BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 5 miesiąc temu #905116 przez patio
K1C1A - to długo musisz czekać..

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 5 miesiąc temu #905125 przez wer26
Patio w 100% zgadzam się z Twoim zdaniem!! Jednak nie ma co mylić pojęcia " obowiązkowe "... Byłoby gdyby było refundowane przez NFZ a tak nie jest. Choć faktycznie wg mnie powinno być obowiązkowe...

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #905129 przez patio
Kurdę, przecież tak jak kobieta ma obowiązek być na pierwszej wizycie przed 10 tygodniem ciąży, tak ma obowiązek wykonać w czasie ciąży przynajmniej 3 badania USG i to właśnie na NFZ. Link poniżej przedstawia standardy tych badań. Jak widać standard pierwszego obowiązkowego USG przewiduje to co powinno być w USG genetycznym (ta nazwa to skrót myślowy). Oczywiście jeśli ktoś prowadzi ciążę prywatnie, to i USG będzie wykonane odpłatnie. Co innego USG wraz z testem PAPPA przy określonych wskazaniach medycznych - wtedy nawet wiele prywatnych klinik wykonuje to badanie na NFZ (ja w prywatnej klinice miałam refundację USG i testu PAPPA w poprzedniej ciąży, po niepomyślnym USG, i teraz też będę miała refundację)

W myśl rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z maja 2004 roku standard ultrasonograficznego badania położniczego polega na wykonaniu trzech badań USG w ciąży:
Badanie USG między 11. a 14. tygodniem ciąży obejmuje:

- liczbę pęcherzyków ciążowych w jamie macicy,
- pomiar długości ciemieniowo-siedzeniowej,
- ocenę kształtu czaszki, splotów naczyniówkowych komór bocznych, jamę brzuszną, żołądek, serce płodu – ocenę czynności serca, pęcherz moczowy, kręgosłup, ocenę przezierności karkowej, kość nosową, kończyny górne i dolne,
- ocenę kosmówki.

parenting.pl/portal/usg-genetyczne

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0

10 lata 5 miesiąc temu #905146 przez Marti
Kurczę, mam wrażenie, że to tak jak ze znieczuleniem do porodu - w niektórych szpitalach dają bez problemu, w niektórych każą dopłacać. Jakiś straszny bałagan w tym kraju, nawet w takim wydawałoby się wystandaryzowanym obszarze jak prowadzenie ciąży :(

Patio, ja też się z Tobą zgadzam w 100%, dlatego ja też chociaż mam USG w pakiecie w mojej przychodni, idę do specjalistycznego ośrodka, w którym będę musiała dodatkowo zapłacić. Ale mają tam lepszy sprzęt i lepszych specjalistów. No a w Twoim przypadku to w ogóle sie nie dziwię, że dmuchasz na zimne.

Dobrze, że mamy forum, nie musimy się opierać tylko na tym, co nam lekarze powiedzą (a lekarze jak wiemy są różni) :laugh:

monique1983, zapomniałam Ci napisać, że mamy USG genetyczne w tym samym dniu :)

10 lata 5 miesiąc temu #905150 przez wer26
Ja też wybieram się na to usg to specjalistycznej placówki zajmującej się głównie badaniami prenatalnymi do Krakowa. Doktor, który mi je wykona ma bardzo dobre opinie :) mam tylko pytanie do tych, które już były na takim usg Czy na pamiątkę dostaje się zdjęcia lub film z tego usg czy to dotyczy jedynie usg 3D i 4D?

10 lata 5 miesiąc temu #905171 przez patio
wer26 - ja mam filmik z poprzednią dzidzią.. zatem zapewne dostaniesz nośnik :) tylko wspomnij o tym przed badaniem

Antoś 05.04.2014

10 lata 5 miesiąc temu #905186 przez monique1983
Patio - to już jesteś kolejną osobą, która narzeka na to badanie w Lux Medzie. Gdzieś już czytałam, że mają tam stary sprzęt i też jakaś dziewczynę nastraszyli, a poszła gdzie indziej i wszystko wyszło ok.

Marti - ooo to fajnie :) na która masz godzinę? ja na 16:40 ;)

10 lata 5 miesiąc temu #905191 przez patio
Lux Med to masakra. Tak samo jak lekarze. Do dobrego lekarza ginekologa w Lux Med czeka się minimum 6 miesięcy. Ostatnio nawet dłużej to Pani doktor do której zawsze chodziłam. Teraz robię tam tylko badania laboratoryjne bo skoro mam kartę od pracodawcy, to wykorzystuję do tych badań.

Antoś 05.04.2014

10 lata 5 miesiąc temu #905262 przez Marti
Monique, a ja mam na 17 :)

10 lata 5 miesiąc temu #905266 przez Marti
Patio, LuxMed to juz teraz ogromna organizacja, wiec trafiają sie tak bardzo dobrzy lekarze jak i bardo źli. Ja mam lekarke z Luxmedu, która prowadziła moja poprzednią ciąże i jest super, w porę wykryla zagrożenie, zareagowala natychmiast i dzięki temu moje dziecko urodzilo sie o czasie i zdrowe. Fakt, ze dostać sie do niej jest bardo trudno, ale jak juz prowadzi ciąże, to zawsze przyjmie pacjentkę na dodatkowa konsultacje. Ale niestety w dużych centrach medycznych ida na ilosc, wiec zatrudniają mnostwo miernych lekarzy :(

10 lata 5 miesiąc temu #905286 przez patio
Marti - no właśnie dostać się do dobrego lekarza w Lux Med to spore wyzwanie.

Antoś 05.04.2014

10 lata 5 miesiąc temu #905454 przez luska
hellllo

Magda pokoik cudny , bardzo mi się podoba , ten worek (fotel) super.Kurcze widziałam wczoraj w bierze w Toruniu , mogłam kupić dzieciakom z przeznaczeniem na ogródek .ciekawe czy w tej co mam najbliżej będzie .

Daria o ja ile ja bym dała za taki dzień w którym mogła bym tylko spać ,na ból głowy w ciąży chyba apap mozna brać , ale o juz pewnie raczej w ostateczności .

Monique , ja usg robic będę na pewno .Dzis rano dzwoniłam nawet do centrum umówic się na pełną diagnostyke prenatalną , ale nie mają terminu wolnego , najbliższy na 20 .08 a ja będę i tak wtedy akurat nad morzem, nie ma mowy o przesunięciu tego terminu z mojej strony i u nich też ciężko , aczkolwiek mam dzwonić .Ale mam samo usg genetyczne zaklepana gdzie indziej na 11.08 , więc na szczęście na lodzie nie zostane , test PAAPA zrobie jeżeli wyniki usg będę choci troszkę nie takie

Patio kurcze ale prewnie się strachu najadłaś .Dobrze , że o tylko(aż) krwiak , leż i odpoczywaj .O boziu bobo jest cudowne , juz taki prawziwy bobasek :D W którym jesteś tygodniu , moje wczoraj na usg o jeszcze takie stworki .

co do badań zgadzam się z Wam w 100% , ja idę z maluchami też byłam na szczęście wszystko zdrowe to co już jest i mam nadzieje , żę bliżniaki też będą.Wczoraj na wizycie wszystko oki , ale juz nie mam czasu pisać , pózniej wrzuce foto stworków.

10 lata 5 miesiąc temu #905457 przez patio
luska - tak jak pszesz, na test PAPPA udaj się jeżeli będziesz miała jakieś wątpliwości po USG, ale na pewno nie będzie to konieczne :)
U mnie na tym USG to 11 tydzień i 3 dzień :) Mały ludzik trzepotał już rączkami i wierzgał nóżkami :) Wiercipięta :)

Antoś 05.04.2014

10 lata 5 miesiąc temu #905544 przez crystal25
witajcie przyszle mamusie! :) za tydzien w srode, mam pierwsza wizyte u ginekologa, z naszych wyliczen wynika ze powinnismy uslyszec serduszko :) termin na luty , jesli wszystko bedzie dobrze! buziaki :kiss:

10 lata 5 miesiąc temu #905559 przez daria8913
Witamy Cie crystal25 . Uslyszysz napewno:) w ktorym tygodniu jestes? Ja juz uslyszalam w 6 tygodniu:)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia