BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 8 miesiąc temu #906397 przez monique1983
kocham_cie - super wieści :) teraz pewnie jesteś spokojniejsza :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 8 miesiąc temu #906409 przez Jana
Dziekuje za miłe przyjecie :) Mam na imię Asia.Jestem z Poznania jeśli ktoś ma ochotę możemy się spotkać :)

daria8913 o ciązy dowiedziałam sie w 5 tygodniu pierwszy trymestr naprawdę był ok aż do teraz czyli 12 tygodnia kiedy straciłam apetyt.Wcześniej do 12 tygodnia jadłam dużo wiecej niż przed ciążą co mnie bardzo cieszyło.Ciekawe ile taki brak apetytu się utrzyma.Mam jeszcze taki objaw,że codziennie rano po obudzeniu korzystam z toalety.
Patio -widzę,że ratujesz się tym samym menu :)
Mati- też uważam,że jeśli wszystko w porządku to mogę lecieć.

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #906439 przez patio
Dziewczyny, napisałam do NFZ żeby dowiedzieć się jak to jest z tym USG. Nie dostałam jeszcze pełnej odpowiedzi na mojego mejla, ale na razie przesłano mi link do takich ulotek. Zerknijcie sobie i pilnujcie aby Wasz lekarz kierował Was na te badania w ramach NFZ.
Swoją drogą wynika z tego, że w czasie 11-14 tc. powinno być wykonane USG. Czekam na opis standardu tego badania.

www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdr...pieki-okoloporodowej

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d

10 lata 8 miesiąc temu #906458 przez wer26
Patio ja wszystko rozumiem, ale np. Mój lekarz do którego chodzę prywatnie osobiście skierował mnie na to badanie do specjalistycznej kliniki, bo jak stwierdził nie ma uprawnień by je wykonać, bo to w końcu usg genetyczne, nie ma też takiego sprzętu...

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #906468 przez patio
Czekam na odpowiedź z NFZ. Uważam, że jeżeli NFZ napisze że to badanie obejmuje zakres badania genetycznego, to NFZ musi mieć do tego lekarzy i sprzęt. Mi tego badania też nie będzie robił mój lekarz prowadzący, ale ja ogólnie prowadzę ciążę prywatnie i na to badanie idę do innego specjalisty. Aczkolwiek powiem Ci tak - jak byłam w szpitalu przed zakończeniem wcześniejszej ciąży, to tego badania (a miałam ich kilka potwierdzających) nie robił mi żaden specjalista ultrasonograf, tylko zwykli lekarze ginekolodzy. Mało tego - na zwykłym sprzęcie. I sprawdzali wartości bez problemu. Nie chcę się z nikim spierać, chcę tylko sprawdzić co na to wszystko NFZ. Bo jeżeli wg NFZ to badanie trzeba zrobić, to dlaczego lekarz mówi meli1990 że musi za to zapłacić? To byłoby zwykłe zdzierstwo i chamstwo. Chcę to po prostu tylko sprawdzić, a i tak każda zrobi co uważa.
Aaa - 250zł to bardzo dużo... w klinice w której się leczę to kosztuje 150zł. Podkreślę, że w bardzo dobrej klinice, z bardzo dobrym lekarzem i i rewelacyjnym sprzętem...
Swoją drogą, ulotka fajna :)

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0

10 lata 8 miesiąc temu #906473 przez magda113
Witam termin 13 luty

10 lata 8 miesiąc temu #906482 przez Marti
Patio, nasza działaczko społeczna :laugh: Bardzo dobry pomysł z tym żądaniem wyjaśnień od NFZ, dobrze by było mieć taką oficjalną odpowiedź, którą każda może w razie czego pokazać lekarzowi. Upewnij się tylko pls, czy zapytałaś o zalecenia, czy o refundację, bo nie jestem do końca pewna, czy zalecany standard oznacza od razu, że wszystkie badania w ramach tego standardu są refundowane.

Swoją drogą nie wszystkie z tych badań mają sens np. w drugiej ciąży nie ma sensu oznaczać grupy krwi, bo raz oznaczona jest ważna przez całe życie. Tak samo przeciwciała różyczki uodparniają na całe życie, więc jak raz wyszły pozytywnie, to nie trzeba powtarzać przy każdej ciąży.

A ulotka faktycznie bardzo fajna, ale niekoniecznie ma dużo wspólnego z rzeczywistością (tzn. sądząc z opowieści koleżanek, które prowadziły ciążę na NFZ i rodziły w publicznych szpitalach). Np. rzadko słyszałam, żeby któraś z moich koleżanek dostała "wyczerpującą informację na temat korzyści i METOD karmienia piersią". Za to słyszałam np., że położna w szpitalu powiedziała "eeee, z takimi sutkami to nic z tego nie będzie!" Po czym podała butlę. No ale przynajmniej dzięki takim opracowaniom wiemy, czego się domagać :)

10 lata 8 miesiąc temu #906490 przez patio
Działaczko społeczna :P hehe. Wiesz Marti - ja naprawdę nic z tego nie mam i mogłabym powiedzieć że mnie nie interesuje, ale po prostu wkurza mnie jak lekarz komukolwiek odmawia pomocy, leczenia, badań które mu się należą.. W końcu nie po to płacimy tyle pieniędzy na świadczenia zdrowotne. Później okazuje się, że ten lekarz to jak dr Chazan, a my bez wiedzy zostajemy na lodzie. A jak nie Chazan, to lekarz który dopisuje sobie wykonanie usług, jak np kontrolne USG jajników u mężczyzny... Wiesz, mi od razu nasuwa się pytanie - a może ten lekarz wpisuje że wykonał badanie, dostaje za to pieniądze a tak na prawdę palcem nie tknął? Nie lubię takich niejasnych sytuacji.
Swoją drogą, to, że nie dostaniemy wyczerpujących informacji o karmieniu to inna inszość. Położne też bywają różne, jedna pomoże, a druga woli czas spożytkować na kawkę... (wiem, bo przez miesiąc czasu byłam notorycznie wykorzystywana przez położne na moich praktykach :P)

Antoś 05.04.2014

10 lata 8 miesiąc temu #906492 przez patio
Cały czas uaktualniam tabelę. Kogo nie ma - pisać ;) Tak wygląda teraz:

Antoś 05.04.2014

Załączniki:

10 lata 8 miesiąc temu #906503 przez monique1983
To ja do tabelki mogę dodać jeszcze moje imię - Monika :)

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #906522 przez Pinezka
Uch, napisalam posta i mi bo wcielo :(

U mnie po usg dzisiejszym wszystko ok, dziec ma 2,5 cm, widac bylo raczki i nozki i sie ruszal :) Serduszko uslyszelismy :) Gin potwierdza,ze jestem w 9 tyg i wyznaczyl termin na..... 1 marca :blink: A ja nie chce was opuszczac :dry: :( Mozecie mnie naniesc jako ostatnia :woohoo:
Dostalam tez od razu skierowanie na usg genetyczne (21 sierpnia) i na pobranie krwi tego samego dnia - to pewnie ten test Pappa, ale ze mieszkam w Hiszpanii, jakos inaczej sie tu nazywa (cos jak potrojne skanowanie?). Mam 33 lata, ale zadnych obciazen, choc pewnie wola dmuchac na zimne. Jako ze mam ubezpieczenie prywatne, nie bede dyskutowac tylko grzecznie korzystac :whistle:

Dostalam tez witaminki, zeby dzieciowi chociaz wszystkiego dostarczac, do poki ten brak apetytu mi nie przejdzie.

Fajnie, ze jest nas coraz wiecej :) I dobrze sie tak wymieniac doswiadczeniami, dzieki temu bardziej doinformowane bedziemy ;)
Załączniki:

10 lata 8 miesiąc temu #906528 przez patio
Pinezka, śliczna dzidzia :) Oczywiście wpiszę Cię na listę :) Jeśli pozwolisz umieszczę datę 28.02/01.03.2015 :)
Tak, to pewnie test PAPPA, jak masz to w pakiecie to korzystaj :)
Ja dodatkowych witamin nie biorę. Na razie morfologia jest ok i lekarz uznał, że najważniejszy jest kwas foliowy na początku. No ale rzeczywiście jeśli masz brak apetytu i lekarz zalecił witaminy to bierz :)

Podasz swoje imię?

Antoś 05.04.2014

10 lata 8 miesiąc temu #906534 przez Marti
Jeszcze moje imię poproszę do tabelki - Marta :)

Pinezka, super, że wszystko w porządku, piękny Dzidziuch :) I pewnie, że nas nie opuszczaj, ten termin z USG też jest orientacyjny i nigdy nie wiadomo, czy nie urodzisz ze 2 tyg. wcześniej (albo i 2 tyg później :P )

Mnie się wydawało, że test potrójny (to chyba o tym piszesz) wykonuje się później, ale może w Hiszpanii jest inaczej. Na pewno lepiej dmuchać na zimne i zrobić badania, zwłaszcza że masz w ramach ubezpieczenia.

A Ty na stałe w Hiszpanii?

10 lata 8 miesiąc temu #906545 przez Pinezka
Patio - Aga :)

Marti - no na stałe ;) Mąż Hiszpan ;) I ten termin to gin go na tych swoich ruchomych kółkach wyliczył ;) więc to nie to samo co z usg.
Masz rację, to będzie test potrójny, podobny do Pappa, bo chyba to nie do końca to samo?

10 lata 8 miesiąc temu #906578 przez K1C1A
Czesc Dziewczyny
WITAM KOLEJNE LUTOWE MAMUSIE :)

Moj termin to 24.02 .U mnie mdlosci minely, ale brak apetytu zostal.Nie mama nawet ochoty gotowac dla meza i dziecka,wszystko mi smierdzi, wszystko jest blee, :sick: niech juz to minie.
Luska 4 dzieci to naprawde duze wyzwanie,moja kuzynka ma 6 dzieci gdy ja pytalam jak ona to ogarnia to mowila ze wszystko sie da trzeba tylko chciec
Kocham cie ciesze sie ze wszystko dobrze z twoja dzidzia i zycze zdrowka dla Antosia
Patio dobry pomysl z ta sokowirowka musze o niej pomyslec :)
Pinezka super ze widzialas juz nozki i raczki dzidziusia,ciesze sie ze wszystko dobrze.Absolutnie nas nie opuszczaJ.
Po przeczytaniu wszych wypowiedzi na temet usg genetycznego zadzwonilam do mojej gin ( jak wam pisalam mi powiedziala na wizycie ze takie usg wykluczajace wady genetyczne robia tutaj w 16 tyg) okazalo ze ze jest mozliwosc zrobienia tego usg miedzy 11 a 14 tyg tyle ze jest ono platne i trzeba znalesc klinike gdzie takie robia, moja gin robi to usg gen tyle ze w 16 tyg takie mialam robione w pierwszej ciazy i teraz tez zrobie u niej w 16 tyg

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia