BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #367489 przez Anna77
Bidol wiesz co, mi się wydaje że z tą dietą to tak z głową. Nie jeść wzdymających (kapustnych, fasolowych), cytrusów (banan to nie cytrus! - a wiem że wiele osób tak twierdzi), nie pić dużo kawy, unikać ostrych przypraw i tych zmieniających smak mleka (czosnek, cebula - działa też wzdymająco).

Znalazłam taką listę tego, czego należy unikać:
- nadmiaru soli oraz ostrych przypraw (pieprzu, octu, chilli).
- warzyw marynowanych, konserwowanych, smażonych, duszonych
- warzyw wywołujących wzdęcia: dużej ilości kapusty, brokułów, kalafiora, pora, czosnku, cebuli – pamiętaj, że każdemu szkodzi co innego. U niektórych osób wzdęcia wywołuje kalafior i brokuły, u innych surowa i duszona kapusta.
- cytrusów, truskawek, orzechów, czekolady – mogą wywołać uczulenia.
- kawy naturalnej i mocnej herbaty – działają pobudzająco
- nadmiaru cukru i słodyczy – sprzyjają nadwadze.
- dań ciężkostrawnych i smażonych z dużą ilością tłuszczu: fasolka po bretońsku, bigos, schabowe, flaki, żurek lub barszcz biały z kiełbasą – sprzyjają nadwadze, mogą być także źle tolerowane przez dziecko..

Z tymi wykluczeniami, to trochę jak z tą zawartością torby do szpitala - niby długa, ale jakby się tak zastanowić, to dramatu nie ma.

Olga współczuję.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 7 miesiąc temu #367491 przez Kamyczka
Hej mamusie,u nas słonecznie dziś,ale wietrznie :blink:
Bidol,ostatnio moja szyjka była zamknięta i chyba twarda,ale w piatek się dowiem więcej.
Olga,super-że tel się znalazł :)
Majówka,uściskaj świeżo upieczoną mamusię od nas,a urodziła w terminie?
Chłopek,piękny suwaczek :kiss: Ksawcio szaleje :lol:

12 lata 7 miesiąc temu #367493 przez bidol
Olga - współczuję :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

co do kataru to on bardziej ropny taki ;) :(

Anna - dzięki - ja małe doświadczenie mam - jak już pisałam Sebka tylko miesiąc karmiłam :(
Boję się że i tak będę bała się jeść normalnie dla dobra Kamilki ;)
Ale np kanapka? taka z chlebem masłem i wędliną, a sałata? śmietana? a smażone mięsko na patelni - bez tłuszczu?
Ciężka sprawa będzie ;)

12 lata 7 miesiąc temu #367497 przez Olga
Ja bidol naprawdę jadłam wszystko,jak było coś,co może małym zaszkodzić,to wprowadzałam powoli,ale nie ograniczałam się.Pamiętam,że do szpitala jak urodziłam Olgę ktoś mi przyniósł bombonierkę i połowę jej zjadłam na drugi dzień po porodzie,bo powiem szczerze,że ja nie słyszałam,że słodyczy nie można.Możliwe,że to zależy od każdego maluszkajak reaguje,ale ja przyzwyczajałam od początku i to samo z karmieniem dziecka,nigdy nie latałam z talerzem,jadły wszystko bez problemu.Jak gotowała zupy,to zawsze na smak po trochu dostawały,ale i tak najbardziej lubiły słoiczki pod każdą postacią.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 7 miesiąc temu #367507 przez bidol
Olga - postaram się jeść z rozsądkiem, bo przecież jak Ja będę dobrze i zróżnicowanie się odżywiać to i pokarm dla Malutkiej będzie bardziej odżywczy :)

12 lata 7 miesiąc temu #367509 przez Anna77
Bidol a dlaczego nie masz zjeść kanapki z masłem wędliną czy serkiem - przecież to normalne jedzenie. Albo kotlecik. Zamiana białych węglowodanów na pełnoziarniste jest po prostu zdrowe i pewnie można szybciej zrzucić, ale po co ograniczać coś, co się lubi. A ze słodyczami to ogólnie też nie słyszałam, poza tym że czekolada i orzechy to bardzo silne alergeny. A w słodyczach chodzi raczej o nasze dupska pewnie. Chyba trzeba do tego podejść, tak jak do wszystkiego - niezależnie czy się karmi piersią czy nie - co za dużo to niezdrowo, a przyjemności nie można sobie za bardzo odmawiać.

Olga super że telefonik się znalazł :)

12 lata 7 miesiąc temu #367522 przez bidol
Olga - Anna - racja Mamuśki :lol:

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #367529 przez anszka
Witam się słonecznie :)
Też przez tę duchotę źle spałam w nocy, ale nie jest źle.
Anna - ja biorę te same leki, trzęsło mną niemiłosiernie przez 2 dni, trzeciego było nieco lepiej, a czwartego odstawiłam isoptin, więc się nie martw.Drobne drżenie rąk pozostało, ale paskudne kołatanie serca ustało.
Ispotin brałam 2 razy dziennie, a tabletki 8x1/2, starałam się połykać ispotin jakiś kwadransik przed fenoterolem, ale nie odczułam większej różnicy.
I niestety miałam przez dwa dni ogromne wahania nastroju, pamiętacie, jak pisałam, że wyję bez powodu ;) to też minęło, więc trzymam kciuki.
Najważniejsze, że z synusiem wszystko dobrze i Twoją szyjką też :)
Bidol - Anna mnie wyprzedziła, bo o tej diecie chciałam pisać. Położne wczoraj mówiły to samo. Zacząć od lekkostrawnej diety i stopniowo dodawać kolejne potrawy i obserwować szkraba.
Z owoców to przede wszystkim należy zrezygnować z truskawek (bo mogą wywołać silną alergię), cytruski wprowadzać ostrożnie, a banany nie powinny w ogóle zaszkodzić, a są źródłem potasu.
Ostrożnie też z mlekiem, a ze słodyczy to unikać czekolady, więc luzik.
Olga - ale numer z tym telefonem :) a Twój humorek już dzisiaj lepszy?
Maksiu - nie martw się, że synuś, ważne, że wszystko jest dobrze, a Maks będzie miał kompana do zabaw.
Daners - gorączka spadła? strasznie Ci współczuję i mam nadzieję, że szybko wrócisz do formy.
Daria - pochwal się, co tam ciekawego czytasz?
Chłopek - za chwilę lawinowo będziecie się na czerwcówkach rozpakowywać :)
Kamyczka - na pewno na piątkowej wizycie usłyszysz dobre wieści :kiss:\
Majówka - zazdroszczę energii i sił :)
Agnesssa - współczuję, że musisz siedzieć w pracy, dobrze, że jesteś u siebie, to chociaż małe przerwy możesz sobie robić.
Bidol - miło ze strony Kamilki, że zechciała się ustawić główkowo, księżniczka nasz mała :) słodziakowa :kiss:

12 lata 7 miesiąc temu #367538 przez Majowka
Czesc dziewczyny!

Moja kolezanka urodzila przez cesarskie ciecie w 38tyg, to byl porod indukowany. Malutka jest zdrowa i wazy 3010kg! Nie widzialam jeszcze, ale pisala ze ma mniej niz 50 cm...ja takich malutkich ubranek nawet nie mam :laugh:
Strasznie sie ciesze z jej szczescia. Juz niedlugo i my bedziemy ustawiac sie w kolejke :laugh: ....ja niestety na samym koncu, chyba ze ktoras z Was przenosi :laugh: :laugh: :laugh:

Ja dzisiaj mam wizyte u nowego gina-fotografa 3/4 D, ciekawe jak Łukaszek bedzie pozowal :laugh: :laugh: :laugh:
To bedzie Usg 3trymestru, wiec na pewno sporo sie dowiemy!

Dzis u nas upalnie, ale pieknie! Uwielbiam taka pogode. Ide robic nam soczek z pomaranczy :)

12 lata 7 miesiąc temu #367548 przez Daria23
Anszka teraz akurat koncze czytac "Grizzly" Adama Zalewskiego - bardzo dobry pisarz polecam tym którzy lubią troszke adrenaliny i horrorku:) ja tylko takie ksiażki czytam

12 lata 7 miesiąc temu #367550 przez Kamyczka
Majówka-rzeczywiście małe dzieciątko :blink: daj znać po wizycie i pochwal się zdjęciami Lucaska :lol:
Daria-ja lubię takie książki-więc może skorzystam i poczytam :blink:

12 lata 7 miesiąc temu #367553 przez agnesssa
Anszka od wczoraj przyjeżdżam sobie na 7.30 więc i kończę szybciej i od razu lepszy humor, bo w domku jestem o 16 a nie 18 :lol:

Majówka Ostatnia jestem ja :silly: Ale zobaczysz jak ten czas szybko minie, a jak dziewczyny się zaczną rozpakowywać, to będzie tyle wrażeń, że już w ogóle czas nam ucieknie jak smok :lol:

Mój maluszek chyba sporo przybrał ostatnio, bo czułam jego pojedyncze kopnięcia a od kilku dni dały brzuch mi się rusza :woohoo: Czuję go jednoszcześnie z dwóch stron brzusia :woohoo: Kolejną wizytę mam dopiero 4 czerwca, i już się doczekań nie mogę :woohoo:
Mam też ogromny zgryz, bo zastanawiam się nad zmiana lekarza... tylko jest mi ciężko bo do tej się przyzwyczaiłam, ma dobry sprzęt, ale coraz więcej mnie kasuje, a niestety nie ma podpisanej umowy z NFZ i nawet wszystkie badania robię za kasiorę... Zastanawiam się czy nie iść do takiej lekarki, która pracuje też w szpitalu, w którym chce rodzić. Po za szpitalem też przyjmuje prywatnie, ale może chociaż skierowania dostanę, no i po za tym słyszałam że jest różnica, jak się zna lekarza w szpitalu w którym sie rodzi i nie wiem co robić... :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #367558 przez bidol
ANNA77 - MATEUSZ- 7.07(OK 23.06)
MŁODA_MAMUŚKA - OLIWIER - 4.07
AN83 - NATANIEL - 4.07
NECIK - SZYMON - 6.07
BIDOL - KAMILA - 7.07
SAIKO - SZYMON - 14.07
MAKSIU - BŁAŻEJ - 15.07
MPEARL - IZABELA - 19.07
DŻASTA - MAJA - 20.07
DANERS - FILIP - 23.07
KAFELKA - NATALIA - 23.07
KEJTIN - SARA - 25.07
KAMYCZKA - DOMINIK - 25.07
OLGA - IGNAŚ - 25.07
DARIA23 - TYMOTEUSZ - 26-30.07
ANSZKA - WOJTEK - 27.07

..........
CHŁOPEK - (SEBASTIAN/MATEUSZ) - 18.06
MAJÓWKA - LUKAS - 17.08
AGNESSSA - MAXYMILIAN - 16.09

Maksiu - poprawiłam już na Błażeja :woohoo:

Chłopek
- decyzja co do imienia podjęta???

Anszka - no taka Moja mała fotomodelka :lol:

Majóweczka - czekamy na zdjęcie łukaszka

Kamyczka - nie stresuj się wizytą - dobra passa trwa :blink:

Agnesssa - ja też mam wizytę 04.06 :laugh: co do lekarki w szpitalu - to nie zawsze jest tak że lekarz się Tobą zajmie- lepiej mieć układ z położną :) Ale fakt wydatki są okropne - Ja w tej ciąży mam lajcik - bo chodzę do Kobietki na NFZ- raz byłam prywatnie i się bardzo zdenerwowała że nie chciano w rejestracji mnie zapisać na NFZ i teraz Sama wychodzi i mnie zapisuje :laugh: Tak więc chodzę za darmo i barania mam w Luxmedzie też za darmo :laugh: tylko USG muszę opłacać - ale to już pikuś jest :silly:

12 lata 7 miesiąc temu #367561 przez Daria23
Kamyczka jak chcesz poczytać to najpierw musisz zacząc od "Białej wiedźmy" potem "Rowerzysta" , następnie "cień znad jeziora" i dopiero potem "Grizzly" bo to wszystko p[owiazane jest ze sobą:)

12 lata 7 miesiąc temu #367570 przez Majowka
Dzieki dziewczyny, na pewno wrzuce! :kiss:

Faktycznie Agnessa! Tys ostatnia! :laugh: :laugh: :laugh:
Zmiana ginka dosc skomplikowana, rozumiem Twoje rozterki. Zacznij szukac tej nowej, moze tak Ci sie spodoba, ze latwiej bedzie podjac decyzje. Niestety pod koniec ciazy, coraz czestsze beda te wizyty :( Nas moj gin strasznie kasuje, ale ja sie go trzymam ze wzgledu na jego opinie, jest znakomitym fachowcem i to on bedzie mi odbieral porod.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka