BezpiecznaCiaza112023

LIPCOWKI 2015

10 lata 1 miesiąc temu #968455 przez monikat
Dzięki za odp. :)
kapturki na sutki - bo kurcze chciałabym karmić piersią ale moje sutki są takie wrażliwe ;/ nawet strumień wody pod prysznicem tak mnie uraża że nie wyobrażam sobie dać dziecku do ssania ;(
tysiiiak - co to za lanolina do sutków jakaś specjalna z apteki? (moja teściowa używa tego do prania dywanów ;P
sterylizator - jak można bez to może faktycznie szkoda kasy
zamiast sudocremu linomag - dzieki paulinkaaa2202 nie miałam pojęcia (szwagierki używały sudokremu)
nianie potrzebuje bo duży dom pokoje na górze a kuchnia na dole
a leżaczek wymyśliłam bo tak pomyślałam że jak pojade gdzieś np do znajomych czy nawet do mamy to się przyda do spania bo mało miejsca na wózek

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #968456 przez monikat
od wczoraj bolą mnie pachwiny (trochę tak jakbym zakwasy miała) przy wstawaniu tylko w sumie. Jak leże albo siedzę to nie... myślicie że to groźne? Jutro mam na szczęście wizytę ale mam schiza już :(

10 lata 1 miesiąc temu #968457 przez tysiiiak
Monikat Ty myślisz o takim leżaczku-bujaczku ? hmmm moim zdaniem trochę kiepski pomysł :P to jest fajne ale żeby dzecko sobie poleżało w ciągu dnia kiedy Ty np robisz obiad :) a tak to może łóżeczku turystyczne?? nawet używane od kogos? My mamy i jak Kuba spi i dziadków to zabieramy właśnie je :)
a lanolina taka zwykła z apteki :) i podobno madela jest dobra na sutki :)

10 lata 1 miesiąc temu #968458 przez monikat
o takim właśnie leżaczku bujaczku myślałam bo np u mojej mamy to raczej nie ma miejsca na łóżeczko ale nie myślałam o nocowaniu u dziadków tylko o jakiejś ewentualnej drzemce

10 lata 1 miesiąc temu #968480 przez tysiiiak
Monikat zawsze można gondole odpiąć albo położyć dziecko na łóżku z tym, że mieć je na oku :) a leżaczek ciągać ze sobą mi by się nie chciało :P a w domku jak najbardziej może się przydać :)

10 lata 1 miesiąc temu #968485 przez Lizzy
Ogólnie zgadzam się z Paulinką i Tyssiak.

Dodam jeszcze od siebie:
- organizer na łóżeczko mam i używam, ale to dlatego, że nie mam żadnej komody w pokoju, w którym jest łóżeczko
- nie widziałam przewijaka na łóżeczko - wg mnie na pierwsze miesiące sprawdziło się super
- leżaczek/bujaczek - super sprawa i nie do zastąpienia ALE od 3-4mies życia - wcześniej lepiej nie kłaść dziecka
- na sutki nie miałam osłonek ani kremu - nie potrzebowałam
- stelilizatora nie mam i nie potrzebuję
- butelkę - jedną, potem jak dziecko nie będzie chciało butli (tak jak moja córka) to i tak będziesz kupować po kolei wszystkie ;)
- laktatora nie mam i nie potrzebowałam
- z ciuszków - raczej ok
-nie widziałam na liście wody morskiej do noska..
- sudocrem - tylko jak będzie źle z tyłkiem, na co dzień linomag lub bepanthen
- do kąpieli mam babydream - emolienty włącz dopiero jak będą jakieś problemy skórne (inaczej nie będziesz miała alternatywy żeby zaradzić)

Tyssiak dobrze pisze - do spania u kogoś gondola albo kanapa. Nie będzie CI się chciało zabierać bujaczka - i tak będzie pełno pierdół do zabierania ;) Hania ani razu nie zasnęła w bujaczku (nie lubi plus to niezdrowe).

Moskitiera/folia na wózek - przeważnie jest w zestawie, parasolkę na wózek użyłam chyba 2 razy :P
Moskitiery na fotelik nie mam i nie potrzebowałam. Warto jednak kupić wózek żeby można było wpiąć fotelik (albo oryginalnie albo przez adaptery) - u nas fotelik + stelaż od wózka to była podstawa w sklepach/szybkich wyjściach itp.

10 lata 1 miesiąc temu #968493 przez Lizzy
Aaa - mam chwilę to jeszcze:

WYPRAWKA

1. ŁÓŻECZKO:
-materac
-ochronna mata na materac
-ochraniacz na łóżeczko
-prześcieradło x2
-organizer na łóżeczko (?)
-śpiworek (do 3msc.) - używałam od końca lipca i było ok
-pościel (od 3 msc.)
-poszwy (od 3 msc.)
-karuzelka - używałam od 3 miesiąca - można szybciej
2. WÓZEK GŁĘBOKO SPACEROWY
-moskitiera
-parasolka przeciwsłoneczna
3. FOTELIK SAMOCHODOWY (NOSIDEŁKO)
-moskitiera (?)
4. NIANIA ELEKTRONICZNA
-monitor oddechu(?) - podobno wato, plus niezbędne dla wcześniaka. Ja nie mam.
-kamerka(?) - nie mam - za małe mieszkanie ;)
5. KOMODA NA UBRANKA
-koszyczki na drobiazgi (?) - warto jeżeli będziecie wyjeżdżać z nocowaniem ;)
6. TERMOMETR BEZDOTYKOWY
7. WANIENKA
-stojak na wanienkę - nie mamy - wanienkę kładziemy na stół
8. PRZEWIJAK USZTYWNIANY
9. LEŻACZEK (?)
10. ASPIRATOR DO NOSKA
11. LAKTATOR - nie mam i nie potrzebowałam. Jeżeli mieszkasz w większym mieście to może warto kupić dopiero jak będzie potrzebny?
12. AKCESORIA:
-zasłonka przeciwsłoneczna na szybę do auta - nie mamy, cały czas chcemy kupić. Podobno najlepsze są takie "roletki".
-termometr do wanienki - nie mamy - w razie co bezdotykowym też zmierzysz (nasz ma taką funkcję)
-cążki i/lub nożyczki do paznokci - mam to i to i używam nożyczek.. często.. ALe maluszkowi najlepiej obciąć paznokcie dopiero po pierwszym miesiącu..
-szczotka - mam ale jeszcze ani razu nie użyłam - za mało włosów ;)
-smoczek uspakajacz - mam chyba z 10 - żaden nie przeszedł ;) Ale warto z jeden mieć (dostaniesz też pewnie w paczce ze szpitala ;) )
-butelki na mleko i picie - napisałam wcześniej
-sterylizator do butelek (?) - nie mam - wrzątek to jest to ;)
13. KOSMETYKI
-chusteczki nawilżane (sensitive) - u mnie przechodzą wszystkie, jak dla mnie nr 1 to te rossmanowskie
-ochronna maść do pupy (sudokrem) - lepiej linomag czy bepanthen
-ochronna maść na sutki (bepanten baby?) - nie potrzebowałam
-płyn do kąpieli (oilatum) - babydream, hipp, Podobno najbardziej uczulający jest jonsson (nie miałam nigdy)
-oliwka/balsam/emulsja po kąpieli - używamy oliwki od wielkiego dzwonu (po basenie tylko) - ale to dlatego że Hania nie ma żadnych problemów
-patyczki do uszu z ogranicznikiem - zwykłe stykną
-krem z filtrem UV - nie potrzeba - w to lato nie wolno będzie dziecka na słońce wystawiać
-proszek do prania (lovela, płatki mydlane) - płyn bobini też daje rade
-pampersy -
-podkłady do przewijania - dla mnie niezbędne. I znów polecam rossmanowskie
14. APTEKA
-sterylne gaziki do pępuszka - raczej do oczek, do pępuszka waciki do uszu
-octenisept lub spirytus do pępuszka - octenisept
-sól fizjologiczna do przemywania oczków
-płatki kosmetyczne do mycia buzi - wystarczą zwykłe (nie warto kupować tych "dziecięcych" - niczym się nie różnią
-kapturki silikonowe osłonki na cicuchy - zainwestuj lepiej we wkładki laktacyjne ;)
-jakieś leki? Na gorączkę kolki?(?) - paracetamol, nurofen, czopki glicerynowe i tyle
15. UBRANKA, KOCYKI, PIELUSZKI
-ręcznik z kapturkiem x2
-pieluszki tetrowe (8-10 szt.) - mam 10 i styka
-pieluszki flanelowe (5 szt.)
-rożek usztywniany - nie używałam, nie widziałam potrzeby
-otulacz muślinowy - podobno dużo lepsze są bambusowe, ale nie mam
-bawełniany kocyk - kocyki ze 3, jak uleje itp. Jeden cieniutki, trochę grubszy itp
-śpiworek do spania - mam i używałam
-body z krótkim rękawem (5x 62, 1x56)
-body z długim rękawem (5x62, 1x56)
-pajacyki/śpioszki (10 szt. r.62) - ja nie używałam śpioszków - ale kto co lubi ;)
-kaftaniki (10 szt. r.62) - mi wystarczyło z 5,
-półśpioszki (10 szt. r.62)
-bawełniane czapeczki (3-4 szt.) + opaska na uszka na upały
-czapeczka z daszkiem i okryciem na uszka - niepotrzebna/niewygodna
-łapki niedrapki (2szt.) - wg mnie niepotrzebne
-skarpety bezuciskowe (6szt.)
-chustka trójkątna pod szyjkę (2 szt.)
-bluza/sweterek (3szt)
-cieplejsze spodenki (3szt.)
-bawełniany dresik (r.68)

10 lata 1 miesiąc temu #968507 przez paulinkaaa2202
Ja używałam maści maltan na sutki

a jeśli chodzi o sutki to dziewczyny nie śmiejcie się ale dobrze żeby tatusiowie popracowali nad sutkami i je wyciągnęli :) mój tak robił i nie miałam problemów z karmieniem a niektóre kobiety mają płaskie bądź nie wyciągnięte i później maluszek nie może złapać

10 lata 1 miesiąc temu #968553 przez Lizzy
Aaa i przypomniało mi się podczas mycia Młodej - wit. K+D na początek, a potem D (lub od razu sama D przy karmieniu mm)..

10 lata 1 miesiąc temu #968573 przez tysiiiak
no plus rzeczy dla nas ;)
2 koszule do karmienia
podkłady poporodowe i podpaski
majtki siateczkowe
mini kosmetyki typu mydlo, szampon. .
wkładki laktacyjne
2 staniki do karmienia i ja miałam też zwykły sportowy
tamtum rosa podobno rewelka po sn ja nie używałam bo po cC nie było potrzeby
altacet w żelu na spuchniete nogi

Wam też się tak ciężko oddycha? ostatnio brat mnie zapytał czemu tak sapie :p

10 lata 1 miesiąc temu #968579 przez paulinkaaa2202
Tysiak mi też ciężko się oddycha sapie jak stara baba :D
A jak wejdę po schodach to oddechu nie mogę złapać :D a co to będzie pod koniec ciąży :P ?

10 lata 1 miesiąc temu #968598 przez Lizzy
Ja mam problem wejść na drugie piętro. Zawsze ze 2 przystanki robię a i tak sapię :blink: A z Hanią na rękach to już w ogóle :P

Dla nas dodałabym na 100% tantum rosa (najlepiej kupić jakiś "spryskiwacz" i niech potem mąż szybko rozrobi z przegotowaną wodą i po porodzie doniesie), woda do picia.. mnóstwo wody, jakieś słodkie bułeczki (np z biedrony) z dłuższym terminem przydatności albo wafelki ryżowe (nie wiadomo o której się urodzi a głód nadchodzi szybciutko (plus ja nie wytrzymywałam przerw między kolacją a śniadaniem ;) ), jeżeli szpital nie zapewnia to ręczniki papierowe do wycierania się w strategicznych miejscach.

W ogóle warto zorientować się co zapewnia szpital. U mnie podkłady i podpaski poporodowe były. Trzeba było mieć tylko pampersy (ciuszki też były ze szpitala). A w innym szpitalu było odwrotnie..

Tyssiak dobrze mówi o staniku sportowym - ja przez pierwsze 2-3 tyg tylko w nim wytrzymywałam :)

A z innej beczki - u mnie znów wiosna :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: A do tego na 12:40 połówkowe :woohoo: :woohoo: :woohoo:

10 lata 1 miesiąc temu #968618 przez tysiiiak
Witam w ten piękny słoneczny poranek :) Chyba pójdziemy dziś nad morze na spacerek :D Chodź moje dziecko wczoraj wieczorem dwa razy zwymiotowało od kaszlu ale to mu dobrze zrobiło bo pozbył się większości flegmy no i skórek od winogron :pinch:

Nie dawałam do listy takich oczywistości :) bo u nas to i własny kubek i sztućce trzeba było mieć :P o jedzeniu nie wspomne bo było tak okropne, że bez swojego sie nie obeszło :P dla dzieciaczka miałam swoje ubranka i pampersy :P

10 lata 1 miesiąc temu #968664 przez agge
Mi też ciężko się oddycha :)Pff, u Was słonecznie, a u mnie szaro, buro i ponuro i pewnie zimno.. Dziś wieczorem jedziemy po łóżeczko :D
a do usg jeszcze tylko 3 dni!

10 lata 1 miesiąc temu #968716 przez paulinkaaa2202
U nas też szaro buro ale w miarę ciepło :P

A to mój brzuszek
Na stojąco wydaję się mniejszy

A jak siedze to duży :D
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka