- Posty: 2841
- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
- alutka1011
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Maja i Dawid
Oj Ilonko to nie ciekawie mam nadzieje że jutro przyjdzie!
My dalej chore:/
Bratowa wczoraj w nocy miała cc i Maja ma kolejną kuzyneczkę
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mariosponge
- Wylogowany
- gadatliwa
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
- Posty: 854
- Otrzymane podziękowania: 0
No ja też po czasie się dowiedziałam o pękniętej macicy pod czas porodu i nie mam tego nigdzie w papierach. Ale nie chciałam robić z tego problemu, gdyż podejrzewam, że moja gin zaszywaną macicę wzięła za pękniętą, bo nie wiedziała, że miałam łożysko wyjmowane ręcznie.
Alutka, u Ciebie ciągle rodzinka się zwiększa:) Gratalacje!
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Posty: 2367
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Monika moje szczęście KAF'ka
Emme czyżby ten szpital to nowa sól? moja koleżanka ze skurczami tam pojechała i jak okazało się że musi leżeć na korytarzu to szybko wróciła do głogowa
ale się denerwuje tą wizytą zaraz dostanę jakiegoś pi.....a
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mariosponge
- Wylogowany
- gadatliwa
- KAF'ka *Mr. Andrew - mój nowy piękny świat*
- Posty: 854
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- alutka1011
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Maja i Dawid
- Posty: 2841
- Otrzymane podziękowania: 0
Emme moja kol. rodziła w Bielsku 24 godz naciągali jej żeby się zrobiło rozwarcie wkońcu zażądała CC.Masakra
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- Posty: 2367
- Otrzymane podziękowania: 0
Aga, dzięki za refleksje. Właśnie cały czas się zastanawiam na co mały ma alergię, skoro odstawiłam już wszystko co można, a jemu się wcale nie polepsza. Może ma alergię na moje mleko? Ma tylko błyszczące zaczerwienione policzki i wcale się nie drapie.
Julka policzkow tez nie drapala. Raczka poczatkowo tez tylko byla czerwona i sucha, potem doszlo swedzenie. Nawilzaj to tak czesto jak mozesz.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Posty: 413
- Otrzymane podziękowania: 0
U nas od wtorku choróbsko. Adaś dostał zapalenia krtani a ja się trochę przeziębiłam. Z Adasiem na szczęście już ok, ale mnie katar nie chce opuścić
Marusiu dla Ciebie i Andrzejka. Trzymajcie się ciepło. Nikt w mojej rodzinie nigdy nie był na nic uczulony więc nie wiem co mogłabym Ci poradzić.
dla wszystkich chorowitych.
Ilonko te zabawki są boskie.
Mam do Was pytanie. W sumie to chodzi o to, że ani jajka, ani gry nie wypaliły. I postanowiliśmy otworzyć firme cateringową. Mam lokal, który mozna zaadoptować pod catering więc czynszu juz nie muszę płacić. Torochę już czytałam, dzwoniłam i pytałam się o to jak ruszyć jutro, albo w środę będę widzieć się z szefową z UP, która mam nadzieję trochę mi pomoże. I postanowiłam wystartować w konkursie z programu Kapitał Ludzki, ale nabór jest dopiero 19-21. grudzień. I mam pytanie bo któraś z was ma chyba coś wspólnego z gotowaniem (znaczy firma) czy mogłybyście doradzić jakie wymogi stawia sanepid? I jak to wygląda od kuchni. Będę wdzięczna za każdą radę. A może któraś startowała w takim konkursie i powie mi jak to wygląda. DZIĘKUJĘ
Aha Adaś ma 6 ząbka. I dzisiaj po raz trzeci zrobił kupkę do nocnika.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Posty: 413
- Otrzymane podziękowania: 0
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
- Posty: 2480
- Otrzymane podziękowania: 24
Kto będzie gotował? Bo dobry kucharz niestety się ceni, więc pytanie czy wyjdziesz na swoje jeśli zatrudnisz kucharza , druga sprawa czy sam catering się opłaci?
My bazujemy głównie na imprezach a catering jak jest dwa trzy razy w miesiącu to jest dobrze. My na jednym cateringu zarabiamy około 150-200 zł. Oczywiście nasz dowóz i wszelakie naczynia po które trzeba później pojechać.
Catering na jednorazówkach nie przejdzie od razu mówię, no chyba ze ognisko w terenie.
No i czy dostaniesz kasę na doposażenie swojej działalności. Bo termosy i bemary do przewożenia żywności są kosmicznie drogie, a tu niestety sanepid ma swoje wymogi do do tego, w czym są przewożone produkty no i samochód. Musisz mieć "specjalna" komorę do załadunku. Musi tam być zmywalna powierzchnia i oddzieloną od części w której jest kierowca czyli trzeba założyć kratkę.
Nie wiem co chcesz wiedzieć, jak coś to pisz jak tylko będę mogła to na pewno odpowiem.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Posty: 413
- Otrzymane podziękowania: 0
Kolejnym naszym atutem będzie swojskie jedzenie - nasze własne wędliny, mięso, warzywa i przetwory.
A co do dofinansowania to albo to albo dofinansowanie z UP ale tam dostanę tylko 20 tyś. Ja mam do zainwestowania 20 tyś. Ale wątpię, żeby to mi wystarczyło jak nie dostanę żadnego wsparcia.
A na czym najbardziej opłaca się gotować? Bo ja chcę mieć piec kaflowy i do tego jeden piec elektryczny.
I jak możesz to powiedz w jaki sposób najlepiej się rozliczać ze skarbówką. Z góry dzięki
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- ilona
- Wylogowany
- Moderator
- 12.05.2010 Wiktor 26.09.2014 Weronika
- Posty: 2480
- Otrzymane podziękowania: 24
Przede wszystkim wstępną lektura dla Ciebie europa.eu/legislation_summaries/food_saf..._pl.htm#Amendingacts
www.wsse.waw.pl/PageContent.aspx?MenuID=175
Druga kwestia transportu posiłków - muszą być dowożone w taki sposób aby zachować wymagane temperatury (np. drugie danie pow. 63 st. C w momencie podania)
Tu musisz mieć specjalne termosy lub termo opakowania. Nie wystarczy styropianowy pojemnik.
No i najgorsze g**** to dokumentacja GHP/GMP i HACCP obejmującą proces przyjęcia surowców, przygotowywania posiłku i ich transportu do klienta.
To jest papierologia, której ja codziennie poświęcam około godziny, na wpisywanie pierdół nikomu niepotrzebnych w 100 różnych tabelkach, ale niestety jak jest kontrola w sanepidzie sprawdzają to szczegółowo i potrafią się czepiać za brak podpisu czy daty.
Az tak na samych przepisach co do samego cateringu nie jestem obcykana na tip-top bo u nas jest to usługa poboczna my głównie robimy imprezy w lokalu.
ja coś pisz na PW nie będziemy tu walić takich długich postów o przepisach
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Posty: 6719
- Otrzymane podziękowania: 1
Po 2 w Waszą dyskusję alergiczną i gastronomiczną nie wchodzę, bo się nie znam
Po 3 - tak o Nową sól chodzi:)
My po 2 roczku, Tola dostała kasę i aparat jeszcze nie mam pojęcia jak na nim robić ładne zdjęcia, więc czeka mnie lektura
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- mermide
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Posty: 413
- Otrzymane podziękowania: 0
Adaś już śpi a ja mam chwilę dla siebie. W wannie nauczył się jak robi piesek (hał hał ałłłłu)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Monika moje szczęście KAF'ka
a u lekarza: Monika ma wadę wzroku ale okularów na razie nie będzie nosić bo oczy ładnie same pracują za pół roku kontrola i wtedy decyzja czy okulary czy dalej nie
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.