BezpiecznaCiaza112023

STARANIA O CIAZE

12 lata 7 miesiąc temu #363183 przez nikusia1988
ogólnie to woj. opolskie ale dokładniej nie napisze :p
Temat został zablokowany.
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #363199 przez ViFi
nikusia1988 napisał:

ViFi a możesz mi wytłumaczyć co to jest POCO??? Bo ja tylko znam skrót PCOS...
A po drugie to wolałabym nie ujawniać na necie moich okolic :p

chodziłao o PCOS albo PCO - policystyczne jajniki.... Endometrioza

ViFi

Lipton33 - wykres na 28dni_sprawdz
Mama Aniołaka 30.03.2010 [*]
12 lata 7 miesiąc temu #363203 przez ViFi
nikusia1988 napisał:

ogólnie to woj. opolskie ale dokładniej nie napisze :p

z opolskiego jeździła dziewczyna do mojego lekarza ostatnio rozmawiałyśmy maiła stwierdzoną Endometriozę przeszła leczenie i.... przyjechała z wynikami Bety a lekarz potwierdził ciążę....

ViFi

12 lata 7 miesiąc temu #363204 przez nikusia1988
ViFi a ty z jakiego woj? I jakie badanie mogło by wykryć czy to PCOS?
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #363242 przez JustynaZuzanna
Przepraszam bardzo ale proszę NIE mylić policystycznych jajników z Endometriozą!!!!!
To są dwie różne choroby, może i objawy podobne ale
PCOS ma swoją patogeneze, jest leczone łatwiej, torbiele umiejsowiają się na jajnikach są małe i najczęściej przybierają wygląd sznura pereł (tak by to można porównać). Torbiele występujące są to torbiele z wydzieliną ropną

Endometrioza ma nieznaną patogeneze, nie wiadomo skąd się to bierze i jak to leczyć. W obecnej chwili są robione w USA od 2010 od czerwca badania nad tą chorobą. Jest nieuleczalna. A torbiele występujące w tej jednostce chorobowej umiejscowiają się w całej miednicy mniejszej, przy nie leczonej lub przy powikłaniach przenosi się na nerkę dwunastnicę, jelita, żołądek!!! Nie którzy lekarze przyjmują że jest to powikłanie po nieleczonej PCOS, aczkolwiek nie dowiedziono tego. Lekarz ogólnie nie mają na ten temat zbyt dużej wiedzy!!!

przy PCOS Nikusia masz najczęściej wysoki poziom insuliny, testosteronu, przy Endometriozie te wyniki są poprawne

Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu :)
12 lata 7 miesiąc temu #363249 przez nikusia1988
A czy nie majac torbieli mozna na te choroby chorowac?
12 lata 7 miesiąc temu #363257 przez JustynaZuzanna
Odpowiem krótko zwięźle
Ja latałam przez 6 lat do lekarzy i żaden ciemniak nie widział żadnego torbiela, wkońcu trafiłam do porżadego który zobaczył już nie torbiel ale guz 12x15cm.

Nie koniecznie muszą być widoczne na USG, jeśli chodzi o endo dobrze jest zrobić badanie markera nowotworowego CA-125, jednak i to nie da pewności. Enometrioze stwierdza się TYLKO I WYŁĄCZNIE poprzez lapartomię bądź laparaskopię i zbadanie wycinka pod kątem histopatologicznym. ŻADNE USG nie potwierdzi czy to torbiel endometrialna, czy PCOS, czy zwykła torbiel nie mająca nic wspólnego z którą kolwiek z chorób.

Przy PCOS oprócz USG powinno się zrobić: badanie stężenia insuliny, testosteronu, androstendionu, FSH, LH (te dwa mają zaburzony stosunek względem siebie), prolaktyna i DHEA i cholesterol

Moja praca - moja miłość masaz-kosmetyka-wizaz.blog.pl/
www.bodyworks.pl -w zdrowym ciele zdrowy duch, ćwiczę nie wychodząc z domu :)
12 lata 7 miesiąc temu #363284 przez Dorciaition
W "Rozmowach..." wiele lat temu płacili 1000 zł + dojazd, jedzonko i ewentualnie hotel.
Był tam mój znajomy, który się chajtnął z byłą zakonnicą. Mnie juz te rozmowy powoli denerwują bo sami idioci :huh: Ale fakt- czasami można się pośmiać.

Mesy aż sie poryczałam. Oby takich głosów jak najwięcej ;)

Alanek[*] :(
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #363297 przez ViFi
nikusia1988
mysle ze warto sie przebadac oboje ...
a tobie musi uregulować cykl....

ViFi

12 lata 7 miesiąc temu #363299 przez iwonta_kg
Dziewczyny czy 4 tygodnie od cesarki można zajść w ciążę???????????????????????????????????????????????? :ohmy:

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]
12 lata 7 miesiąc temu #363317 przez nikusia1988
ViFi wiem wiem, gin kazał eMkowi iść na badania ale jakoś nie miał jeszcze czasu ale co sie odwlecze to nie uciecze :) Przebadamy się obydwoje i zobaczymy czy wszystko ok czy coś nie tak
12 lata 7 miesiąc temu - 12 lata 7 miesiąc temu #363344 przez Dorciaition
Iwonta teoretycznie można, ale to niebezpieczne.

Nikusia, Vifi zaciskam kciuki!

Alanek[*] :(
12 lata 7 miesiąc temu #363363 przez Mirella
Iwonta, ja rozumiem że Ty się już doczekać nie możesz, ale lepiej nie. Teoretycznie byłoby to możliwe, szczególnie jak się nie karmi piersią, ale ja Ci życzę żebyś jeszcze nie fasolkowała. Moja koleżanka zafasolkowała cztery miesiące po cesarce i lekarze tyko kręcili głowami. Na szczęście dobrze się wyszystko skończyło. No ale to były cztery miesiące nie cztery tygodnie ;)
12 lata 7 miesiąc temu #363390 przez MagdaM
Tysiac na glowe??!! Aaaa to ja ide!!
ViFi nie trac nadziei...

A ja sie musze wyzalic (przepraszam :()
Dorcia - mialas racje z tymi tabletkami...

Wiecie co, bralam tabsy 4 lata jakos, potem ponad 2 sie leczylam zeby miec dziecko. Slyszalam, ze po ciazy sie cykl reguluje itp i co?? I duuuuupa :(
Mam Emilcie, tabsow nie chcialam bo sie balam a tu cykl do kitu!! Kolejny!!
Musze isc na przeglad i prosic o tabsy - ale sie boje :(

www.ciepelkowo.pl

[*] 9.12.2010 r.
12 lata 7 miesiąc temu #363412 przez iwonta_kg
Mirella napisał:

Iwonta, ja rozumiem że Ty się już doczekać nie możesz, ale lepiej nie. Teoretycznie byłoby to możliwe, szczególnie jak się nie karmi piersią, ale ja Ci życzę żebyś jeszcze nie fasolkowała. Moja koleżanka zafasolkowała cztery miesiące po cesarce i lekarze tyko kręcili głowami. Na szczęście dobrze się wyszystko skończyło. No ale to były cztery miesiące nie cztery tygodnie ;)

Dzięki za odpowiedź Mirelka... We wtorek idę do lekarza i ciekawe co mi powie... Zaczęłam jakoś dziwnie plamić ale to chyba nie jest okres bo jakieś to ciemne...

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]
Moderatorzy: kasiorailona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka