BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 7 miesiąc temu #914677 przez lalka
Dżasta ja w poprzedniej ciąży wzięłam jedną tabletkę...to był apap,ale ja miałam takie wyrzuty sumienia,że szok..ale ja z tych panikujących jestem:)

ja już po kolacji..sałatka z pomidorów i ogórków i papryki
trzeba wymyślić jakieś menu na jutro!!!może barszcz z łazankami

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 7 miesiąc temu #914678 przez Anabelle

Ada2424 napisał: To i tak anabelle ze dajesz rade na zakupy jechac ja sie z domu ruszyc nie moge bo zaraz na wymioty mnie ciągnie jak cos poczuje.
.

Ja też się słabo czuję, na zakupach dwa razy mi łzy do oczu napłynęły bo tak mi się źle zrobiło, ale ja staram się szybko myśleć o czymś innym. Nie ma wyjścia. Jak sama jestem cały dzień z Antkiem to nie ma że mama źle się czuje. Trzeba Antka przewinąć, zrobić obiad, pójść na spacer, plac zabaw czy do sklepu po coś na śniadanie.

Musze i koniec :P

NesQa moje badanie usg z Antkiem trwało ok 40 minut. Sprawdza się wszystko co tylko możliwe, kości, przezierność karkową, szuka wczesnych wad rozwojowych....

Dżasta miałam pisać o przeciwbólach w ciąży oraz o zalecaniu ich całkowitego nie brania w I trymestrze ale dziewczyny mnie ubiegły :P
Co do przezierności karkowej itp najlepiej robić je w okolicach 11-12 tygodnia ciąży. Co do 4d to i tak parametry sprawdza się na 2d. Wady genetyczne są tu lepiej widoczne dla lekarza.

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #914679 przez Ada2424
Mnie wzięło na chleb z koncentratem pomidorowym i do tego pomidorki koktajlowe, zjadłam 3 kromki. Aż dziwne bo rano jak poczułam chleb to od razu mnie pociągło. Pasowało by żebym jutro podjechała do labolatorium i zrobiła te przeciwciała anty rh bo 3 dni na wynik się czeka i musze jeszcze grupe krwi powtorzyc, bo na starym wyniku z 3 lat mam panienskie nazwisko i musze powtorzyc bez sensu.

Anabelle ja jutro miałam jechac do labolatorium, ale przez to że mnie tak ciagnie na wymioty boje sie z domu ruszac :unsure: to ja właśnie takie usg co sie wszystko sprawdza będę mieć 15 wrzesnia. Masz fajnie bo zajmujesz się Antkiem to tak nie myślisz o tych objawach.

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu #914682 przez lalka
Ada ja tez muszę zrobić na grupę...bo poprzedni wynik gdzieś mi się zawieruszył i nie mogę go poszukać......a badanie na grupę 45 zł kosztuje

10 lata 7 miesiąc temu #914683 przez Dżasta86
Lalka Anabell jasne kazdy ma jakies swoje podejscie , ja uwazam ze jezeli plod jest zdrowy i silny to od jednej tabletki nie zginie, nie naduzywam tabletek przeciwbolowym bo biore je raz na ruski rok wiec, jak dla mnie wszystko powinno byc z rozsadkiem. Niby nie powinno sie dzwigac wiecej jak 3 kg w ciazy a jednak zakupy robie i dzwigam moze nie 15 kg ale z 8kg jest. Uwazam na siebie jem i zyje zdrowo nie pale,ruszam sie gdybym milala poronic z takiej blachostki to dla mnie jest rownoznaczne z tym ze nie bylo mi pisane. Nie mniej jednak mam konskie zdrowie i tego bede sie trzymac. Jedyny moj minus i to co uwazam za przyczyne wielu chorob i nieszczesc to streS Z ktorym ciezka tocze wojne.

10 lata 7 miesiąc temu #914684 przez Ada2424
lalka o to sporo u was, u nas 30 zł.

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu #914685 przez Dżasta86
No i najwazniejsze niby obce mi osoby a ciesze sie za zainteresowanie, bardzo dziekuje za troske , to bardzo mile ;)

10 lata 7 miesiąc temu #914689 przez lalka
Dżasta ja wcale nie mówię,że źle zrobiłaś,że dzidzi coś będzie..chodziło mi o to,że ja panikara jestem i tyle...ja nawet boję się napić coli czy piwa bezalkoholowego(ale to z doświadczenia)!!!!i będę powtarzała to co lekarz,że bardziej niż tabletki dziecku zaszkodzą infekcje czy wirusy!!!

masz rację trzeba się wspierać...bo jak nie my to kto????

10 lata 7 miesiąc temu #914690 przez Ada2424
Dżasta Ty masz problem ze stresem ?? Nie powiedziałabym, myślałam, że jesteś wyluzowaną osobą po tym jak mnie ostatnio próbowałaś uspokoić :)

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #914692 przez Anabelle

Ada2424 napisał: Mnie wzięło na chleb z koncentratem pomidorowym i do tego pomidorki koktajlowe, zjadłam 3 kromki. Aż dziwne bo rano jak poczułam chleb to od razu mnie pociągło. Pasowało by żebym jutro podjechała do labolatorium i zrobiła te przeciwciała anty rh bo 3 dni na wynik się czeka i musze jeszcze grupe krwi powtorzyc, bo na starym wyniku z 3 lat mam panienskie nazwisko i musze powtorzyc bez sensu.

Anabelle ja jutro miałam jechac do labolatorium, ale przez to że mnie tak ciagnie na wymioty boje sie z domu ruszac :unsure: to ja właśnie takie usg co sie wszystko sprawdza będę mieć 15 wrzesnia. Masz fajnie bo zajmujesz się Antkiem to tak nie myślisz o tych objawach.

Pochwaliłam Antka to właśnie podszedł do mnie z kiełbaską od taty i zaczęłam ryczeć bo tak źle mi się zrobiło od samego zapachu. Koszmar jakiś

Dżasta po prostu często przy diagnozowaniu chorób wczesnorozwojowych płodu tabletki przeciwbólowe podaje się jako czynnik wywołujący. A co do noszenia etc. to jeśli ciąża jest silna to nic jej nie będzie, ale na drugim forum marcowym jest mamusia, która podniosła 3 letnią córkę i w 10 tc wylądowała z krwawieniem w szpitalu. Ma kategoryczny zakaz podnoszenia czegokolwiek do końca ciąży. Jak więc rozwija się u ciebie wszystko książkowo i nic dziecku nie szkodzi to tylko się cieszyć, ale wątpie, że gdybyś miała zagrożoną ciąże to być dźwigała i mówiła sobie, że widocznie nie jest tobie pisane. Zapewnie wtedy byś uważała na wszystko co robisz. Od razu zaznacze że nie czepiam się czy zionę agresją ( uprzedzam, bo slowo pisane odbiera się inaczej). Jednak na pewno nie raz któraś coś zrobi, czego inna by nie zrobiła, ale tutaj mamy inne doświadczenia, jedne są w ciąży pierwszy raz, inne już któryś z rzędu. Do tego każda z innymi przykrymi doświadczeniami, a więc wiele się już nasłuchała od lekarza czy koleżanek z wątków o stracie dziecka. Bardzo bym chciała, żeby każda z nas miała super mocną ciąże, rewelacyjne łożysko i samopoczucie takie, żeby skały przenosić - ale różnie to bywa, lepiej wilka z lasu nie wywoływać :)

Co do badania krwi to mi robili podczas łyżeczkowania w szpitalu, a że będę tam rodzić, to nie musze już robić, bo mają oryginał w szpitalu.

Ada ale mamy już duże dzieci na babystrology :D

10 lata 7 miesiąc temu #914694 przez Ada2424
Anabelle z tym odrzutem na zapachy to mamy tak samo, ja też często wyje z bezradności że nic z tym zrobić nie moge a czuje się fatalnie. No ale chyba musimy to przetrwać, mam tylko nadzieję, że niedługo nam to minie bo ja oszaleje :unsure: no już wyglądają jak człowiek ;) a czemu swojego linka nie wkleiłaś z babystrology?

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu #914695 przez monique1983
Dżasta - no pomyślałam, że może sobie zapomniałaś, to Ci przypomnę ;) Ja też na ogół w domu z przeciwbólowych ibuprom, ale ostatnio się zaopatrzyłam w apap w razie czego, i też nie chciałam łykać ze bardzo ale jedną wzięłam ostatnio bo miałam ostatnio taką migrenę, że nic nie pomagało i aż mi się rzygać chciało od tego bólu głowy :/

10 lata 7 miesiąc temu #914706 przez Anabelle

Ada2424 napisał: Anabelle z tym odrzutem na zapachy to mamy tak samo, ja też często wyje z bezradności że nic z tym zrobić nie moge a czuje się fatalnie. No ale chyba musimy to przetrwać, mam tylko nadzieję, że niedługo nam to minie bo ja oszaleje :unsure: no już wyglądają jak człowiek ;) a czemu swojego linka nie wkleiłaś z babystrology?

Minie, wszystko mija ;) Później będą inne zmartwienia :) Tego się trzymam
A linka z babystrology nie wklejałam na tym forum bo jest ograniczenie na znaki i mi się link nie mieści :) Mam zapisane w zakładce i na forum mamazone :P

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #914707 przez Ada2424
Anabelle Ty jutro wejdziesz w 10 tydzien a ja pojutrze w 11 :woohoo: matko kiedy to zleciało, drugi trymestr za pasem :) ja musiałam jeden suwaczek usunąć żeby mi się link zmieścił.

[/url] [/url]

10 lata 7 miesiąc temu - 10 lata 7 miesiąc temu #914710 przez Dżasta86
Moniq tez myslalam o mojej apteczce cala noc :side: trzeba kupic te apapy nospy no i termometr idzie jesien i grypy.
Zatrucie czy tez wirus prawie juz przeszlo,, pamietam jak dwa lata temu 3 razy przechodzilam grype zolodkowa w ciagu 2 miesiecy brrrr
Anabell gdybym miala zagrozona ciaze dbalabym o nia jak o sztabke zlota, gdyby niestety tak sie stalo ze pomimo staran stracilabym to jednak mysle ze zdania bym ne zmienila. Moze mam specyficxne podejscie ale ja to widze tak, i biore za strone medyczny punkt widzenia.
Co mnie razi i nie przemowi mi nikt to palenie petow ; p brr nie
znosze tytoniu .
Lalka wiem zes panikara ; p i wiem ze opisywalas siebie. Piwo bezalkoholowe jst drogie i smakuje jak orenzada, podobno wino bezalkoholowe jest lepsze ale nigdy nie probowalam.

Ada jestem wyluzowana , inne rzeczy minpodnosza cisnienie. Chociaz przyznam ze ciazowe hormony sprzyjaja niezwyklemu spokojowi moze to cisnienie niskie albo zmeczenie albo tarczyca pod kontrola albo bezrobocie ciazowe :)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia