- Otrzymane podziękowania: 0
NPR
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ... dar wzrastania jest pięknem samym w sobie ...
Możliwe skutki uboczne: Niewielkie podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi, obrzęki, krwawienia międzymiesiączkowe, brak miesiączki, brak krwawienia z odstawienia, zmiany nasilenia krwawienia miesiączkowego, zwiększenie wielkości włókniakomięśniaków macicy, kandydoza pochwy, nasilenie nadżerki szyjki macicy i wydzielania przez gruczoły szyjkowe, tkliwość piersi, mlekotok, powiększenie piersi, zmniejszenie wydzielania mleka przy stosowaniu bezpośrednio po porodzie, nudności, wymioty, wzdęcia, zapalenie jelita grubego, rumień guzowaty, wysypka skórna, ostuda, rumień wielopostaciowy, trądzik, łojotok, łysienie, hirsutyzm, przebarwienia (które mogą nie ustąpić po odstawieniu), żółtaczka cholestatyczna, zmiana krzywizny rogówki, nietolerancja szkieł kontaktowych, zaćma, ból głowy, zmiany nastroju, depresja, drażliwość, pląsawica, zatrzymanie płynów, zmiany masy ciała, upośledzenie tolerancji glukozy, zmiany łaknienia; zmiany libido, zespół napięcia przedmiesiączkowego; zaburzenie czynności nerek, zespół hemolityczno-mocznicowy. Rzadko występowały: nadciśnienie tętnicze, zawał mięśnia sercowego, zaburzenia krążenia mózgowego, zakrzepica żył głębokich, zaburzenia zakrzepowo-zatorowe tętnic, zatorowość płucna i inne zatory, łagodne guzy wątroby, złośliwe guzy wątroby, rak szyjki macicy, rak piersi, cholestaza wewnątrzwątrobowa, kamica żółciowa; ciężki ból głowy, migrena, uszkodzenie nerwu wzrokowego.
Antynidacyjne działanie nie jest skutkiem ubocznym, a jednym z trzech sposobów działania hormonów - wszystkich. Jeśli pierwsze dwa zawiodą - do owulacji jednak doszło, pomimo zagęszczenia śluzu plemniki pokonały drogę do jajeczka - pozosteje jeszcze jedno działanie.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- www.pajacyk.pl glodne dzieci nie mysla o nauce!
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Dokładnie, ale tabletki muszą miec taką cenę, żeby było za co sponsorowac lekarzy, edukację w szkole - tak wczesna edukacja seksualna i wmawianie uczniom, że NPR o kant dupy rozbic - katolicki kalendarzyk , a tylko hormony mogą Was ubezpłodnic (swoją drogą, że kobiety dają się ubezpładniac :/)są gwarancją do sukcesu i brak nieplanowanej ciąży. Mit sprzedawany, że NPR to kalendarzyk (na tym nie da się zarobic), nabija kabzę koncernom, a koncerny lekarzom, którzy przepisują tabsy konkretnych firm - kółko się zamykato przecież chodzi o kasę
słyszałam kiedyś że koszt wyprodukowania opakowania tabletek anty to niecałe 1zł, niezły zarobek, nie?
I coś co daje do myślenia - dlaczego lekarze zapisują hormony bez uprzednich badań - metodą prób i błędów, skoro można zlecic takie badania pacjentkom? Ile pacjentek w ogóle nie wiem o tym, że nie muszą byc traktowane jak króliki doświadczalne?
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Andziu widziałaś skutki uboczne cilestu? Specjalnie dla Ciebie pogrubiłam, nie wiedząc, że stosowałaś Cilest.poli byl to cilest przez 9 lat
Nadal uważasz, że Twoja choroba nie ma nic wspólnego z tabletkami, skoro nawet ulotka Cię informuje o skutku ubocznym, którego właśnie doświadczasz?
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
kiedys nawet by mi do glowy nie przyszlo zeby czytac ulotki, a lekarz stwierdzil ze dla nastolatki cilest jest najlepszy
Przykre co?
Ja pomimo, że czytałam ulotki to totalnie to olewałam - może to spotkac każdą, ale nie mnie.
Jakoś brak libido, bóle głowy, nawracająca kandydoza - to przecież nie skutki uboczne tabletek. Tak musi byc przy tabletkach sobie wmawiałam, nie uznając tego za skutki uboczne :/ Wcale tak byc nie musi.
Sprawdź lepiej ulotkę implantu i zapoznaj się z jego działaniem ubocznym. Nie znam - w Polsce chyba nie dostępny, ale jakbyś mogła przesłac ulotkę, chętnie się zapoznam.
Antynidacyjne/antyimplantacyjne działanie polega na uniemożliwieniu ZAPŁODNIONEJ KOMÓRCE JAJOWEJ na zagnieżdżenie się w macicy. Wiedziałyście o tym? Czyli jest to wczesnoporonne/aborcyjne działanie pigułki anty.
Są badania, które donoszą o tym, że kobieta, która stosuje tabletki anty PRAWIDŁOWO średnio raz do roku traci dziecko, z powodu tego, że zarodek nie może się zagnieździc a macicy, a do zapłodnienia doszło.
Smutne, że o tym się nie mówi.
Z medycznego punktu widzenia, zarodek jest od momentu zagnieżdżenia, dlatego pigułki są dopuszczone do użytku, ale czy my kiedyś nie byłyśmy tylko ZAPŁODNIONYM JAJEM PŁODOWYM? Jeszcze nie zagnieżdżonym?
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
pigułki powinno się brać po zrobieniu badań, przynajmniej po zbadaniu enzymów wątrobowych i powinno się je powtarzać co 6 -12 miesięcy, wiedziałyście??? której lekarz to zaproponował??
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
kiedyś zaszłam do ginekologa i gdy na pytanie jaką metodę antykoncepcyjną stosuję, odpowiedziałam że npr to mnie wyśmiał i powiedział że kalendarzyk mogę sobie wsadzić.... żeby gin miał taką wiedzę!!!!
pigułki powinno się brać po zrobieniu badań, przynajmniej po zbadaniu enzymów wątrobowych i powinno się je powtarzać co 6 -12 miesięcy, wiedziałyście??? której lekarz to zaproponował??
Hmm - z relacji moich koleżanek też wiem, że lekarze, nie mają pojęcia o naszej płodności, a dziewczyny stosujące NPR były traktowane jak nienormalne, proszące się o kłopoty.
Ja trafiłam do gina, któremu powiedziałam, że prowadzę obserwację:
G: acha - to Pani się stara?
J: odkładam
G: ze względu na Pani nadżerkę radziłbym bardziej zwracac uwagę na temp, ponieważ może wprowadzac zakłócenia.
J: Dziękuję
Pomimo zakłóceń bezbłędnie interpretuje swoje cykle - jak widac, na razie 7 miesięcy brak nieplanowanego poczęcie Szymon był zaplanowany w 100%
Swoją drogą - wiecie, że na zachodzie coraz częściej kobiety stosują NPR w celu odłożenia poczęcia, w dodatku nie ze względu na wyznanie, a EKOLOGIĘ
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
w ulotce mam ze mozna miec dyskomfort w piersi, zatrzymanie plynow i zwiekszenie tradziku. Nie pooduje rozrzedzen kosci i zmian nastroju lub popedu, mozna miec nieregularne krwawienia albo brak okresu, nie wplywa na wage. Lekarz lub pielegniarka z planowania rodziny omawia z toba wszelkie obecne i przeszle choroby bo przy niektorych nie mozna stosowac implantu.
A co pisze o sposobie działania?
Edit: znalazłam info o działaniu - również działa antynidacyjnie.
Wiedziałaś co onacza to działanie? Ktoś Cię o tym poinformował? Nie przeszkadza Ci to?
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
"Drogie kobitki! ja mam implanon juz od roku i oprocz tego ze nie muszę pamiętać o zażyciu tabletki to nic przyjemnego.od początku miałam same problemy-od założenia krwawiłam przez kolejne 7 miesiecy z 3-ma kilkudnowymi przerwami(3-5 dni),jak zgłosiłam sie do kliniki z tym problemem z prośbą o wyciagniecie mi tego-zaproponowano mi "doświedczalnie" kontrkoncepcje-czyli zażywanie pigułek antykoncepcyjnych równoczesnie przez 2 miesiace(niwelujac hormon wydzielany z implanonu) co miało zpowodować zatrzymanie krwawienia i równocześnie działało że byłam w 100% płodna-totalna głupota!gdzie tu sens(a jak bym zaszła w ciaże w tym okresie to co by to było jakiego potworka mogła bym urodzić po takiej mieszance hormonów i kto by za to odpowiadał?)a jeśli to nie pomogło by, to pomyśleli by co dalej a ewentualnością było dopiero wyciagniecie mi tego. Przez siedem miesięcy krwawienia towarzyszyły mi bóle brzucha,zawroty główy,osłabienie,senność,zmeczenie,anemia-co za tym idzie,no i majątek wydany na srodki higieniczne(tampony,podpaski itp.)no i oczywiscie komfort psychiczny-wiadomo jaki .
Pigułek oczywiście nie brałam bo nie bedę królikiem doświadczalnym dla jakichś niedouczonych lekarzy,to ja decyduje co chce a czego nie.postanowiłam poczekać jeszcze jeden miesiac i jakby nic sie nie zmieniło definitywnie kazała bym to ze mnie wyciagnać,na szczęście albo nieszczęście krwawienia ustały po ok 10 dniach po wizycie.w tej chwili mam miesiaczki w miare regularne co ok 30 dni,ale sa bardzo bolesne przez pierwsze 2 dni,krwawienie jest dosc obfite i trwa ok 6-7 dni,oprocz tego towarzyszą mi straszne zmiany nastrojów przed miesiaczką,bóle brzucha,krzyrzy,i nabrzmiałe i obolałe piersi ,no i przytyłam ok 4-5 kg!!!!!!!!!!!! w ostanch 2 tygodniach czuje sie wyjatkowo źle-bolą mnie jajniki,okolice krzyża(juz sama nie wiem czy to nerki czy krzyże),mam bardzo obolałe i nabrzmiałe piersi(do tego stopnia ze mam trudnosci z umyciem sie i ubraniem biustonosza),do tego wszystkiego mam mdłósci,jestem osłabiona i ciagle spiąca(a ostania miesiaczka była 10 dni temu i trwała tylko 3 dni)-i zastanawiam sie czy przypadkiem nie jestem w ciąży-bo dokładnie tak działo sie ze mną kiedy byłam!!!tylko jak to mozliwe skoro zapewniano mnie o 100% skutecznosci????
IMPLANON może i jest nowoczesnym,dobrym i wygodnym środkiem antykoncepcyjnym ale niestety chyba nie dla wszystkich,i radze dokładnie zapoznac sie z działaniami ubocznymi zanim zdecydujecie się na tą metodę drogie panie, mnie dokońca nie uświadomiono co może sie wydażyc ale myśle że to dla tego,że jak mi to zakładali to jeszcze nie wiele wiedzieli o tym i byłam ich kolejnym króliczkiem doświadczalnym.mnie pozostały teraz 2 wyjścia:-jeśli to jest ciąża to będę zmuszona zrobić to najgorsze dla dobra swojego i tego co by sie urodziło,a jesli nie-to poważnie zastanowie sie nad usunieciem tego-bo nie zamierzam męczyć sie tak jeszcze przez kolejne 2 lata.
Pozdrawiam Jo. "
Odp:
"Jo, Twoje doświadczenia są wstrząsające. Kto Cię zachęcił do stosowania tak ryzykownego środka?
Czy przed założeniem implantu są wymaganie jakieś badania?
Pisałaś, że byłaś już w ciąży, zatem masz dziecko?
Słyszałam, że 15 kobiet w Holandii, które zaszły w ciążę podczas noszenia superwygodnego Implanonu, zwróciło się do sądu o ODSZKODOWANIE za zajście w niechcianą ciążę. Kobiety wygrały, należy im się odszkodowanie, ale nie wiadomo od kogo: producenta, firmy Organon czy lekarzy, którzy założyli trefny produkt.
O tym, jak stosowanie antykoncepcji ułatwia decyzję o aborcji, świadczy to, że wśród 15 ciąż:
- urodziło się 9 dzieci,
- wystąpiło 1 poronienie,
- matki zabiły 4 dzieci.
Prawie 1/3 zabitych to sporo."
Źródło:
www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,2...nty%20podsk%C3%B3rne
- andziaa35
- Wylogowany
- budujemy zdania
- sasasasa
- Wylogowany
- gaworzenie
My z mężem też staramy się o dzidziusia
Od dwóch cykli mierze też temperature i mam pytanie:Czy ktoś by mi pomógł zinterpretować wykres: www.nmpr.bfe.pl/pelny/index_pelny.php?analiza=tak
Gdyby strona się nie wczytała to są moje temp:
6dc - 37.00
7dc - 36.60
8dc - 36.60
9dc - 36.80
10dc - brak pomiaru
11dc - 36.70
12dc - 36.30
13dc - 36.40
14dc - 36.40
15dc - 36.70
16dc - 36.60
17dc - 36.60
18dc - 36.60
19dc - 36.70
20dc - 36.80
21dc - 36.90
22dc - 37.00
23dc - 37.00 dziś
Co o tym myślicie?Cykle mam 25,26-dniowe
Dodam jeszcze że od tygodnia mam bóle brzucha i bardzo wrażliwe piersi
W poprzednim cyklu wykres przedstawiał się tak:
7dc - 36,40
8dc - 36,60
9dc - 36,30
10dc - 36,50
11dc - 36,70
12dc - 36,20
13dc - 36,30
14dc - 36,80
15dc - 36,50
16dc - 36,60
17dc - 36,70
18dc - 36,60
19dc - 36,80
20dc - 36,70
21dc - 37,00
22dc - 37,10
23dc - 37,10
24dc - 36,70
25dc - 36,80
- kasiora
- Wylogowany
- Moderator
ja niemam bladego pojecia na te tematy
- Moniq
- Wylogowany
- mistrzyni słowa