BezpiecznaCiaza112023

Mamusie pazdziernik 2014

10 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #904656 przez Aneta_78
[.;-)

...nieustająca awaria suwaczka ;-)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 5 miesiąc temu #904662 przez malvi
Anetka no wiem wiem, że "miał być", ale ten co wyszedł to raczej taki neutralny, więc powinien pasować Ci do wszystkiego :woohoo: Ja zaraz spadam do wanny, a później też może coś uprasuję, bo się nadal nudzę :P
Nawet nie ma sensu gotować, bo z racji tego, że byliśmy w weekend w gościach to mam JESZCZE dziś na obiad gołąbki :evil:

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #904669 przez munkki
dzieki dziewczyny za wszystkie wskazowki szczepionkowe.... jako ze u nas zlobek raczej pewny, bede musiala sie grubo nad tym zastanowic:/ kurcze, fajnie by bylo pogadac z jakims pediatra o tym...

upal straszny - rozwazam chodzenie po mieszkaniu nago (z tym brzuchem byloby zabawnie:D)

Aneta - kolor jak malvi nadmienila - neutralny, na pewno sie Jaskowi spodoba:D

Jagodzianka - insuliny na razie nie ma co mnie niezmiernie raduje :D.. mam jednak jesc 3 sniadania, doktorek mi rozpisal ile gram chleba etc, zobaczymy co dalej. wizyte mam juz 30.07

Pauletta mam nadzieje ze dzisiaj juz zaden bol cie nie zaatakuje!

uff jak goraco... dobrze ze mam wiatrak ....

10 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #904677 przez Aneta_78
:blush:

10 lata 5 miesiąc temu #904680 przez munkki
Aneta ja na szybko zrobilam makaron z cukinia i czosnkiem ;) mialam tez zupe pomidorowa w prezencie od tescia, wiec ogolnie high life...

10 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #904682 przez Aneta_78
;-)

10 lata 5 miesiąc temu #904686 przez munkki
Anetka poslalabym Ci obiad gdyby to nie bylo tak daleko! :/ trzymam kciuki za znalezienie magicznych skladnikow i odzyskanie sil na gotowanie... szybkie oczywiscie, bo w tym upale to nie ma bata zeby dlugo przy garach stac...

10 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #904688 przez Aneta_78
woohoo:

10 lata 5 miesiąc temu #904689 przez Caroina
Jagodzianka Remont konkretny. Dobrze, że Twój Marcin ma takie widzimisie bo jednak przez pokój teściów chodzić…Ten liliowy kolor cudny, mój kolorek :)
Wredny babol z bezrobocia ma fuksa, że jej nie pobiłaś ;)

Aneta Się czepiasz, kolor wyszedł bardzo ładny :) W ogóle zazdroszcze pokoiku.

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 5 miesiąc temu #904691 przez nelka
Witajcie! a ja się dzisiaj kiepsko czuję, jak by to określić.... już wiem jak ciężarna się czuję :P powiem wam że troszkę "mi się znudziło" bycie w ciąży ;) prawie wszystko już poszykowane, zostały jeszcze jakieś tam zakupy ale kasy brak, do porodu jeszcze aż 12tygodni! siedze w domu, prespektywy na rozrywke w tym stanie i w taką pogodę kiepskie, ogólnie nuda..... to się pożaliłam :unsure:

Jeśli chodzi o szczepenia podstawowe są refundowane przez nfz i różnią się od tych skojarzonych 6w1 i 5w1 przede wszystkim ilością wkłuć. My braliśmy dla Zosi 5w1 żeby zaoszczędzć jej i sobie stresu. Ta "przyjemność" kosztowała 115zł * 4 dawki.
Rotawirusy to m.in. jelitówka są niebezpieczne szczególnie dla noworodków ze względu na możliwość odwodnienia. Dzieci karmione piersią trudniej się odwadniają. Szczepionke podaje się doustnie. Po za tym tak jak pisałyście jest mnóstwo rodzaji rotawirusów i szczepienie nie ogarnie wszystkich.
Pneumokoki na to warto zaszczepić dzieci które będą chodzić do żłobka bądź później do przedszkola. Jedna dawka kosztuję 279zł i jest ich 4. Z tym że przy pneumokokach można szczepić dziecko wszystkimi dawkami albo np tylko jedną chyba w okolicach 2lat! My Zosie szczepiliśmy 4dawkami.
O meningo nic nie wiem.

Każda szczepionka może wywołać skutki uboczne, ta refundowana, skojarzona czy dodatkowa. Opinie są różne na ich temat. Żadna szczepionka nie daje też gwarancji że dziecko nie zchoruje.My najpierw zdecydowaliśmy się tylko na 5w1 ale zmieniliśmy zdanie po tym jak mojej koleżanki córeczka która urodziła się 3dni po Zosi zachorowała przez pneumokoki i leżała w szpitalu pod respiratorem. Zaczepiliśmy ją też na pneumokoi. Myśle że Marysie mimo tych wysokich kosztów zaszczepimy tak samo, żeby mieć "czyste" sumienie że obie zabezpieczyliśmy tak samo.

Aneta a mi się te twje "żółte" ściany podobają i myśle że niebieski się tam ładnie wpasuje.

10 lata 5 miesiąc temu #904694 przez Caroina
Dotkawy Co do Ewy to nie wiedziałam, że tak sie ustawiła, że nawet mieszkanie z basenem ma...wypas. U Nas jak by nie znalazła faceta, to tylko mieszkanie z rodzicami by ją czekało :blink:
Daj znać jak po wizycie u szamanki, co ci powiedziała na to spinanie brzucha?

10 lata 5 miesiąc temu - 10 lata 5 miesiąc temu #904695 przez munkki
Anetko moja droga... nie zapominaj ze ocukiniona munkki posiada kolezanke wredna cukrzyce i zanim zje makaron to musi go zwazyc... a o dokladkach nie ma co marzyc! godzine od jedzenie (juz minela godzina, jak to mozliwe!) cukier 120...
Jagodzianka - masz czasem wrazenie ze z jednej reki wychodzi ci inaczej niz z innej? mi nizszy wychodzi z prawej... ;P a co do kolorow scian i podlog.. czuje jakbys byla u mnie w mieszkaniu i "zgapila" hehe:) salon mamy taki popielaty a sypialnie wlasnie lawende (jedna scania ciemniejsza, pozostale troche jasniejsze) ... no i zeby bylo zabawnie podloga tez w podobnej tonacji (ale to w przedpokoju i kuchni bo w pokojach mamy stary przedwojenny parkiet ktory skrzypi jak szalony...)

nelka kurcze strasznie drogie te szczepionki, ale z tego co rozumiem to sie rozklada jakos w czasie prawda?

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 5 miesiąc temu #904696 przez nelka
Pierwsze trzy dawki dziecko dostaje co miesiąc a czwartą przypominającą po roku od ostatniego szczepienia.

10 lata 5 miesiąc temu #904709 przez Caroina
Munkki

10 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 7 miesiąc temu #904711 przez Aneta_78
.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka