BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 8 miesiąc temu #632741 przez carmelove
Natalia ja biorę omegamed pregna 250 dwa razy dziennie, lekarz kazał kupić te, bo zawierają dha pochodzenia roślinnego i podobno są zdrowsze.

Pozdrawiam :)

Ania - nasza dziewczynka !

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #632776 przez Qltoorka
Kurczę, ja też bym coś z łepetyną zrobiła już, bo zawsze jak zapuszczam to po pewnym czasie stwierdzam, że mnie w długich nie do twarzy... Ale może tylko pójdę je "wymodelować", by się ładnie układały, a długość do ramion zostawię, bo przy dziecku i tym bardziej w lato to najłatwiej będzie je związać w kitę i już :P Ale zaczyna mi się też nudzić mój wygolony boczek i teraz mam taki zarośnięty troszkę, bo nie mogę się zdecydować czy go zapuścić już (po roku) czy dalej chodzić wygolona z jednej strony....

A ja mam prawie cały tydzień zajęć dla ciężarnych... Dziś miałam zajęcia w szkole rodzenia w zamian za tydzień po świętach, gdzie nie przychodziliśmy, w środę są zajęcia tylko dla kobiet, a w czwartek ostatnie już zajęcia z podziałem na mniejsze grupki, więc w końcu trochę poćwiczymy :)
I od koleżanki dowiedziałam się, że w jednym centrum handlowym w Chorzowie w piątek i sobotę wykonują bezpłatne badania USG 3d/4d ze Śląskiego Instytutu Matki i Noworodka. Pewnie będzie mnóstwo chętnych, ale spróbuję się załapać na nie, a co... :P

Dziś na zajęciach omawialiśmy Plan Porodu i była przedstawicielka z Banku Komórek Macierzystych-ta sama co a Bezpiecznym Maluchu, więc miałam powtórkę z rozrywki... Pytanie mam-czy któraś z Was decyduje się na pobranie krwi pępowinowej? Mój mąż jest żywo tym zainteresowany, bo u nas w rodzinie i nowotwory i choroby serca, więc może warto w to zainwestować, ale muszę chyba jeszcze o tym poczytać, bo wiadomo-przedstawiciele bardzo zachwalają, bo chcą sprzedać swój "produkt", ale słyszałam od koleżanki, że hematolodzy sprzeciwiają się bankom komórek macierzystych...

11 lata 8 miesiąc temu #632789 przez bea2a
Qltoorka u mnie na szkole rodzenia mówili, że badania nad krwią pępowinową cały czas idą do przodu, więc nie wiadomo co będzie za kilka lat. Jednak obecnie nie bardzo ta krew się przydaje i przechowywanie i pobranie nie są takie tanie. Chodzi głównie o to, że jest jej mało i jak odezwie się dziecku jakaś choroba w późniejszym wieku, to i tak będzie jej za mało żeby je wyleczyć. Ale naukowcy podobno cały czas robią badania i starają się w jakiś sposób rozmnażać tą krew, więc może kiedyś...

11 lata 8 miesiąc temu #632792 przez patrysia305
hej

nie było mnie trochę u Was i 335 postów do nadrobienia, masakra gadułki jedne - ciekawe o czym pisałyscie = nie chce mi się tyle nadrabiać, napisałam prawie kolejny rozdział pracy, strasznie mi to idzie, i jeszcze wkurzyła mnie promotorka [ także mega dół dziś był.

A u mnie już po remoncie, teraz wielkie sprzątanie - plery mnie bolą ;/;/
w piątek wizyta u dr nie mogę się doczekać :)

Pozdrawiam Was,

11 lata 8 miesiąc temu #632799 przez Nikaa
Qltoorka ja w gazecie czytałam o plusach i minusach trzymania krwi pępowinowej jutro poszukam tego artykułu i postaram się streścić :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 8 miesiąc temu #632833 przez Qltoorka
Nikaa, byłabym wdzięczna :) Ja właśnie znalazłam taki oto artykuł:
www.sluzbazdrowia.com.pl/artykul.php?numer_wydania=3994&art=3
fakt, że z 2010 roku, ale generalnie otworzył mi oczy na kwestię tego, że krew pępowinowa ma zastosowanie jeśli dotyczy krwi innego dziecka, tak jak w przypadku tego Miłoszka bodajże którego przeszczepem chwali się PBKM. Wyleczony on został dzięki krwi pępowinowej swojego braciszka...
"Przechowywanie krwi pępowinowej ukierunkowane na konkretnego biorcę zaleca się wyłącznie w przypadku istnienia w danej rodzinie starszego rodzeństwa, obciążonego chorobą mogącą wymagać leczenia z użyciem komórek macierzystych"

W krwi pępowinowej pochodzącej od chorego (czyli gdyby teraz podczas porodu nam ją pobrano i to nasze dziecko będzie chore) to w tej krwi mogą się znajdować komórki nowotworowe...

Hmm...no zabili mi ćwieka, muszę przyznać... Dobrze się dowiedzieć wszystkiego, poznać każdy punkt widzenia, bo wiadomo, że o takich aspektach sprawy pani przedstawiciel z banku komórek macierzystych już nie powie...

11 lata 8 miesiąc temu #632842 przez NataliaK
mnie też kusi zmiana fryzu ale na bank jak zetnę to będę żałować :D a tak to zrobię kitkę i mam spokój ;) ja stanik do karmienia to kupię na końcu bo mi też piersi troszkę tylko urosły ale siara leci co dzień...

Joanna wilekosć piersi nie ma znaczenia na to czy będzie pokarm czy nie także się nie martw :)

wróciłam nie dawno ze spaceru i kawki, wpadłyśmy z koleżanką do kilku ciuchaczy i znalazłam kilka rzeczy dla małego - dla siebie jak zwykle nic :)wiecie, że dziś dopiero dostałam pierwsze pieniądze z ZUSu a jestem na zwolnieniu od 18 stycznia z tym, że pierwszy miesiac dostałam kase z pracy...żenada, żeby tyle czekać...

Oto my z dzisiejszego spacerku czyli "brzuchol w wielkim mieśćie" - miałam dziś wrażenie, ze ludzie patrzą na mnie jak bym była jakaś trędowata a to przecież tylko ciąża, nawet kolezanka zwróciła uwagę, że ludzie się patrzą na mój brzuch...w sumie nie wiem może jak też jak widzę kogoś z brzuszkiem to się przyglądam?
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #632859 przez karolinkanice16
Hej kochane. U nas dzisiaj pogoda była super ciepełko ale wiatr duży na szczęście ciepły. Poszliśmy do mojego A. siostry odwiedzić małego i wybraliśmy się do parku bo mamy rzut beretem dosłownie, nakarmiliśmy kaczki wróciliśmy do niej do domu dostałam reklamówkę ciuszków bo na Evana za małe :P, rośnie w oczach. Posiedzieliśmy i wróciliśmy do domku, zrobiliśmy obiado kolację sosik ostry bardzo ale słodki za razem z papryką, pieczarkami i kukurydzą do tego ryż mniam :). Teraz odpoczywamy a za dwa tygodnie lecimy do Polski :).

11 lata 8 miesiąc temu #632871 przez Joanna89
Natalka wiem wiem:) Pięknie wyglądasz!
Ja też mam takie wrażenie co do ludzi...szczególnie te "starsze panie"...
Mój mąż skomentował : "kryzysy ponoć wiec się dziwią ,że się na dziecko zdecydowaliśmy" ...
haha...

11 lata 7 miesiąc temu #632900 przez sloneczko33
zycze wam milej nocki ja sie fatalnie czuje :(

11 lata 7 miesiąc temu #632923 przez karolinkanice16
ja też bym z włosami coś zrobiła najchętniej ścięła ale mam do pasa i będę żałować nie wiem co mam z nimi zrobić potrzebuję zmiany pomyślę, a co do piersi to mi z dużego B urosły na większe D. Właśnie skończyłam kąpiel i zauważyłam rozstęp nad kolanem i pod kolanem z tyłu haha :D nie miały gdzie wyskoczyć :P, ale wcale się nimi nie przejmuję :).

11 lata 7 miesiąc temu #632924 przez siwa342
dorkiszon no mi też stopa sie powiększyła a jakiś ponad miesiąc temu kupia sobie 4 pary butów i teraz tylko jedne są wygodne a reszte cisną :(

kaska1982 ja zamawiałam na allegro,jeden taki cieniutki
allegro.pl/petitefleur-biustonosz-do-kar...681-i3050930402.html

a jeden kupiłam i jest trochę grubszy(nie prześwitują sutki ) i jest usztywniany-jakoś mi sie lepiej w takich chodzi

allegro.pl/alles-mama-cubana-biustonosz-...5-d-i3098208621.html

MAJA

11 lata 7 miesiąc temu #632925 przez siwa342
A co do włosów to podciełam sobie końcówki bo już były masakryczne a na poczatku lipca planuje warkoczyki :) już raz miałam i bedzie w sam raz na lato oraz zero problemow z fryzura bo jak zwiazałam to mogłam tak chodzić tydzien

mam nadzieję że moja mała nie zrobi mi psikusa i nie będzie chciała wyskoczyć wcześniej niż planuje warkoczyki

ide spać,jakoś nie umiem zasnąć a rano bym sie wylegiwała w łóżku

MAJA

11 lata 7 miesiąc temu #632988 przez bea2a
NataliaK wydaje mi się, że po prostu ludzie zazdroszczą takiego ładnego brzuszka:) Niektóre z Was mają takie ładne piłeczki i w ogóle nie przytyły w innych miejscach(w tym właśnie Natalia czy Joanna)a nie każdy tak ładnie w ciąży wygląda. Więc wg mnie to zazdrość :) Tylko się cieszyć dziewczyny :lol:

11 lata 7 miesiąc temu #633025 przez magdalenagal
Dzień dobry Kochane :-)

Ja w końcu mam z powrotem moje cycki ;-) utrata 25 kg skutecznie je ubiła ;-) Trochę bolą mnie sutki ale da się przeżyć :-) Ja lubię spać w piżamce, ilość galotek i koszulek do spania idzie u mnie już w dziesiątki. Ale ostatnio koszulki mam trochę krótkie ;-) i dziś obudziłam się z koszulką gdzieś w okolicach szyi ;-)

A staniki do karmienia mam dwa i jeszcze nowy jakiś muszę kupić. Błogosławiony dzień w ktorym Siostra dała mi swoje ;-)

Włosy zapuszczam, wyglądam jak wściekły metal i zostaje mi jedynie farbowanie. Więc temat obcinania jest dla mnie co najmniej drażliwy :-)

Qoolturka, też myślałam o banku komórek macierzystych- ale droga to inwestycja. A poza tym, jak któraś z Dziewczyn napisała- medycyna idzie do przodu i nie wiadomo co będzie za jakiś czas. I faktycznie argument że we krwi mogą już być komórki rakowe też jest rozsądny.

Słoneczko- Kochana, może o Twoim złym samopoczuciu powinien wiedzieć lekarz? Już któryś dzień z rzędu źle się czujesz. Może coś jest nie tak? Ściskamy żeby było lepiej :kiss:

Brzuszki ze zdjęć- jesteście cudne :-) i ja też jak wychodzę w miasto to czuję się jak małpa w zoo ;-) i powiem Wam że chyba tak to już jest z babami w ciąży :-) to fascynujące że idą dwie osoby a idzie tylko jedna, jak "TO" się tam znalazło, o stać ich (wersja z kryzysem baaardzo mi się podoba). Chyba przykłady można mnożyć :-)

Dziś placki ziemniaczane- w razie chęci zapraszamy! :-)
Miłego dzionka.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka