BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 6 miesiąc temu #384553 przez Elwerka00
ja karmie mniej wiecej 20 minut,czasem gdy maly przysypia to moze dluzej... A czasem gdy tak marudzi steka przy cycku przewaznie po kapieli,co ja mowie,zawsze po kapieli tak sie zachowuje to je 5 minut bo nie idzie go nakarmic ,dostaje smoka az sie uspokoji.

Dzis noc dosc dobrze,20.30-22:35,23-00.30,1-3.20,potem robienie kupki wiec zasnelismy ok 5 i juz o 5.40 wstajemy. Postaram sie go dzis troche wymeczyc zeby zasnal lepiej,co do lozzeczka,maly po odlozeniu zaczynal ryczec ,i to tak glosno ze nie bylam w stanie go nie wziasc,na poczatku marudzil,poplakiwal,bylam twarda i nie podchodzilam do lozeczka,wkoncu jak sie rozryczal to juz musialam... No i sie nie udalo,ale mamy czas...

Oh Znow mi marudzi maly;p ide ,a Wam zycze milego dnia ;*

Aleksander < 3

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #384639 przez szolrak1
karolciuuuuuuuuuu ja mam cosnienie cały czas i biore leki i zawsze brałam tabletki antykoncepcyjne.... cisnienei w normie :] cos dziwne ze ci tak gin powiedzial

u mnei jazdy na maxa, m walczy i robi z siebie idiote... wczoraj był zły ze byłam u fryzjera......... nie no lepiej pzred chrztem wygladac jak edzia z bufetu.. normalnie idiota... mały dalej chory a ten go do naga rozbiera i na slonce bez filtra wystawia... nic tylko maczuga i za wlosy do jaskini eh

12 lata 6 miesiąc temu #384644 przez Elwerka00
ohhh Madzia... Faceci sa bezmyslni! a i pewnie zazdrosny jest ze ladnie wygladasz i podobasz sie innym...nie przejmuj sie;*

Aleksander < 3

12 lata 6 miesiąc temu #384648 przez kala321
ja wczoraj jak małego ok 24 nakarmiłam zjadł bardzo dużo ok 140 ml więc myślę pośpi może do 5-6,ale co tam,mały głód po 3 dał znać

podobno teraz jak dzieci poznawają świat,machają rączkami i nóżkami więcej jedzą,bo zużywają więcej energii-gdzies czytałam,ale żeby aż tyle;P;)

12 lata 6 miesiąc temu #384658 przez nelka
Elwerka uważaj z tym wymęczaniem maluszka bo jak będzie za bardzo pobudzony to trudno mu będzie się wyciszyć i zasnąć. A jeśli chodzi o przyzywczajanie do spania w łóżeczku mogę ci doradzić jak płacze po odłożeniu to weź go na chwilkę na ręcę i uspokój, jak przestanie płakać znowu do łóżeczka albo nachyl się nad nim i przytul jak leży w łóżeczku. Myśle że na początku musisz do niego podchodzić żeby wiedział że jesteś blisko, ale tylko po to żeby uspokoić i jak się wyciszy odchodzić. Ale napewno sama znajdziesz swój sposób.

Oszaleć można moje dziecko spało całą noc a mama nie bo się budziłam sprawdzała czy wszystko ok i mierzyłam jej temp. bo jest po tym szczepieniu :huh:

A powiedzicie mi czy śpicie w tym samym pokoju co maluszki?

12 lata 6 miesiąc temu #384661 przez Karola1990
Kamila... to u nas odwrotnie :) mała jakby mniej jadła. :P

Madzia... widocznie zazdrosny jest bardzo i wie co może stracić :D
Ja małej nie smaruje kremem z filtrem. a czasem na dworzu na słonko wystawiam bo wit D tylko jedną krople daje i sama pielęgniarka mówiła żebym ją na słońce wystawiała żeby witaminy łapała. ale nie rozbieram jej bo u nas pada okrutnie ;(

wczoraj robiłam rybe po grecku...mmm... pierwszy raz mi taka dobra wyszła... chyba budzą się u mnie talenty kulinarne :) hehehe... chyba sama w to nie wierze:D

12 lata 6 miesiąc temu #384673 przez ewelinda83
Elwira ja robie tak jak nelka :) jak mi Kinga marudzi w lozeczku to do niej podchodze i uspokajam, czasami wystarczy ze mnie tylko zobaczy i juz sie robi spokojna. jak juz dojdzie do placzu to biore na rece i po chwili cyk spowrotem Kinia laduje w lozeczku, a jak nie mam cierpliwosci bo mala jest tak marudna to bujam na rekach ;)

u nas noc spokojna :) Kingi i moja :blink: zasnela o 22.00, cycus o 2.00 i pobutka o 6.50
pierwszy raz mi tak rano sie wybudzila :dry:

Magda chlopy czasami robia z siebie glupkow, jak nie zawsze :blink:
jak ty to mowisz ... glowa do gory, cycki do przodu :silly:

12 lata 6 miesiąc temu #384678 przez kala321
ja spię w tym samym,mamy kołyskę obok łóżka:)

nie martw się ja tez wstaję i sprawdzam czy oddycha

czy Wasze dzieci też się tak plują?mój robi bąbelki ze śliny coraz więcej i więcej

karola ja bym takiego maleństwa nie wystawiałą, a już zupełnie bez filtrów,bo przecież ich skóra jest bardzo delikatna

12 lata 6 miesiąc temu #384714 przez ewelinda83
ja tez mam lozeczko przy lozku :) w nocu jak sie budze to zagladam do malej przez szczebelki ;) slyszalam ze dzieci powinny spac z rodzicami w jednym pokoju do 1 roku zycia.

kala my tez przechodzimy przez babelki, sline i ssanie ;)

pielagnacja skory na sloncu
babyonline.pl/niemowle_pielegnacja_artykul,7268.html

12 lata 6 miesiąc temu #384717 przez ewelinda83
OBFITE ŚLINIENIE U NOWORODKA
Wcale nie musi być związane z ząbkowaniem. Czasami pojawia się długo przed ząbkowaniem. Wynika ze wzmożonej pracy gruczołów ślinowych.

Po co noworodkowi ślina
- Nawilża śluzówkę jamy ustnej.
- Zawarte w niej przeciwciała (IgA) utrudniają wnikanie bakterii.
- Bierze udział w procesie trawienia, za sprawą zawartych w niej enzymów.

Kiedy śliny robi się jej więcej
Od trzeciego miesiąca życia dziecka gruczoły ślinowe pracują intensywniej i wydzielają więcej śliny. Dziecko nie umie jeszcze skoordynować ruchów języka, policzków i gardła, żeby połykać jej nadmiar, więc ślina ścieka po bródce.

Czemu to służy
Pięciomiesięczne dzieci bawią się językiem, wargami i śliną, robią z niej bańki – ćwiczą w ten sposób buzię i szykują do nauki mówienia.

Ślina jest potrzebna przy ząbkowaniu
Około szóstego miesiąca zaczynają rosnąć ząbki. Zawiązek zęba powoduje obrzmienie dziąsła (a nawet lekki stan zapalny). W rezultacie dziecko ślini się dużo bardziej.

Co możesz zrobić, gdy dziecko mocno się ślini
1. Smaruj brodę i szyję kremem ochronnym lub maścią (np. Linomag, Bepanthen, Alantan), by zabezpieczyć ją przed drażniącym działaniem enzymów trawiennych.
2. Pamiętaj o zabezpieczeniu buzi kremem przed wyjściem na dwór. Mokra (zaśliniona) skóra pod wpływem chłodu łatwiej ulega spierzchnięciu.
3. Zakładaj śliniaczek (nie tylko do jedzenia) i często go zmieniaj. Dzięki temu zabezpieczysz ubranko maluszka.
4. Porozmawiaj z lekarzem. Obfite, nie uzasadnione niczym ślinienie może być objawem zapalenia nagłośni.

12 lata 6 miesiąc temu #384747 przez Moniq
dzień dobry, Kochane!
my też śpimy z małą w jednym pokoju, mamy zamiar zostawić ją samą w pokoju jak będzie miała ok 6 miesięcy; tak zrobiliśmy z Domi i nawet tego nie zauważyła. roczniak jest już kumaty, więc wydaje mi się że może mocno przeżywać taką "nocną rozłąkę"
zazdroszczę Wam nocy, Ewka je co 1,5-2 godziny w nocy; dziś karmiłam ją o 21, 24, 1:30, 3:30 wtedy poddalam się i zostawiłam ją w łóżku i potem jedzonko o 5 i 6:30 i pobudka, za to w dzień je co 3 godziny
pączuszek z niej :)
my też w niedzielę chrzcimy Ewkę, u rodziców, bo stwierdziliśmy że łatwiej będzie nam pojechać niż wszystkich sprowadzać do nas, bo oni wszyscy mieszkają w jednym mieście :)mieliśmy jechać dziś ale okazało się że mężulek musi iść jutro do pracy :( miał wziąć na poniedziałek urlop żebyśmy mogli spokojnie poświętować z rodzinką w niedzielę ale nie dostał jestem bardzo wk...na jeszcze mieliśmy z teściami scysję o chrzestnych i o datę chrztu bo coś tam im nie pasowało szkoda gadać

Madzia, bardzo dobrze że byłaś u fryzjera !!!!

12 lata 6 miesiąc temu #384752 przez Karola1990
nie wystawiam małej mocno na słonko ... bo wiem że nie można ale trochę pozwalam się jej powygrzewać :) oczywiście nie w maxymalne upały. :) wszystko ze skórką ok :)

PYTANIA ZA MILION PUNKTÓW!!

do kiedy wyparzać butelki dla dzieci ??
i kiedy można zacząć prac w normalnym proszku ubranka dzieci ??

ja butelki wyparzam i szoruje za każdym razem.
a do prania oprócz lovelli dodaje płynu do płukania silan

troche mnie już denerwuje te wyparzanie ale dlatego kupiłam więcej butelek żeby móc robić to rzadziej :) mam 4 butelki czyli wyparzamy je 2 razy dziennie

12 lata 6 miesiąc temu #384765 przez Moniq
ja prałam Domi ciuszki do 6 miesiąca, a wyparzać codziennie to chyba min do końca 3 miesiąca, potem chyba można robić to rzadziej

własnie Ewka ululała się na spacerze i śpi od prawie 3 godzin a ja pieke pyszny sernik mniam mniam; to karmienie piersią dobija mnie jestem wiecznie głodna, jeszcze trochę to bedę kwadratowa :(

12 lata 6 miesiąc temu #384769 przez Karola1990
z wyparzaniem właśnie tak myślałam... mała już teraz pcha wszystko co ma pod ręką do buzi...a to zabawkę a to pieluche a to ubranko... moje palce najchętniej. :D

a proszek chyba kupie jakiś sensitive i na początek wypiore jeden ciuszek i zobaczymy.

HA! ja dziś tez cos upiekę.... podobno ciasto nie do zepsucia... zobaczymy czy mi tak wielkiemu beztalenciu kulinarnemu też wyjdzie :D jak się uda to się pochwalę :D

12 lata 6 miesiąc temu #384833 przez Elwerka00
ohh ja nie wiedzialam,do kiedy trzeba prac i wygotywac butelki..dobrze ze poruszylas Karola ten temat;)

Ale mam stresa przed rozmowa z ksiedzem..o boziu...

Moniq swietnie Cie rozumiem z tym karmieniem nocnym..

Aleksander < 3

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka