- Otrzymane podziękowania: 53
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Luty 2015
Mamusie Luty 2015
- meli1990
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Czekamy na drugie dzieciątko
ja w miarę dobrze się czuję. już prędzej coś mogę zjeść. schudłam 5 kg jak nie więcej przez to wszystko ale pewnie nie długo nadrobię. cały czas biorę witaminę ta b6 z imbirem i nie wymiotuje już i nie mam praktycznie mdłości. wiec jest ok. muszę kupić sobie jeszcze z jedno opakowanie tych tabletek. a później próbować bez nich
Magda śliczny ma Antek pokój
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- daria8913
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 0

- monique1983
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 78

- daria8913
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 2
daria8913 - koniecznie każdy musi zrobić prenatalne. Podstawowe badanie polega na zrobieniu USG (polecam wybrać się do dobrego ultrasonografa z dobrym sprzętem). To badanie MUSISZ wykonać między 11 a 13 tygodniem ciąży. Ty chyba jesteś już w 11 węc powinnaś jak najszybciej udać się do lekarza, żeby zdążyć.
Ja brzuszka jako takiego jeszcze nie mam.Co do brzuchala to czasem na wieczór coś wyskoczy ale to przez wzdęcia i zaparcia raczej. Nawet nieco schudłam. Ale jakoś nie spieszy mi się do tycia

Trochę się martwię, bo wczoraj zaczęłam delikatnie plamić. Pielęgniarka po konsultacji telefonicznej poradziła mi zgłosić się na izbę przyjęć do szpitala. Na USG wyszło że mam krwiaka w macicy 20x8mm więc mam się oszczędzać, leżeć, i brać dużo duphastonu i luteiny i nospę i magnez. Mam nadzieję, że mi się poprawi...
w załączniku moja Rybunia z wczorajszego USG

Antoś 05.04.2014
Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
Link - przydatne rzeczy docs.google.com/spreadsheets/d
- monique1983
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
patio - odpoczywaj, bierz tabletki i na pewno wszystko będzie dobrze

- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Antoś 05.04.2014
Link - tabela Luty 2015 docs.google.com/spreadsheets/d/1ggTDIhF6...ldX8v_MCU/edit#gid=0
- wer26
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Otrzymane podziękowania: 1
- kocham_cie
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Ja osobiście nie wyobrażam sobie nie robić tego usg tym bardziej że poza przyziernosia karkowa i kością nosowa sprawdzane są inne narządy wewnętrzne min seducho a tu w razie czego można już dzieciątko ratować nawet w łonie matki
- wer26
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- monique1983
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Ja oczywiście tak czy siak zamierzam zrobić, tylko mnie to nie będzie robił mój lekarz prowadzący, a specjalista co posiada odpowiednie uprawnienia, no i do tego jest też pediatrą i kardiologiem, no i z tego co czytałam ma bardzo dobre opinie. Poleciła mi ją moja lekarka.
- daria8913
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Marti
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 5
Mnie się wydawało, że USG genetyczne między 11 a 14 tygodniem jest standardem, zwłaszcza że można je zrobić na zwykłym sprzęcie do USG. Ale okazuje sie, że nie, zobaczcie tu:
www.nfz-warszawa.pl/index/pacjent/mama/plan
Daria8913, na genetycznym bada się specjalne markery ciężkich uszkodzeń, tzn. przezierność karkową, kość nosową, długość kości udowej, przepływy krwi i coś tam jeszcze. To jest szczególne badanie USG, można je zrobić tylko między 11 a 14 tygodniem, więc zapytaj o to koniecznie. Ale uważam, że jak lekarz tego nie zrobi, a tym bardziej nie powie, że trzeba, to nie jest dobrym lekarzem. Tak jak powiedziała patio, na tym badaniu wychodzą naprawdę ciężkie choroby, czego oczywiście u żadnej z nas nie będzie, ale mimo wszystko moim zdaniem koniecznie trzeba zrobić. Skoro nauka daje nam takie możliwości, dlaczego miałybyśmy nie korzystać? Ewentualne nieprawidłowości na USG stanowią wskazanie do kolejnych badań, kolejnym jest test Pappa, a potem już inwazyjne. Ja np. w poprzedniej ciąży Pappy nie robiłam, bo na genetycznym USG było wszystko ok, ale teraz idę, bo jestem już starsza i lekarka mi poleciła.
- patio
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Antoś 05.04.2014
- K1C1A
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-