- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
- alutka1011
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Maja i Dawid
Oj Ilonko to nie ciekawie mam nadzieje że jutro przyjdzie!
My dalej chore:/
Bratowa wczoraj w nocy miała cc i Maja ma kolejną kuzyneczkę
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mariosponge
- Wylogowany
- gadatliwa
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
No ja też po czasie się dowiedziałam o pękniętej macicy pod czas porodu i nie mam tego nigdzie w papierach. Ale nie chciałam robić z tego problemu, gdyż podejrzewam, że moja gin zaszywaną macicę wzięła za pękniętą, bo nie wiedziała, że miałam łożysko wyjmowane ręcznie.
Alutka, u Ciebie ciągle rodzinka się zwiększa:) Gratalacje!
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Monika moje szczęście KAF'ka
Emme czyżby ten szpital to nowa sól? moja koleżanka ze skurczami tam pojechała i jak okazało się że musi leżeć na korytarzu to szybko wróciła do głogowa
ale się denerwuje tą wizytą zaraz dostanę jakiegoś pi.....a
- mariosponge
- Wylogowany
- gadatliwa
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
- alutka1011
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Maja i Dawid
Emme moja kol. rodziła w Bielsku 24 godz naciągali jej żeby się zrobiło rozwarcie wkońcu zażądała CC.Masakra
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Aga, dzięki za refleksje. Właśnie cały czas się zastanawiam na co mały ma alergię, skoro odstawiłam już wszystko co można, a jemu się wcale nie polepsza. Może ma alergię na moje mleko? Ma tylko błyszczące zaczerwienione policzki i wcale się nie drapie.
Julka policzkow tez nie drapala. Raczka poczatkowo tez tylko byla czerwona i sucha, potem doszlo swedzenie. Nawilzaj to tak czesto jak mozesz.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
U nas od wtorku choróbsko. Adaś dostał zapalenia krtani a ja się trochę przeziębiłam. Z Adasiem na szczęście już ok, ale mnie katar nie chce opuścić
Marusiu dla Ciebie i Andrzejka. Trzymajcie się ciepło. Nikt w mojej rodzinie nigdy nie był na nic uczulony więc nie wiem co mogłabym Ci poradzić.
dla wszystkich chorowitych.
Ilonko te zabawki są boskie.
Mam do Was pytanie. W sumie to chodzi o to, że ani jajka, ani gry nie wypaliły. I postanowiliśmy otworzyć firme cateringową. Mam lokal, który mozna zaadoptować pod catering więc czynszu juz nie muszę płacić. Torochę już czytałam, dzwoniłam i pytałam się o to jak ruszyć jutro, albo w środę będę widzieć się z szefową z UP, która mam nadzieję trochę mi pomoże. I postanowiłam wystartować w konkursie z programu Kapitał Ludzki, ale nabór jest dopiero 19-21. grudzień. I mam pytanie bo któraś z was ma chyba coś wspólnego z gotowaniem (znaczy firma) czy mogłybyście doradzić jakie wymogi stawia sanepid? I jak to wygląda od kuchni. Będę wdzięczna za każdą radę. A może któraś startowała w takim konkursie i powie mi jak to wygląda. DZIĘKUJĘ
Aha Adaś ma 6 ząbka. I dzisiaj po raz trzeci zrobił kupkę do nocnika.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
- Otrzymane podziękowania: 24
Kto będzie gotował? Bo dobry kucharz niestety się ceni, więc pytanie czy wyjdziesz na swoje jeśli zatrudnisz kucharza , druga sprawa czy sam catering się opłaci?
My bazujemy głównie na imprezach a catering jak jest dwa trzy razy w miesiącu to jest dobrze. My na jednym cateringu zarabiamy około 150-200 zł. Oczywiście nasz dowóz i wszelakie naczynia po które trzeba później pojechać.
Catering na jednorazówkach nie przejdzie od razu mówię, no chyba ze ognisko w terenie.
No i czy dostaniesz kasę na doposażenie swojej działalności. Bo termosy i bemary do przewożenia żywności są kosmicznie drogie, a tu niestety sanepid ma swoje wymogi do do tego, w czym są przewożone produkty no i samochód. Musisz mieć "specjalna" komorę do załadunku. Musi tam być zmywalna powierzchnia i oddzieloną od części w której jest kierowca czyli trzeba założyć kratkę.
Nie wiem co chcesz wiedzieć, jak coś to pisz jak tylko będę mogła to na pewno odpowiem.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
Kolejnym naszym atutem będzie swojskie jedzenie - nasze własne wędliny, mięso, warzywa i przetwory.
A co do dofinansowania to albo to albo dofinansowanie z UP ale tam dostanę tylko 20 tyś. Ja mam do zainwestowania 20 tyś. Ale wątpię, żeby to mi wystarczyło jak nie dostanę żadnego wsparcia.
A na czym najbardziej opłaca się gotować? Bo ja chcę mieć piec kaflowy i do tego jeden piec elektryczny.
I jak możesz to powiedz w jaki sposób najlepiej się rozliczać ze skarbówką. Z góry dzięki
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
- Otrzymane podziękowania: 24
Przede wszystkim wstępną lektura dla Ciebie europa.eu/legislation_summaries/food_saf..._pl.htm#Amendingacts
www.wsse.waw.pl/PageContent.aspx?MenuID=175
Druga kwestia transportu posiłków - muszą być dowożone w taki sposób aby zachować wymagane temperatury (np. drugie danie pow. 63 st. C w momencie podania)
Tu musisz mieć specjalne termosy lub termo opakowania. Nie wystarczy styropianowy pojemnik.
No i najgorsze g**** to dokumentacja GHP/GMP i HACCP obejmującą proces przyjęcia surowców, przygotowywania posiłku i ich transportu do klienta.
To jest papierologia, której ja codziennie poświęcam około godziny, na wpisywanie pierdół nikomu niepotrzebnych w 100 różnych tabelkach, ale niestety jak jest kontrola w sanepidzie sprawdzają to szczegółowo i potrafią się czepiać za brak podpisu czy daty.
Az tak na samych przepisach co do samego cateringu nie jestem obcykana na tip-top bo u nas jest to usługa poboczna my głównie robimy imprezy w lokalu.
ja coś pisz na PW nie będziemy tu walić takich długich postów o przepisach
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
Po 2 w Waszą dyskusję alergiczną i gastronomiczną nie wchodzę, bo się nie znam
Po 3 - tak o Nową sól chodzi:)
My po 2 roczku, Tola dostała kasę i aparat jeszcze nie mam pojęcia jak na nim robić ładne zdjęcia, więc czeka mnie lektura
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
Adaś już śpi a ja mam chwilę dla siebie. W wannie nauczył się jak robi piesek (hał hał ałłłłu)
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Monika moje szczęście KAF'ka
a u lekarza: Monika ma wadę wzroku ale okularów na razie nie będzie nosić bo oczy ładnie same pracują za pół roku kontrola i wtedy decyzja czy okulary czy dalej nie