- /
- /
- /
- /
- /
- Lipiec 2011 nalezy do Nas
Lipiec 2011 nalezy do Nas
- Rika
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Różyczko i co, zrezygnowałaś z diety???
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- Oposek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- http://litki.blogspot.com/
A jak Mała Ci śpi w ciągu dnia? U nas pobudka o 8, potem drzemka ok 12 (pół godziny) , 14 (godzina) , 17 (godzina). Czasem rezygnuje z tej porannej (nie wygląda na śpiącego, nie trze oczu, nie ziewa, więc Go nie kładę) i wtedy ta o 14 jest dłuższa.
Asia śliczny Mikuś i cudny avatar:) Podoba Mu się nowa zabawka?
- Oposek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aśka, Rika to tak na wiosnę do spacerówki co zamierzacie na nóżki? kombinezon, kocyk? czy jakieś miękkie buty-papucie?
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Asia widzisz, to dobrze, że piszesz, nie wiedziałam o tym. Tak na boso zupełnie, goła stópka, czy po prostu bz butów- w skarpetkach, rajstopkach?
Aśka, Rika to tak na wiosnę do spacerówki co zamierzacie na nóżki? kombinezon, kocyk? czy jakieś miękkie buty-papucie?
Oposku cytuję:
Przez pierwsze 2–3 miesiące samodzielnego chodzenia dziecko może chodzić bez bucików czy kapci. Wystarczą skarpetki z antypoślizgową podeszwą, a jeśli jest ciepło, stópki mogą być gołe. Ważne, by podłoga nie była twarda, a więc raczej dywan niż kafelki czy goła (nawet drewniana) podłoga. Później także w domu malec powinien chodzić w kapciach lub bucikach.
a widziałaś takie buziki? /później się przydadzą/
dziecisawazne.pl/buciki-do-nauki-chodzenia/
Myślę,ze na początku wstarczą skarpetki ..lub gołe stópki,dzieci bardzo lubią na poso chodzić
jeśli mogę..później dołączę się do tematu spania...u nas też bywa różnie.
- Oposek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Co do nauki chodzienia w plenerze to nie myslałam jeszcze o tym,ale jeśli koniecznie chcesz,to moze warto mieć ze sobą koc.. i dziecko moze w skarpetkach po kocu uczyć się chodzić..na "gołej ziemi" raczej też nie ryzykowałabym.. bo tak jak piszesz nie wiadomo co tam moze być!
A co do spania..to ja tutuaj zawsze narzekałam,ze Mikołaj mało je... przeczytałam gdzies ,ze to moze być powód nocnego dojadania.. postanowiłam wiec częściej i więcej dawać do jedzenia Mikołajowi w ciągu dnia. I wposzłam tą drogą + skrócenie drzemek. W sumie tyle rzeczy moze skutkowac na nocne spanie,ze mogłybyśmy tutaj pisać i gdybyac..a czasami po prostu dziecko tak ma jedno tylko wiadomo,ze nasze bobasy nie potrzebują już nocnego karmienia... a ja po tym ostatnim przykrym zadarzeniu wolałbym,zeby Mikołaj jednak nie pił melczka w nocy!
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mamita swoich córek :)
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- Oposek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Aska dokładnie raz,z e nie potrzebują w nocy jedzenia a dwa, ze ja tez bym wolałam z róznych wzgledów żeby Młoda nie jadla bo moze sie zakrztusic własnie albo zacznie sie potem problem zpróchnica butelkowa
Różyczko dokładnie tak jak napisałas! Wiemy już ,ze Bianka najada się w dzień..a jak ze spaniem/ drzemkami? Dałaś jej dzisiaj kleik?
- Oposek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Bo koncepcja "trzeba przeczekać" trwa już dobre kilka miesięcy i wygląda na to, że jakiś problem jednak jest.
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Oposku ona w dzień ma teraz 2 drzemki tylko i zazwyczaj trwaja one gdzies tak 40 min - czasem pół godziny czasem 1 godz.
to krótko jak na nia bo ona potrafiła wczesniej przesypac 5h w ciagu dnia na 3 raty
ale teraz sama tak skróciła, pomiędzy tymi dwiema drzemkami zapamietale sie bawi, spiewa, cuduje... pod wieczór już oczywiscie marudzi troche, ale Oliwia zawsze potrafi ja rozsmieszyć
teraz nie wiem o co jej poszło bo jadla ostatni raz o 15 owoce+2 lyzki kaszki i od tamtej poty nic nie chciała jeść i poszła juz spać, ja tu jej smoki pokupowałam, butelke nowa (canpolu z konikiem różową ) dosypałam kleik i....patrze a ona chrapie
martwie sie bo to do niej nie podobne
moze jescze sie obudzi...
a i o tej 21 nie zawsze je, takze zazwyczaj ma tez zaraz po zasniecie ta najdłuższa przerwe, bywa,ze i 4h do północy...
- aska27
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Asia co do stópek i bucików zupełnie się zgadzam. Co do jedzenia to Mikołajek jadł mało w ciągu dnia, więc mogłaś dawać Mu więcej. Filip je już tyle, ile przewiduje norma dla półrocznego dziecka, a nawet więcej, więc nie bardzo jak mam Mu zwiększyć porcje. Niektóre dzieci karmione piersią potrzebują jeszcze jedzenia w nocy i ok, ale niech to będzie jedno-dwa karmienia a nie siedem:)
Oposku tutaj się z Toba zgadzam,ze dzieci karmione piersią w nocy musza dojadać... po ukńczeniu 6 miesiąca..wystarczy tylko jedno karmienie. A mzoesz napisac jak karmisz Filipa w ciągu dnia i jak śpi?
A Mikołaj już je więcej..jest ok.
- różyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Różyczka, Aśka no tak, tylko że skoro nie potrzebują to problem musi leżeć gdzie indziej. Jest wyprzytulane w dzień, ma sucho, ciepło, mama niedaleko, więc o co może chodzić?
Bo koncepcja "trzeba przeczekać" trwa już dobre kilka miesięcy i wygląda na to, że jakiś problem jednak jest.
no własnie....
mi sie wydaje,z e to już nawyk poprostu
- ufolka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
dajcie jak macie jakieś linki do tych norm ile mają nasze maluchy jeść
różyczko ja daję kaszki mleczno-ryżowe, a dziś kupiłam taką na dobranoc
mam prośbę napiszcie w paru zdaniach opinie o kaszkach, najlepiej nestle ;p