BezpiecznaCiaza112023

Testy owulacyjne - stosujecie?

11 lata 3 miesiąc temu #746812 przez issska1986
Kaś_O napisał:

Asia dokładnie co lekarz to opinia.. Lili zastosowała co dziennie i ma synka ślicznego a np z tego co pamiętam jakiś lekarz jednej mówił że co 3 dni albo nawet 4 się powinno. Ktoś wyczytał ze sex po owu też może przeszkodzić w zagnieżdżeniu więc nie ma złotego środka.

jeśli chodzi o ciążę i liczenie tyg to wiele osób liczy to źle. ciąża trwa 40tyg czyli 9miesięcy. Issska nie wiem skąd Ci się wzięło 10? I jest tak że każdy miesiąc to 4tygodnie i kilka dni. w zależności który miesiąc czy ma 30 czy 31dni. I tak pewnie tutaj liczą:

Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Wzięłam to z książki , 9 m-cy kalendarzowych, 10 tzw księżycowych, liczonych po 28 dni (tyle co cykl przeciętny). To co napisałaś by się zgadzało, tylko ,że to jest wg tych księżycowych miesięcy, czyli 38 tydz to 9 i pół m-ca , a 40 tydz to 10 m-c. Ale nie wiem, może tępa dzida ze mnie...
Czyli 18 tydz to już 5 miesiąc :ohmy: Jak się mnie pytają to zawsze mówię w tygodniach...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #746815 przez Kaś_O
Ja zawsze tez odpowiadałam w tyg i nie patrzylam na miesiace bo to nigdy sie nie zgadza.. Kazdy przeliczania inaczej, zreszta zawsze patrzylam mniej wiecej na to jak lekarka mi mowi ktory tydzien ciazy.. Bo to tez roznie bywa z suwaczkami i innymi obliczeniami.. A tak naprawde wiem ze w karcie mam wpisane 28.11 i nie ma innej opcji jak urodzic max 2tyg po tej dacie..

A jesli chodzi onwyliczenia to ja to widze tak, ciaza trwa 9 pełnych miesięcy i z końcem 40tc konczy sie 9 miesiac ciazy.. Bo tak jak napisalas ze 38tc to 9,5 miesiaca to 2tydz ciazy to juz 1,5 miesiaca? Nie tylko 0,5 miesiaca.. I z tych wyliczeń co dałam wydaje mi sie ze 38tc to jest 8,5 miesiaca. A jak naprawde jest to nie mam pojecia :P

To mi sie kojarzy ogolnie z liczeniem lat. Jak dzis koncze 27 lat to jutro juz zaczynam 28 rok zycia.. Ale wiele osob liczy ze dopiero 27 bedzie szedł.. Np Aga ma wieczne 18 ;)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 3 miesiąc temu #746819 przez Asia K
wpadłam tylko się przywitac.

Mam dzisiaj strasznego doła -
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 3 miesiąc temu #746822 przez Agnilla
Kas no jak pięknie mi wiek wyliczylas, wszystko się zgadza ;)
Asia nie możesz tak myśleć, bo cała ciążę będziesz się stresowac a jeszcze trochę przed Tobą :)
właśnie od rana myślałam o Tobie. Gin nie założył Ci karty ciąży... A czy czasem do becikowego nie musi być karta założona przed 10 tyg?
Ja to chyba do psychiatry musiałabym pójść, dwa dni dolowania a dziś mam totalnie wywalone :P mam nadzieje, ze dojdą dziś jadeity i będę miała co robić :P
Chudzinka nie wiem czy laska urodzi choć podczytalam końcówkę :P
młoda na Bronka uważaj ja po 2 tyg miałam znowu wysoka prolaktyne wyższa niż powinnam i owulacji nie było.
Przyłączam się do pytania Kas :)
ja to bym bardzo chciała mówić, w którym tygodniu, miesiącu ciąży jestem narazie pozostaje mi czekanie :/
Aggi udało mi się zrzucić pól kilo Woooow :lol:

11 lata 3 miesiąc temu #746825 przez Asia K
Agni tydzien temu bylam na wizycie i wtedy mi juz karte założył (masz racje ze musi ona byc załozona przed 10 tc) - wtedy tez wam mówilam ze mam termin wyznaczony i suwaczek zakladałam :)

A z tym myśleniem to nie potrafie tak poprostu nie myslec :(

11 lata 3 miesiąc temu #746842 przez Domiśśś
Hey kobitki. Ale tu bojowo było ;-)
Dobrze że już wszystko wyjaśnione.
Ja wczoraj byłam u koleżanki i widzialam 3.5 tyg dzidzius zakochalam
Się ale i też mnie ogarnęło przerażenie jak ja sobie poradzę. To przecież taka mała kruszynka
Ale śliczna :-)

Jutro też ide do nowego lekarza mam nadzieję że okarze się dobry
I co najważniejsze normalny. Bo mam już dość.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #746845 przez mloda

11 lata 3 miesiąc temu #746861 przez issska1986
Asiulka trzymaj się i nie myśl o chorobach... Rozumiem Cię, bo ja tez myślalam o głupotach, że nie donosze ciąży itd. Będzie dobrze :kiss: :kiss:

Domiś dobrą decyzję podjęłaś w związku ze zmianą tego lekarza, a za to co zaoszczędzisz na badaniach po 1000 zł to kupisz coś dziecku.

mloda powodzenia :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #746864 przez moniaW
mloda masz racje ja też się tak nie udzielam bo większość dziewczyn tutaj jest w ciąży i mało kto pisze o staraniu ale i tak Was podczytuje :) bo te wiadomości mogą się przydać na przyszłość.
a teraz muszę się wam do czegoś przyznać...nie chciałam was nakręcać i siebie też jak było z Gosią ale dzisiaj jest mój 36dc i zatestowałam :) miałam tylko test ciążowy który kupiłam razem z owulacyjnymi ale pokazał 2 kreski.druga była trochę słabsza i teraz nie wiem czy się cieszyć czy nie...dzisiaj kupię w aptece i jutro rano zrobię jeszcze raz.mam nadzieję że będzie pozytywny :)
Asiaa my przytulaliśmy się codziennie od malin :blink:

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #746868 przez Chudzinka
MoniaW, gratulacje! Ja wczoraj o Tobie myślałam, bo jak liczyłam anuusi kiedy miała owu, to wyszło, że Ty też możesz lada chwila testować, ale nie odzywałaś się, to nie wiedziałam, czy jeszcze jesteś z nami. A zastanawiałam się, czy Ci się udało.. :kiss:
To mamy majówkę! Anuuusia, a jak i Ciebie?

A tak w ogóle, to dzień dobry,

A tak w ogóle to ja też mam 18 lat zawsze ;)

A tak poza tym, to zmykam..

P.S. Asia, Iss, i wszystkie w ciąży, proszę starać się skierować myśli w pozytywnym kierunku. Myślenia nie da się wyłączyć, ale da się trochę nim kierować ;) Więc proszę myśleć o swoich zdrowych, uśmiechniętych i radosnych maluchach i zakręconych, fantastycznych koleżankach na forum :silly:

Miłego dnia!

11 lata 3 miesiąc temu #746890 przez moniaW
Chudzinka jeszcze nie będę dziękować :) jutro dam Wam znać czy na pewno są 2 krechy bo te testy z allegro to jakieś takie kiepskie mi się wydają..trzymajcie kciuki,22 września mam urodziny jeśli się udało to lepszego prezentu nie mogłabym sobie wymarzyć :)

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #746894 przez Agnilla
ej to która z Was nie ma jeszcze karty ciąży? tyle Was jest, ze nie nadążam :P
jak będziecie myśleć o chorobach to Was wszystkie na jeża posadzę, nie wiem tylko czy się z tymi brzuchami pomieścicie :P
co do starania tu na forum, to prosze nie zapominać o mnie! :P młoda, niestety ale masz racje, wiecej tu lasek w ciazy niz nas bidulek :( :(
oooo kuwa, kolejna :ohmy: :ohmy: chcemy foto testu!! nawet bladego!! chociaż nie ukrywam, zła jestem!! wszystkie po kolei a ja na szarym końcu :(
Chudzinka, nie chcesz i mi czegoś wywróżyć? :lol:

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #746901 przez Asia K
Oł jeahhh Monia - po cichutku gratuluje :)

Wyglada na to ze nasz łancuch sie nie zerwie i maj zaklepany - nie ma mocnych czerwiec tez bedzie - zobaczycie :D

Od razu mi sie humor poprawił :)

Ale Monia tak pokryjomu to nieładnie :p

ps Agni aj ci wróże czerwiec albo koniec maja (i życze z całego serducha) :blush:

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #746915 przez Kaś_O
Młoda dzięki śliczne za wyjaśnienie, nadal nie rozumiem czemu kasujesz posty ale to już mniejsza o to :blink: I co Ci powiem że masz rację, ostatnio jak patrzę na forum to się zrobił kącik porad jak się dziewczyny czują w ciąży i jakieś takie inne.. Ja jestem na forum prawie od samego początku i faktycznie wcześniej nawet jak były ciężarne nie zajmowały się tak strasznie swoimi brzuszkami przynajmniej tak mi się wydaje. było nas też mniej i mniej cięzarnych może z tego to wynikało.. no sama nie wiem jak to jest.. jestem dziś strasznie niewyspana.. pogoda bura tylko patrzeć kiedy się rozpada znowu...

Moniaw gratulacje..

Ferittka :kiss: :kiss: :kiss:

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=64867http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=54914

11 lata 3 miesiąc temu #746943 przez issska1986
Monia gratki, test to test, jak pokazuje dwie kreski to oznacza pozytyw :lol: :lol:

A o tym pisaniu o brzuszkach to może czas przejść na swoje wątki...a tak na marginesie to na tym forum nie piszemy tylko o testach owulacyjnych , ale o brzuchach , farbach, dywanach, książkach, perypetiach rodzinnych itd. Więc są poruszane różne wątki :)

A jezeli chodzi o kasowanie przez mlodą wpisów, to moze się obawia,że ktoś ją podczyta i sie domyśli,że to ona i na wszelki wypadek kasuje, bo po co innego mogłaby to robić?

Asia, ja staram się odpędzać od siebie takie głupie myśli... jak już zaczynam myśleć o głupotach to wyjmuję książkę albo włączam tv, żeby odciągnąć się od głupot..

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka