- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Dzis noc dosc dobrze,20.30-22:35,23-00.30,1-3.20,potem robienie kupki wiec zasnelismy ok 5 i juz o 5.40 wstajemy. Postaram sie go dzis troche wymeczyc zeby zasnal lepiej,co do lozzeczka,maly po odlozeniu zaczynal ryczec ,i to tak glosno ze nie bylam w stanie go nie wziasc,na poczatku marudzil,poplakiwal,bylam twarda i nie podchodzilam do lozeczka,wkoncu jak sie rozryczal to juz musialam... No i sie nie udalo,ale mamy czas...
Oh Znow mi marudzi maly;p ide ,a Wam zycze milego dnia ;*
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- szolrak1
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szolrak1 madzia
u mnei jazdy na maxa, m walczy i robi z siebie idiote... wczoraj był zły ze byłam u fryzjera......... nie no lepiej pzred chrztem wygladac jak edzia z bufetu.. normalnie idiota... mały dalej chory a ten go do naga rozbiera i na slonce bez filtra wystawia... nic tylko maczuga i za wlosy do jaskini eh
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
podobno teraz jak dzieci poznawają świat,machają rączkami i nóżkami więcej jedzą,bo zużywają więcej energii-gdzies czytałam,ale żeby aż tyle;P;)
- nelka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 76
Oszaleć można moje dziecko spało całą noc a mama nie bo się budziłam sprawdzała czy wszystko ok i mierzyłam jej temp. bo jest po tym szczepieniu
A powiedzicie mi czy śpicie w tym samym pokoju co maluszki?
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- szczęśliwa trzyosobowa rodzinka :)
Madzia... widocznie zazdrosny jest bardzo i wie co może stracić
Ja małej nie smaruje kremem z filtrem. a czasem na dworzu na słonko wystawiam bo wit D tylko jedną krople daje i sama pielęgniarka mówiła żebym ją na słońce wystawiała żeby witaminy łapała. ale nie rozbieram jej bo u nas pada okrutnie ;(
wczoraj robiłam rybe po grecku...mmm... pierwszy raz mi taka dobra wyszła... chyba budzą się u mnie talenty kulinarne hehehe... chyba sama w to nie wierze:D
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
u nas noc spokojna Kingi i moja zasnela o 22.00, cycus o 2.00 i pobutka o 6.50
pierwszy raz mi tak rano sie wybudzila
Magda chlopy czasami robia z siebie glupkow, jak nie zawsze
jak ty to mowisz ... glowa do gory, cycki do przodu
- kala321
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
nie martw się ja tez wstaję i sprawdzam czy oddycha
czy Wasze dzieci też się tak plują?mój robi bąbelki ze śliny coraz więcej i więcej
karola ja bym takiego maleństwa nie wystawiałą, a już zupełnie bez filtrów,bo przecież ich skóra jest bardzo delikatna
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
kala my tez przechodzimy przez babelki, sline i ssanie
pielagnacja skory na sloncu
babyonline.pl/niemowle_pielegnacja_artykul,7268.html
- ewelinda83
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.
Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.
Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.
Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.
Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.
Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
my też śpimy z małą w jednym pokoju, mamy zamiar zostawić ją samą w pokoju jak będzie miała ok 6 miesięcy; tak zrobiliśmy z Domi i nawet tego nie zauważyła. roczniak jest już kumaty, więc wydaje mi się że może mocno przeżywać taką "nocną rozłąkę"
zazdroszczę Wam nocy, Ewka je co 1,5-2 godziny w nocy; dziś karmiłam ją o 21, 24, 1:30, 3:30 wtedy poddalam się i zostawiłam ją w łóżku i potem jedzonko o 5 i 6:30 i pobudka, za to w dzień je co 3 godziny
pączuszek z niej
my też w niedzielę chrzcimy Ewkę, u rodziców, bo stwierdziliśmy że łatwiej będzie nam pojechać niż wszystkich sprowadzać do nas, bo oni wszyscy mieszkają w jednym mieście :)mieliśmy jechać dziś ale okazało się że mężulek musi iść jutro do pracy miał wziąć na poniedziałek urlop żebyśmy mogli spokojnie poświętować z rodzinką w niedzielę ale nie dostał jestem bardzo wk...na jeszcze mieliśmy z teściami scysję o chrzestnych i o datę chrztu bo coś tam im nie pasowało szkoda gadać
Madzia, bardzo dobrze że byłaś u fryzjera !!!!
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
PYTANIA ZA MILION PUNKTÓW!!
do kiedy wyparzać butelki dla dzieci ??
i kiedy można zacząć prac w normalnym proszku ubranka dzieci ??
ja butelki wyparzam i szoruje za każdym razem.
a do prania oprócz lovelli dodaje płynu do płukania silan
troche mnie już denerwuje te wyparzanie ale dlatego kupiłam więcej butelek żeby móc robić to rzadziej mam 4 butelki czyli wyparzamy je 2 razy dziennie
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
własnie Ewka ululała się na spacerze i śpi od prawie 3 godzin a ja pieke pyszny sernik mniam mniam; to karmienie piersią dobija mnie jestem wiecznie głodna, jeszcze trochę to bedę kwadratowa
- Karola1990
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a proszek chyba kupie jakiś sensitive i na początek wypiore jeden ciuszek i zobaczymy.
HA! ja dziś tez cos upiekę.... podobno ciasto nie do zepsucia... zobaczymy czy mi tak wielkiemu beztalenciu kulinarnemu też wyjdzie jak się uda to się pochwalę
- Elwerka00
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ale mam stresa przed rozmowa z ksiedzem..o boziu...
Moniq swietnie Cie rozumiem z tym karmieniem nocnym..