- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczesliwa mama 2 skarbow Maksa i Blazeja
Ja o dziwo po takim wysiłku czuję się nawet,nawet sama jestm zaskoczona,bo myślałam,że będę stękać
Mnie plecy w ogóle nie bolą,jak już coś to tylko dół brzucha mnie ciągnie i kłuje Czemu akurat w środę? Ja w poniedziałek się krążka pozbędę
Kochana akurat w srode bo mamy 3 rocznice slubu wiec bedzie prezent ja sie tez niby czuje oki tyle ze mnie to bardziej wymeczyly te dywany bo trzepalam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Anna77
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jesteśmy już w "piątkę"
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczesliwa mama 2 skarbow Maksa i Blazeja
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Olga - ale jazda - ale może jednak da się naprawić pralkę bo teraz dużo prania będzie
Ania - trzymam kciuki - będzie dobrze - a to musisz skurczów dostać żeby zrobili Ci cesarkę??? buziaki
Maksiu - ja też dziśaj "wiłam gniazdko" już nóg nie czuję 130 metrów kwadratowych lśni - w tym okna
Kamyczka -
M_M - ale po wiesiołku skurczy mieć raczej nie powinnaś - on działa bardziej na poślizg
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a na poślizg? w sensie,ze dziecko lepiej ''wyjdzie'' ?? czy jak ?
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
Dzisiaj był chyba dzień porządków widzę
Ja to siemię lniane też piję niby na ułatwienie porodu, nie na wywołanie
- saiko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje malutkie szczescie jest juz z nami
bidol te bóle brzucha i krocza to chyba od sexu
a na poślizg? w sensie,ze dziecko lepiej ''wyjdzie'' ?? czy jak ?
ze stronki LINK
Przygotowujące do porodu
Liście malin i poziomek. Pisaliśmy już, że napar z liści malin działa rozkurczowo w I trymestrze ciąży, a pod koniec łagodzi odczuwanie skurczów przepowiadających. Fenomen tego zioła polega jednak na tym, że kiedy przychodzi do akcji porodowej napar z liści malin wzmaga działanie skurczów przez co akcja postępuje sprawniej.
Olej z wiesiołka można kupić w aptece w postaci kapsułek. Przyjmujemy go (połykamy) w ilości 3x2 począwszy od 37 tygodnia ciąży. Wiesiołek działa zmiękczająco na szyjkę macicy, dlatego gdy już dochodzi do porodu, szyjka łatwiej się skraca i rozwiera. Kapsułki można stosować także dopochwowo, co ma wywoływać skurcze (od 39tc).
Ułatwiające gojenie
Kora dębu działa przeciwzapalnie i wysuszająco, dlatego napar z niej można używać do nasiadówek, gdy miałaś nacięte lub pęknięte krocze i rana słabo się goi. Wywar pomaga też przy hemoroidach.
Rumianek, arnika, nagietek. Zioła te mają właściwości łagodzące i odkażające. Zaparz zioła, a gdy napar przestygnie, zanurz w nim jałowy gazik, który możesz przykładać w miejscu, gdzie masz bolące rany (krocze, ale także brodawki sutkowe).
Rozkręcające laktację
Bożena Żak-Cyran w książce Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą podaje listę ziół, które mają wspomagać laktację. Należą do nich: anyżek - nasiona, barwinek- ziele, bazylia - ziele bez kwiatu, chmiel- szyszki, czarnuszka-nasiona, fenkuł - nasiona, konopie - nasiona, melisa - ziele, kminek - nasiona, len, kozieradka -nasiona, majeranek - ziele , marchew - sok, mniszek korzeń lub ziele, ogórecznik -ziele, pokrzywa -liść, rutwica - ziele, trybula - ziele, werbena - ziele.
własnie zamówiłam sobie malinkę do naszej apteki nie bede jak głupia latać po całym mieście
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
a moja babcia ma starą jak świat i nic się nie psuje
saiko dzieki,przyda się.a te kapsłki na wywołanie to jak... wklada się głęboko i ona się tam rozpuszcza???
nie zamierzam wywoływać-póki co...bo póki co to chcę powtrzymać,żeby jeszcze sie nie urodził... ale tak z ciekawości pytam
kurdę...jak czytam o tym gojeniu się rany krocza itp...to zaczynam się bać tego pęknięcia,nacinania i zszywania a później bólu krocza i ściagania szwów
mialam na głowie 8 czy 10 szwów ściąganych (niby mało ale ak bolało..)i jak sobie to przypomne to aż słabo mi się robi...
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wczoraj mi znajoma opowiadała,że jej pracownica przeszło mies.temu urodziła 4.500kg synka,a przed porodem ginka robiła jej usg i powiedziała,że dziecko 3.300 waży.Ona barzo szczupła i kwalifikowała sie do cesarki,nie mogła urodzić,jak chcieli już ją ciąć,to miała rozwarcie na 9cm.i stwierdzili,że już urodzi.Dziewczyna tak popękała i ponacinali ją,że uśpili ją do szycia,a do dnia dzisiejszego dobrze usiaśc nie moze na tyłku.Zapowiedziała,że to był jej pierwszy i ostatni poród.Masakra jakaś
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
biedna ta dziewczyna... jakbym miala takie przeżycia to pewnie też bym się na drugie nie zdecydowała....masakra jakaś... szkoda mi jej... przez glupich lekarzy nacierpiała się i juz nie bedzie chciala wiecej dzieci przez to.... mam nadzieje,ze nas to nie spotka.
Olga w środku rozpuszczalne,ale na zewnatrz są chyba zawsze normalne??? bo ja wlasnie myslalam,ze sa tylko rozpuszczalne,a taka baba mi powiedziala,ze na zewnatrz normalne dają.
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja miałam wszędzie rozpuszczalne,po porunastu dniach po nich śladu nie było,ale nie wiem,czy to od szpitala nie zależy
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
moja znajoma miala te zwykle...i jak jej pielęgniarka do domu przyszła i ściagała te zwykłe to tak sie darła,że pół klatki ją słyszało
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
m m nie myśl o tym,przecież tam będą położne i będą wiedzialy co robic.Damy radę
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ona dlugo w domu siedziala...poczas porodu... nie wiedziala czy to to czy nie....rano byla na kontroli u lekarza i zbadal ją i powiedzial,ze jeszcze nie,później baba ją zbadała i podobno tak ją ta przebadała,że cała obolała po tym była,ale ta baba powiedziala,ze też jeszcze nie... no i wrocila do domu... to bylo rano...w w poludnie juz źle sie czula .bole miala..no ale lekarze nic nie stwierdzili,to nie jechala do szpitala..i tak caly czas miala skurcze i czula,ze chce sie wypróżnić a nie mogła...i w koncu juz tak ją bolało i dotarlo do niej,ze rodzi,ze dzwonila po tate,zeby po nią przyjechał,bo mąż w pracy byl i nie mial zasięgu .... tato troche spanikowany..przyjechal w kilka minut i wezwali pogotowie i w pogotowiu juz rodziła,bo miala 9 cm rozwarcia. no i poród wspomina okey.szybko poszło. ale i tak ją nacieli.