- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie Lipcowe 2013
Mamusie Lipcowe 2013
- karolina_p123
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mi wyszło 8 porcji używałam blaszek o średnicy spodu 7cm
Ciasto: 20 dag mąki pszennej
10 dag schłodzonego masła (ja użyłam wersji roślinnej palma z murzynkiem) 2 cukry waniliowe
Przygotowanie: zagnieść mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawinęłam w folie śniadaniową i włóżyłam na godzinę do lodówki. Po godz, dzielimy na 8 części i wyklejamy dna i boki foremek do tartaletek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z foremek.
Krem: szklanka mleka (ja używałam ryżowego fajnie smakowałoby pewnie z kokosowym )
łyżka cukru
pół opakowania cukru wanilowego
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
10 dag masła (również palma)
Przygotowanie:
Mleko, mąki, cukier i cukier waniliowy wymieszać w rondelku i cały czas mieszając doprowadzic do wrzenia. Gotować minutę. Odstawić na chwilę i wmieszać masło. Gorący krem nalewać do babeczek. Owoce kłaść na wierzchu dopiero, kiedy krem lekko ostygnie.
Polecam użycie sprawdzonych wcześniej owoców na dzidzi
W wersji dla leniwych krem można zrobić z budyniu waniliowego z mlekiem ryżowym, owsianym bądź sojowym
A oto efekt mojego kucharzenia. smacznego
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- nala
- Wylogowany
- budujemy zdania
Kasiak współczuje wizyty. My jutro nad ranem smigamy do rodziców jednych i drugich i tylko boję się, żebym z nerwów całkiem nie stracila laktacji Co do chrzcin, to każdego indywidualna sprawa. Ja robię, bo jestem wierząca i chcę ale czuje, że moja teściowa chyba by się kazała mężowi ze mną rozwodzić jakbym powiedziała, że chrzcin nie będzie. Ach te matki...
Karolinkanice, cosik długo ten okres, bo pamiętam że już dawno pisałaś że masz. A moze tak to jest po porodzie przy pierwszym?
Agusia, gratuluje udanego pożycia ;)ja nadal przed bo czekam na wizyte u lekarza.
Alicja zasypia ok. 21, później budzi się po 1 no i o 5 już się wyspała i chce się bawić
Wczoraj dokarmiłam ją na noc butelką z moim mlekiem i zjadła 90ml a dzisiaj zjadła już 40ml więc może w cycach przybywa oby tak było!
Miłego weekendu życzę i wybywam na rodzinne Mazury ochrzcić dziecię. Patrysia, udanej imprezki życzę
- karolinkanice16
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Ksawery 16.07.2013 / 8.59 ♥
- Otrzymane podziękowania: 1
Nala no we wtorek będzie 2 tygodnie jeśli nie minie pójdę do lekarza.
- dorkiszon
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja nie chrzcze dziecka , a opinie rodziny i kogokolwiek mam w poważaniu moja sprawa moje dziecko.
Ja idę spać do 23 mam czas potem znowu karmionko i przewijanko Puchatka
- Kamilka22
- Wylogowany
- gadatliwa
No i jak ściągałam te 30ml to Mała zasnęła na 30min po czym budziła się i dalej chciała jeść a w cyckach ZERO może kilka kropel masakra... no więc po co miałam Ją męczyć. I dlatego jest tylko na mm.
Moja tak jak pisałam jak zasypia po 20 potem po 4 sie budzi no i potem juz tak 7 po 7 i zje i zasypia tak na 1,5h jeszcze.
- Kamilka22
- Wylogowany
- gadatliwa
Brzuch flaczek taki mało jędrny ehh... muszę się wziąć ostro za niego. a i cycki tez takie miękkie flaczki wrócą trochę do formy czy już takie zostaną?
- karolina_p123
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Tak na marginesie w październiku mamy 2 wesela i pewnie na źadne się nie wybierzemy ze wygledu na tego naszego cycusia mamusi a z drugiej str to i tak nie mogłabym nic zjeść
- dziubasek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ale ja nie po to tu weszlam po to zeby powiedziec Karolinap uwielbiam czytac twoj blog tworzycie super rodzinke
- kasiak
- Wylogowany
- gadatliwa
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Sebek jak aniołek, po kapieli przyciął komara na dwie godzinki, potem sie standardowo zbudzil puscilam mu kołysanke na 10 min, wysluchal i padl zaraz jak przestalo grac. Pospał kilka godzin, karmienie i spokoj do rana
Ogolnie dzis spokoj, temat chrztu zalagodzony, oczywiscie maz powiedzial, ze ochrzcimy i babki ciesza, ze postawily na swoim.
Ja mam najmniej do gadania, i wcale bym nie chrzcila no ale...
Dobra to teraz tak.
My z poczatku ubieralismy dosc grubo i lekki kocyk na noc. Pozniej nabral troche ciala to jeden pajac i kocyk jak okno w nocy otwarte. Teraz jak wyjdzie. Czasem spac nie chce i dopiero jak go poowijam cieplo to zasypia. Sam daje znać czy mu zimno bo zasnac nie chce i niespokojny sie robi.
Sebek nie śpi miedzy nami bo maz nie pozwala. Mowi, ze nie czuje, ze dziecko kolo niego jest i sie boi go przygniesc. Tak wiec, maluch spi na mojej stronie lozka, z dala od taty, a ja asekuracyjnie spie przy krawedzi, praktycznie na desce...
My odpukac skazy zadnej nie mamy, jem juz prawie wszystko, poza kapusta, grochem i fasola. Mimo to Sebek ma tez miedzy oczami szorstka skore i to chyba ciemieniucha, smaruje oliwka, albo mlekiem swoim i schodzi.
Dziubasku już sie mogę pakować? Sebek aż nózkami przebierał jak zapytałam czy jedzie ze mna, maz nie musi no i dobrze, ze juz po anemii, zdrowia
Karolinkanice gratulacje planow, a jak zdrowko?przeszlo wszystko? Bo mi chyba umknelo...
Nala przy kryzysie tez tak mialam, cycki jak puste a młody ciamkał bo glodny i wisial na cycku non stop, po dwoch dniach meki polała sie rzeka mleka
Agusia ogladałam "Jak urodzić i nie zwariować" matko jakie teksty niektóre "nie wiesz co to miłość dopóki nie podetrzesz komuś tyłka" a tamta babka faktycznie pod Dżoane nasza podchodziła
My mate mamy ale Sebek ma ja w nosie, bo nie lubi leżeć. Jakby mógł to juz by gdzieś poszedł
No chyba wiekszosc tematow ogarnelam, jak kogos pominelam to bardzo przepraszam, ale gaduly jesteście
- patrysia305
- Wylogowany
- budujemy zdania
dziubas fajnie miec taką super nianię
- uniuni
- Wylogowany
- gadatliwa
- ..I have dark soul you will never see through it..
O blogu Karolinyp podzielam Twoje zdanie, podczytuję sobie cichaczem - uwielbiam ten pozytywizm i tą radość bycia rodziną i bycia mamą
Kasiak u Ciebie to szybciutko Raz burza/tajfun/huragan, a za chwilę gruchacie jak gołąbeczki Lubię Cię czytać, tak piszesz, że samej mi się udzielają Twoje emocje
Karolinkanice gratuluję ustalenia daty! My mieliśmy ustaloną na 30 maja 2014, ale kilka miesięcy temu przełożyliśmy na maj 2015, ku niezadowoleniu J. Ciśnie mnie ta cholera żeby się hajtnąć jakby myślał, że mu ucieknę On czekał z zaręczynami 5lat, to ja zaczekam tyle ze ślubem.. chociaż może nie.. bo co to za panna młoda gdy jest stara
Moja mleczarnia powoli nabiera mocy Przestałam się stresować stwierdziłam, że już i tak wszelkie granice swojej wytrzymałości przekroczyłam i chyba więcej już nie dam rady zrobić. Chyba popłynęło więcej mleczka, bo przestałam się spinać. Pomyślałam sobie też, że kur.a, krową nie jestem i jak mało mleka będę dawać, to mnie nikt na kotlety nie przerobi Także daję, to co mam i dokarmiam mm
Chrzciny też mamy tak jak Madzialenka i Karolinkanice jeśli dobrze pamiętam 6.10. Poł rodzinki się do Norwegii zlatuje. Chrzcimy w kościele protestanckim, bo w katolickim krzywo na nas patrzą. Żyjemy w grzechu - potępieńcy, plewy jedne
Kamilka22 ja wczoraj próbowałam skalpela w jedenastej minucie już miałam dość, a ona przecież pierwsze 4 min gada tylko Rozbujać, to moje grube dupsko to sztuka teraz, ale mam nadzieję, że jak TIR jak już się rozbuja, to jeeeedziieeee
- kasiak
- Wylogowany
- gadatliwa
- Sebek- mój mały Piszczuś Pan :-)
Uniuni klotnia wczorajsza to miedzy mezem a jego rodzina, ja sie nie wcinalam bo nie chcialam pogarszac sytuacji a poza tym to my oboje dosc temperamentni jesteśmy, a po kazdej klotni nastepuje godzenie
- karolinkanice16
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- ♥ Ksawery 16.07.2013 / 8.59 ♥
Kasiak zdrówko u mnie bez zmian a Ksawcio coraz lepiej jak kichnie to tylko noek zapchany a tak to nie.
- karolinap
- Wylogowany
- gadatliwa
Próbuje chociaż w małym stopniu przelewać tą moja miłość w postach, które pisze!
Jestem bardzo szczesliwa, ze mam tak cudowna rodzinke na codzien
Karolinap123 Ja byłam na weselu w sierpniu z Pola kiedy miała niecałe 3 tygodnie. Też się zastanawiałam czy jechać a Pola okazała się bardzo grzeczna i budziła się co 2 godzinki na cycusia a pomiędzy karmieniami mogliśmy z A. potańczyć no fakt - na stolach niewiele było do zjedzenia dla mamy karmiącej wiec zjadłam rosołek, ziemniaczki a później ciasta
To widzę, ze 2 śluby się szykują na forum fajnie
Jak sobie pomyśle jak fajnie było wszystko przygotowywać do TEGO dnia to zazdroszczę karolinkanice i uniuni ze to wszystko przed Wami
uni- co sie dziwisz J. - chce mieć taki skarb tylko dla siebie i to na papierze i jak najszybciej
Dziubasek - Miss jest cudowna starsza siostra!
- dziubasek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Choroba mnie rozklada, jakos niewyraznie sie czuje oczywiscie zarazil mnie moj maly przytulasek, u niej dwa dni i po katarze ja pewnie bede zdychac caly tydzien najwazniejsze zeby nie zarazic malenstwa...
Pogoda beznadziejna, z nieba sie leje ciurkiem Julcia spi juz 4 godzine(wczoraj tez spala tak dlugo) chyba pomalutku sobie regulujemy wszystko(jedna dluga drzemka w ciagu dnia)-mam nadzieje ze dzisiaj moja smiechotka nie bedzie tak marudzic jak wczoraj
Uciekam bo wlasnie sie obudzila i ssie piastke