BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 7 miesiąc temu #22269 przez paulinkaaa2202
Monia lepiej mu powiedz po fakcie...

Gosia fajny pomysł ale jakbyśmy wyglądały po takim moczeniu się w basenie,a raczej jak nasza skóra ;D

Tak się zastanawiam bo nasze prawo ciężko zrozumieć. Jak ojciec uzna dziecko to można wystąpić pomocy społecznej o jakiś zasiłek czy coś dla samotnej matki? jak myślicie bo chyba trzeba pierw wytoczyć sądownie alimenty, później można się chyba starać o coś i chyba dochód mniejszy niż 500 coś zł ja tego nie kumam :huh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 7 miesiąc temu #22270 przez MoNiaaa
nom chyba wczesniej czeba do sadu wystapic o alimenty. a nie wiem ile nie moze przekraczac ale to sa smieszne kwoty....za tyle nikt by sie nie utrzymal co za kraj..;/ ale wiesz ze mozesz sie starac o becikowe to normalne i jak ci sie rodzinne bedzie nalezalo to z tytulu urodzenia dziecka drugi tysiac dostaniesz.

http

]

14 lata 7 miesiąc temu #22271 przez Gosia
Ten dochód to 504zł netto na osobę. Tylko tyle wiem w tej sprawie.

14 lata 7 miesiąc temu #22273 przez paulinkaaa2202
znaczy ja słyszałam o becikowym samorządowym to zależy od gminy ale nie wiem czy masz na myśli to samo. Ogólnie nie wiadomo kogo się zapytać gdzie składac później dokumenty paranoja. No ja pracowałam w tamtym roku na pół etatu za 700zł brutto i wychodziło mi te 500 coś ale to zależało od miesiąca chyba trzeba pokazać pit i oni to jakoś wyliczają ale nie mam pojęcia jak

14 lata 7 miesiąc temu #22274 przez MoNiaaa
idz do urzedu miasta i powiedz ze chcesz papiery na rodzinne i becikowe i babka ci powie wszystko co masz przyniesc.napewno pity za 2008 rok poki co bo to sie jakos do tylu liczy a we wrzesniu czeba bedzie o rodzinne drugi raz skladac i wtedy pity za 2009r. no ale jak zarabialas 700 zl to dzielisz na 2 osoby siebie i mala.powinno ci sie nalezec tym bardziej ze to staz byl i nie caly rok pracowalas.idz sie dowiedz co i jak :) ja narazie tyle wiem.ale papierow troche czeba nazbierac i pochodzic po tych urzedach czego nienawidze!!;/

http

]

14 lata 7 miesiąc temu #22275 przez Gosia
O ten dodatkowy zasiłek 1000zł. to się chyba wnioski składa w Urzędzie Miasta lub Gminy a o to co Ty pytasz to może się dowiedz w pomocy społecznej. Niewiem

14 lata 7 miesiąc temu #22276 przez iwkaa
paulinka poszukaj o tym na necie napeno cos znajdziesz :)
ja nawet nie patrze za zadnym laktatorem bo chyba z tym karmieniem u mnie bedzie ciezko piersi wogole nic mi nie urosly tylko troszke nabrzmiale mam ale to juz od poczatku ciazy i tyle
rozstepy sie zrobily a nie urosly nic widze po staniku takze pewnie nie bede miec pokarmu :blush:

14 lata 7 miesiąc temu #22277 przez paulinkaaa2202
znaczy to nie był staż normalnie umowa o pracę.. no muszę się przejechać, ale szczerze nie chce mi się jeszcze jakby było chłodniej to ok ale w taki skwar ;/

14 lata 7 miesiąc temu #22279 przez Gosia
Iwka niekoniecznie tak musi być. To nie jest reguła.

14 lata 7 miesiąc temu #22280 przez MoNiaaa
oj iwka co ty gadasz ze male piersi to nie znaczy ze nie bedziesz miala pokormu!!!musisz sie pozytywnie nastawic to poleci:P ja tez mam male piersi troche mi urosly i rozstepy tez mi wyszly :( ale jakos sutki mnie bola i nie wiem jak ja bede karmic jak to tak mnie bolec bedzie,,,,??ja laktator bede miala od kuzynki nie wiem czy sie prazyda a jednak troche kosztuje a poki co u nas ciezko z funduszami ;/
a becikowe pewnie pojdzie na szczepienia:P

http

]

14 lata 7 miesiąc temu #22281 przez iwkaa
mam nadzieje:(
z tym becikowym to wogole porazka nawet na wozek dla dziecka nie wystarczy te 1000zl to powinni co miesiac dawac :laugh:

14 lata 7 miesiąc temu #22282 przez basik_twins
Gosia wiem że wygrali bo były fajerwerki w biały dzień tu taki narud wyszli wszyscy na ulice w tych swoich pomarańczowych czerebach i na środku wielkiego skrzyżowania na naszej dzielnicy grali sobie w piłke.
Policia oczywiście w tym kraju w porównaniu z naszą polską można powiedzieć normalna poustawiali sie Kawaleria, lodówy, na rowerach, motorach otoczyli ich i sie patrzyli tylko czy wszyscy grzeczni
Ci co chodzili zachlani odrazu kajdany i wypier..... jak sie bawic nie umiesz a cała reszta bezkarnie puszczała petardy fajerwerki i tanczyła i kopała pomaranczowa pilke na znak zwycięstwa

U nas by była jedna wielka burda pijacka :)

14 lata 7 miesiąc temu #22283 przez MoNiaaa
no dokladnie.niby zawsze sie przyda ale jakby tak nic nie miec dla dziecka to kropla w morzu potrzeb zreszta to rodzinne tez chyba ok 100 miesiecznie to nawet na pampersy nie starczy..;/

http

]

14 lata 7 miesiąc temu #22284 przez MoNiaaa
o basik sie obudzila...:) a juz mialam pytac co sie z toba dzieje
dzien dobry :)

http

]

14 lata 7 miesiąc temu #22285 przez basik_twins
Żeby złożyć pozew o alimenty tzn czekac az sprawa wejdzie na wokande trza poniesc koszta.... tzn zapłacic, jesli nawet przy alimentach tych kosztów nie ma ze wzglad na kobiete samotna z dzieckiem to jak sie rozmyslisz czy cos to nie wiem jak to wyglada bo w PL to skur.....stwo jedno wielkie wiec bym nie ryzykowała takimi gierkami :(

A co do laktatora to ja mam reczny aventa bo z recznych jest najleprzy przynajmniej z ocen i opinii
Jak cos to sprzedam
bo w PL jest 120zł a tutaj z 70eu :huh:
ja gdybym go bardzo potrzebowała to bym sie nie doczekała przysyłki z jednym dzieckiem moze ale z dwujka....

Jak bedziecie wiedziec ze bedziecie siedziec w domku na 100% karmic z pol roku ja wiem ze bede bo mi z dwujka gorzej wrocic do pracy czy cos zreszta okres karmienia jest dla mnie bardzo wazny to mozna kupic reczny uwazam bo
jak sie przelewa to najczesciej nadmiar łapkami masazem sie sciagniea koncowke recznym
a jak trzeba stymulowac bo malo pokarmu to tylko reczny
i czasem moze na wyjscie odciagnac na jedna butle czy M zostawic to po co elektryk

ale wiecie rozne opinie sa niektorzy chwala elektryczne

ja zrobilam tak ze weszlam na wszystkie fora i opinie o produktach i czytalam co pisze i wyciagałam wnioski

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka