BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 6 miesiąc temu #384166 przez kala321
karola ja też z obawą myślę o ząbkowaniem,ale nie o siebie tylko o męza ,że będzie go denerwowało marudzenie i płacz małego
choć jest z tych cierpliwych to przy takich długich rzeczach faceci wymiękają

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #384192 przez Karola1990
kala... początki przetrwali to i ząbki wytrzymają. sa maści na dziąsełka. mam nadzieje że będą działały. już mi szkoda Olusi jak pomyślę jak będzie mogło ją boleć.
moja siostra miała szczęście jej dzieci ząbkowały bezboleśnie. oby u nas tak było.

a karmicie swoje dzieci zgodnie z tabelkami na opakowaniach mleka?
na bebiko jest że powinnam dawać 120ml 6-7 posiłków dziennie
a Ola je 5 razy dziennie po 120ml. jak dam jej 150 i to zje to zaraz ulewa. pojawia się czkawka itp.
zaczyna się robić taka kluseczka troche :)

12 lata 6 miesiąc temu #384199 przez iwcia
U nas się ząbkowanie zaczęło, nawet periatra to potwierdził ze dziąsełka podniesione ale potrwa to jeszcze troche zanim ząbek wyjdzie. Póki co mała od tygodnia jest tragicznie marudna, nie może spać w dzień, wpycha do buźki całe piąstki, chce zmieścić obie na raz.
Maści u mnie wogóle nie pomagają, wczoraj musieliśmy jej dać aż na noc Ibufen bo strasznie się męczyła.
Jest za malutka na gryzaki, próbowałam jej dawać ale wypluwa, najbardziej to chce gryźć swoje rączki albo mojego palca. Kupiłam też herbatkę uspokajającą ale jakoś efektów nie widać, tak więc przechodzimy to dosyć boleśnie i męcząco a może to jeszcze potrwać nawet miesiąc :/

Wydaje się że na ząbek za wcześnie? Ja sama miałam w 3 miesiącu życia więc może to genetyczne.

Karola ja mojej daje 120 6 razy dziennie, teraz nawet je już 5, chyba właśnie przez to ząbkowanie straciła apetyt, nie dopija mleka i nawet się nie dopomina, czasami nie je 4-5 godz. Na wszystkich melkach są takie porcje oprócz chyba enfamilu który ma jakieś olbrzymie ;)

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 6 miesiąc temu #384231 przez Elwerka00
zabkowanie moze zaczac sie wczesniej niz mowia,zalezy od organizmy,tak jak kobiety karmiace piersia moga wczesniej dostac okresu,itp. Wszystko mozliwe,mimo iz ksiazki pisza co innego..

wspolczuje bolesnego zabkowania,u mnie sa kolki i to jest naprawde meczace dla mnie i malego,jak sie skoncza to zacznie sie zabkowanie,chyba ze bedzie i to i to na raz;/ to nie wiem jak przetrwam.
Co wy robicie ze wasze dzieci spia dluzej? Moj najwiecej godzin co spi to zaledwie 3 . W dzien je co godzine,od 3 nad ranem nie spi bo robi kupke steka i musze cwiczyc z nim,masowac brzuszek zeby mu ulzyc.

Dzis bedzie spal w lozeczku,chociazbym miala niespac przez to cala noc,bede wytrwala..musze bo nie ma zartow jak tak ma byc dalej..

A i jutro ide do ksiedza pytac o chrzest na niedziele... Boje sie,ze moze gadac ze bez slubu itp,ide tylko z siostra,no i jesli juz sie zgodzi to sie boje,ze bedzie mi maly plakal niesamowicie w kosciele ;/ i pomysla ludzi,ze co ze mnie za matka ze uspokoic dziecka nie potrafie itp.bosz za duzo mysle chyba ;/

Moja siostra stwierdzila,ze chcialaby miec dzieci ale chyba teraz (24 lata ma) nie jest jeszcze na to gotowa bo gdy patrzy na mnie,ze musze ciagle przy malym chodzic zajmowac sie,nie mam czasu dla siebie,bo mally ciagle placze gdy mnie przy nim nie ma itp to nie moglaby tak,az mi sie przykro zrobilo ;( jakos tak dziwnie przykro...

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #384245 przez kala321
ja małego kąpię,nakarmię zasłaniam rolety,aby było ciemniej w pokoju i kładę go do kołyski,daję pieluszkę do przytulenia i mały zasypia,czasem pomarudzi to go pogłaskam po główce i po ok 10 minutach śpi

karola mam nadzieję:D

ja daję małemu 100 ml i dorabiam mu często 30 ml lub 60 ml,ale czasem nie chce jeść więcej
ale je średnio co 2,5-3 godizny,ale jak nie chce więcej to nie będę go zmuszać przecież
a robię tak że daję 100 ml,a potem dorabiam,bo czasem zostawiał i wylewałąm to
a niestety mleko nie jest tanie,więc stwierdziłam że wolę dorobić niż wylewać kiedy on nie chce

i dorabiam to najwyżej wylewam 10 ml lub 20 ml, a resztę łądnie zjada
a te opisy na opakowaniu to sa tak dla informacji
jak pytam lekarki to jest dobrze,dziwi się że mały je 110-120 ml 8 razy na dobę(zawsze pyta czy 6 razy,a ja że 8X)
najważniejsze ,ze przybiera łądnie

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #384246 przez kala321
www.erodzina.com/index.php?id=68,258,0,0,1,0

odnośnie spania poczytaj może coś Ci się przyda kilka fajnych rad,a także duzo wąznych informacji

- "Nie układaj dziecka do snu przy zapalonym świetle. To silny bodziec, który może zakłócać odpoczynek."

"Dopiero XX wiek przyniósł rewolucję: oddzielne łóżeczka, wózki, praca kobiet - to wszystko sprawia, że małe dziecko więcej czasu spędza z dala od mamy. Wiele niemowląt nie radzi sobie z tym. Jeśli nie czują jej przy sobie, denerwują się."

12 lata 6 miesiąc temu #384311 przez Elwerka00
kalus,dziekuje za to..przeczytalam i chyba poprostu musze przestac porownywac malego do innych dzieci.. Widocznie nie bedzie tak sypial.. ;p

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #384313 przez ewelinda83
ale jestem wykonczona :( zasnelam dopiero o 3 nad ranem, co godzine sie budzilam bo to cycusia musialam dac Kini, to mala steknela wiec i mama juz na bacznosc stala ... masakra :( powodem jest chyba powrot do pracy, niby mam jeszcze 3 miesiace ale sie glowie co zrobic ? czy wracac na caly etat czy na pol no i czy mi firma pozwoli na redukcje etatu :dry:

dzisiaj spacerowalysmy ale mala nie bardzo chciala spac, bo spala tylko po 30-40 minut. teraz zasnela w lozeczku wiec mam nadzieje ze dluzej pospi.
przed snem sie z nia bawilam, a to samolot a to skrety a ona sie super smiala w glos, a glosny smiech to u nas jeszcze rzadkosc wiec dla mnie to byla podwojna radosc ja slyszec taka zadowolona :kiss:

kupilam jej dzisiaj kilka opasek i jak jej pokazuje to sie do nicg usmiecha wiec chyba sie jej podobaja. musze poszukac jeszcze jakiegos kwiatuszka i do nich doczepic. bedzie miala wtedy taka ladna jak misia robi :)
misia a moze ty mi taka zrobisz, ja ci oczywiscie za nia zaplace :)

u nas tez sie zaczyna zabkowanie, slinienie i jedzenie raczek jest u nas juz ok 2 tygodni
narazie chyba to nie jest dla Kingi bolesne bo jakos bardziej mardudna nie jest, oby tak dalej ...
a swoja droga to dzieci moga sie juz z zabkami urodzic :blink:

12 lata 6 miesiąc temu #384315 przez ewelinda83
elwira nie ma sesu porownywac bo kazde dziecko jest inne i czego innego potrzebuje.
oby udalo ci sie z tym chrztem i zeby ksiadz sie za bardzo nie czepial twojej sutuacji :blink:

12 lata 6 miesiąc temu #384317 przez nelka
Elwerka każde dziecko jest inne i na każde trzeba znaleźć inny sposób, jedno jest tylko wspólne rutyna i konsekwentne działanie. My od pierwszego dnia robi tak samo kąpiemy, karmimy i usypiamy, z tym usypianiem pare metod próbowaliśmy ale zawsze jest dokładana do łóżeczka. To chyba prawda że dziecko przyzwyczaja się w ciągu 3dni więc trzeba zacisnąć zęby i spróbować zmienić nawyki... Trzymam kciuki za ciebie!

Jesteśmy po szczepieniu. Zośka płakała oczywiście ale wkłucie chyba bardziej bolało tatusia niż ją :blink: Narazie żadnych niepokojących objawów choć przez tą pogodę i brak spaceru od dwóch dni jest troszkę marudna. Nie wiem już czy ona ma dzisiaj zły dzień czy ja ;)

A ja znam przypadek gdzie dziecko urodziło się z ząbkami, to dopiero fart :silly: niestety wszystkie te żele na ząbkowanie tylko chwilowo przynoszą ulgę więc jak to się mówi jak nie urok to sraczka :dry: najpierw problemy z brzuszkiem a potem ząbki itd. itd.

12 lata 6 miesiąc temu #384318 przez nelka
ewelinda a ile masz tego urlopu że za 3miesiące już wracasz do pracy? ja mam oprócz macierzyńskiego jeszcze zaległy urlop za 2011 i urlop za 2012r. więc wracam dopiero na sam koniec listopada :dry:

12 lata 6 miesiąc temu #384370 przez Elwerka00
ohh ale mi dziecko marudzi...

Rozplakalo sie gdy moja mama chciala go wykapac ,bo sciela wlosy i jej nie poznal.. Uwierzycie?;p

Ahh nie wiem jak dzisiejsza noc bedzie wygladac,a ostatnio moje cycki chca wybuchnac! Tyle mleka mam.. A maly jak sie przyssie to az sie ksztusi.

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #384445 przez nelka
dziewczyny ile ml dajecie maluszką za jednym razem herbatki albo wody do wypicia? i ile razy dziennie?

Elwerka jak karmisz co godz to nie ma co się dziwić że produkcja idzie pełną parą :blink:
wogle ile czasu karmisz? to właściwie kończysz jedno karmienie i zaczynasz drugie ;)
a co do tego co powiedziała twoja siostra to pewnie nie chciała ci zrobić przykrości, pewnie uświadomiła sobie ile czasu i poświęcenia wymaga opieka nad takim małym dzieckiem ja jakbym wcześniej zdawała sobie z tego sprawę to bym jeszcze raz się nad zastanowiła czy to odpowiedni czas na dziecko :silly:

Byłam z pączkiem na spacerze żeby się dotleniła,na spacerze spałą jak wróciłyśmy to też spała łącznie aż 2godz i teraz wieczorem szybko mi zasnełą :huh: a jest po tym szczepieniu to troszkę się niepokoje ;)

12 lata 6 miesiąc temu #384447 przez ewelinda83
nalka ja mam 26 tygodni macierzynskiego, ale miejsce pracy musialam opuscic na 4 tygodnie przed terminem porodu ( udalo mi sie tydzien pozniej ). do tego doliczyli mi 8 dni wolnych panstwowych i wzielam narazie tylko 2 tygodnie urlopu, a 2 tygodnie sobie zostawialam w razie W. tak wiec 1 pazdziernika powinnam byc w pracy :dry:

12 lata 6 miesiąc temu #384543 przez kala321
chciałabym kupić koszulkę lub body małemu z małym głodem,gdybyście gdzieś widziały dajcie mi znać

Elwerka cieszę sie,ze artykuł się przydał,a to chyba normalne że porównujemy,choć wiemy dobrze,że każde dziecko jest inne

plany na jutro prasowanie,dokończenie kolczyków,przygotowanie do wystawy-sprzedaży biżuterii i tablicy,J do fotografa(tego znajomego-ma wieczór dla siebie w studio)

dziś cały dzień byłąm sama z małym,bo w J szefa samochód ktoś wjechał,i auto na lawetę,a J miał go odwieźć do domu.Czyli jak jechał ,to mówię,aby po drodze wjechał do swojej mamy,miał jeszcze dla mnie posprejować różne rzeczy przy okazji.Wrócił przed chwilą,a ja małego wykąpałam,zjadł,położyłam spać,a sama mecz oglądałam:D ,no bo co sama miałąm robić,umyłąm się i oglądałam

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka