BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2012

13 lata 1 tydzień temu #259368 przez aliah85
gaabrysia napisał:

wizyta położnej jest już w trakcie ciąży ? wiem,że po porodzie owszem. ale o tym żeby teraz jeszcze nie słyszałam ..??

Tak, trochę się po zmieniało;) jeszcze 3 lata temu jak ur się mój synek to położna zjawiła się dopiero po porodzie, a teraz moja gin po 21 tyg ciąży już mnie zapytała czy zgłaszałam się do położnej. Też byłam trochę zdziwiona, ale jak się okazało teraz położna opiekuje się ciężarną od 21 tyg ciąży:)odwiedza ją itp, z jednej strony to nawet fajnie, bo można zadzwonić do niej o każdej porze i zapytać jeśli coś Cię niepokoi :) jak była u mnie pierwszy raz to mogłam posłuchać jak bije serduszko maleństwa..;) Zapytaj o to swojego lekarza, u nas tak właśnie jest:) nie wiem czy to zależy od tego gdzie się mieszka (ja mieszkam w Wielkopolsce), ale chyba raczej nie ( sama jutro zapytam mojej gin).

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 tydzień temu #259394 przez gaabrysia
to ja nic nie wiedziałam.. jak zapytasz to daj znać, bo ja u lekarza bede dopiero 20.a z checią bym się dowiedziała.
moja pani doktor jest położną, ale już nie pracuje w szpitalu chyba ze względu na wiek.
dalej mamuśki odsypisją.. :(

13 lata 1 tydzień temu #259495 przez ewelina.zak.1991
Chyba wszystkie zapadłyśmy w sen zimowy:) Ja też pierwsze słyszę o wizycie położnej przed porodem... Więc czekam na informacje:)

Ja jak zwykle mam problem... od paru dni boli mnie po lewej stronie klatki piersiowej bardzo blisko serca i nie wiem co mi jest:( Boli jak się schylam lub przewracam z boku na bok, czasem również gdy leżę...

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=31694 [/url]

Moje maleństwo !!!:*

13 lata 1 tydzień temu #259545 przez marigra
aliah85 - dobrze ze u ciebie juz w miare "zdrowo" w domku, a co do tej połóżenj to tez pierwszy raz sie z tm spotykam, u mnie w łódzkim też nie ma takiej praktyki, położna pojawia sie dopiero po porodzie. Prawdopodobieństwo ze pojawi się wcześniej jest znikome, ponieważ miałam w ostatnich kilku latach pełno porodów wsród znajomych i nikt się też nie spotkał z takimi praktykami, wieć możlwie, ze tak jest akurat u Ciebie

gusiag - ojej widze ze nadal cie meczy, nie jestem ci wstanie pomóc bo nie miałam takich objawów, ale dobrze, ze maluszek chociaz chwile spokojniejszy, dal ci troche odpocząć, kuruj sie kochana i trzymam kciuki za poprawe

ewelina,zak.1991 - hmmm, to niedobrze, ale to są jakieś kłucia, czy ból?, podczas ruchu , czy w spoczynku?? kiedy masz kolejną wizytę?

gaabrysia - a wiesz ze ja do tej pory nie wiem jak moje dziecko jest ułozone?? musze zapytać na kolejnym USG, w sumie to myslałam, ze skoro ma tyle miejsca to pewnie wierci sie tam jak dzdzownica, ale teraz juz jak mówisz maluszek ma coraz mniej miejsca, wiec pewnie sie powoli "ustawia". Dowiem sie co i jak, chcoiaz moja mala kopie mnie bardzo czesto po lewej stornie lub na dole w pecherz, wiec nie wiem co to moglaby byc za pozycja :unsure:

a powiedzcie mi czy wasze dzieci tez tak czesto mają czkwake? moja czka nawet kilka razy dziennie tak przez 10-15 minut:)

13 lata 1 tydzień temu #259653 przez ewelina.zak.1991
Ból głownie podczas ruchu, wizytę mam 19-tego. A możecie mi powiedzieć w ogóle jakie to uczucie gdy dzidziuś ma czkawkę? bo ja nie wiem:)

13 lata 1 tydzień temu #259685 przez marigra
ewelina.zak.1991 napisał:

Ból głownie podczas ruchu, wizytę mam 19-tego. A możecie mi powiedzieć w ogóle jakie to uczucie gdy dzidziuś ma czkawkę? bo ja nie wiem:)

czkawka to takie lekkie jednostajne podskakiwanie brzucha, nie są to ewidentne ruchy - one zazwyczaj sa nieregularne, a czkawka tak jak u nas raz na jakis czas malenstwo czka. Jak sie przyłozy reke do brzucha to czuc delikatny ruch:D

13 lata 1 tydzień temu #259721 przez ewelina.zak.1991
AAaaa to już wiem:)

13 lata 1 tydzień temu #260209 przez marigra
ewelina.zak.1991 napisał:

AAaaa to już wiem:)

czyli pewnie dzidzia ma czkawke ale o niej nie wiesz:)

a co tam dziewuszki u Was, bo jakos cicho ostatnio

13 lata 1 tydzień temu - 6 lata 6 miesiąc temu #260297 przez asiula2134
error

13 lata 1 tydzień temu #260343 przez aliah85
Cześć dziewczyny:) ja jestem już po wizycie i...nadal lekko w szoku;)
pytałam mojej gin o opiekę położnej nad ciężarną od 21 tyg ciąży i powiedziała,że to obowiązuje w całej Polsce nie zależnie od regionu, tak więc spytajcie o to swoich lekarzy. U kobiety,które już rodziły są automatycznie zapisane do położnej (ja jestem u tej samej, która odwiedzała mnie w poprzednich ciążach) tylko,że muszą do niej zadzwonić i powiedzieć,że znów spodziewają się dziecka. I tak średnio raz na tydz położna przyjeżdża spytać czy wszystko ok, sprawdzić ciśnienie i posłuchać serduszka dziecka:)
A jeśli chodzi o to jak się miewa moje maleństwo to..ma się bardzo dobrze:) a wracając do tego mojego "szoku".. Maluszek ułożony jest na szczęście główką na dół i okazało się,że moja Majeczka to tak naprawdę.. Nikoś :lol: aż musiałam poprosić o zdjęcie bo by mi w domu nie uwierzyli;) jak mi się uda to je wstawię i same ocenicie)
Moja gin też się śmiała,że tak się ukrywał i nie chciał pokazać co tam ma (ostatnio tak zasłaniał się nóżkami,że nie było nic między nimi widać, dlatego moja gin podejrzewała,że to dziewczynka). Teraz jak widać na zdjęciu to na pewno chłopiec;) a waży 1667g czyli duuużo..:)
Załączniki:

13 lata 1 tydzień temu #260349 przez gusiag
asiula2134 napisał:

Cześć dziewczyny,
cicho tu u nas jak makiem zasiał...
odebrałam wyniki moczu i jestem przerażona - nerki chyba znowu dają znać o sobie, leukocyty i bakterie są w takich ilościach jak nigdy dotąd. W normach mam napisane, że powinno być około 30-40 a ja mam 250-350!!!! Dobrze, że mam dzisiaj wizytę bo oszalałabym z niepewności. I tak muszę czekać do 20.00 :(
Nie mogłam spać i rozmyślałam o tym czy torbiel w główce się wchłonęła.... Kurcze jak ja bym chciała, żeby był już marzec...
Trzymajcie kciuki, abym znowu nie wylądowała w szpitalu....

Pozdrawiam Was cieplutko :)

hej..
kurcze jak słyszę coś o nerkach to się sama boję bo ja dziś ostatni dzień antybiotyku i dopiero w poniedziałek robię badania moczu..
trzymam za Ciebie kciuki oby to nie było nic złego ale jak masz takie wyniki to raczej bez antybiotyku się nie obędzie :/

13 lata 1 tydzień temu #260350 przez gusiag
aliah85 napisał:

a wracając do tego mojego "szoku".. Maluszek ułożony jest na szczęście główką na dół i okazało się,że moja Majeczka to tak naprawdę.. Nikoś :lol: aż musiałam poprosić o zdjęcie bo by mi w domu nie uwierzyli;) jak mi się uda to je wstawię i same ocenicie)
Moja gin też się śmiała,że tak się ukrywał i nie chciał pokazać co tam ma (ostatnio tak zasłaniał się nóżkami,że nie było nic między nimi widać, dlatego moja gin podejrzewała,że to dziewczynka). Teraz jak widać na zdjęciu to na pewno chłopiec;) a waży 1667g czyli duuużo..:)

super niespodzianka :) gratuluje :) a zakupy masz już porobione na dziewczynkę czy raczej neutralnie? :)

13 lata 1 tydzień temu - 13 lata 4 dni temu #260379 przez aliah85
Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam parę różowych ciuszków.. w tym piękną sukieneczkę, ale teraz moja starsza córka się cieszy,że dostanie ją do lalek;) ale większość mam neutralne..

05.03 - aliah85 / synek (Kasper)
06.03 - emma / córeczka (Zosia)
08.03 - Martyna 123 /synek
08.03 - georgette102/ córcia (Maja)
09.03 - kalisi/ córcia
10.03 - Paula91 / córcia (Blanka)
12.03 - marigra/córcia (Zuzia)
14.03- ewelina / synek (Michał)
16.03 - gaabrysia / synek (Adrian)
16.03 - moba2012 / synek (Tymon)
22.03 - tunia24 / ???
25.03 - aisod / ???
31.03 - asiula2134/ synek (Kacper)
31.03 - gusiak / najprawdopodobniej córcia

Wprowadziłam małą korektę ;)

13 lata 1 tydzień temu #260403 przez gaabrysia
Aliah coż za niespodzianka, ale dobrze że teraz a nie w dzień porodu ;D
bo wtedy okazałoby sie ,że cała wyprawka dla lalek ;)
ja też mam takie zdjęcie.. bo tatuś nie mógł uwierzyć i ciągle dopytywał więc dostał.
a kawaler naprawde sporyyy.... ja mam lekki dylemat bo moja pani doktor nie robi już usg bo jej z "prywatnej kliniki" sprzet zabrali :/ i niewiem teraz czy jak pojde gdzie indziej to zrobią mi na nfz bo tam po znajomości tak właśnie chodze. widziałam małego łacznie z pierwszym usg w 6 tyg3 razy.. i mogę pow ,że już się stęskniłam ... i chyba do końca ciąży nie wytrzymam.

Asiula daj znać co u lekarza.. mi też znowu hemoblobina poleciała,11,4. mocz odpukać b/z .

13 lata 1 tydzień temu #260528 przez ewelina.zak.1991
Aliah no to gratulujemy synka:) No to mamy jak na razie równowagę płci :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka