BezpiecznaCiaza112023

Marcóweczki 2016

9 lata 5 miesiąc temu #994434 przez PaulinaJ
Gosia ja jak rodzilam w 2013 roku to wystarczyła mi tylko karta ciąży do becikowego :) Miałam założoną bodajże w 8tc.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 5 miesiąc temu #994436 przez Gosia 2712
Sonia ja biore witaminy gdzie jest kwas foliowy i oprocz tego 2razy dziennie kwas foliowy 15mg i to na pewno nie zaszkodzi a moze pomoc...

Paulina ja w tamtym roku musialam miec zaswiadczenie, a o karcie nawet nie wspomnieli... wiesz moze co urzad to inne wymogi maja :S

Aniołek 26.01.12[*]
Zuzia 23.12.12[*]
Amelka 20.05-01.06.14 [*]

9 lata 5 miesiąc temu #994442 przez PaulinaJ
A możliwe :)

No jeszcze jeden dzień i jadę zobaczyć fasolkę ;-) jutro oficjalne koszenie "trawnika" hahaha

9 lata 5 miesiąc temu #994445 przez Gosia 2712
W tamtym roku to nawet byl wymog ze jak ci dochod przekroczy 1900zl na osobe to becikowego nie dostaniesz :S dla mnie to sa chore te ich wymogi :S

Paulina ale ci zazdroszcze :P ja musze do poniedzialku czekac :S

Aniołek 26.01.12[*]
Zuzia 23.12.12[*]

9 lata 5 miesiąc temu #994448 przez PaulinaJ
Dwa lata temu też nie wszyscy już chyba dostawali. . . chory kraj.

9 lata 5 miesiąc temu #994449 przez Gosia 2712
Chory to jest malo powiedziane :S takie cos to powinni kazdemu dawac i jeszcze zachecac zeby ludzie sie starali o dzieci,a tu dochod ci 2 zl przekroczy to nawet marnego rodzinnego nie dostaniesz :S to jest smiech jak dla mnie :S

Aniołek 26.01.12[*]
Zuzia 23.12.12[*]

9 lata 5 miesiąc temu #994450 przez malutkamilka
A nie mówcie nic na temat becikowego. Jak dla mnie powinna każda kobieta dostać która urodzila- przecież to jednorazowa zapomoga ktora nawet tym bogatszym tez sie przyda.
ja z racji tego ze mąż nie ma godziwej pracy w Polsce dla siebie by utrzymac siebie i rodzine nanormalnym poziomie pracuje za granica, a ze jest zatrudniony u polaka- teraz ma wlasna dzialalnosc godspodarcza i wystawia rachunki to nie nalezy nam sie nic, zarowno w pierwszej ciazy jak i w drugiej....

9 lata 5 miesiąc temu #994452 przez Weronika Rogala
Ja myślałam, że becikowe wszystkim przysługuje... ale widac duzo się jeszcze dowiem w tej ciąży... :ohmy:

9 lata 5 miesiąc temu #994453 przez Gosia 2712
Heh a jeszcze ile papierow do tego potrzebuja :S wykazy dochodow za dwa lata itp :S normalnie chore i tak jak malutkamilka pisze kazdy to powinien dostac od panstwa jednorazowo ... Nam tez sie nie nalezalo w tamtym roku bo nam dochod przekraczal bo wliczyl nam sie dochod za prace za granica wlasnie... a obydwaj wtedy robilismy w Niemczech...

Aniołek 26.01.12[*]
Zuzia 23.12.12[*]

9 lata 5 miesiąc temu #994456 przez PaulinaJ
Mój mąż też za granicą...jak ma umowy podpisane tam to też nam tu liczą normalnie??

9 lata 5 miesiąc temu #994466 przez Gabiś
To faktycznie jest chore...powinno być nadal tak jak 5 lat temu gdy ja rodziłam to tylko zaświadczenie, że do 10t zgłosiłam się do lekarza i koniec. Każdy powinien te pieniądze dostać. Ale nie wiem czy czytałyście, że jeszcze PO chce wprowadzić od 2016r wypłatę po urodzeniu świadczenia bez względu na dochód, ale to jakoś ma się inaczej nazywać. Już podobno projekt jest czytany w sejmie. Ale że może nam się władza zmienić to kto wie jak będzie :-(

Ja miała dzisiaj powiedzieć w pracy o ciąży, ale cały dzień albo do mnie ludzie walili i dzwonili albo pani skarbnik była zajęta, i dupa. Też mam wystawione zaświadczenie do pracy, że w ciąży jestem, moja lekarka mówiła, że wtedy jakbym miała wizytę lub badania w czasie pracy to muszą mnie puścić bez niczego.
Sonia - ja też chciałam czekać z poinformowaniem w pracy o ciąży, pomyślałam, że im później tym lepiej, wrócę z 3 tyg urlopu to powiem. Ale nawet moja ginekolog powiedziała, że teraz jest dla nas najważniejszy czas, trzeba się oszczędzać, unikać chorych ludzi, wirusów, stresu, przemęczenia. Ja niby tylko za biurkiem siedzę, ale może się zdarzyć wszystko. Poza tym, ja zaczynam coraz silniej odczuwać mdłości i inne objawy i pewnie będzie taki dzień, i to nie jeden, że nie będę w stanie przyjechać do pracy w ogóle, albo po prostu przyjadę później ( bo mi z rana jest najgorzej) i co powiem?? Raz drugi wezmę na żądanie, a potem? Ściemniać? I tak się domyślą.

U nas wszystkim naokoło moja Oliwka mówi,że będzie miała rodzeństwo, więc już w sumie mało kto nie wie, a poza tym mąż się też wszędzie chwali czego to on dokonał :P :P

9 lata 5 miesiąc temu #994472 przez malutkamilka
Z tego co czytalam to te nowe becikowe od 2016 roku obowiązujace bedzie polegac na tym, ze otrzyma je kazdy ale kazdy w rozumowaniu ze ci co nie mieli szans na platne macierzynskie. ze beda otrzymywac co miesiac przez rok czasu 1000zł. Bo ci co byli zatrudnieni na umowe o prace i zlecenie jesli oplacali dobrowolne skladki szli na platne macierzynskie adekwatnie do jego trwania platne 80% lub 100%, a reszta pozostawala sama sobie i wlasnie to becikowe ma byc dla tej reszty.

ja to tak zrozumialam przynajmniej.

tu macie dwa linki do tego tematu
www.dziennikzachodni.pl/artykul/3816759,...kie-zasady,id,t.html

www.maluchy.pl/ciaza_i_porod/aktualnosci...-w-becikowym-od-2016

9 lata 5 miesiąc temu #994513 przez PaulinaJ
A ja wam powiem, że w to nie wierzę . . . pewnie to nie wejdzie w życie. Oni by mieli nam tyle dawać?? Niemożliwe. Muszę przecież swoje gęby nakarmić.

A tak poza tym to dzień dobry ! :)
U nas dziś chłodniej . . . super bo wczoraj było nie do wytrzymania na słońcu. Oby jutro była pogoda ok..bez deszcz i bez upałów. Taka w sam raz na pociąg :P

9 lata 5 miesiąc temu #994523 przez natkka
Dziewczyny to jest normalny zasiłek macierzyński dla studentek i bezrobotnych, czyli osób które do tej pory nie miały żadnych świadczeń. Z tego co ja wiem to już jest przegłosowany i od stycznia 2016 każda bezrobotna będzie dostawała więcej kasy niż kobiety na działalności gospodarczej. Tak, że z własnego nie wzieli tylko zabrali kobietą, które prowadzą działalność :] Polska
U nas niestety ukrop przeraźliwy więc ka czuje się mega źle :(

9 lata 5 miesiąc temu #994539 przez PaulinaJ
Tak to niestety jest . . .

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka