wszystko jest blee,

Luska 4 dzieci to naprawde duze wyzwanie,moja kuzynka ma 6 dzieci gdy ja pytalam jak ona to ogarnia to mowila ze wszystko sie da trzeba tylko chciec
Kocham cie ciesze sie ze wszystko dobrze z twoja dzidzia i zycze zdrowka dla Antosia
Patio dobry pomysl z ta sokowirowka musze o niej pomyslec

Pinezka super ze widzialas juz nozki i raczki dzidziusia,ciesze sie ze wszystko dobrze.Absolutnie nas nie opuszczaJ.
Po przeczytaniu wszych wypowiedzi na temet usg genetycznego zadzwonilam do mojej gin ( jak wam pisalam mi powiedziala na wizycie ze takie usg wykluczajace wady genetyczne robia tutaj w 16 tyg) okazalo ze ze jest mozliwosc zrobienia tego usg miedzy 11 a 14 tyg tyle ze jest ono platne i trzeba znalesc klinike gdzie takie robia, moja gin robi to usg gen tyle ze w 16 tyg takie mialam robione w pierwszej ciazy i teraz tez zrobie u niej w 16 tyg