BezpiecznaCiaza112023

Mamy Kwietniowe 2015;)

10 lata 6 miesiąc temu #928406 przez klauduska89
No Ty swoja mozesz powoli uswiadamiac i tlumaczyc, ja mam gorzej bo moj jeszcze malutki i wytłumaczyć raczej sie nie da ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 6 miesiąc temu #928495 przez agania123
Cześć dziewczyny :) mam pytanko do mam, które urodzą swoje kolejne dzieciątka :) Jak Wasze starszaczki zareagowały na wieść o rodzeństwie? U nas Natalka ciągle by do brzuszka mówiła i całowała a na dodatek tak zaczęła zajmować się swoją lalką jak by to ona mamą miała zostać :) Dziś rano obudziła się zanim wyszłam do pracy i musiała powiedzieć cześć maluszkowi w brzuchu, bo inaczej nie wyszłabym z domu :) Ciekawe będzie jak już małe się urodzi :P

10 lata 6 miesiąc temu #928602 przez Nikaa
joł dziewczyny ja dziś w biegu bo jutro wyprawiam imieniny mojej drugiej połówki i próbuje zrobić 3 rzeczy w jednym czasie :D ;) miłego dnia dziewczyny

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

10 lata 6 miesiąc temu #928699 przez iska
Hej dziewuszki... przepraszam ze sie nie odniose do waszych dzisiejszych postow ale mam metlik w glowie....
Mam dla Was newsa po prostu... Minął juz prawie cały dzień od USG więc wreszcie troche myśli poskładałam i moge o tym pisać... mam nadzieję że nie będzie zbyt chaotycznie...
USG robił mi dziś prywatnie ginekolog z dużym doswiadczeniem (przeprowadziłam wczesniejszy wywiad wśród znajomych i podobno ma jeden z lepszych sprzetow w moim miescie). Jak umawiałam się z nim na dzisiejsza wizytę podałam termin porodu ustalony według mojego lekarza prowadzacego na podstawie poprzedniego USG robionego w gabinecie podczas wizyty (dla przypomnienia był to 7 kwiecień). Maluszek wyglada superowo, nie mogłam się napatrzyć. I lekarz tęz . mierzył i mierzył i w pewnym momencie się mnie zapytał czy lekarz prowadzacy probował mi robic jakies pomiary. Odpowiedziałam zgodnie z tym co uslyszalam podczas wizyty - ze niestety tych glownych badan USG mi nie zrobi bo ma za kiepski sprzet, że wyznaczyl mi jedynie termin porodu na podstawie USG (z OM nie mogl bo mialam bardzo nieregularne cykle). a ten dzis mierzy i mierzy i mowi "no wlasnie". i co sie okazało? Ze moj maluszek jest starszy o cale DWA TYGODNIE !!!! wyobrazacie to sobie w XXI wieku??? heh... aktualny moj termin porodu to 22 marzec a nie 7 kwiecien......
I powiem Wam szczerze ze nie zrobilo by to dla mnie wiekszego wrazenia i nie mialo by znaczenia gdyyb nie to ze tak naprawde jestem juz w 15 t.c. w ktorym niestety przeziernosci karkowej zmierzyc sie juz nie da prawidlowo. :( :( :( Norma wyniku NT w tym badaniu USG wynosi do 3,0 ( z tym że jesli jest powyzej 2,5 pacjentka kierowana jest na test PAAPPA, ktory mozna przeprowadzic do 12-13 t.c.) U mnie wynik NT w 15 t.c. wyszedł 2,74. i teraz pytanie - martwic sie czy nie?? Lekarz dal mi skierowanie do poradni genetycznej ( musialabym dojechac ponad 100 km do innego miasta). Powiedzial ze musi to zrobic przy takim wyniku chociaz wielokrotnie podkreslil ze wynik nie jest miarodajny bo jest wykonywany w 15 t.c. a nie w 12-13 t.c. Istnieje duze prawdopodobienstwo ze wynik jest wyzszy bo i dziecko jest wieksze (wynik jest miarodajny dla CRL do 84 mm a u mnie dzidzisu ma juz 87 mm )..... Szału dostaje... do poradni genetycznej nie dzwonilam jeszcze dzis bo musialam troche ochlonac... nie wiem czy dzwonic w ogole czy to po prostu olac tlumaczac wyzszy wynik wiekszym wzrostem malucha....
ehhhh... a mojego prowadzacego to na wizycie ( w czwratek) chyba opieprze... wyobrazacie sobie w XXI wieku pomylic sie o dwa tygodnie?? a moze to juz ja jestem nienormalna i przerwazliwiona......

10 lata 6 miesiąc temu #928700 przez iska
no a tak przy okazji zapytałam oczywiscie o plec :) :) :)
i uslyszalam (uwaga cytuje, bo odpowiedz mnie rozwalila na lopatki) : " zgodnie z wiedza podrecznikowa jesli jest chłopiec to kształujący sie wyrostek ... ( nie pamietam jak sie ten wyrostek nazywa) jest skierowany do gory, u dziewczynek wyrostek ten jest skierowany na dół, biorac jednak pod uwage moje doswiadczenie wszystkie inne znaki wskazuja na dziewczynkę" hehehe czyli nadal nie wiadomo . szanse 50:50.

10 lata 6 miesiąc temu #928702 przez klauduska89
Iska tak twoj post trzymal mnie w napieciu ze myslalam ze napiszesz w koncu ze nie jeden dzidzius a dwa hehe :) zsdzwon do tej poradni i może dopytaj co i jak

10 lata 6 miesiąc temu #928704 przez klauduska89
I w takim razie zmien suwaczek :) mysle ze wynik wyższy bo i dzidzia wieksza ale dla pewnosi moze lepiej sprawdzic

10 lata 6 miesiąc temu #928748 przez monia89
Hej ny juz w Zajopanym zimno jak diabli!
Sun jak wróce to postaram się to ogarnąć ajesli nie dam rady to Tobie podeśle i przerobisz ta tabelke?
ja z Tosikiem bawie sie misiem jak dzidziusiem :-) bujamy go w bujaku itp :-)
Iska co za konował 2 tyg??? Ja rozumiem 3 dni dobra do tyg ale tyle czasu ja bym mu operetke zrobiła i głównie o te testy!!!! Przepraszam za szczera opinie....
ha mam usg 30 a wizyte 1 :-)

10 lata 6 miesiąc temu #928759 przez klauduska89
Monia wypoczywacie w zakopanem? Zazdroszcze :)
Maz dzis w pracy a ja muszę dom ogarnac, obiad zrobic i jeszcze w miedzyczasie zabawiac mlodego bo samemu mu sie nudzi, zaangażowalam go do wyciernia kurzy i dzielnie mamie pomaga.

10 lata 6 miesiąc temu #928876 przez sun333
Dziewczyny ratunku :( dzisiaj mniej więcej od 10 tak strasznie boli mnie głowa że mam wrażenie że zaraz wybuchnie. Boli mnie z tyłu głowy - myślałam że to wysokie ciśnienie ale mierzyłam i nie :( już nie wiem co to może być. Mnie bardzo rzadko bolala w życiu głowa ale dzisiaj to jakaś tragedia. Jeszcze nie zaczęłam 2 trymestru i boję się brać leków. Macie jakiś inny pomysł?

10 lata 6 miesiąc temu #928892 przez klauduska89
Bol glowy straszna rzecz tym bardziej jak nie mozna nic wziac. Wywietrz sobie przed spaniem porzadnie pokoj, świeże powietrze czasami pomaga, moze ciepła ale nie za goraca i nie za dluga kapiel na relaks.

10 lata 6 miesiąc temu #928922 przez vestusia
przecież mozna brac apap :-)

10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #928925 przez vestusia
Iska, ciezkie dylematy przed wami. w dzisiejszych czasach az dziwne,ze lekarz mogl sie az tak pomylic. no ale stalo sie i teraz musisz sie zastanowic,co zrobic. jesli zostawisz to tak,jak jest,to czy nie zjedza Cie wyrzuty sumienia i ciągle,do konca ciazy,nie bedziesz sobie zadawala pytania czy dobrze zrobilas. a lekarz zaleca te badania czy raczej sklania sie ku temu,aby to juz zostawic? mnie sie wydaje,ze tu lekarz powinien najbardziej doradzic. jak bedziesz u swojego lekarza na wizycie,to ciekawa jestem,co powie,jak sie wytlumaczy. a moze ma tak beznadziejne kompetencje,ze na swoim sprzecie Twoja Ciąża bedzie nadal mlodsza o 2 tygodnie? ciekawe.
Monia milego odpoczynku,w Zakopanem jest cudnie,sama bym tam znowu pojechala.
Ja bylam na badaniach w czwartek,wszystko w porzadku. dzidzius mierzy juz 6,5cm,wiec kawal fasolki :-) badania wykluczaja choroby genetyczne więc nic tylko sie cieszyc. I tyle u nas.
Milej niedzieli Mamuśki.

10 lata 6 miesiąc temu #928942 przez Anabelle
Ja bym w I trymestrze nawet apapu nie brała. Generalnie w ciąży dopuszcza się paracetamol w ostateczności.
Na ból głowy pomagają chłodne okłady na głowę, woda z cytryną, sen, relaksująca kąpiel.
Jak się nie ma młodszej pociechy to najlepiej położyć się spać.
Ja raz wziełam paracetamol ale już w II trymestrze jak przez 48h bez przerwy miałam ból migrenowy głowy, a zajmuje się niespełna 1,5 rocznym chłopcem wiec nie moge sie położyć.

A ja nadal nie wiem jaki termin OM ma iska, bo o to pytałam, ale chyba nie napisała.
A to termin z OM jest kluczowy dla szpitala czy badań.
Wiek płodu na podstawie usg waha się max do 2 tygodni w zależności od sprzętu, ułożenia podczas badania jak i indywidualnego wzrostu płodu. Później przecież lekarze podają w parametrach ciąży że główka 25tc, brzuszek 26tc, kończyny 24tc itd. Tak samo pisałam na marcówkach, że dzieci rodzą się z obwodem głowy od 30 -37 cm. Tak samo ze wzrostem rozrzut jest duży, dlatego termin porodu z usg jest orientacyjny. W karcie ciąży znajduje się termin porodu z ostatniej miesiączki i według niego wylicza się także ciążę przedwczesną jak i przenoszoną. A iska cały czas pisze o terminie porodu z poprzedniego i obecnego usg.

10 lata 6 miesiąc temu #928970 przez vestusia
Apap to paracetamol jakby ktoras nie wiedziala.
Myślę,ze w kazdym przypadku należy przede wszystkim opierac sie na opinii swojego lekarza. są przypadki i przypadki. tak samo jak są lekarze i lekarze. Jesli dobrze pamiętam,to iska napisala,ze miala nieregularne cykle stad data wyliczona na podstawie usg. jest to normalna rzecz,bo nie kazda ma cykle jak w zegarku,sa przypadki bardzo dlugich cykli i wiadomo,ze lekarz absolutnie nie sugeruje sie wowczas data OM. moze porownywac ale obraz z usg daje miarodajny wynik.
Juz na marginesie trzeba napisać,ze w ciazy teoretycznie nie mozna niczego. A praktycznie wyglada to zupelnie inaczej. Co lekarz to rozne opinie i to samo odnosi sie do wielu kwestii, np. lekow,leczenia zębów w czasie ciazy,seksu,zgagi czy farbowania wlosow. Dobrze byloby omijac wszystko co niewskazane,ale czasami tak sie nie da. Ja sama w pierwszej ciazy bralam leki,ktorych w ogole ciezarne nie moga brac,ale MUSIALAM,gdyz to zagrazalo mojemu zdrowiu. Wiec zamiast teoretyzowac moze nalezy skupic sie na tym co lekarz mowi i na naszym zdrowym rozsadku.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka