- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- Mamusie czerwcowe
Mamusie czerwcowe
- Kocica
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
Mąż na angielski poszedł to mam 2h dla siebie na słodkie poobiednie lenistwo
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- jakasse
- Wylogowany
- gadatliwa
- katasza
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- jakasse
- Wylogowany
- gadatliwa
oceńcie czy uwzględniłam wszystko???
WYPRAWKA
DZIECKO:
SUDOCREM na poważniejsze odparzenia
Bepanthen / linomag do codziennej pielęgnacji pupy
Bagietki uszu
OCTENISEPT
ASPIRATOR DO NOSKA/gruszka
TERMOMETR DO CIAŁA (zbliżeniowy )
SÓL FIZJOLOGICZNA do oczek
PAMPERSY- jedynka ( 2 paczki ) dwójka ( 2 paczki )
CHUSTECZKI ( 6 paczek ) nivea cream&soft lub nivea fresk&pure
PIELUCHY TETROWE ( ok10 SZTUK)
Pieluszki flanelowe ( 3 sztuki )
PŁYN DO KĄPANIA ( od 1 dnia ziajka, od 1 miesiaca NIVEA)
OLIWKA ( od 1 dnia ziajka, od 1 miesiaca NIVEA
PROSZEK DO PRANIA dla dzieci
zmiękczacz do tkanin/płyn do płukania
SZCZOTKA DO WŁOSÓW
OBCINACZ DO PAZNOKCI/ nożyczki
PODKLADY DO PRZEWIJANIA DZIECKA
KREM OCHRONNY przed słońcem od 1 dnia zycia ZIAJKA
BUTELKI AVENT + tomme tippee
SMOCZKI ( lovi, avent 0-3 mies )
+ opakowanie na smoczki, smyczka na smoczek do przyczepienia do ciuszków
KOCYK, CIEŃSZY I GRUBSZY
ROŻEK
RĘCZNIK Z KAPTURKIEM ok. 2-3 szt
WANNA, z wkładem + termometr do wody + gąbka/myjka
PODGRZEWACZ do butelek
Elektryczny odciągać : MEDELE MINI ELECTRIC
POJEMNIKI NA MLEKO
HERBATKA USPOKAJAJĄCA Z KOPERKIEM
Termo opakowanie na butelki
Szczotki do mycia butelek
CIUCHY
( 2-3 komplety ciuszków w rozm. 50 )
Ok. 10kompletów ciuszków w rozmiarze 56 ( body, śpiochy )
BODY. ŚPIOCHY (62CM) 10SZTUK
CZAPECZKI cienkie bawełniane
SKARPETKi
Niedrapki
SPODENKI na chłodniejsze dni
BLUZY na chłodniejsze dni
POKÓJ DZIECIĘCY:
WÓZEK
ŁÓŻECZKO + materac
BALDACHIM IKEA
Pościel do łóżeczka ( ok. 2 komplety )
Przescieradla z gumką 2 sztuki
LAMPKA NAD ŁÓŻECZKIEM IKEA
KARUZELA NAD ŁÓŻECZKO mothercare WINNIE THE POOH
FOTELIK DO AUTA z bazą
KOMODA Z PRZEWIJAKIEM + prześcieradło na przewijak
PODUSZKA DO KARMIENIA
mama:
SILIKONOWE NAKŁADKI NA SUTKI DO KARMIENIA
MAŚĆ NA SUTKI -- ZIAJKA lano maść z serii mamma mia
PODPASKI POPORODOWE (2 OPAKOWANIA)
PODKŁADY NA ŁÓŻKO (5SZTUK)
MAJTKI POPORODOWE (5 SZTUK)
MYDŁO BIAŁY JELEŃ
STANIK DO KARMIENIA ( 2 sztuki )
Koszule nocne do karmienia 2 sztuki
- Mira_84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
co do uwag - wiem, ze może to zabrzmi jak bym się wymądrzała, ale to moje przemyślenia po przygodzie z Zosią:
-jednak kup więcej tych pieluszek flanelowych - np. jak idziesz do przychodni to musisz mieć ze sobą dwie - jedną kładziesz na przewijak jak dziecko rozbierasz a druga na wagę. Te flanelki też są super do rozłozenia na prześcieradło do łóżeczka przy noworodku. Jak sie maluszkowi uleje ( a często na początku nawet kilka razy dziennie) to myyyk i podmieniasz i nie musisz prać prześcieradła. Tetra jest szorstka a flanelka miła dla skórki dziecka. Ja miałam 10 a i tak ciągle było mało ( a pralka non stop chodziła
- kocyki spokojnie ze 3 sztuki ( ja teraz na co dzień mam tyle a Zosia ma rok - do spania się przydaje, do wózka, na spacer by dziecko gdzieś odłożyć i to samo co z flanelkami - ciągle są w mleku). My rodzimy w czerwcu i zobaczysz, że w lato przykrywanie dziecka kołdrą odpada, a kocyk super się sprawdza. A jak był upał to dziecko śpi pod pieluszką samą.
-prześcieradło na przewijak to ściema - ciągle jest zasikane, więc albo z 5 albo wcale. Lepiej wcale te podkłady jednorazowe z rossmana na przewijak są super, albo zwykła pielucha. Albo później nic.
- płyny po płukania dla dzieci lepiej odpuścić na początek. Pranie dwa razy wypłukujesz w samej wodzie, po proszkach i płynach noworodki naprawdę często maja alergię.
+ gaziki jałowe! niezbędne - do oczek tylko jałowe gaziki jak przemywasz sola fizjologiczną, idą na początku jak woda !
+ woda morska do noska- tez niezbędna. Jak Maluszkowi się np. ulewa to mu mleko w nosku sie zasklepia i nosek trzeba czyścić. Przy katarku to już konieczność.
+ lepiej jednak mieć na początek pudełko wkładek laktacyjnych bo jak mleko się ulewa czy wycieka to bakterie się w staniku namnażają.... i w ogóle fujjj
tyle na razie przemyśleń na dziś dobranoc!
aaaaa i porządna torba do wózka! Ja przy wózku miałam kijowa, kupiłam osobno torbę w necie. Tą torbę wszędzie ze sobą tachasz, musi być pojemna i bardzo wytrzymała. Nie ma co oszczędzać na tym.
aaaa! i znów sobie przypomniałam - ważne my rodzimy w lato więc niezbędne jest do wózka:
- moskitiera
- parasolka
- osłonka przeciwsłoneczna - o cos takiego alegratka.pl/ogloszenie/daszek-oslona-pr...-wozka-22095462.html ( tylko moze nie czarne bo sie nagrzewa...) - są w smyku za ok 20 zł!
- osłonki przeciwsłoneczne do samochodu na szyby
- jakasse
- Wylogowany
- gadatliwa
- katasza
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- Mira_84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Matko, czy Wy też nie możecie spać w nocy???? masakra, od drugiej do czwartej "liczyłam barany", miałam czas do zastanowienia nad wyprawką... dzięki Ci jakasse za rozpoczęcie tematu, przynajmniej miałam co robić w tym czasie! trochę mi się jeszcze poprzypominalo, ale o tym później jak Zosia pójdzie w drzemkę po obiadku...
Katasza - spokojnie, może Maluszek się obrócił i kopniaczki tak lecą , ze ciężej je odczuć!
W większosci szpitali dają swoje koszule do porodu, nie wolno rodzić w swojej... czemu, nie wiem... a te szpitalne, hmmmm cycki i tyłek na wierzchu, pełny ekshibicjonizm...
z tymi listami to faktycznie jest tak, że to co jednemu niezbędne dla innego zupełnie niepotrzebne. U mnie np. odpadły wszelkie rzeczy nad łóżeczko typu baldachim, moskitiery itp, gąbki do kąpieli, wkładki do wanienki... siedlisko bakterii , kurzu itp.. w tym upatrzyłam i nic z tego.
co do pieluchy na wózek - też tak najpierw robiłam, ale okazalo sie to porażką ( choć naprawdę na ulicy dużo osób tak robi) z prostego powodu - jak jest ciepło, to w gondolce robi się duszno, im mniejsza powierzchnia dopływu tlenu, tym wiecej duchoty. Na nas wieje wiaterek a dzidziuś ma saunę, którą nam ciężko odczuć... Ta osłonka nas uratowała pod tym względem, że daje dużo cienia a nie zmniejsza powierzchni "tlenowej". Ale jaz tych co na dworzu dużo czasu spędzają. Dlatego tez moskitierka do wózka była niezbędna - jak dziecko zasneło, to ja chyc moskitierkę i ksiązeczkę sobie czytała na ławce, albo w pracy zostawiałam dzidzie w ogródku pod oknem tych cholerstw latających to naprawde nie sposób zobaczyć... jak raz pogryzły nas obie komary ( w minutę w parku) to od razu zamówiłam moskitierke na allegro
- katasza
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Mira_84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
no i lezaczek bujaczek, karuzela i mata edukacyjna to u mnie były "produkty pierwszej konieczności". Sczegolnie leżaczek - jak mała skończyła 2-3 miesiące to leżaczek wszędzie sie przydawał ( nawet na plażę nosiliśmy jak byliśmy na wakacjach ) może gdzieś fotę znajde to wkleję
i do szpitala zdecydowanie konieczne te ręczniki papierowe i papirusss toaletussss bo niestety XXI wiek a tam papieru nie uświadczysz nawet skrawka
+ Kubek, talerzyk i swoje sztućce trzeba mieć w szpitalu!!!! w ostateczności Pani "kuchenkowa" wypożycza, ale wierzcie mi.... to trzeba zapakować
jeśli będziecie miały ochote przeczytać, to później mogę wyprodukować coś o apteczce maluszka i kosmetykach na pierwsze pół roku... bo to dopiero jest przygoda! mój mąż wspomina, ze na początku codziennie latał albo do apteki, albo do rossmana
- Kocica
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- katasza
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Kocica
- Autor
- Wylogowany
- gadatliwa
- Mira_84
- Wylogowany
- pierwsze słowa
i powiem tak, jak najpierw nie chciała na patologię tak później nie chciała by mnie wypisywali, bo czułam się bezpiecznie... na patologii klimat specyficzny, ale ja akurat ten pobyt w środku ciąży dobrze wspominam, zaprzyjaźniłam się z dziewczynami, trzy razy dziennie słuchałam serduszka więc wiedziałam, ze Zosia żyje i byłam spokojna.
ale jak wiesz z dużym prawdopodobieństwem, ze ta patologia to walizkę trzeba trochu innaczej spakować.
przydaje się:
- czajnik
- monety do telewizora ( na 2 zł chodzą)
- chusteczki do higieny intymnej ( do szybkiego odświeżenia przed badaniem konieczne)
- książki
- laptop z internetem
- lusterko
- getry i t-shirt, bo raczej wsztystkie chodzą w ciuchach, pizamka tylko na noc - to pomaga nie skapcieć...
-balsamy, kremy itp... nudów się wszystkie tam smaruja jak nawiedzone
na pocieszenie Ci powiem, że na patologii jestr trochę jak na kolonii albo w internacie w szkole średniej mieszkałam w internacie i właśnie takie skojarzenie miałam po tygodniu
- anoda89
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje Słoneczko 08.10.2012 [*]
- Otrzymane podziękowania: 72
Katasza nie martw się maluszek się przekręcił i nie czujesz ruchów albo ma dzień leniuszka. Mój mały też ma takie dni że cały dzień nic albo pojedyńcze pukanie a wieczorek zaczyna wariować
Muszę sobie chyba tą listę Kataszy skopiować.
Papier u mnie w szpitalu wyobraźcie sobie że był ale w większości trzeba się zaopatrzyć, ja ja leżałam na patologii to brałam swoje chusteczki nawilżone a sztućce to podstawa niby dają jak ktoś zapomniał ale łazić i się upominać.