BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 1 tydzień temu #502590 przez dorkiszon
To zapytam inaczej jak pije się słaba kawe np., która idzie 100% do łożyska to znaczy, że jak urodzi się dziecko to ono też może się napić słabej kawy i nic mu nie będzie ? Co jeśli karmimy piersią wtedy też można pić słabą kawe, bo o ile wiem to dziecko wtedy jest pobudzone i niechce spać tak słyszałam od kobiet karmiących.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 tydzień temu #502591 przez sloneczko33
nic ja znikam wpadne moze wieczorem

12 lata 1 tydzień temu #502592 przez uniuni
Moim zdaniem po prostu nie można wariować :silly: Można się naczytać, że kawy nie, herbaty nie, zielonej herbaty nie, czerwonej tym bardziej. Człowiek głupieć zaczyna od tych wszystkich informacji. Ja np do tej pory wody nie mogę pić. Nie ważne czy z kranu, czy z butelki, gazowana czy nie. Kawę oczywiście można odstawić 'dla spokojności' :silly: Ja zainwestowałam w bezkofeinową, a gdyby tu była w sprzedaży kawa inka, to chętnie bym kupiła :)
Z innej beczki.
Byłam w sklepie ruskim, tu w mieście jedyny gdzie można jakieś polskie produkty kupić. Tak mi się chciało kubusia marchewkowego, że pojechałam na drugi koniec miasta i kupiłam 4 ostatnie 1 litrowe butelki. Zapłaciłam za nie 70zł :lol: Tyle kubuś w Bergen kosztuje :woohoo:

12 lata 1 tydzień temu #502593 przez dorkiszon
Ja nie jestem ździwiona ponieważ nie wszystko co lekarz mi powie jest dla mnie święte.
Papierosy dla dziecka to trucizna.

12 lata 1 tydzień temu #502594 przez Qltoorka
uniuni, ja miałam w planach zrobić sobie tatuaż na urodziny w tym roku, no ale teraz to muszę to odłożyć po ciąży ;)

12 lata 1 tydzień temu #502595 przez uniuni
Qultoorka ani troche ;) Słyszałam i czytałam, że palaczki absolutnie nie powinny rzucać z dnia na dzień. Stopniowo - tak :)

12 lata 1 tydzień temu #502596 przez dorkiszon
Ja nie wariuje , bo nie odżywiam się jakoś wspaniale, ale kawie mówie nie i alkoholu ani łyka nie zrobie :) mam nadzieje, że nikogo nie zdenerwowałam poprostu mam takie swoje zasady, a każdy robi to co lubi :)

12 lata 1 tydzień temu #502597 przez dorkiszon
Ja kiedyś przez chwile tez miałam ochote na tautaż, ale juz mi przeszło.

12 lata 1 tydzień temu #502598 przez Qltoorka
Ty się chyba kochana, sama zdenerwowałaś, hihi :P

12 lata 1 tydzień temu #502602 przez uniuni
Dorkiszonku dlaczego miałabyś kogoś zdenerwować? :) Ja piszę czysto teoretycznie, bo sama nie piję, chociaż odstawiałam stopniowo. Bałam się, że bez kawy nie pociągnę i kupiłam bezkofeinową, (placebo :) ) która do tej pory nie została otwarta :silly: Teraz nawet zapach mnie odrzuca, więc paprochowi chyba nie smakowało :silly:

12 lata 1 tydzień temu #502603 przez dorkiszon
Komentarz lekarza

Krzysztof Dynowski, specjalista ginekolog położnik:
- Nie słyszałem o lekarzach radzących ciężarnym, aby nadal paliły! Jeżeli lekarz to powiedział, to prawdopodobnie sam jest ofiarą nałogu, ale to go nie tłumaczy. W żadnym wypadku nie można uznać, że dalsze palenie papierosów przez przyszłą matkę uchroni płód od stresu związanego z tzw. głodem nikotynowym. Taki stres niczym nie grozi. Ani kobiecie, ani jej dziecku. Nikt jeszcze nie umarł z powodu... rzucania palenia. Natomiast udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że nikotyna i inne związki obecne w dymie tytoniowym mogą zabić lub uszkodzić płód. Jeśli ciężarna tego jeszcze jakimś cudem nie wie, powinna się tego dowiedzieć od swego ginekologa. Ideałem byłoby nie palić od dnia zapłodnienia, a już koniecznie od chwili, gdy wynik testu ciążowego okaże się dodatni. Trzeba natychmiast odstawić papierosy, mimo że ciąża nie jest najlepszym czasem na walkę z nałogiem. Nie ma mniej szkodliwych papierosów ani mniej szkodliwej ich liczby. To jedyna prawda, jaką lekarz może przekazać ciężarnej pacjentce. Palenie w ciąży i przy kobiecie w ciąży jest po prostu zbrodnią. Nie podlega to żadnej dyskusji.

12 lata 1 tydzień temu #502606 przez dorkiszon
Tak z reguły jestem nerowym człowiekiem :) do wszystkiego podchodze emocjonalnie.

12 lata 1 tydzień temu #502610 przez uniuni
Jak się zdecydowaliśmy z J. że chcemy mieć potomka, rzuciłam palenie i postanowiliśmy rok odczekać by się pozbyć wszelkich toksyn papierosowych z organizmu :)

12 lata 1 tydzień temu #502618 przez dorkiszon
To fajnie, ja paliłam dawno temu 4 lata nałogowo paczke dziennie. Teraz nienawidze papierosów, a rzuciłam z dnia na dzień

12 lata 1 tydzień temu #502621 przez dorkiszon
A mam pytanie ile można dzwigać w ciąży, bo właśnie sobie szarpnełam wiadro z wodą nie wiem czy to był dobry pomysł.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka