- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
nie jest to duży koszt jeśli jest taka szkoła przy szpitalu lub przy przychodni
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mam tez małą paczkę pieluszek do szpitala 0.@ opakowania chusteczek.
trochę kupuję,przestraszyłąm się ta podwyżką od nowego roku na akcesoria dziecięce(vat),więc wszystko dużo skoczy.
wiadomo wszystkiego nie da się kupić,ale trochę sobie już kupiłam , później będzie łatwiej
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mamy dzwonić w styczniu na zapisy.
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
chyba zawału dostane
Ja chusteczki itp bede kupowała na samym końcu bo z doświadczenia wiem że np te chusteczki po miesiącu mają brzydki zapach.
Starałam się zrobić sobie liste potrzebnych rzeczy ale jak spisałam wszystko to się przeraziłam. I tak nie wiem czy wszystko zapisałam
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
mnie od kilku dni boli w kroczu jak chodzę, na ostatniej wizycie szyjka była w porządku więc jak wczoraj dzwoniłam do mojej gin to kazała mi nie panikować, a jeśłi nie przejdzie do poniedziałku albo się nasili to przyjechać do niej.
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
chciała bym usg w 3D, swoją położną do produ a to wszystko kosztuję, nie mówiąc już o wyprawce dla naszej córci więc z czegoś będę musiała zrezygnować szczególnie, że jakbym mało miała na głowie to jeszcze auto mi się popsuło a że i tak miałam je niebawem sprzedaż a naprawa był by zbyt droga w porównaniu do ceny więc musiałam się go pozbyć w takim stanie czyli ze stratą;( a miałam takie plany co do tej kasy
Karola ja też zawału dostaję jak sobie pomyśle ile zostało do rozwiązania i wydaje mi się, że to już jutro
Moniq ale innych objawów nie masz? plamienia? ruchy dzidzi czujesz?
wogle to dręczy mnie zgaga, nogi mnie w nocy bolą i spać nie mogę
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
też jak zaczynam myśleć o porodzie to odczuwam lęk,ale staram się szybko myśleć o Patryku i tym że go kocham i że na razie kopie w brzuszku.
Moniq-w razie czego bądź w konsultacji z Twoim ginem,będzie dobrze:)
ja też mam takie kurcze w nocy w nogach i ciężko mi się zasypia,zanim znajdę pozycję trochę mija:)
nelka-a pytałaś czy przy szpitalu nie prowadzą szkoły rodzenia,może tam byłoby taniej
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
materacyk
kołderkę z poduszeczką
poszwy na kołderkę x2
kocyk cienki i grubszy
prześcieradełkox2
mata pod prześcieradełko
przewijak (widziałam na allegro drewniane regały za 90zł na które kładzie się przewijak a pod spodem są 2 pułeczki na pampersy itp.)
wanienka+ gąbka na którą kładzie się dzieciątko
ręczniki x2
pieluszki frote x3 tetrowe x10
rożek
wózek (taki 3 w 1 żeby mi się do małego auta zmieścił)
butelka 250ml bo 125ml dostałam od lekarza
smoczek
szczotka do mycia butelek
gruszka do noska
nożyczki do paznokci
szczotka do włosków
patyczki do uszu
termometr na czoło
termometr do wanienki
i mimo to że już tego dużo to ciągle mam wrażenie że czegoś nie dopisałam
pominęłam ubranka bo to oczywiste. i w sklepie się okaże ile czego kupię
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Do listy dopisała bym jeszcze:
sterylizator do butelek
podgrzewacz do butelek
poduszka do karmienia
myjka do kąpieli
Kala ta cena jest właśnie ze szkoły rodzennia przy szpitalu!
- zora85
- Wylogowany
- pierwsze słowa
nelka, celibat wynika z tego że gin zabronił seksu w I trymestrze a od II moglismy z meżem powoli zaczynac wracać do przytulanek ale mój M nie chce bo sobie ubzdurał że coś zrobi mi lub dziecku w trakcie. Nie wiem skąd ta myśl u niego ale wiadomo że siłą go nie wezmę
moniq, na mnie tez płaszczyk czy kurtka już nie pasowaly więc musiałam kupic nową. Specjalnie wybralam taka większa z poszerzeniem na brzuchu - myslę że powinnam przetrwac w niej zimę
Karola, ja jeszcze do Twojej listy dopisałabym podkłady higieniczne pod prześcieradło. Może sie zdarzyć że pieluszka przecieknie itp i wszystko pojdzie w materacyk a tak to bedziesz spokojniejsza
A kupujecie laktatory do odciągania pokarmu?? Bo ja się zastanawiam..
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a czytałyście że trzeba te majtki jednorazowe w szpitalu mieć? trcohe one nie za fajnie wyglądają co o nich myślicie?
ja wiem że ogarnia mnie już jakaś obsesja ale nie mogę się uspokoić.
sobie też już przygotowałam piżamę ręcznik, muszę resztę rzeczy dokupić do szpitala.
Jakieś kapcie, bieliznę, pewnie jeszcze jedną koszulę ale jakąś tańszą żeby mi jej szkoda w czasie porodu nie było bo tą co teraz mam to chyba bym za nią płakała, i ręcznik jeszcze jeden nowy. Szlafrok.
- zora85
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Własnie kolejna znajoma urodziła i radzili jej w szpitalu (ale nie mówia o tym glośno) żeby po porodzie siusiac pod prysznicem. Podobno ulga niesamowita i mocz nie wywołuje pieczenia krocza.
Ja też coraz częściej myslę o zakupach i jestem przerazona że az tyle tego potrzeba. No i żeby tylko o czymś nie zapomnieć..M mówi że panikuje bo czasu jeszcze sporo ale tak sie mowi, ani się obejrze a już będzie kwiecień. Nie mam doslownie nic!! Chciałam dziś kupic w aptece butelkę przeciwkolkowa (jedna dziewczyna z forum radziła żeby wlasnie taka mieć) ale mieli tylko zwykłe. Jak do Świąt nie kupie choc jednej rzeczy to oszaleje A jak przeglądam aukcje na allegro z ciuszkami to aż mi się w glowie kręci od tego wszystkiego
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dziś w faktach było że kobieta urodziła w 24 tygodniu! SZOK po prostu!
A inna że urodziła dziecko 7 kg! I weź się nie denerwuj. Całe szczęście przez cesarke bo jak miało by się taaaakie dziecko przez taką małą dziurkę zmieścić?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja mam prześcieradełka podszyte taką niby gumą, czyli nie przemakalne, super się sprawdzają, są z gumką i nie przesywa się jakiś tam podklad itp.
z laktatorem różnie bywa ale mi bardzo się przydał praktycznie od początku, przeważnie w szpitalu można wypożyczyć na czas pobytu.
majtki poporodowe "najmilsze" są takie siateczkowe, byle nie ceratowe, bo tylek się odparzy. w niektórych szpitalach pozwalają na bawełniane ale po tem raczej się nadają tylko do wywalenia.
z tym siusianiem pod prysznicem to prawda, ja też tak robilam, bo i tak powinno się podmywać po każdym siku, poza tym dobrze jest wycierać okolice intymne ręcznikiem papierowym.
koszul nocnych proponuję jedną do porodu i dwie po, bo różnie bywa.
zamiast gruszki do nosa polecam "fridę" łatwiejsza w użyciu i nie uszkadza śluzówki noska.
u mnie dziś lepiej, tylko przez chwilę mnie bolało jak dłużej stałam; na szczęście jestem w stałym kontakcie z ginekologiem
zora, mnie chyba też czekają zakupy ale poczekam aż przyjdzie zima, bo na razie jest mi ciepło i nie muszę się zapinać
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
ja dzisiaj prawie cały dzień piekłam pierniki, lukrowałam i padam z nóg ale za to mam zapas chyba do Wielkanocy
kurcze z dnia na dzień tak mi brzuch wysadziło że aż mi się takie dłuższe luźniejsze koszule co miałam rozchodzą na brzuchu dobrze, że swetry są bardziej elastyczne
w piątek idziemy na wizytę i oczywiście nie mogę się doczekać aż zobaczę naszą córcie mam taki pomysł, że poproszę doktorka żeby nam wydrukowała więcej zdjęć i oprawimy rodzicą w ramkę jako prezent na gwiazdkę