BezpiecznaCiaza112023

Wrzesień 2011 cz. 2

11 lata 3 miesiąc temu #760109 przez Sylwia26081982
Marta M napisał:

Zuzia jak laleczka a Adi szalony, wow :)

Sylwia a dlaczego nie wolno czosnku? Przecież np jedyny syrop dla ciężarnych to prenalen a tam sam czosnek :unsure: :unsure: Ja jestem zdania że co naturalne to nie zaszkodzi..

No wlasnie nie wiem, bo ponoc to jak antybiotyk..

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu #760113 przez beti
Aduś :D :D :D super
Mój Fifi ostatnio też ze mną wszystko w kuchni robi, wyjmuje z szafek, podaje, miesza :D :D

Fanka :kiss: :kiss:

Co do czosnku to naturalny antybiotyk i można go jeść

11 lata 3 miesiąc temu #760114 przez Marta M
Sylwia ale to naturalny antybiotyk, wydaje mi się że nie zaszkodzi..

11 lata 3 miesiąc temu #760118 przez Sylwia26081982
JA wcale nie mowie ze zaszkodzi, tylko nie pamietam ale ktos mi odradzał..no ale może nie miał racji. Syrop z cebuli z cukrem i miodem robiłas?? Mi zawsze pomaga, czosnek tez mozna dodac ;)

11 lata 3 miesiąc temu #760119 przez Sylwia26081982
Marta M napisał:

Sylwia ale to naturalny antybiotyk, wydaje mi się że nie zaszkodzi..

Słuchajcie. W wielu miejscach w internecie na przeziębienie i wiele infekcji w ciąży poleca się czosnek i cebulę. Ponieważ ostatnio choruję zaczęłam szukać informacji o bezpieczeństwie czosnku w ciąży. Pierwsze obawy wzbudził we mnie farmaceuta w aptece, który poinformował mnie, że z czosnkiem w ciąży trzeba być ostrożnym i nie przekraczać dawek alliny zawartej w 1/4 ząbka czosnku. ;0 Zaczęłam szukać na stronach poświęconym badaniom nad czosnkiem i faktycznie jedząc czosnek, a do tego potęgując dawkę alliny cebulą (bo ona zawiera ten sam związek) można doprowadzić do odklejania się łożyska a nawet poronienia. Właśnie wracam od ginekologa, który też powiedział, że owszem czosnek jest zdrowy, ale w ciąży trzeba być z nim bardzo ostrożnym i nie przeholować. Piszę o tym, żeby was przestrzec dziewczyny. Wiadomo, większości nic się nie stanie, ale jeśli któraś ma zagrożoną ciążę, to trzeba uważać.

Tu niby dziewczyna sie wypowiada, nie lekarz ale wiesz lepiej dmuchac na zimne..

11 lata 3 miesiąc temu #760121 przez Marta M
Sylwia zaraz po Twoim poście zaczełąm szukać informacji i natknęłam się na ten sam post...wydaje mi się mimo wszystko że lepiej się kurować czosnkiem niż dopuścić do rozwoju jakiejś infekcji kiedy jedynym ratunkiem już wtedy będzie antybiotyk..nie jem całej główki a kilka ząbków i to rozpuszczam w mleku i ten osad zostawiam w szklance..

zresztą przy Mai też tak się leczyłam..

w czwartek idę do ginekologa, zapytam z ciekawości..

a teraz mykam spać bo mężuś wrócił, dobrej nocy :kiss: :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #760123 przez Sylwia26081982
Marta wiesz ja tak ku przestrodze ale skoro zawsze tak sie leczylas i bylo ok to pewnie nie ma powodu do niepokoju. :)

Ja też juz uciekam, dobrej nocki wszystkim, zdrówka i żadnych bóli.

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #760133 przez beti
Sylwia, zapomnialam napisac, że Zuzia piekna modeleczka... Jak tak patrze to strasznie bym chciala corunie :kiss:

A piankowy potwor rewelka!!! :)

Dobranoc :)

11 lata 3 miesiąc temu #760141 przez mgielka22
Sluchajcie czosnek przede wszytskim bardzo rozrzedza krew i nie mozna z nim przecholowac bo mozna miec problem z krzepnieciem dlatego Martus uwazaj i nie za duzo ;)

Dzieciaczki wycalowane wirtualnie :kiss:

Pati super ze z Zuzia wszystko dobrze :)

Fanka cieszymy sie ze wrocilas :kiss:

11 lata 3 miesiąc temu #760178 przez Pyśkaaaa
a wiec witam :)
Fanka dobrze ze wrocilas

ja na Majeczke napatrzec sie nie moge te butki i sweterek super :)

Emi oczywiscie przepiekne fotki ma :* mama artystka

Adi i Zuzia slodziaki :)

Maja sam z siebie zrobil pranie? Bo ja swojemu balabym sie zlecic takie zadanie heheh :p

a co do dyskusji o czosnku w pierwszej ciazy wpierdzielalam na potege bo bardzo duzo sie przeziebialam i chorowalam i jakos mi nie zaszkodzilo....a poza tym w syropie dla ciezarnych jest czosne

11 lata 3 miesiąc temu #760183 przez mgielka22
Syrop to co innego niz swiezy czosnek :P

Witam sie po nocce Lila ladnie spala ale dalej budzi sie z kaszlem :dry: czekam na kuriera w koncu przyjedzie mi pólka na buty :D

11 lata 3 miesiąc temu #760194 przez Sylwia26081982
Witam i ja wtorkowo.

Beti zupełnie nieplanowane to ponoć przeważnie dziewczynki :blink:

W syropie to pewnie śladowe ilości . Ja tylko napisałam co wiedziałam, usłyszałam :S

Mój mądry synus w żłobku, wchodzimy a tam nowa dziewczynka, na oko ok. 3 latek,a Adi jaki uśmiech do niej posłał hoho :D

A wiecie ja nigdy go nie zmuszałam do samodzielnego spania, ale odkad tu mieszkamy to ma swoj pokoik i swoje łozko, sam poszedł spac do niego, spodobalo mu sie bo nowosc ale w nocy czesto przydreptywał z kołdrą i poduszką ale o dziwo od 3 dni śpi cała noc sam a jak wczoraj chcialam sie z nim na wieczór polozyć to nie chciał, tylko mowi ze on sam, ok wyszłam, wrocilam po 15 minutach i już spal, wziełam go przykryłam, pocałowałam i prawie obudziłam,a on mówi "mama papa" i papa mi robi :D:D Mówie Wam taki słodziak, a ja bym go zjadła w tym momencie hihi, teraz to ja chce z nim pospac a on nie chce :D

11 lata 3 miesiąc temu #760198 przez pati-m
Dzień dobry :)
Od rana wychwalam Zuzię :blush: :kiss:
Piankowy potwór też super :lol: Kacper też uwielbia pomagać w kuchni :)

Ja też leczyłam się czosnkiem, a poza tym uwielbiam masło czosnkowe własnej roboty i nie umiem go sobie odmówić nawet w ciąży :)

11 lata 3 miesiąc temu #760204 przez Pyśkaaaa
Pati ubije ale mam chęć na masełko czosnkowe :P

11 lata 3 miesiąc temu #760230 przez pati-m
Moje dziecko od kilku dni przechodzi książkowy bunt 2-latka. Wcześniej nie pisałam, bo myślałam że ma gorszy dzień, nie wyspał się itp. Ale teraz widzę, że to po prostu bunt. Momentami to muszę nie 3 a z 10 głębokich wdechów wziąć żeby nie zwariować. Wszystko jest na NIE. Potrafi nawet bawić się grzecznie a za chwilę żałośnie rozpłakać i powtarzać w kółko nie, nie, nie B)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka