BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 8 miesiąc temu #904723 przez meli1990
cały czas czytam co piszecie ale nie mam jak odpisać. i nawet nie wiem która co ostatnio pisała więc sorry że nie odpisze

ja w miarę dobrze się czuję. już prędzej coś mogę zjeść. schudłam 5 kg jak nie więcej przez to wszystko ale pewnie nie długo nadrobię. cały czas biorę witaminę ta b6 z imbirem i nie wymiotuje już i nie mam praktycznie mdłości. wiec jest ok. muszę kupić sobie jeszcze z jedno opakowanie tych tabletek. a później próbować bez nich

Magda śliczny ma Antek pokój

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 8 miesiąc temu #904796 przez daria8913
kocham_cie nom peawda ze u szczuplejszych ladnie wyglada brzusio alee... wazne ze mamy i ze rosna:) sluchajcie. Czy dzisiejszy dzien jest jakis spiacy czy tylko ja dzisiaj tak mam. Przespalam doslownie caly dzien spalam 3 razy budzilam sietylko zjesc pojsc do wc i szlam dalej spac. Teraz musze wstac bo narzeczony z pracy wraca i nawet kurcze obiadu mu nie zrobilam.... ale mam wyzuty sumienia. A na dodatek glowa mnie boli :( poradzcie cos..

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #905011 przez monique1983
Dziewczyny Wy też tak czujecie się ciągle zmęczone? Masakra :pinch: Umówiłam się wczoraj na USG prenatalne na 18.08. Zamierzacie robić test PAPPA? W tym tygodniu muszę się wybrać do laboratorium i porobić wszystkie badania.

10 lata 8 miesiąc temu #905015 przez daria8913
monique1983 wiem zadam beznadziejne pytanie. Kazda musi robic te prenatalne? Czy sa jakies wskazania konkretne? Wczoraj przespalam caly dzien doslownie caly ale dzisiaj musze wziasc sie w garsc i ogarniac mieszkanie:)

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #905022 przez patio
monique1983 - ja będę robiła test PAPPA już za tydzień, ale robię go ze względu na wcześniejszą ciążę w której okazało się że dzidziuś jest bardzo chory. Robiąc to badanie trzeba wiedzieć, że to i tak tylko jakieś prawdopodobieństwo a nie diagnoza w 100% pewna..

daria8913 - koniecznie każdy musi zrobić prenatalne. Podstawowe badanie polega na zrobieniu USG (polecam wybrać się do dobrego ultrasonografa z dobrym sprzętem). To badanie MUSISZ wykonać między 11 a 13 tygodniem ciąży. Ty chyba jesteś już w 11 węc powinnaś jak najszybciej udać się do lekarza, żeby zdążyć.

Ja brzuszka jako takiego jeszcze nie mam.Co do brzuchala to czasem na wieczór coś wyskoczy ale to przez wzdęcia i zaparcia raczej. Nawet nieco schudłam. Ale jakoś nie spieszy mi się do tycia :P Na razie może być jak jest. Nie chciałabym w ciąży przytyć za dużo. Moja siostra przytyła 6kg, i urodziła córę 2900. Od razu po porodzie wyglądała tak jak przed ;)
Trochę się martwię, bo wczoraj zaczęłam delikatnie plamić. Pielęgniarka po konsultacji telefonicznej poradziła mi zgłosić się na izbę przyjęć do szpitala. Na USG wyszło że mam krwiaka w macicy 20x8mm więc mam się oszczędzać, leżeć, i brać dużo duphastonu i luteiny i nospę i magnez. Mam nadzieję, że mi się poprawi...

w załączniku moja Rybunia z wczorajszego USG :) 48mm szczęścia :)

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d
Załączniki:

10 lata 8 miesiąc temu #905025 przez monique1983
daria8913 - badania prenatalne są dobrowolne, decyzja należy do Ciebie, ale wydaje mi się, że warto zrobić przynajmniej usg.

patio - odpoczywaj, bierz tabletki i na pewno wszystko będzie dobrze :)

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #905027 przez patio
monique1983 USG prenatalne jest obowiązkowe... to jest jedno z trzech najważniejszych badań USG.. to jest tzw. USG genetyczne

Antoś 05.04.2014

Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0

10 lata 8 miesiąc temu #905039 przez wer26
Usg prenatalne nie jest obowiązkowe tylko zalecane każdej kobiecie w ciąży. Trzeba je wykonać między 12 a 13 tygodniem i 6 dniem. Bada się przezierność karkową itp. Niestety nie każdy lekarz mówi o tym usg.

10 lata 8 miesiąc temu - 10 lata 8 miesiąc temu #905053 przez kocham_cie
Hmmm a ja myślałam że usg genetyczne to w dzisiejszych czasach już norma u mojego gina nawet nie płaci sie więcej za taką wizytę niż zwykle, no chyba że nie prowadzi ciąży tylko pacjentka na samo genetyczne przyszła to wówczas kosztuje to z 250 zł ... Test papa z tego co wiem jest wykonywany po tym jak wyjdą jakieś nieprawidłowości w ust genetycznym, kobietą po 35 roku życia albo w takich przypadkach jak u patio...
Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie robić tego usg tym bardziej że poza przyziernosia karkowa i kością nosowa sprawdzane są inne narządy wewnętrzne min seducho a tu w razie czego można już dzieciątko ratować nawet w łonie matki

Magda M

10 lata 8 miesiąc temu #905062 przez wer26
Ja też sobie nie wyobrażam nie zrobić tego badania. Mojej koleżance jednak, która jest w 10 tc. Nic lekarz nie mówił o tym usg ani słowa, mało tego umówił juz ja na następną wizytę za miesiąc czyli w 14 tc :/... Ona mimo wszystko się wybiera bo tak w zasadzie to wie to ode mnie. Ale NFZ nie refunduje w dalszym ciągu takich badań kobietą poniżej 35 roku życia stąd nie są one niby obowiązkowe choć powinny być.

10 lata 8 miesiąc temu #905073 przez monique1983
patio - mój lekarz mówił, że nie są obowiązkowe i z tego co czytam na necie są dobrowolne.

Ja oczywiście tak czy siak zamierzam zrobić, tylko mnie to nie będzie robił mój lekarz prowadzący, a specjalista co posiada odpowiednie uprawnienia, no i do tego jest też pediatrą i kardiologiem, no i z tego co czytałam ma bardzo dobre opinie. Poleciła mi ją moja lekarka.

10 lata 8 miesiąc temu #905082 przez daria8913
Ja ide do gina w poniedzialek. I napewno bede miala usg bo on robi mi na kazdej wizycie wiec usg bedzie. A to jest badanie normalne w sensie w usg on podaje wszystko? Czy musi byc jakos konkretnie to robic ? Nie znam sie dlatego pytam..

10 lata 8 miesiąc temu #905095 przez Marti
Wer26, to strasznie dziwne, co piszesz, że Twojej koleżance lekarz nawet nie powiedział o USG genetycznym? Zmieniłabym i to szybko!

Mnie się wydawało, że USG genetyczne między 11 a 14 tygodniem jest standardem, zwłaszcza że można je zrobić na zwykłym sprzęcie do USG. Ale okazuje sie, że nie, zobaczcie tu:

www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan

Daria8913, na genetycznym bada się specjalne markery ciężkich uszkodzeń, tzn. przezierność karkową, kość nosową, długość kości udowej, przepływy krwi i coś tam jeszcze. To jest szczególne badanie USG, można je zrobić tylko między 11 a 14 tygodniem, więc zapytaj o to koniecznie. Ale uważam, że jak lekarz tego nie zrobi, a tym bardziej nie powie, że trzeba, to nie jest dobrym lekarzem. Tak jak powiedziała patio, na tym badaniu wychodzą naprawdę ciężkie choroby, czego oczywiście u żadnej z nas nie będzie, ale mimo wszystko moim zdaniem koniecznie trzeba zrobić. Skoro nauka daje nam takie możliwości, dlaczego miałybyśmy nie korzystać? Ewentualne nieprawidłowości na USG stanowią wskazanie do kolejnych badań, kolejnym jest test Pappa, a potem już inwazyjne. Ja np. w poprzedniej ciąży Pappy nie robiłam, bo na genetycznym USG było wszystko ok, ale teraz idę, bo jestem już starsza i lekarka mi poleciła.

10 lata 8 miesiąc temu #905102 przez patio
Wg wszystkich informacji i opinii które do tej pory zebrałam to USG w tym terminie jest obowiązkowe, i lekarz musi sprawdzić płód pod kątem wykrywalnych w tym czasie wad rozwojowych. Osobiście zmieniłabym lekarza, który nie zleciłby mi takiego badania. Dodatkowo, napiszę tak od siebie - udajcie się na to USG do naprawdę dobrego lekarza z dobrym sprzętem. Piszę bo odczułam na własnej skórze, jak poszłam do byle jakiego lekarza w Lux Med - gość badał mnie na byle jakim sprzęcie, przyglądał się, ba! Nawet kolegę zawołał żeby zobaczył i obaj nie byli przekonani co tak naprawdę się dzieje. Powiedzieli, że mam zrobić USG za dwa tygodnie to wszystko się wyklaruje. Nie czekałam, następnego dnia udałam się do prywatnej kliniki, do wybitnego lekarza i ultrasonografa w Łodzi, który od razu w USG widział co i jak. Wszystko pokazał wytłumaczył, i pozwolił podjąć decyzję. W tej ciąży również idę do niego na to USG. Wtedy, w tamtą noc kiedy nie wiedziałam co się tak naprawdę dzieje, przeżyłam jedne z gorszych chwil i do tej pory nie rozumiem po co tamci dwaj lekarze polecili mi czekać dwa tygodnie..

Antoś 05.04.2014

10 lata 8 miesiąc temu #905111 przez K1C1A
Czesc
Ja usg genetyczne bede miala dopiero w 16 tygodniu w Czechach tak robia

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia