- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- ciaza i porod w Hiszpanii
ciaza i porod w Hiszpanii
- larita
- Wylogowany
- budujemy zdania
aneem mi tez mowili ,ze co 3 godz, po 30min!!! moja jadla po 10min z jednej piersi, drugiej juz nie chciala, czasami 15min a czasami tylko 5!!i ja juz balam sie,ze cos nie tak, okazalo sie,ze dziecko wie, jak bardzo jest glodne, moja widocznie tym sie najadala, a odstepy czasowe byly rozne, jak spala to zdarzalo sie co 3 godz, a ze urodzilam w cieplym okresie, to widocznie bardzije pic jej sie chcialo i jadla co 1,5godz za kazdym razem zmienialam piers, chociaz czasem dziaciaczki upodobaja sobie tylko jedna, zauwazysz, czy bedzie jadl tak samo, czy np z jednej wiecej.. mojej bylo wszystko jedno, z obu jadla tak samo. jesli tyje to znaczy ,ze jest dobrze, a ile i co ile zje to juz sam Adresito wytlumaczy Ci jesli przystawiasz go do piersi i po 10, czy 15min juz nie chce, tzn ze sie najadl, wtedy do odbicia i pewnie lulu...
a zdjecia ja zmniejszam zawsze, bo z kompa mam duze i pozniej wklejam obraz i do tego zaznaczam to co jest z prawej str w nawiasie img
cata bo wczesniej zapomnialam napisac... ja kupilam malej szczoteczke w Imaginarium do gryzienia, silikonowa, teraz kupilam jej dla dzieci Jordan, z jednej str szczoteczka a z drugiej gryzaczek, i tez sobie skubie, mowia,ze pasty uzywac od 18mca zycia, wiec z pasta jeszcze poczekamy,ale do szczoteczki juz przyzwyczajam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anneem6
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Wszystkie są tu piękne laseczki grunt to nie mieć kompleksów specjalnych czy sie ma za duzo czy za malo kg i sie dobrze czuc ze soba bo ludzie to łapią w mig i widza nas tak jak my siebie w lustrze oceniamy. Najważniejszy to smiling.No i Polki najpiękniejsze jesteśmy.
Rzeczywiscie lepiej jak się wie jak buzia wygląda pisać bo jak pisze do Was do buzię mam przed oczyma, choc niektore to nadal ?
Lenite inaczej sobie wyobrażałam, charakterek taki z postów a tu taka delikatna uroda.
Agathee na Zosi paszport to i 3 latkę by puścili, jaka poważna wyczuła ze to poważny dokument a nie byle jaka fota ;PP
Larita Wy z córcią też super, ładne kobietki z Was i tez okularnica jak ja,
Tak mi piszecie ze taki wyczyn zrobiłam z tym porodem to chyba się nagrodzę sama i "poszturcham" tesciowkę,ale tylko na skypie. do wozka prababcia dala, a ta nic nawet spiochow nic ale wnosio cudny, zdjecia chce, itp. zaowilam do nie kilka drobnych paczek z PL(dla dziecka i oplacone) zeby razem spakowala i wyslala jej to się nagadala ze wydala za przesylke raptem 20 euro i zebym sobie tu kupowala, To teraz zacznę gadać o chrzcie i zrobie listę prezentów chrzestni i babcie ;PP Grunt to dostawanie tego co się chce ))
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
agathe Zosinka jest przesliczna, wyglada powaznie ale w koncu paszport to powazna sprawa a ty tez sliczna dziewczyna jestes.
same misski z nas sa hehe hiszpanki to sie przy nas chowaja
- Agathe888
- Wylogowany
- rozmowna
annaem ja w szpitalu nt karmienia od kazdego slyszalam cos innego. prawie w depresje przez to wpadlam. na dodatek Zosia stracila w szpitalu 500gram. myslalam ze zwariuje.
ale Ty nic sie nie martw bo za kilka tygodni bedziesz juz wszystko wiedziala.
teraz gdy patrze wstecz i o tym mysle to wg mnie sa 3 etapy.
1. oni mowia ze co 3h godz na poczatku zeby przystawiac do stymulacji (jak jeszcze nie ma mleka). no i na poczatku tez sutki sa zmasakrowane wiec mowia 15min jedna i 15min druga piers bo inaczej ci te sutki odpadna. kazali mi ja budzic tez na jedzenia. ona bardzo nie chciala i mowili ze mozna nawet woda twarz polac ale na poczatku musi jesc.
2. potem jak juz jest mleko to wtedy kiedy maly chce (ja bardzo cierpialam na poczatku i nie przekraczalam nigdy 15min. powiedzieli ze jesli placze po 15min to zeby dokarmic mlekiem 30ml. ja tak robilam przez kilka dni.
3. a jak juz minie bol i sie troche poznacie to wg mnie warto jest nie zapominac o tych 3h. fajnie jest to napisane w jezyku niemowlat. 3h rozklad jazdy:)jedzenie przewijanie spanie. dobrze jest miec jakis rozklad dnia bo wtedy wiesz co na ciebie czeka i malenstwo tez wie. ale tez jak maly placze po 2.5h no to nic sie nie stanie jesli wtedy go nakarmisz. my odrazu wskoczylismy na 3h. Zosia sie budzila jak w zegarku, ja wiedzialam co mnie czeka i o ktorej godzinie.
z czasem dzieci jedza krocej bo sila ssaca jest mocniejsza:)
a od jakiegos tyg Zosia jadla czesciej co 2 - 2.5 ale zaczela duzo wymiotowac i ulewac i teraz od 2 dni przymusowo jest na co 3h i juz jest lepiej:)
larita tak:) wszyscy mowia ze moja mala, malusienka Zosia wyglada na 6mc dziecko. no ale jak to wspomnialyscie paszport to nie jakies fiu bzdziu i Zosia o tym wie
Zosia wlosy ma po eRku ale po mnie tez cos ma:) po pierwsze jest bardzo madra. zartuje! moja ma glowe (w sensie czaszke), oczy, czolo i brodke chyba tak wiec jest to mix ale rzeczywiscie na pierwszy rzut oka to podobna jest to taty.
- Agathe888
- Wylogowany
- rozmowna
kasia gdy sciagasz mleko dla pszczolki i podajesz w butelce to ile tam jest ml? moja Zosia nigdy jeszcze nie zjadala wiecej niz 90 a na styczniowkach dziewczyny pisza ze ich dzieci to jednorazowo po 120-150ml pija!
- olencja
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kocham Cie najbardziej na swiecie!
W TV leci taki program, ludzie szukaja domu w Hiszpani albo we Francji. I jak widze okolice, te palmy i blekitne niebo, to od razu o Was mysle Kasia, slicznie wygladasz,od razu po porodzie kwitniesz
Cat, krzeselko mam takie:
www.amazon.co.uk/gp/product/B006JRJ6QM/r...00_i00?ie=UTF8&psc=1
ale juz kiedys pisalam, ze potrzebne sa szelki, bo wstaje mi i chce "na glowke" skakac Z drugiej strony, dzieciaki, ktorymi opiekowalam sie przez 3,5 roku tez takie mialy i ani raz nie przyszlo im do glowy wstawac. Cieszylam sie, ze moglam zostawic na chwilke i bezpieczne byby. No a moje trzeba petac
Dobrej nocki wszystkim zycze
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
Zosia nie placze ci z glodu przy tym przestawianiu?
- kasiah
- Wylogowany
- budujemy zdania
Agathe pszczola malo je. Ja mam posciagane jednorazowo ok 70-80 ml i ona czasem zje calosc a czesto tylko ok 60 ml. Ale zdarzy sie ze zje calosc i chce jeszcze, jednak ogolnie to zjada malo. Moze je malo dlatego ze je dosyc czesto, nie wiem juz sama. Jak teraz pojde do pediaty to zapytam sie jej o to i wogole to chyba zaczne ja dokarmiac, bo ostatnio malo przybrala i wydaje mi sie ze mam coraz mniej pokarmu.
- Lenita
- Wylogowany
- budujemy zdania
Aniah slicznie... ale Ci zazdroszcze tego poludnia, no ale ze nigdy nie mow nigdy, kto wie, gdzie to nas jeszcze w przyszlosci poniesie (ja to sobie marze pocichutku o morzu ehhh). No i trzymaj sie bidulo z tym okropnym katarem (ahhh nie lubie). Strasznie Ci wspolczuje. Tez przechodzilam po porodzie, mialam (choc nie wiem czy nadal nie mam) anemie i ci chwile latalam do mojej lekarki z "czyms" i antybiotyki tez bralam. Jedyne co Cie chyba moze pocieszyc, to ze przejdzie (po tygodniu czy tam 7 dniach - a ze sie juz meczysz chwile, wiec blizej konca). Gorace usciski z Zgz na rozgrzewke.
No Larita, ale z Ciebie Gwiazda fiu fiu. Bardzo ladna kobieta z Ciebie i do tego co Ty gadasz o jakichs makijazach i kolorach na czuprynie(?), tak wygladasz przeslicznie. Agathe888 hihi, ale fajni jestescie!!! Tak super wygladacie na tym zdjeciu wszyscy razem, ze az sie zachichralam na glos (a niby sie ucze wlasnie - sie sprzedalam wszem i wobec, ze ja tu sie rozrywam, zamiast "wiadomo co"). No i z Ciebie tez piekna mamuska . Jej, a Zosia jaka sliczna, faktycznie wyszla super.
Alez my tu sobie slodzimy hihi. Moj Doszly to sie ze mnie nabija, bo ja kiedys to taka zaczepna i sarkastyczna strasznie bylam, a teraz w tej Hiszpanii to mnie nie poznaje nieraz, taka do rany przyloz jestem (to sie tylko jego nie tyczy ) i tylko "caluski", "buziaczki" i ochy i achy slyszy jak gadam z ludzmi, jakos zlagodnialam. To chyba to slonce hihih, bo ja tu naprawde sie czuje inaczej niz w tej naszej kochanej Ojczyznie. Ale uwazam, ze dobrego slowa nigdy za wiele, o ile tylko szczere.
Co do karmienia, to mi mowili, zeby w dzien karmic jak mlody wyje, jak przegina ze spaniem to budzic, a w nocy wprost przeciwnie - bron Cie Panie B. wybudzac. Niech spi ile wlezie (o ile z waga wszystko ok) i jak najszybciej Ci zacznie przesypiac noce. A dlugosc jedzenia, to tak jak napisala Larita, dziecko najlepiej wie kiedy sie naje do syta.
NO i co to ja jeszcze mialam??? Zaraz sobie pewnie przypomne jak wroce do moich "nudow"
Ahhh wiem, odpukac, odpluc, poobracac sie przez lewe ramie i wszelaki gusla od ktorych d.pa uschla... Ksawiatko wrocil do rutyny i 20:00 a on spi . Wczoraj wrocil do rutyny, a dzis tez go tylko poglaskalam po policzku i juz sobie slodko spal (no ale w dzien niecale 2h przespal - biedna ta moja mama caly dzien z wnusiem na pelnych obrotach).
Hihi, no i w temacie kupowym - Mlody dorosleje hihi. Kupa juz smierdzi hihi (to napisalam ja - nie wierze hihihi - nigdy nie sadzilam ze bede mama dumna z kupy swojego dziecka hihi - jak ta rzeczywistosc weryfikuje wszystko.) Dobra ide , bo mamuska tez wrocila do rutyny i znow przynudza dlugimi postami.
Spijcie dobrze Kochani
Ps. Achhhh i Anuskka, niech Ci sie naprawi szybciuchno ten komputerek, coby slowo cialem sie stalo, moze karta sie odpsuje??? Odpsuj sie karto graficzna Anuskki!!!
- Agathe888
- Wylogowany
- rozmowna
musialam tak zrobic bo ulewala non stop i to tak ze ja i siebie musialam przebierac.
ja tez czasem dokarmiam, wlasnie jak mi sie wydaje ze mam kryzys laktacyjny. ale to jedna butelka raz na kilka dni.
a teraz kupilam laktator aventu i jest super i wzmaga laktacje tak ze eRek mowi do mnie Pamela i sprawdza czy jestem odpowiednio zakryta jak gdzies wychodzimy (no do mercadony ) zazdrosnik
- Agathe888
- Wylogowany
- rozmowna
Lenita podziwiam Cie za ta nauke. Teraz eRek jeczal nad swoim MBA i na glos go pocieszalam a w srodku dziekowalam Bogu ze to nie ja sie musze uczyc
no wlasnie, kto to by pomyslal ze bedziemy o kupach rozprawiac:) ale tak to juz jest no i fajnie! przez wszystko trzeba w zyciu przejsc.
odnosnie krzeselek do jedzenia. w sklepach typu prenatal, drim etc to sa takie drogie od 60eur. bardzo fajne. a ja ostatnio w IKEA widzialam za 15eur i tez jest fajne. i zastanawiam sie czy by takiego nie kupic. tam w szwecji dbaja o dzieci, jakiegos zlego krzeselka by chyba nie zrobili. nie rozumiem skad ta roznica cen..
- Lenita
- Wylogowany
- budujemy zdania
Olencja, ale Pszczola to prawdziwa artycha na tych zdjeciach, cala soba sie angazuje hhihi, wiec kto wie, kto wie. No i Anuskka miala racje, ze wiele wiesz o dzieciach, madrze prawisz .
Ide juz ide
- Lenita
- Wylogowany
- budujemy zdania
NO i nie ma co podziwiac , musze cos robic, bo bym zwariowala tutaj w tej Hiszpanii tylko jako pelnoetatowa matka bez czekajacej na mnie pracy do ktorej moge wrocic. Zanim wyjechalam zawsze pracowalam i to lubilam i inaczej sobie nie wyobrazam. Teraz w Zgz nie tak latwo o prace bez dobrego hiszpanskiego, a mi sie przydadza studia w tym jezyku. Wy tu wszystkie pracujace, a ja musze troche powalczyc, zeby w przyszlosci nie jeczec... no i kazdy kij ma dwa konce, bo strasznie czasem tesknie za Ksawiatkiem i siedze na zajeciach i ogladam widea i zdjecia maluszka, a w nocy choc jest sciagniete mleko sama sie zrywam do malego bez narzekania, zeby tylko jak najwiecej byc z nim, choc zasypiam przy tej butli tak jak i on.
Ja teraz pokarm sciagam tylko 3 razy dziennie, reszte Javi je z proszku. Cycka ssie od wielkiego dzwonu i zachwycony nie jest, ale cos tam pociumka. No i zawsze od poczatku sciagalam tak miedzy 100 i 150 (co 2,5-3h na poczatku) i tak jest do tej pory. Nie przejmuj sie objetosciami, bo to o niczym nie swiadczy, czasem moze byc wiecej, ale moze byc tylko bardziej rozwodnione a wcale nie bardziej tresciwe. Ja mam dojarke Medeli hihi i tez zadowolona jestem, choc efekt Pameli juz cholercia znikl
MUaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak. Ide, bo nie pojde spac, a musze jeszcze cos dokonczyc.