- Otrzymane podziękowania: 0
NPR
- sasasasa
- Wylogowany
- gaworzenie
śluz najbardziej płodny miałam właśnie w 13 i 14dc, a brzuch już prawie tydzień boli a dzisiaj to tak jakby @ zaraz miała przyjść
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- ... dar wzrastania jest pięknem samym w sobie ...
W którym miejscu mierzysz temperaturę?
Jeśli chodzi o śluz to ciężko coś powiedziec jeśli nie widzę całościowych obserwacji. Bo nie ma śluzu płodnego - jest lepszej i gorszej jakości
Może spróbuj wprowadzic wykresy tutaj:
www.28dni.pl
Przez miesiąc konto jest darmowe
No i widzę, że termometr masz z jednym miejscem po przecinku, a do NPR potrzebne są dwa miejsca. Może byc też zwykły rtęciowy, ale jeśli rtęc zatrzyma się w połowie między dwoma kreskami to musisz temp zapisac np. 36,55 bo nawet tak niewielka zmiana temp ma tutaj ogromne znaczenie.
- lidiam78
- Wylogowany
- gaworzenie
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
28dni.pl/Poli
Jak widać wszystkie czytelne
Jeśli raz czy dwa nie zmierzy się temp, to tragedia się nie dzieje. Temperaturę trzeba mierzyć przynajmniej po godzinie odpoczynku. Rotzer dopuszcza godzinną różnice w czasie mierzenia (pół godziny w przód i pół godziny w tył) i nie jest to temp zakłócona. A jak wstaniesz a później mierzysz to możesz zakłócić temp, ale to i tak nie jest temperatura stracona - bierzesz ją pod uwagę w analizie. W dodatku wstawanie na chwilkę do dziecka czy na siku nie zakłóca temp - takie wstawanie metoda dopuszcza. Żeby zakłócić potrzebne jest dłuższe łazikowanie, wyjście na papierosa etc.
Na początku jak się stresowałam tym, żeby mi się coś nie zakłóciło to godzinkę przed pomiarem mąż wstawał do dziecka i przynosił mi go do piersi. W przypadku NPR potrzebna jest współpraca małżonka i ja to bardzo lubię
- lidiam78
- Wylogowany
- gaworzenie
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Jeśli problem jest z pomiarem, i rzeczywiście te temp mocno zakłócone i nie da się z nich interpretować, zawsze można stosować metodę jednoobjawową - Billingsa W tym dziecko nie przeszkodzi. Ma troszkę niższą skuteczność niż dwuobjawowa, ale nadal jest to skuteczność bardzo wysoka. Niestety nie mam danych PI tej metody.
Jeśli ktoś chce naprawdę stosować NPR - to zawsze znajdzie sposób
- sasasasa
- Wylogowany
- gaworzenie
tutaj wklepalam swoje dane
28dni.pl/cycles/134078/share
mam nadzieje ze sie otworzy
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Pod tym adresem są Twoje cykle:
28dni.pl/sasasasa1
Link wklejam dla zainteresowanych.
Przeczytałaś podręcznik do Rotzera?
Temp mierzysz zawsze w tym samym miejscu, nie otwierając ust? Jakim termometrem i przez ile minut?
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- codziennie uczymy się czegoś nowego:)
Poli to mówisz, że są podręczniki do NPR?:> Chyba będzie trzeba się za nim rozejżeć
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
I wcale dużo czasu nie zajmuje. Mi rano mierzenie temp - 30 sek, plus obserwacja śluzu w ciągu dnia 3-4 razy, przed skorzystaniem z toalety - łącznie może kolejne pół minutki. Plus wklepanie danych na wykres. Półtora minuty w ciągu dnia znajdzie nawet najbardziej zapracowana kobieta
To że trudne i zajmuje dużo czasu, tak samo jak to, że nieskuteczne, że tylko przy regularnych cyklach - to są mity.
Jedyny minus jaki znam tej metody - że przy odkładaniu trzeba się powstrzymać od zbliżeń w okresie płodnym - i to nie jest metoda dla tych które uważają to za niewykonalne.
Tak, są podręczniki. Tak samo jak metod interpretacji jest kilka Bez przeczytania podręcznika nie zdecydowałabym się na stosowanie NPR w celu odkładania.
Podstawy NPR wdg metody prof. Rotzera:
www.iner.pl/?x=1
Ja bym jednak zakupiła podręcznik "Sztuka planowania rodziny" - tego samego autora. Ten link u góry to podstawy, bez których ani rusz.
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
Pisząc, że zajmuje to dużo czasu miałam na myśli naukę interpretacji:) Chociaż może z dobrymi podstawami nie ejst to takie trudne:)
Jak już pisałam wcześniej w jakimś innym temacie nie miałam zbyt dużo czasu na zapoznanie się z NPR dobre i nauczenie się. Dlatego w tej chwili wydaje mi się to trudne:) Ale o czym mowa, najpierw dzidzia musi przyjść na świat, żeby było co obserwować i interpretować
Zastanawiam się czy na początku nie jepiej oprócz tylko obserwacji stosować również gumki zapobiegawczo?
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
UWAGA - bez LAM karmienie piersią nie daje nam gwarancji że nie zajdziemy w ciążę!
Ja żałuję, że dałam się namówic na antykoncepcję po porodzie
Wszystkie informacje na temat sytuacji szczególnych znajdziesz na stronie INERu i w podręczniku. Warto zacząc już dziś obserwowac swój organizm - będziesz bardziej przygotowana po porodzie I wejdzie Ci w krew po porodzie samoobserwacja
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
Poli czyli radzisz, żeby już teraz zacząć? chociaż i tak żadnych prawidłowości nie będę widziała, bo nie ma do tego podsatw?
- poli
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
Jeśli chodzi o śluz - myślę, że warto, można zaobserwowac w razie czego czy jakaś infekcja nie jest w natarciu - a o to w ciąży łatwo.
Niektóre dziewczyny w ciąży mierzą temp, bo podobno na kilka dni przed porodem spada. Podobno - bo to żadna teoria twórców NPR, a jedynie obserwacje koleżanek. Nie wszystkie jednak taki spadek obserwują
- mysia-sia
- Wylogowany
- budujemy zdania
jak to dobrze wiedzieć, że chociaż ktoś we mnie wierzy;)