- Otrzymane podziękowania: 1
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- mloda_mamuska
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
tutaj sa tylko skojarzone,ale chyba bede w polsce szczepila malego.wole mu jakos ulzyc tych wkluc. sama nie wiem.strasznie sie boje .
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
M_M - wiem wiem ;)wazne ze sie udalo
Chlopek - Sebus slodki
Olga - Ignas sliczny taki duuuuzy
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Szczepionka na pneumokoki Prevenar i szczepionka Euvax B wycofane z obrotu!
Szczepionka na pneumokoki Prevenar wycofana
W sierpniu 2012 zostały wycofane duże partie szczepionek na pneumokoki (obowiązkowe dla wcześniaków) i szczepionki Euvax B (obowiązkowej dla wszystkich).*Komunikat Głównego Inspektora Farmaceutycznego w obu przypadkach potwierdza, że wycofano je ze względów bezpieczeństwa*.*Jednak komunikaty te nie są podawane ani w mediach, ani w aptekach, ani w punktach szczepień. Komunikaty są bardzo lakoniczne i nie przedstawiają w ogóle, ilu dzieciom zaszkodziły wadliwe partie szczepionek*.
Szczepionka na pneumokoki: czy bezpieczna?
Szczepionki na pneumokoki prevenar wycofywano już wielokrotnie ze względu na to, że były zanieczyszczone i szkodziły dzieciom. w Portugalii w ogóle wykreślono tę szczepionkę z rynku, i możliwe, że ogromne partie trafiły do Polski, zwłaszcza, że według oficjalnego dokumentu rządowego do którego dotarłem - rząd kupił je za zaledwie 100 zł za sztukę, a sprzedaje je już po cenie rynkowej - 300 złotych za sztukę.Czyżby więc producent zamiast zutylizować szkodliwe szczepionki przekazane mu przez Portugalię, odsprzedał je po niskiej cenie rządowi polskiemu?
Szczepionka Euvax B wycofana
Poza tym: szczepionka Euvax B jest produkowana w Korei i ma bardzo złą sławę. to nie pierwszy raz, gdy całe serie tej szczepionki były w Polsce wycofywane, bo szkodziły dzieciom. Zdarzało się to wiele razy, w tym w 2011 roku.Trzeba pamiętać, że większość szczepionek jest produkowana w krajach takich jak Korea, Indonezja, Indie, gdzie bardzo łatwo o zanieczyszczenia takich szczepionek. Wiele państw całkowicie zrezygnowało ze szczepionki Euvax B.
Komunikat Głównego Inspektora Farmaceutycznego:
Przedstawiamy treść decyzji Głównego Inspektora Farmaceutycznego o wycofaniu z obrotu produktu leczniczego Euvax B.
Na podstawie art. 122 ust. 1 ustawy z dnia 6.09.2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. Nr 45, poz. 271 z późn. zmianami), w związku z art. 104 i 108 § 1 ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) wycofuje z obrotu na terenie całego kraju produkt leczniczy:
EUVAX B, 10 mcg zawiesina do wstrzykiwań 0,5 ml a 10 fiolek
numer serii: UVA 10012, data ważności: 30.09.2013
podmiot odpowiedzialny: LG Life Sciences Poland Sp. z o.o.
Niniejszej decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
UZASADNIENIE:
W dniu 12.07.2012 r. do Głównego Inspektora Farmaceutycznego wpłynęła decyzja Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Farmaceutycznego w Rzeszowie wstrzymująca w obrocie i stosowaniu na terenie województwa podkarpackiego przedmiotową serię produktu leczniczego EUVAX B.*Decyzja została podjęta w związku ze stwierdzeniem niehomogenności w niektórych fiolkach ww. serii produktu leczniczego*.
Mając na uwadze powyższe, ww. seria nie może być przedmiotem obrotu oraz nie może być stosowana w lecznictwie do czasu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania.
Strona po otrzymaniu powyższej decyzji, zobowiązana jest do natychmiastowego podjęcia działań określonych w przepisach Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 marca 2008 r. w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 57, poz. 347).
----
Przedstawiamy treść decyzji Głównego Inspektora Farmaceutycznego o wstrzymaniu w obrocie i stosowaniu produktu leczniczego Prevenar 13.
Na podstawie art. 121 ust. 2 i art. 108 ust. 4 pkt. 2 ustawy z dnia 6.09.2001 r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2008r. Nr 45, poz. 271, z późn. zm.), w związku z art. 104 oraz 108 § ustawy z dnia 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (jednolity tekst Dz. U. z 2000r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.) Główny Inspektor Farmaceutyczny wstrzymuje w obrocie oraz stosowaniu na terenie całego kraju produkt leczniczy:
Prevenar 13, zawiesina do wstrzykiwań numer serii: F72956, data ważności: 04.2014 r. podmiot odpowiedzialny: Wyeth Lederle Vaccines S.A., Wielka Brytania
Niniejszej decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
UZASADNIENIE
*W dniu 10 sierpnia 2012 r. do Głównego Inspektora Farmaceutycznego wpłynęła informacja od Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Farmaceutycznego dotycząca podejrzenia niespełnienia wymagań jakościowych ww. produktu leczniczego*. Mając na uwadze powyższe, ww. seria nie może być przedmiotem obrotu oraz nie może być stosowane w lecznictwie do czasu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących bezpieczeństwa jej stosowania.
Strona po otrzymaniu powyższej decyzji, zobowiązana jest do natychmiastowego podjęcia działań określonych w przepisach Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 marca 2008 r. w sprawie określenia szczegółowych zasad i trybu wstrzymywania i wycofywania z obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 57, poz. 347).
źródło:
www.farmaceutycznyportal.pl
Podejrzana szczepionka "Euvax B" wycofana
Źródło: Dziennik Łódzki Data dodania: 2007-05-25 09:01 i
Odsłon:
32467
Komentarzy:
6
Ocena:
3 pkt
Główny Inspektor Farmaceutyczny nakazał wycofanie z obrotu wszystkich serii szczepionki przeciw żółtaczce typu B - Euvax B, którą wyprodukowano w Korei. Niestety, wiele osób zdążyło jej użyć.
Tak drastyczną decyzję podjął po tym, jak Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że szczepionka może wywołać poważne powikłania, a nawet śmierć. Chodzi nie tylko o serie, które znalazły się w aptekach, ale i o szczepionki dostępne wyłącznie w szpitalach, przeznaczone do obowiązkowego szczepienia noworodków.
Nella Jagodzińska z Łodzi kupiła szczepionkę, zanim wydano nakaz jej wycofania i zdążyła już przyjąć dwie dawki. Aby szczepienie chroniło przed zakażeniem żółtaczką, musi przyjąć jeszcze jedną dawkę. Kobieta jest przerażona, bo nie wie, co ma dalej zrobić.
W takiej sytuacji znalazło się wielu mieszkańców Łodzi i województwa, którzy zdecydowali się zaszczepić Euvaxem B. Połaszczyli się na koreański wyrób, bo jest prawie o połowę tańszy od szczepionek innych producentów. Jedna dawka Euvaxu B kosztuje niewiele ponad 26 zł, podczas gdy za inne, np. Engerix, trzeba zapłacić 49-50 zł.
Wydział Zdrowia Publicznego UMŁ wystosował już pisma do przychodni podlegających miastu, aby zaprzestały wystawiania recept na Euvax B. Podobne pisma zostały rozesłane do aptek komunalnych.
Zdaniem eksperta
Prof. Daniela Dworniak, konsultant wojewódzki ds. chorób zakaźnych w Łodzi: - Radziłabym wszystkim, którzy są w trakcie szczepień szczepionką serii wymienionych przez GIF, aby z niej zrezygnowali. Jeśli pacjent musi się zaszczepić przeciwko WZW typu B, bo jest przed operacją i szpital nie chce go przyjąć, niech dokończy szczepienie inną szczepionką, nawet jeśli już zaaplikował dwie dawki. Z noworodkami sprawa jest łatwiejsza, bo szpital je szczepi i ma obowiązek wycofać niebezpieczną szczepionkę.
Lucyna Krysiak
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Z Seba jak chodzilam na szczepienia to tez raz wycofali jego szczepionke. Ja chodzilam po aptekach szukalam i w jednej znalazlam, ale poszlam jeszcze do jednej sprawdzic czy tam taniej nie bedzie. tam pracuje moja sasiadka i mowi mi ze te szczepionki zostaly wycofane bo okazalo sie ze sa wadliwe i grozne dla zdrowia- ja jej mowie ze to ostatnia dawka i co mam zrobic. Ona na to ze lekarz na 100% karze inna zaszczepic. To ja jej mowie ze przed chwila w poprzedniej aptece chcieli mi jq sprzedac szok.
SPRAWDZIŁAM - KAMILA TEZ TYM CHOLERSTWEM BYLA SZCZEPIONA W SZPITALU 8.07 A SZCZEPIONKA WYCOFANA OD 12.07
Chlopek - a teraz tez tym szczepili Sebcia?
- chłopek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
szczepionka od 12.07 wycofana a sebe 14.08 tym szczepili
ciekawe czy Maksia Błażejek nie od tego byl chory pewnie wszystkie dzieci tym szczepili
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
bidol właśnie tez tym samym
szczepionka od 12.07 wycofana a sebe 14.08 tym szczepili
ciekawe czy Maksia Błażejek nie od tego byl chory pewnie wszystkie dzieci tym szczepili
O Boze ja udam dzis glupa i zobaczymy czym beda chcieli szczepic
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Cześć dziewczyny,
też sprawdziłam, był szczepiony Euvaxem, ale inną serią na szczęście.
No my niestety seria B
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- bidol
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
bidol- ale tam jest jeszcze numer: UVA 10012, data ważności: 30.09.2013
martadam- ja szczepiłam 5w1
Aaaa. No u nas na szczescie inna seria. Ale to tylko ta serie wycofali. Reszta jest ok???
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
"... wycofuje z obrotu na terenie całego kraju produkt leczniczy:
EUVAX B, 10 mcg zawiesina do wstrzykiwań 0,5 ml a 10 fiolek
numer serii: UVA 10012, data ważności: 30.09.2013
podmiot odpowiedzialny: LG Life Sciences Poland Sp. z o.o. "