BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

12 lata 6 dni temu #515640 przez emi87
MadMar w każdej chwili mozesz je wykonać - w przychodni,szpitalach i prywatnych gabinetach :) nie jest drogie - cos ok 20 zł :)

kaska moze byc tez od choróbska - mnie tez tak dziwnie pobolewa (wiadomo, kichanie,kaszelek i leżenie) ale tez z drugiej strony macica cooooraz wieksza :) ja mam np takie kłucia w szyjce (rozciaganie wiązadeł podobno) i takie dziwne uczucie w brzuchu, nie koniecznie ból ale takie uczucie ciężkości i rozpierania 0 jakby mi ktoś cegłe wsadziłk hehe i biodra mnie dzis troche bolały. w naszym ciele zachodza ogromne zmiany i rewolucje i kazda przechodzi to inaczej, zawsze w razie watpliwosci mozna zapytac lekarza lub połażna :) ale mysle ze delikatne pobolewania sa w normie :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 dni temu #515648 przez MadMar
Bo zaczęłam się martwić :( ja mam Rh-, a mój mąż Rh+
Chociaż konflikt serologiczny występuje raczej przy kolejnej ciąży, jeżeli przy porodzie (lub po poronieniu) nie podadzą jakiegoś tam zastrzyku.

Muszę sobie zapisać to pytanie i zapytać ginekologa na wizycie.

12 lata 6 dni temu - 12 lata 6 dni temu #515663 przez Nikaa
cześć Dziewczyny :laugh: czy dziś kolejne forumki poszły na badania ? jakie wieści? :)
ja jestem dziś szczęśliwa - teraz to już napewno jestem w II trymestrze :laugh:

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

12 lata 6 dni temu #515671 przez bisbas
MadMar napisał:

bisbas a to badanie się jakoś nazywa? czy po prostu przeciwciała?
Jest jakiś termin kiedy najlepiej je wykonać?

najlepiej jak najwczesniej ale robia go zazwyczaj 12 13 tc to zwykłe badanie na określenie grupy krwi podczas tego badania wychodzi czy kobieta ma przeciwciała czy nie dostaje sie taka mała karteczkę gdzie pisze np . AB RH- i przeciwciał nie stwierdzono czasem lekarz zleca tez to badanie partnerowi , mam nadzieje że was nie wystraszyłam moj problem polega juz wam wyjaśniam byście sie nie bały : ja mam grupe krwi ABrh+ każda krew składa się z określonych białek i np . moje białka wyglądają tak DCcee-K to tak zwany fenotyp krwi mój maz natomiast posiada krew Arh+ ( czyli według lekarzy konfliktu nie ma , ale jest gdyż ) jego fenotyp to DccEE-K i tu jest problem moja krew nie zawiera białek E dużego E mam tylko male a to zupełnie co innego dzieci prawdopodobnie w poprzedniej ciąży która straciłam odziedziczyły jego krew a że moja krew takiej nie znała zaczęła wytwarzać przeciwciała czyli zwalczać obca krew w moim organizmie to by bylo tak najprościej jak umiem :) nawet nie wiecie ile ja sie nabiegałam po roznych lekarzach po laboratoriach krwiodawstwach krwi by ktoś mógł mi to wytłumaczyć o matko dziewczyny z tym ze nie panikujcie to sie podobno bardzo rzadko zdarza ale zdarza sie wiec dla spokoju zróbcie badania :)

12 lata 6 dni temu #515675 przez emi87
MadMar lepiej zrobić. bo poronienie mogło być kiedys w przeszlości samoistne i mogłaś nawet nie wiedziec ze jestes w ciązy - nie strasze broń Boze. Ale lepiej sobie to sprawdzić dla świętego spokoju :)
a po porodzie lub poronieniu podają immunoglobuline w ciągu 72h :)

Nikaa gratuluje kolejnego etapu :) alez ci zazdraszczam hehe poczekaj - za tydzień i 1 dzień cie dogonie hehe :P :D depczemy Ci po piętach :P juz niedługo wszystkie odetchniemy z całkowita ulga (chociaz nie, my mamy zawsze sie o te bąbelki będziemy martwić :) )

12 lata 6 dni temu #515678 przez MadMar
bisbas czyli miałam chyba to badanie, bo mam karteczkę z wynikiem grupy krwi
I na dole jeśli jest napisane że przeciwciał nie stwierdzono, to znaczy że chyba dobrze, tak?

12 lata 6 dni temu #515680 przez Qltoorka
bisbas, ale to, że byłaś w ciąży bliźniaczej miało na to w ogóle jakiś wpływ? Po tym co piszesz to mnie się wydaje, że nawet gdyby była ciąża pojedyncza to skończyłoby się podobnie w tej sytuacji.

12 lata 6 dni temu #515682 przez emi87
bisbas super to wyjasniłaś - dziękujemy za przekazanie nam tej wiedzy, o tym jeszcze nigdy nie słyszałam :) jestem pod wrażeniem zlożoności ludzkiego organizmu....
podobno nic dwa razy sie nie zdarza wiec teraz MUSI MUSI MUSI i BEDZIE dobrze :*

12 lata 6 dni temu #515683 przez MadMar
i mąż też robił badanie i też ma napisane że: alloprzeciwciał przeciw krwinkom czerwonym nie wykryto

12 lata 6 dni temu #515684 przez bisbas
MadMar napisał:

bisbas czyli miałam chyba to badanie, bo mam karteczkę z wynikiem grupy krwi
I na dole jeśli jest napisane że przeciwciał nie stwierdzono, to znaczy że chyba dobrze, tak?

czyli wszystko dobrze :) o ile masz aktualne te badania :)

12 lata 6 dni temu #515688 przez emi87
MadMar to bardzo dobrze :) mozesz byc spokojna :) ale wrazie co zawsze lepiej uczulić lekarza :)

12 lata 6 dni temu #515690 przez Nikaa
emi87 fajnie liczę na to, że wszystkie po kolei będziemy zdobywać kolejne etapy :laugh: wiadomo, że stresik o maluszka pozostaje, ale zawsze ta świadomość, że to już II trymestr jest troszkę uspokajająca :laugh:

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

12 lata 6 dni temu #515692 przez MadMar
To mnie uspokoiłyście :)
Robiłam to badanie w 7/8 tygodniu ciąży :)

12 lata 6 dni temu #515698 przez Kasik88
Hej dziewczyny, jestem po wizycie, dzidzia ma 5cm, nózki i rączki na miejscu, strasznie się wierciła, serduszko bije 167 uderzeń/minutę, kość nosowa na miejscu, no i przezierność karkowa w normie. Cieszę się, że wszystko jest ok, oprócz jak zwykle mojego ciśnienia u lekarza ;/ zawsze mi skacze, bo się denerwuje:( i teraz będę musiała mierzyć 3x dziennie do następnej wizyty 12 lutego.

12 lata 6 dni temu #515702 przez kasiak
Jesteśmy po wizycie. Pomijając fakt, że czekałam 1,5h bo było opóźnienie to wszystko jest ok. Doktor wypytał czy wszystko ok, zrobił usg :) ale płci nie dało sie określić, Bąbel sie tak wiercił, że nie dało się podejrzeć ;) za ok 2tyg następne badanie i może wtedy się da. Wg usg termin mam na 5.07 ale suwaka nie zmieniam, nie ma sensu. Kilka dni różnicy tylko...
Jutro będę wysyłać zdjęcia rodzinie to tu też wstawię ;)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka