- /
- /
- /
- /
- /
- mamusie CZERWCOWE
mamusie CZERWCOWE
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Ale jak ktoś kiedyś ładnie powiedział : " Mama martwi się o swoje dziecko całe życie, a zaczyna w momencie poczęcia"
Ja ostatnio to na chleb z dżemem mam ochotę i winogrono. A i żelków sobie nie odpuszczę, ot taka dziwna zachcianka
Właśnie jestem w trakcie robienia rybki na obiad... i śmierdzi mi ona niesamowicie.. blee
Mam do Was takie pytanie jeszcze: Drętwieje mi prawa noga - tam gdzie znajduje się żyła główna (ale tylko jak leżę w pozycji na plecach) mam to od jakiegoś tygodnia, może dwóch (dziś w nocy to czułam jakby mi krew z niej odpłynęła)...i stąd moje pytanie...Czy to może mieć jakiś wpływ na mniejsze dotlenienie dziecka? Wiem, że dziecko oddycha przez pępowinę, ale czy to co mam może mieć też z tym związek?
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- sunflower
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
Pamiętaj, żeby spać na lewym boku. Szczególnie kiedy np. lubisz spać na brzuchu lub wznak. Postaraj się zmienić swoje przyzwyczajenie. Oczywiście pozycja na brzuchu teraz jest niewygodna, ale na wznak zdawałoby się tak. Dlaczego, więc kobietom w ciąży zaleca się spanie na boku? Ponieważ pozycja na plecach powoduje, że cały ciężar macicy opiera się na kręgosłupie, jelitach, a także aorcie i żyle głównej dolnej. Aorta jest naczyniem krwionośnym, które odpowiada za rozprowadzenie krwi po całym ciele. Natomiast żyła główna dolna ma za odpływu krwi z dolnej parti ciała do serca. Pozycja na plecach zatem będzie przyczyną bólów pleców, hemoroidów oraz sprawia, że układ trawienny jest mniej wydajny. A także może wpłynąć na utrudnione oddychanie i przeszkadzać w prawidłowym krążeniu krwi. Dlatego pamiętaj by spać na lewym boku. Możesz ułożyć się na lewym boku, a między nogi włożyć poduszkę. Taka pozycja pozwoli na lepszy przepływ krwi w organizmie przyszłej mamy.
Ale czy to ma znaczenie dla dzieciątka, nie wiem.
Natalii ale masz już ładną piłeczkę I jakie słonko za oknem ach...
A ja jeszcze w pracy...mam dosć dzisiejszego dnia, ale muszę zostać chwile dłużej...
01.06.2013 WiśniaJ
01.06.2013 rysa
13.06.2013 Hania84 - płeć jeszcze nie znana ( córka - Lenka, syn - Bartosz)
14.06.2013 Agusia83 - plec jeszcze.nie znana ( gdy bedzie córka to Karolinka,a na chlopca imienia brak)
14.06.2013 aleksia88 - Albert
14.06.2013 sunflower - synuś (na razie bezimienny)
22.06.2012 Małgoska-plec (corka Nina)
16.06.2013 Natali- plec jeszcze nie znana\
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5
Natali i Wisnia, macie piekne brzuszki...nie wazne, czy wiekszy, czy mniejszy...najwazniejsze jest wnetrze brzuszka
Odnosnie wozka, haniu, Ty go wstawilas?
bardzo fajny, chcialam go kupic, ale najpierw sprawdzilam w sklepie..i nie do konca mi spasowal...jakos dziwnie trzeszczal....chyba ciezko sie go odpinalo,..tzn stelaz od gondoli, czy spacerowki i do tego kola..ma swietne bo pompowane..ale skretne naprawde potrafia ulatwic jazde....
Poczatkowych obiadkow, jak marchew i zupka jarzynowa nie gotowalam...Emi skonczyla 4 miesiace w styczniu...a to jest miesiac, w ktorym ciezko o dobra jarzyne..tzn chodzi mi o taka nie pryskana..co innego jak macie swoje ogrodki i swoje warzywka...poniej zaczelam juz gotowac...bo to naprawde wygoda dla mamy i same zobaczycie, ze wielka oszczednosc.
na poczatku podaje sie malenstwom po 1, 2 lyzeczce...sloiczek mozna jeszcze wykorzystac na drugi dzien...a reszte trzeba wyrzucic...wiec chyba lepiej samemu cos ugotowac...
A my urodzimy w fantastycznym letnim okresie
i znow sie okropnie rozpisalam...
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Agusia tak ja wstawiłam ten wózek...lubię tradycyjne. Włąśnie nie chcę ze skrętnymi kołami bo tutaj w niemczech są tylko takie i w dodatku sztywne i mi się nie podobają. A ten trzeszczący to może akurat tam w sklepie taki był...nie wiadomo. Ja się już na ten nastawiłam i taki chcę
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A poza tym, chociaz, zes brzemienna, powinnas dostac kopa w tylek...
Ciesz sie, ze nic Cie nie boli, nie strzyka Po co sie meczyc...Ja mam 16 miesieczna core, ktora od czasu do czasu musze podniesc...a 13kg to juz sporo....staram sie ograniczac i dozowac jej te przyjemnosci...ale jak tu takiego kochanego maluszka nie przytulic na raczkach?
Nic sie nie martw...ja tez jeszcze nie czuje typowych ruchow..czasem jest ich wiecej, czasem mniej..
ale musze Wam sie pochwalic, ze dzis gdy usypialam z Emi, polozylam dlon na brzuchu i dzidzia kopnela tak, ze poczulam na rece, jak troche sie podnsiola
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Mój lekarz też mówił, że wszystko w porządku i najważniejsze, że dzidzia waży tyle, ile powinna
Co do ruchów małej - ja jak już pierwszy raz je poczułam, to mi spokoju nie daje. W ciągu dnia potrafi zacząć kopać o godzinie 7-8 i tak cały dzień dawać czadu do 23, a jak w nocy obudzę się na siusiu, to dalej kopie i tak już od... 6 tygodni
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
W poniedziałek mam wizytę u gina. Już nie mogę się jej doczekać Będzie mi ważył i mierzył dzidzię
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Daj znać jak duży jest już twój olbrzym... My w poniedziałek idziemy na wyprawę w poszukiwaniu pipki!
- aleksiaa88
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
Boże jak ten czas leci już połowa się zbliża
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
HEHE widzę, że aleksiaa w dobrym humorku po zakupach. No tak, nic nie poprawi kobiecie humoru jak zakupy...lub kopniak od bobaska hihi
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Widzialyscie,napis pod suwaczkiem? Dzidzia ma 16cm ale w dł. Crl.
Jak bylam z Emi w 20t3d na usg,to dr ja cala zmierzyla i miala 24cm. To juz taki wiekszy maluszek.
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jak mi się uda wstawić(bo niestety nie zawsze się udaje mimo pomniejszenia zdjęcia) to oczywiście pokażę Wam zdjęcia mojego malucha
- Agusia83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
jak nie bedzie o chcialo zdjecie wejsc, to wyslesz, ktorejs z nas mailem a my wstawimy za Ciebie
Wlasnie zjadam resztki z obiadu...2 kawaleczki ryby i surowke z kapuchy kiszonej
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ooo to smacznego Agusia też dziś miałam rybkę i do tego ogórasy kiszone