BezpiecznaCiaza112023

ciaza i porod w Hiszpanii

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583193 przez larita
hej!!! znowu widze,ze wczoraj zebranie bylo i duzo do czytania hehe ;)
anneem super, ze juz na chodzie i widzisz, jak to malenstwo nami rzadzi i podporzadkowujemy mu cale zycie...
ja mialam zalozone 4 szwy i bolalo przez pierwsze 3dni i ciezko mi sie chodzilo,ale po 3 dniach jak reka odjal :) kupe zrobilam na drugi dzien, bo mowia,ze czesto ciezko jest sie zalatwic tez :) plamienie mialam bardzo male, moglam wkladek uzywac,oczywiscie przez pierwszy tydzien bylo wiecej no i uzywalam tyhc pieluch specjalnych ;) ale ja wogole nie odczulam praktycznie pologu, nic mnie nie bolalo, chodzilam na spacery, w sumie ciezkich rzeczy nie podnosilam bo przez 2 tygd maz byl na urlopie tacierzynskim,wiec robil za tragarza :D

Olencja wreszcie widzimy mala ksiezniczke, widze,ze te tutu kroluje hehe sliczna jest i jak urosla, pannica taka i jaka zdolna :D
ale pewnie niech sie wykazuje tworczoscia , ale widze,ze sciany jeszcze czyste masz... ;)

anuskka Ty jako bardziej doswiadczona, powiedz , prosze, co myslisz i kiedy na nocnik.... kurde, mam znajoma , ktora ma dziecko prawie jak moja i juz sadza!!! mowi popo itd i ze kupe robi do nocnika, no bez przesadyzmu!! :D ja myslalam,ze to jak dziecko zacznie mowic i czaic co mowi i robi... ja tez mam juz mala na nocnik sadzac???
wlasnie doczytalam,ze rozwalilas kompa.. :) to tak to sie teraz robi ,zeby wymusic na mezu zakup nowszego????? hehe
nie, no mam nadzieje,ze naprawisz, czy poskladasz i bedziesz na biezaco

a jeszcze inna historia, to inna znajomakupila swojemu dziecko ten nocnik z fisher price, grajacy, swiecacy itd, niby wytlumaczyla dziecku,ze jak bedzie leciala woda to gra, dziecko usiadlo, zaczelo sikac, i zaczal grac spiewac czy co tam robi ten nocnik i wiecie co, tak sie maly wystraszyl,ze przez pol roku wcale nie chcial zadnego nocnika na oczy widziec!! :) smiac sie czy plakac...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #583314 przez anuskka
hehe Larita oj chcialabym kupic nowy komp,ale na razie chyba skonczy sie na wymianie uszkodzonej karty graficznej.
No twoja kumpela musi miec cierpliwosc i zdolne dziecko,ze zdecydowala sie juz na nocnik(choc ogladalam jakis temu program o mamach,ktore w ogole nie uzywaja pieluch tylko obserwuja dziecko i od pierwszego dnia na nocnik :ohmy: )
Ja sprobuje w lecie z icnikiem,ale nie nastawiam sie na sukces i jesli sie nie uda nie zamierzam miec zadnych dolow,tylko poczekac kolejne miesiace. Z tego co pamietam to tak ok. 2lat dziecko zaczyna chwytac jak to jest z tymi sprawami,ale czy chce uzywac nocnika to juz inna sprawa.A o tych grajacych nocnikach!no coz ,juz nieraz slyszalam ,ze dzieciaki sie przestraszyly,albo hehe traktuja jak zabawke i np. wlewaja swoje picie,zeby uslyszec melodyjke.
Ale jesli Lara pojdzie do guarderii to tam panie uzgadniaja z rodzicami,kiedy zaczac uczyc siusiania do nocnika,ale wtedy to juz nie ma zmiluj,trzeba byc konsekwentnym i w domu tez sadzac. Plus jest taki,ze jedno dziecko patrzy na drugie i jakos latwiej to idzie. Choc hehe synek mojej kumpeli mial juz 3 latka i opowiadal mamie,ze wsystkie dzieci w guarde siusiaja do nocnika. Kolezanka go pyta-a ty? A Hugo-a ja nie!!!

Olencja czyli od wrzesnia zmiana pracy?dobrze pamietam,ze przed ciaza pracowalas w przedszkolu?
Ucaluj swoja artystke-malarke.juz zacznij myslec o wernisazu prac;)a tak powaznie to te pierwsze rysunki sa cudne...nawet jesli to sa tylko dwie kreski..cos czuje ze na Dzien Matki dostaniesz wlasnorecznie wykonana laurke.

Annaem ty cwaniaro-ladnie to tak wciskac ciemnote o wodach plodowych?hehe-dobrze zrobilas. Ja przezylam to odsylanie do domu i gdybym sie za drugim razem nie uparla to mimo,ze mialam skurcze co 2,3min, z bolu nie moglam zrobic kroku odeslaliby mnie jeszcze raz.
A przy porodzie tez mialam jednego pana matrono i normalnie uwazam ze byl super!zreszta pani matrona tez,ale kiedy zakladanie znieczulenia trwalo ponad pol godz,skurcz,za skurczem,meza mi wyprosili z sali na ten czas to wlasnie matrono pomogl mi najwiecej.
Co do pologu-mysle,ze sama wiesz najlepiej na ile mozesz sie porwac.jesli nie ma zadnych problemow to wlasciwie chyba mozna robic wszystko.

Kurcze no i dalej nie pamietam co mialam napisac,a nie mam jak sie cofnac... No nic pozniej...
Acha, ja tez ide do pracy!!!!tyle ze tylko na soboty. Zadzwonila kobieta u ktorej bylam na rozmowie i spytala,czy moglabym pracowac chociazby wlasnie w soboty,no i postanowilam pojsc. Jeszcze nie wiem za jakie pieniadze,ale pewie „na waciki” bedzie....

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583378 przez olencja
Hej wszystkim
Anuskka, widac z kompem nie jest najgorzej i bedziesz z nami.
Ja juz sadzalam na nocnik, ale bez sukcesow. Za to w ciagu ostatnich kilku dni stoi znowu w lazience i bardzo sie Mayi podoba, sama siada na chwilke (oczywiscie w ubraniu, nie rozbiera sie ) i smieje sie. Moze czas zrobic pierwsze powazne podejscie? A chlopiec, ktorym sie kiedys opiekowalam mial ponad 3,5 roku i na widok nocnika uciekal, nameczylam sie niemilosiernie, ale udalo sie. Wydaje mi sie, ze konsekwencja to podstawa, oczywiscie jak juz dzidzia jest troszke starsza. Mialam tez dziecko w przedszkolu, ktore w wieku 14 miesiecy(!!!!) nie nosilo pieluszki! Na jej widok byla histeria, toaleta tez sie nie podobala, ale nocnik jak najbardziej. Ale na tym nocniku bylo jakies zwierzatko, juz nie pamietam czy kaczuszka, czy rybka i mloda miala lekka obsesje, wiec byly naklejki, maskotki, rysowalysmy to ciagle, jednym slowem szalenstywo bylo. Moze dlatego ten nocnik byl taki wazny. Aaa, pamietam, nocnik byl w ksztalcie kaczki.
Anuskka, rzeczywiscie po przyjezdzie tutaj pracowalam w przedszkolu przez pewien czas, ale pozniej przerzucilam sie na nianiowanie (duuuzo lepiej placili, brakuje mi tego teraz :( ). A do noiwej pracy ide juz za 1,5 tygodnia! Mama przyjedzie. Boje sie jak nie wiem, zobaczymy jak to nam sie tutaj pouklada wszystko.
A co do pologu, jezeli nie bylo problemow, to chyba musisz sie tylko oszczedzac i np nie nosic ciezarow i odpoczywac, ale poza tym chyba nie ma szczegolnych zalecen. Nie mozesz tez np biegac czy latac na silownie przez pewien czas ( mnie tutaj kilka razy o tym mowili, jakby taka swieza mama tylko to miala na glowie :ohmy: Ja to sie po prostu wyspac chcialam) Mnie tez nic nie bolalo, w szpitalu ciagle latali z amna z paracetamolem, a ja jak ostatnia idiotka dopiero po jakims czasie zalapalam po co mi to daja :huh:
Kasiah, jak zdrowko? Oby juz lepiej ci bylo, bo z dzidzia ciezko sie rozlozyc :)
Agathe, no moze juz rodzenstwo rosnie :lol: Moja siostra od razu zaszla w ciaze i roznica miedzy dzieciakami to rowno rok bez 1 dnia. Na poczatku ciezko bylo, ale pozniej juz z gorki.
Gatita, zalatwiaj te swoje sprawy i pokazuj nam teho przystojniaka :)
Kamila, kompa ciagle nia ma? Hmmm, jak juz wrocisz, to musisz nam duuuzo napisac i nowe zdjatko pokazac. A jakies nowe sukcesy zwiazane z dieta masz, bo na poczatku rewelacyjnie Ci szlo? Ja tez sie zbieram, ale nie idzie mi :(
Larita, moja bardzo lubi sukieneczki, spodniczki koronki i falbanki, glaszcze i wszystkim pokazuje jak ladnie wyglada. No i trzeba chwalic :silly: A co bylo z tymi skrzydelkami motylka i rozdzka wrozki??? Matko, nie chciala oddac :lol: A ta Twoja lala, to powinna byc twarza jakiejs marki dzieciecej. Oczka ma niesamowite :kiss:
ok, lece. Ale cicho dzisiaj... :ohmy:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583560 przez cata
buenas! B)

Olencja to ci picassa rosnie kto wie moze akurat , mowisz ze uwielbia sie stroic mala ksiezniczka no to prawdziwa kobietka z niej wyrosnie
czaje sie na takie krzeselko drewniane jakiej masz marki swoje ?,ja sie napalilam na stokke ale strasznie drogie jest a o uzywane tu ciezko :dry:

Anuskka dajesz dajesz na tym telefonie mega posty komputerek ci nie potrzenby :silly:

Larita moja tesciowka sadzala swoich synow jak mieli jeden 8 drugi 7miesiecy roznica jest miedzy nimi rok bez 10dni wiec robila to jednoczesnie mlodszy patrzyl na starszego i papugowal polegalo to na tym ze wybudzala takie malenstwa w nocy podstawiala im sloiczek i zmuszala do siusiania (sadystka)
Anuskka tez czytalam o tym "bezpieluchowym wychowaniu dzieci" uwazam ze to dobre ale trzeba byc 24h przy dziecku i obserwowac jego zachowanie dobre jak sie ma pomoc domowa :laugh:
fajnie ze poruszylas temat bo ja juz sie zastanawialam nad kupnem nakladki na sedes i po malutku uczyc a raczej przyzwyczajac do siusiania tam gdzie trzeba ,oczywiscie narazie to tylko teoria a kiedy ja wprowadze w zycie czas pokarze :lol:
dziewczyny macie jakies sprawdzone szczoteczki silikonowe ?

jak wasze nocki? my wybilismy sie z rytmu i trzeba bedzie od nowa rutyne wprowadzac ale to juz od niedzieli, u nas pada wieje szok , ja jeszcze w pizamach i juz chyba w nich zostane do wieczora :P
milego dnia :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #583566 przez Agathe888
nie no co wy tu piszecie!! :lol: ja z ciaza to poczekam z 2 lata. chociaz jak teraz todo bien mi przepisal tabletki anty to tak je biore ze lepiej nie gadac. codziennie o innej godz bo zapominam!
anuskka super ze masz prace! ja uwazam ze praca jest bardzo wazna i fajnie jest miec na waciki:)mam nadzieje ze mnie bezrobocie szybko nie spotka chociaz czuje ze w tym roku moga mnie zwolnic - sa zwolnienia u nas w 2012 z 25000 zredukowali do 17000 i teraz w 2013 dalej zwalniaja. a moj caly team jest w danii wiec kogo jak nie mnie? :(
moja Zosia ma paszport:) tak slicznie wyszla na zdjeciu, zostawie ten paszport na pamiatke sobie. jest wazny 2 lata.
annaem ciesze sie ze odbylo sie bez dramatow na sali porodowej. takie teraz historie sie czyta.. cata ja tez sie ciesze ze tutaj rodzilam a nie w PL. mialam suuuper porod i super opieke. a jedzeniu w szpitalu to nawet zdjecie zrobilam bo nie moglismy uwierzyc czym nas karmia:) lepiej niz w restauracji w wiekszosc dni!
wczoraj wzielam paracetamol i juz sie lepiej dzisiaj czuje. uff!

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583584 przez larita
anuskka no ja wlasnie troszke licze na to,ze jak pojdzie do zlobka , to tam szybcije nauczy sie zalatwiac do nocnika :) bo kurcze, chyba ciezko jest dziecko nauczyc skutecznie, bez nerwow :) to nic, mysle,ze blizej lata kupimy jakis zwykly nocnik i bedziemy powoli przyzywczajac, nie ma stalych por robienia kupy, siku w ogole nie wiem kiedy robi, kupe robi z rana zawsze,ale to musialabym przez 2 godz patrzec na jej mine zeby wiedziec.. dlatego mysle,ze zbiegnie sie to bardziej z czasem , gdy zacznie wiecej mowic ,no zobaczymy, na pewno sie pochwale :D i Ty tez czasam napisz jak postepy...

anneem moja wspolpraca z ochorna srodowiska konczy sie na segregowaniu smieci (3 kosze w kuchni!!! plus torba papierowa na makulature) wiem,ze pielucha rozklada sie jakies 200lat,ale staram sie o tym nie myslec ;) podziwiam korzystanie z ekologicznych!! :)
a uzywasz plynu do prania, czy tak jak niektore ekologistki orzechow, jakis kulek itd ??

olencja to musisz byc ega cierpliwa i dobra osoba, skoro pracujesz z dziecmi :) ja zawsze unikalam dzieci jak ognia hehe ale odkad zostalam mama, czip mi sie zmienil sama nie wiem jak :)
no i tez powodzenia z nocnikiem i pisz jak to u Was wyglada, bo mnie teraz to bedzie interesowac bardzoooo ;)

cata mnie sie wszystko ze Stokke podoba, fotelik tez :) ja mam z Jane,ale bardzo fajny jest i bardzo masywny, stabilny. Zaczelam w nim sadzac Lare jak miala 5mcy,zeby sie przyzwyczajala, a ze ma regulowane oparcie to nie nie musiala byc calkiem prosto w nim. Niektore dzieci wcale nie chca w tym siedziec, my wlansie odkupilismy je od osoby, ktorej syn na widok krzeselka plakal i nie uzywali go.
a z nocnikiem to ja pisalam wczesniej,ze bede moze w lecie probowac, jak mala bedzie latala w samej pieluszce, bo teraz zanim zdejme spodnie czy cokolwiek innego, co ma na sobie, moze byc "po ptokach" ;)
a ze spaniem roznie, raz lepiej raz gorzej,czekam az skonczy 2 lata i bedzie przesypiala cale noce hehe myslalam,zeby przeniesc ja do swojego pokoju,bo mowia,ze dzieci czuja matke i mleko, dlatego sie budza,ale na razie jej nie wyeksmituje,poczekamy zobaczymy...

agathe ja tez chcialabym miec drugie dziecko, moj maz, to najlepiej juz, teraz!! hhe ale nie ma tak easy ;) ja chcialabym tak,zeby lara juz z pieluch wyrosla.. a paszport na 2 lata? bo ma hiszp, tak?? no i mam nadzieje,ze Cie nikt nie zwolni :)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583618 przez anuskka
Cata wrrr moze i daje na telefonie,ale wlasnie skasowalam sobie posta nad ktorym siedzialam pol godziny,wiec tego tam....
U mnie tez niby Nobi mial latwiej z odpieluchowywaniem,bo patrzyl na Ize. Mialam nakladke na sedes i nocnik-slonika. Sadzalam Ize na kibel,mlodego na nocnik i naprzod,ale musial na nich przyjsc czas,bo di nocnika tez latwo zrazic dzieciaka,a potem rob co chcesz. Ja na razie uswiadamiam Milenke co mama robi w lazience,zaczelam zmieniac jej pieluche w lazience,pytm czy robi kupke(jak widze,ze cisnie)chce,zeby uswiadomila sobie ,ze to co ona robi do pieluchy,mama zalatwia w inny sposob.A czekam do lata,bo wtedy zaloze jej na dupke jedynie majteczki i w razie jak sie zsika to tylko te majciory beda do przebrania,a nie tona ubran.

Kasiah jak tam samopoczucie?Lepiej?
No i mam nadzieje,ze bedzie slub,czy nie pokazesz nam zdjecia z wesela?

Larita no wlasnie..,nie napisalam ci jak zachwycam sie uroda Lary. Jest cudna!!!Jesli mozesz pokaz sie nam,bo pewnie to po mamusi. Najwyzej zzielenieje z zazdrosci.

Agathe a rovilas morfologie po porodzie?Moze anemia?Ja bralam te same tabletki co Cata wlasnie na anemie i zadzialaly super.
Hehe mowisz,ze „regularnie”bierzesz pigulki? :silly:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Pokaz nam Zosi zdjecie paszportowe. Tak piszesz ze superowe...

Gatita zalatwiaj szybko swoje sprawy ,bo bez ciebie i Jamalka superbohatera byloby smutno.

Toska gdzie nam zginelas?Pewnie masz duzo pracy,ale moze umowimy sie gdzies na kawke,czy chociazby do jakiegos parku?oczywiscie jak juz przestanie padac

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583636 przez larita
no wlasnie mialam pisac,ze brakuje Toski i Gatity :)

anuskka mowisz i masz hehhe to zdjecie ma juz ponad pol roku,ale jedynie Lara sie zmienila, ja taka sama,dalej z niepomalowanymi kudlami i bez czasu na make up ;)
a mloda bardziej do papi podobna, no dobra to teraz Wy sie pokazcie, bo przyznam, jak zobaczylam Anie83 i Lenite, to az inaczej sie czyta posty, bo wyorbazasz sobie ta osobe, no i Anuskke tez na video troszke widac i slychac :)
tez nie lubie pisac z tel, kiedys dostawalam maile,ze pojawila sie nowa wiadomosc na forum,ale juz nie dostaje,wiec zagladam zawsze w pc tylko

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #583651 przez larita
i jeszcze jedno zdjecie z wakacji hehe

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #583676 przez anuskka
Larita nawet jesli Lara podobna do taty,to mamy spojrzenie pewnie powalilo na kolana niejednego przedstawiciela plci przeciwnej.Jednym slowem juz zaczynam zieleniec.
A tygryski mrrrr-cudne i podpis trafiony hihi

Mialam jeszcze napisac:ktora tu chce jeszcze kilosy zbijac?Agathe ani mi sie waz likwidowac swoj sexy tylek. Cata? Mam nadzieje,ze moge to napisac,nie zdradze,zadnej tajemnicy:na zdjeciu na whatssapie widze superdrobna kobietke...kto jeszcze????

Ide wieszac pranie. Zaloze sie,ze zaraz lunie-jak tylko zejde z balkonu :huh:

11 lata 9 miesiąc temu #583715 przez kasiah
Hej

Ja caly czas chora, chociaz z kazdym dniem troche lepiej. Jednak od wczoraj katar mnie dobija, doslownie chusteczke to bym sobie do dziurek wepchnela i jej nie wyciagala, tak mi leci z nosa.
Mam nadzieje że jutro bede juz na chodzie, bo rodzice w niedziele wyjezdzaja a jeszcze chcialbym z nimi gdzies pojechac.
ENek wraca w sobote wieczorem.
Mialam wykorzystac ze rodzice moga pomoc przy malej i sie pakowac ale choroba plany pozmieniala. Wiec pakowac sie bede od niedzieli w chwilach jak mi dziecie pozwoli.

Anuskka zdjecia ze slubu wrzuce napewno. Slub dopiero 30 go sierpnia.

Anneem szacun za porod naturalny. Ja bym chyba nie dala rady. Wytrzymalam bez znieczulenia do 7 cm i przy ty 7 cm myslalam ze umre z bolu.
Kiedy bedziesz mogla wrzuc zdjecia Andrzejka bo wszystkie jestesmy go ciekawe.

Larita to ty laska jestes. Mamusia sliczna to i corcia sliczna.

Sprobuje wrzucic zdjecie ale nie wiem czy sie uda bo z ipada pisze.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583727 przez larita
tak, przecudnej urody jestem hehehhe ;) ja musze uwazac bo jestem z tych co latwo tyja,ale jesc lubie, wiec jak mam ochote na pizze to ja zjem i tyle :) marzy mi sie schudnac,ale ja wytrzymuje max tydzien na diecie a pozniej jem jeszcze wiecej,przed dieta tez najadam sie na "zas" wiec jestem ciezkim przypadkiem i dalam sobie spokoj z odchudzaniem, raz sie zyje,a cooo!! :)
u nas leje,ze swiata nie widac!!

kasiah trzymaj sie i wracaj do normalnosci,a spakujesz sie jak bedziesz juz na silach,nie masz wyjscia, lepiej teraz sie kuruj,zeby nie poszla choroba o krok dalej.. Pije herbate za Twoje zdrowie :)

11 lata 9 miesiąc temu #583734 przez kasiah
No i nie moge wrzucic fotki bo chyba moja paszcza sie nie nadaje do publikacji :laugh: :laugh: :laugh:
Chyba zdjecie na ipadzie ma za duza pojemnosc i nie chce sie wgrac, sprobuje pozniej z kompa wrzucic.
Ale ogolnie to ja sama z mala mam moze ze 3 zdjecia, tylko jej pstrykamy a z nami wogole. Trzeba bedzie to zmienic.
A jak juz mam z nia zdjecie to w pizamie lub dresie i wstyd sie tak na forum pokazac hehe

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #583792 przez Agathe888
podoba mi sie 'zebranie' larity:)

Larita slicznie z mala wygladasz. widac po kim corcia odziedziczyla urode. i niech mi ktos powie ze Polki nie sa najladniejsze!
moje zdjecie gdzies tu jest na forum ale z brzuchem OGROMNYM wiec lepiej nie szukac:) tak jak kasia nie mam zdjec z Zosia wielu, i wiekszosc w dresie. ale znalazlam jedno gdzie dresu nie widac :blink:

anuskka 'ten twoj' srodek anty to tez na mnie jeszcze dziala :blink:

zosia dzisiaj ma zly dzien i ciagle placze...musze z nia chodzic ciagle :(

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Zosia robi paszport:)

Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #583804 przez anneem6
Hej dziewczyny,

Cwaniara przyznaje się bez bicia (ale nie kosztem innych!!!), a ekolożka to nie ja (mąz śmieci wynosi;P) bd dla zdrowej pupci synka je używam sa mięciutkie i śliczne kolorki mają no i też ekonomiczniej ma wychodzić, zobaczymy narazie co 2 gi dzien piorę. 8 pieluch-kieszonek i 28 wkładów

Bylismy dzis u pediatry, wybralam się z wózkiem 2 km w jedna i w drugą stronę dałam radę, tylko zaciasne spodenki wlozylam ii niewygodnie luzniejszy dres i rozchodze ten połóg oby slonce było..
Mały dostal szczepionke w stopkę ja plakalam razem z nim,

Pomózcie mi z karmieniem, co 3 godz karmić, czy na żadanie czy wybudzać, ze snu ile powinno cczasu trwać bo pisza w necie ze 30 min a ja chyba krócej to robie niewiem bo on by caly czas mlaskał mi cycki, ale nie placze z glodu przytył 150 gram od niedzieli lekarz mówi z eOK.

ksiah na taki katar stosuje amol z wrzatkie napar troche nos wykreca ale jak reka odjal tylko pytani czy tu jest jak cos wpadaj mam ;))

jak dodac zdjecie jpg ? cos tu sie chrzani poniejszine itd jao plik cz obraz daje ??

Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka