BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 6 miesiąc temu #385458 przez maksiu
Olga napisał:

Ja o dziwo po takim wysiłku czuję się nawet,nawet :) sama jestm zaskoczona,bo myślałam,że będę stękać :laugh:
Mnie plecy w ogóle nie bolą,jak już coś to tylko dół brzucha mnie ciągnie i kłuje :) Czemu akurat w środę? Ja w poniedziałek się krążka pozbędę :laugh:

Kochana akurat w srode bo mamy 3 rocznice slubu wiec bedzie prezent ja sie tez niby czuje oki tyle ze mnie to bardziej wymeczyly te dywany bo trzepalam

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #385461 przez Anna77
Dżasta wielkie gratulacje! A ja sobie leżę i pewnie zaraz odpłynę, bo pobudki i pierwsze ktg zaczynają się od 5 rano. Trochę mnie Pani dr na IP przestraszyła, bo mimo że szyjka zamknięta i nie skrócona, to Mały jest baaardzo nisko. Mam leżeć i zwracać uwagę na dziwne bóle podbrzusza, ze względu na możliwość rozejścia się blizny. Także trzymajcie kciuki, żebym przetrwała jutrzejszy dzień. A póki co, spokojnej nobay. Dobranoc

12 lata 6 miesiąc temu #385462 przez maksiu
ANna ja trzymam kciuki a puki co to ja sie tez odmeldowuje jak cos mam nr do bidola wiec dam znac:) a teraz lece po loda i do lozka buziaki i sobrej nocki

12 lata 6 miesiąc temu #385473 przez bidol
DZasta - gratulacje !!!!!!!jejku - teraz to mam już pietra ;) pisz Nam w wolnej chwili co i jak i oczywiście zdjątko poproszę :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Olga - ale jazda - ale może jednak da się naprawić pralkę ;) bo teraz dużo prania będzie :laugh:

Ania - trzymam kciuki - będzie dobrze - a to musisz skurczów dostać żeby zrobili Ci cesarkę??? buziaki :kiss: :kiss: :kiss:

Maksiu - ja też dziśaj "wiłam gniazdko" :lol: już nóg nie czuję :dry: 130 metrów kwadratowych lśni - w tym okna :laugh:

Kamyczka - :kiss: :kiss: :kiss:

M_M - ale po wiesiołku skurczy mieć raczej nie powinnaś - on działa bardziej na poślizg :lol:

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385476 przez mloda_mamuska
bidol te bóle brzucha i krocza to chyba od sexu :huh:

a na poślizg? w sensie,ze dziecko lepiej ''wyjdzie'' ?? czy jak ? ;)

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385480 przez Olga
bidol raczej da się naprawić,pralka w miarę nowa ma 2-3 lata,więc bym nie chciała jeszcze nowej kupować :)

Dzisiaj był chyba dzień porządków widzę ;)
Ja to siemię lniane też piję niby na ułatwienie porodu, nie na wywołanie :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385481 przez saiko
mloda_mamuska napisał:

bidol te bóle brzucha i krocza to chyba od sexu :huh:

a na poślizg? w sensie,ze dziecko lepiej ''wyjdzie'' ?? czy jak ? ;)

ze stronki LINK

Przygotowujące do porodu

Liście malin i poziomek. Pisaliśmy już, że napar z liści malin działa rozkurczowo w I trymestrze ciąży, a pod koniec łagodzi odczuwanie skurczów przepowiadających. Fenomen tego zioła polega jednak na tym, że kiedy przychodzi do akcji porodowej napar z liści malin wzmaga działanie skurczów przez co akcja postępuje sprawniej.

Olej z wiesiołka można kupić w aptece w postaci kapsułek. Przyjmujemy go (połykamy) w ilości 3x2 począwszy od 37 tygodnia ciąży. Wiesiołek działa zmiękczająco na szyjkę macicy, dlatego gdy już dochodzi do porodu, szyjka łatwiej się skraca i rozwiera. Kapsułki można stosować także dopochwowo, co ma wywoływać skurcze (od 39tc).

Ułatwiające gojenie

Kora dębu działa przeciwzapalnie i wysuszająco, dlatego napar z niej można używać do nasiadówek, gdy miałaś nacięte lub pęknięte krocze i rana słabo się goi. Wywar pomaga też przy hemoroidach.

Rumianek, arnika, nagietek. Zioła te mają właściwości łagodzące i odkażające. Zaparz zioła, a gdy napar przestygnie, zanurz w nim jałowy gazik, który możesz przykładać w miejscu, gdzie masz bolące rany (krocze, ale także brodawki sutkowe).

Rozkręcające laktację

Bożena Żak-Cyran w książce Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą podaje listę ziół, które mają wspomagać laktację. Należą do nich: anyżek - nasiona, barwinek- ziele, bazylia - ziele bez kwiatu, chmiel- szyszki, czarnuszka-nasiona, fenkuł - nasiona, konopie - nasiona, melisa - ziele, kminek - nasiona, len, kozieradka -nasiona, majeranek - ziele , marchew - sok, mniszek korzeń lub ziele, ogórecznik -ziele, pokrzywa -liść, rutwica - ziele, trybula - ziele, werbena - ziele.

własnie zamówiłam sobie malinkę do naszej apteki ;) nie bede jak głupia latać po całym mieście

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385483 przez mloda_mamuska
Olga u nas po roku pralka zaczęła się psuć. raz właśnie cos tam się przegrzało , raz coś zapchało, raz nie wiem,ale woda sie lała..i tak ciągle...takie pralki robią ...
a moja babcia ma starą jak świat i nic się nie psuje :lol:

saiko
dzieki,przyda się.a te kapsłki na wywołanie to jak... wklada się głęboko i ona się tam rozpuszcza???
nie zamierzam wywoływać-póki co...bo póki co to chcę powtrzymać,żeby jeszcze sie nie urodził... :lol: ale tak z ciekawości pytam ;)

kurdę...jak czytam o tym gojeniu się rany krocza itp...to zaczynam się bać tego pęknięcia,nacinania i zszywania a później bólu krocza i ściagania szwów :( :( :(
mialam na głowie 8 czy 10 szwów ściąganych (niby mało ale ak bolało..)i jak sobie to przypomne to aż słabo mi się robi...

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385484 przez Olga
m m u mnie w szpitalu zakladają rozpuszczalne.

Wczoraj mi znajoma opowiadała,że jej pracownica przeszło mies.temu urodziła 4.500kg synka,a przed porodem ginka robiła jej usg i powiedziała,że dziecko 3.300 waży.Ona barzo szczupła i kwalifikowała sie do cesarki,nie mogła urodzić,jak chcieli już ją ciąć,to miała rozwarcie na 9cm.i stwierdzili,że już urodzi.Dziewczyna tak popękała i ponacinali ją,że uśpili ją do szycia,a do dnia dzisiejszego dobrze usiaśc nie moze na tyłku.Zapowiedziała,że to był jej pierwszy i ostatni poród.Masakra jakaś :angry: :angry: :angry:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 6 miesiąc temu #385485 przez mloda_mamuska
Olga ale historia...to mnie dopiero nastraszyłaś !!! A tu usg nie robią i nie wiedza jak uze jest dziecko... :(
biedna ta dziewczyna... jakbym miala takie przeżycia to pewnie też bym się na drugie nie zdecydowała....masakra jakaś... szkoda mi jej... przez glupich lekarzy nacierpiała się i juz nie bedzie chciala wiecej dzieci przez to.... mam nadzieje,ze nas to nie spotka.

Olga w środku rozpuszczalne,ale na zewnatrz są chyba zawsze normalne??? bo ja wlasnie myslalam,ze sa tylko rozpuszczalne,a taka baba mi powiedziala,ze na zewnatrz normalne dają.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385486 przez Olga
To samo mojej mamie mówilam,że później się dziwią,że kobiety nie chcą mieć więcej dzieci.

Ja miałam wszędzie rozpuszczalne,po porunastu dniach po nich śladu nie było,ale nie wiem,czy to od szpitala nie zależy :)

12 lata 6 miesiąc temu #385487 przez mloda_mamuska
Olga może... nie wiem... ;) Tutaj tylko w nagłych przypadkach nacinają..oni wszystko chcą,żeby naturalnie sie toczyło...jak juz pęknie kobieta to wiadomo,ze zszywają...ale jakie daja szwy to nie wiem... to super masz,ze rozpuszczalne u Was dają! ;)
moja znajoma miala te zwykle...i jak jej pielęgniarka do domu przyszła i ściagała te zwykłe to tak sie darła,że pół klatki ją słyszało :dry:

12 lata 6 miesiąc temu #385490 przez mloda_mamuska
Dziewczyny ja to będę bała się przeć...bo będę bała się ,że pękne do odbytu aż.. :ohmy: :ohmy: :ohmy:

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #385492 przez Olga
Nie dziwię jej sie,ja nigdy nie miałam żadnych szwów,oprócz tych rozpuszczalnych i też bym pewnie sie darła ha ha :laugh:

m m nie myśl o tym,przecież tam będą położne i będą wiedzialy co robic.Damy radę :)

12 lata 6 miesiąc temu #385496 przez mloda_mamuska
Olga no ta moja znajoma powiedziala,ze poki co nie chce wiecej dzieci... poród nie byl najgorszy .najgorzej wspomina to ściąganie szwów.
Ona dlugo w domu siedziala...poczas porodu... nie wiedziala czy to to czy nie....rano byla na kontroli u lekarza i zbadal ją i powiedzial,ze jeszcze nie,później baba ją zbadała i podobno tak ją ta przebadała,że cała obolała po tym była,ale ta baba powiedziala,ze też jeszcze nie... no i wrocila do domu... to bylo rano...w w poludnie juz źle sie czula .bole miala..no ale lekarze nic nie stwierdzili,to nie jechala do szpitala..i tak caly czas miala skurcze i czula,ze chce sie wypróżnić a nie mogła...i w koncu juz tak ją bolało i dotarlo do niej,ze rodzi,ze dzwonila po tate,zeby po nią przyjechał,bo mąż w pracy byl i nie mial zasięgu :dry: .... tato troche spanikowany..przyjechal w kilka minut i wezwali pogotowie i w pogotowiu juz rodziła,bo miala 9 cm rozwarcia. no i poród wspomina okey.szybko poszło. ale i tak ją nacieli. :dry:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka