BezpiecznaCiaza112023

PCOS...a bezplodnosc...sposoby leczenia...

14 lata 5 miesiąc temu #17905 przez Mirella
Emme, to jutro koniecznie napisz

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 5 miesiąc temu #17913 przez Emme
Jestem już po wizycie. Badania wszystkie ok, ale jednak nie zrobił mi usg :( Myślałam, że zobaczę fasolkę :(. Na moje bóle głowy powiedział, że tylko sen, w ostatecznej ostateczności paracetamol. Miałam zawsze mało hormonów, a teraz jest ich o kilkaset tysięcy razy więcej, więc tworzy się obrzęk mózgu i dlatego boli. Waga praktycznie się nie zmieniła (o 0,2kg więcej :) ), poza tym nic nowego :)
Następna wizyta 21 czerwca :)

14 lata 5 miesiąc temu #17925 przez Mirella
Emme, a co to w ogóle jest USG genetyczne?
Mnie się wydaje że im mniej usg tym lepiej, to znaczy że dobrze wszystko i nie ma potrzeby robić tego badania. Co nie zmienia faktu, że fasolkę by się chciało codziennie oglądać, pamiętam :)

14 lata 5 miesiąc temu - 14 lata 5 miesiąc temu #17932 przez Emme
jego celem tych badań jest wykluczenie wad rozwojowych płodu, oraz określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych. 2 razy podobno robi się to badanie. W 13-14 tyg i 18-23tyg (usg "połówkowe")

oprócz tego sprawdza się
1. liczba pęcherzyków ciążowych w jamie macicy
2. ocena czynności serca (FHR)
3. pomiary biometryczne:
- długość ciemieniowo - siedzeniowa (CRL) - wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD)
4. ocena anatomii płodu:
- czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych - ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową do 12 tygodnia ciąży - żołądek - serce płodu – lokalizacja i czynność serca - pęcherz moczowy - kręgosłup - kończyny górne i dolne
5. Ocena kosmówki
6. Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).

14 lata 5 miesiąc temu #17934 przez Mirella
aaaa, to już wiem, ale ja to usg na przezierność karku to jakoś wcześniej miałam i chyba tylko raz. A ocenę anatomii płodu to chyba później :) tak mi się wydaje bo w ogóle usg to miałam od groma i trochę chyba trzy razy więcej niż w normalnej ciąży. Ale czy to znaczy że w ogóle nie miałaś sprawdzanej przezierności? Potem jest za późno, tak mi jakiś lekarz tłumaczył, tylko nie wiem na co za późno.

14 lata 5 miesiąc temu #17945 przez magga146
Emme
a takie badanie to maja chyab kobiety po 30 z tego co kojaze bo sa juz w strefie ryzyka dobrze mysle? bo badan genetycznych mlodszym kobieta sie nie robi chyba ze w rodzinie sa jakies przypadki.

14 lata 5 miesiąc temu #17946 przez magga146
Ania0286
własnie zapraszamy na nasze forum ja tez tam jestem jako starajaca sie :)

14 lata 5 miesiąc temu #17965 przez Emme
no właśnie mi wyliczył ostatnio, że teraz był czas na to pierwsze usg gen, ale dziś nie chciał robić. Magga146, chyba myślisz o teście PAPP-A :) i przed 30' jest to "dla chętnych".

14 lata 5 miesiąc temu #17988 przez Ania0286
czesc Dziewczyny, ja dzis strasznie zmordowana jestem...ehm..biore clo i jakos tak pobolewaja mnie jajniki ale to chyba przez clo...ale juz zauwazylam zmiane w sluzie-wczesniej takiego nie mialam... :) wiec chyba powinnam byc dobrej mysli....ale nie chce sie za bardzo nakrecac...bo nie chce sie zawiesc...
Emme to dobrze ze wszystko ok :)

14 lata 5 miesiąc temu #18047 przez magga146
Emme
a to standardowe badanie? ten test PAPP-A to jest z krwi a mi chodzi o usg. moja kolezanka mial takie badania robione ale wlasnie dlatego ze byla po 30-stce. pamietam ze opowiadala ze wlsanie miala robione usg a reszty to nie pamietam. teraz mojego meza kuzynka tez bedzie miala takei badanie robione i tez jest po 30-stce. wiec nie wiem czy chodzi nam o to samo badanie ale mysle ze raczej tak.

14 lata 5 miesiąc temu #18055 przez kasia86
ja miałam robione usg genetyczne a mam 24 lata..moje dwie bratowe też miały

14 lata 5 miesiąc temu #18060 przez magga146
kasia86
ja nie twierdze ze sie ich nie robi przed 30. a moze mialyscie jaies choroby genetyczne w rodzinie tego nie wiem. ja tylko mowie to co ja wiem moze mowimy zupelnie o innych badaniach.

14 lata 5 miesiąc temu #18061 przez kasia86
nie nie miałyślmy żadnych chorób w rodzinie...poprostu u nas takie badanie robi się zawsze...widocznie każdy lekarz radzi inaczej...mój mi doradził zrobienie takiego badania i zapłaciłam jak za zwykłe usg...poprostu pobadał dzidziusia dokładniej..aha no i kazał mi przyjść w 12 tygodniu

14 lata 5 miesiąc temu #18069 przez Katarzynka
Ja też miałam USG genetyczne (inaczej prenatalne) normalnie na wizycie chodze na NFZ. Miałm w 12 tygodniu ginekolog dokładnie zbadała sprawdziła przezorność karkową i obecność kości nosowej :)
A jutro połówkowe i też dokładne mierzenie i oglądanie :)

14 lata 5 miesiąc temu #20347 przez Ania0286
czesc Dziewczyny,

co tam u was slychac??? dawno mnie tu nie bylo...oj bardzo dawno...u mnie nic nowego...wizyty jeszcze nie mialam mam dopiero 28 czerwca-zobaczymy co to bedzie. narazie po lekach (clo) nie bylo zadnych efektow niestety..brak owulacji..ehm..sama juz nie wiem co myslec :( a Wy jak tam???pozdrawiam

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka