BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 3 miesiąc temu #441149 przez iwcia
Ewa hehe no to wiesz jakie to paskudztwo, ale co zrobić przynajmniej u nas bardzo pomógł. Niema się co dziwić że Oliwka uwielbia obiadki, deserki i nawet kwaśne jabłka ;p

Karola a jest jakaś gwarancja że dzięki spirali wyreguluje Ci się ten okres?
Ja osobiście troche tego nie rozumiem, kobieta musi się męczyć z jakaś spiralą żeby facet był zadwolony z seksu i sobie trafiał do środka bez obawy, tak często jest że kobiety poświęcają się dla facetów, bo oni nie chcą użyć gumki...
No i jednak dla mnie jest to już ingerencja w ludzkie życie, bo jednak nawet jak dojdzie do poczecia to zarodek niema żadnych szans. Jak patrze na swoje dziecko i widzę jaki cud "się tworzy" z tego malutkiego zarodka to jakoś no nie mogłabym. Ale wiadomo każdy ma swoje poglądy i przekonania.
A i jeszcze jeśli chodzisz do komuni i spowiedzi to wiem że nie dostaje się rozgrzeszenia jeśli się stosuje min spirale.

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 miesiąc temu #441162 przez Karola1990
nelka.. tak tylko pół łyżeczki ale wtedy jest gęstsze i mała wypija przez to mniej mleka.
myślisz że źle robię?

dziś np mała zjadła mało obiadku bo chyba jej nie smakował. ale nie była głodna więc na chama jej nie dawałam

12 lata 3 miesiąc temu #441169 przez Karola1990
dodam że moje dziecko je o 8, 12, 16, 20
jak dam częściej to zje mniej mleka i wychodzi na to samo.

matko ale mnie nastraszyłyście.
dobrze przybiera więc narazie nie panikuję

czytałam na forach przykładowe menu to to w szoku jestem ... moja mała tyle nie zje. a jak coś to już mleka nie wipije

12 lata 3 miesiąc temu #441215 przez ewelinda83
karola wydaje mi sie ze nelce chodzilo o to ze malo dajesz tej kaszki :S no ja daje wiecej, ale wiadomo kazdy robi po swojemu :blink:

iwcia u Kubcia tez te psakudztwo bardzo pomoglo :) nie glupi to wymyslil :blink:

ze 180ml zjedzone tradycyjnie 120ml

12 lata 3 miesiąc temu #441250 przez nelka
No właśnie dziwiłam się że tak mało ale rozumiem że kaszkę dodajesz tylko po to żeby mleko było bardziej treściwe. Ja np daję kaszkę jako jeden z mlecznych posiłków i robie dosyć gęstą żeby przyzwyczaić ją do jedzenia stałych pokarmów.

A tak przy okazji wiecie że od zbyt długiego picia ze smoczka można się nabawić próchnicy ;)

Kurde chyba wychodzi na to że Zośka najwięcej je :silly: ma 5-6 posiłków a mleka wypija 180ml

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #441283 przez iwcia
Nelka i bardzo dobrze że je :) ma apetyt to zdrowa jest. Ja się muszę pochwalić że nasza niuńka za niedługo skończy pół roczku a jeszcze ani razu nie zachorowała, pomimo różnych porady typu ubierz jej pantofelki, ma zimne rączki itp ;)

Co do kaszki ja też robie jej dosyć gęstą i podaje łyżeczką.

Ewa a u Kubcia się długo alergia utrzymywała? Wiesz może do kiedy był na nutramigenie?

12 lata 3 miesiąc temu #441300 przez ewelinda83
ja tez rano daje gesta kaszke i karmie lyzeczka :) a na noc dodaje do MM bo mam nadzieje ze w koncu sie naje i bedzie dluzej spala ;) ale nadzieje matka glupich i dalej w nocu wstawac musze hehehe

iwcia ok 8/9 miesiaca zaczeli podawac Kubie inne mleko ( dopytam i dam znac jakie bo nie pamietam ) teraz jest juz na zwyklym mleku a ma 14 miesiecy. troche to trwalo ale on mial bardzo mocna alergie pokarmowa i innego wyjscia nie bylo :dry:

12 lata 3 miesiąc temu #441302 przez iwcia
Ewcia moja też ma mocną tą alergie :/ jak piła zwykłe bo była cała w drobnych krostkach które robiły się coraz gorsze :/ mam nadzieje ze to jakoś jej przejdzie, bo ja ani mąż w dzieciństwie nie mieliśmy alergii.

Ja na noc też daje kaszke i też właśnie mam taką nadzieje że dłużej pośpi, dokładnie tak jak ty :P heheeee a tu pobudka o 3 albo o 1 albo o 2 ;p i tak to jest z tymi naszymi brzdącami, pocieszmy się że na pewno wiecznie to trwać nie będzie :D Ja i tak jestem zadowolona bo mała jak zje w nocy to do 7 mi pośpi, czasem na 7.30 się budzi a to już raj, przypominam sobie czasy jak dzień w dzień budziła się o 5 ! heh to dopiero było :) a teraz się wysypiam przynajmniej.
DoBrAnOc :)

12 lata 3 miesiąc temu #441385 przez KAMI
dzień dobry
mamuśki bardzo prosimy o poświęcenie nam sekundy i zagłosowanie na fotkę Maksia
oczywiście liczymy, że będziemy mogli się zrewanżować

pl.lennylamb.com/user/show_photo/5413

12 lata 3 miesiąc temu #441413 przez nelka
Iwcia a tak alergia na mleko wyszła od początku odkąd zaczełaś je podawać? po za tą kaszką były jakieś jeszcze objawy? i wyszły jej na całym ciele? podaj szczegóły bo u nas pojawiła się kaszka na buźce i szukamy przyczyny....

a wiecie co dziewczyny u nas też ostatnio Zosia budziła się wcześniej i przez ostatnie dni z powodu tego kataru mniej je na noc i o dziwo troszkę dłużej śpi :lol: i o co chodzi w tym wszystkim? hihi

12 lata 3 miesiąc temu #441419 przez kala321
ja tez robię kaszkę na gęsto a on uwielbia tak jesc;)

ewelinda nasz zjada po kąpieli(kąpiek ok 20) i wtedy idzie spać śpi tak do 4,potem butla 130-150ml i idzie spac tak do 7-7:30

zmykamy na spacerek;) miłego dnia

12 lata 3 miesiąc temu #441425 przez iwcia
Nelka u nas alergia wyszła jakoś jak Oliwka skończyła 2 miesiąc życia. Ja miałam problemy z karmieniem piersią, nie miałam pokarmu więc dokarmiałam ją tylko i to krótko. Tak więc chcąc nie chcąc mała musiała pić mleko Nan. No zaczęły się pojawiać na buźce takie małe krosteczki, na początku mało potem więcej, jej policzki pod światło były takie błyszczące i np na rączkach robiły się małe liszaje, a skóra na nóżkach w zgięciach stóp była bardzo wysuszona. Takie w sumie u nas były objawy także lekarka zdecydowała zmiane mleka na nutramigen i odkąd pije to buźka bez krosteczki, liszajki zniknęły, sucha skóra też, aha i miała też ciemieniuche przez to na początku. Na początku do smarowania buźki dostałam maść ale to nie pomagało bo widocznie na to zwykłe mleko była uczulona. Jak chcesz to Ci mogę przesłać fotke jak wyglądało bo nawet na zdjęciu z chrzcin widać że była wysypana.

12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #441513 przez nelka
Dzięki Iwcia. No a u nas cały czas dostaje to samo mleko i nic się nie działo. Lekarka mówiła że to są sprawy łojotkowe i mam zasuszyć sudocreme ale jej tego więcej wychodzi a po za tym cały czas trze o coś buźke i ma potem te krostki zaczerwienione i wygląda strasznie :huh: Może trzeba troszkę poczekać żeby to zeszło ale i tak przejdę się jeszcze raz do lekarza :silly:

Karola a twoja Olusia jak zaczeła sama siedzieć to sama usiadła czy ją posadziłaś?

aha i jak sadzacie maluszki to też wam tak ciągną do przodu? Zosia od razu wyciąga rączki do przodu i jest mocno przechylona i mam troszkę obawy co jej kręgosłupa :dry:

ale cisza dzisiaj ;)

i chciałam was jeszcze podpytać jakie foteliki kupiłyście? my jeszcze jeździmy w tym dla 0-13kg ale powoli zabieramy się do zmiany... macie taki z pasami dla dziecka czy te z tą "półeczką" w testach podobno lepiej wypadają ale ja mam obiegcie czy jak będzie większa będzie chciała siedzieć taka zasłonięta :dry:

12 lata 3 miesiąc temu #441517 przez iwcia
Nelka jakby jej sie robiły liszaje na policzkach i takie jakby strupki to będzie napewno alergia. Ale jeśli do tej pory wszystko było ok to może faktycznie to tylko wysypka i zniknie. Narazie poczekaj i zobaczysz co się będzie działo.
Moja mała też jak siedzi to się pochyla do przodu, dlatego jeszcze ją trzymam i asekuruje bo na boki też mi się chwieje.
My fotelika jeszcze nie mamy tego większego, nawet nie wypróbowaliśmy jeszcze krzesełka do karmienia które dostaliśmy na chrzciny heh :P na wszystko przyjdzie czas ale myślimy o zakupie i też nie mam pojęcia jaki kupić.

12 lata 3 miesiąc temu #441528 przez nelka
Akurat z krzesełka do karmienia korzystamy, mamy takie z odchylanym oparciem więc nie ma problemu z siedzeniem.

Zakup fotelika niestety trzeba zaplanować wcześniej bo to jednak spory wydatkem...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka