BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu #557889 przez bisbas
dziubasek napisał:

Bisbas ten otulaczek jest super(uzywalam przy malej) tylko u mnie polozne i healthvisitator byli na nie, wiec jak beda cie odwiedzac to chowaj(potem sie nasluchasz ich madrosci)

dzieki Dziubasek schowam :P przy synku nie używałam ale słyszałam bardzo dobre opinie coreczka (1,5 msc) koleżanki dzieki temu czemuś spi jej w nocy ok 4 h wcześniej budziła sie co godzine :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #557966 przez Kamilka22
co by tu zjeść na kolacyjkę :)??? co jadłyście?

11 lata 10 miesiąc temu #557974 przez emi87
ach i nie pisałam w liscie butelek,pojemnika twermo na butelki,smoczków,laktatora i podgrzewacza bo dostałam :) mozna sobie jeszcze nianie elektr. dopisac :)
co do sudocremu rózne słyszałam opinie...zdam sie chyba na stary linomag :) a zamiast gotowych gazików mam na liscie gaziki + spirytus hihi skorzystam albo nie skorzystam z tego spirytusu - zobaczymy :) dowiem sie na szkole rodzenia co oni maja do powiedzenia :)

11 lata 10 miesiąc temu #558003 przez agusiaa26
Hej, Uni gratulacje!!
Byłam dziś u lekarza, serce dzidzi bije jak szalone o matko jaku piekny dźwięk już taki głośny i dokładny:):)
Troszkę gorzej z moimi wynikami, muszę się żywić porządnie, schudlam kg ale dam rade moze z biegiem czasu bedzie lepiej, obiecyje :)
miłego wieczorku

11 lata 10 miesiąc temu #558004 przez sloneczko33
Kamilka22 napisał:

sloneczko na allegro jest maaasssseee wózków 3w1 popatrz tam największy wybór.

przegladalam allegro ale ceny niektore szok

11 lata 10 miesiąc temu #558009 przez Kamilka22
sloneczko dobrze popatrz bo mozna kupic uzywany wozek w dobrym stanie i nie drogo tylko musisz nad tym posiedziec dluzej :) zeby przegladnac wszystko .

11 lata 10 miesiąc temu #558018 przez Kamilka22
albo w komisach popatrz

11 lata 10 miesiąc temu #558029 przez Jamajka
Hej Mamki :)

widzę, że temat rzeka się rozpoczął czyli wyprawka :D Co do pielęgnacji pępka to teraz się nie używa spirytusu, ani gancjany czy jak jej tam :silly: Jest taki cudowny środek octenisept i teraz on jest na topie. Podejrzewam, że w każdej szkole rodzenia będzie on omówiony :) Wiadomo, że można się obejść bez niego, ale warto go mieć nawet na później :) Zresztą teraz coraz częściej stosuje sie pielęgnację 'na sucho' czyli po prostu niczym nie babramy pępuszka, tylko osuszamy. Chyba, że zacznie się ślimaczyć albo brzydko pachnieć to wtedy wkraczamy z odkażycielami :)

Laktator uważam za obowiązkowy, bo czasem życie ratuje :) Ja np. nie miałam nigdy żadnych sterylizatorów, podgrzewaczy, ocieplaczy do butelek.. bo nie potrzebowałam. Myślę, że do listy można by dopisać sobie herbatkę na laktację (ja polecam 'Bocianek' bo jako jedyny zawiera kozieradkę).

Co do kremów do pupy, to też preferuję linomag maść, ale sudocrem czy inny krem z cynkiem też warto mieć na wszelki wypadek.

Niania elektroniczna zależy od indywidualnych warunków i potrzeb. Dla mnie jest niezbędna do dzisiaj :) Dobrze mieć też termometr dla dziecka z miękką końcówką, albo elektroniczny :)

11 lata 10 miesiąc temu #558034 przez Kamilka22
Jamajka a kremik do twarzy jakiś na lato jak urodzimy? coś polecasz:)?

11 lata 10 miesiąc temu #558039 przez Jamajka
Kamilka ja rodziłam Lenkę w czerwcu i też kupiłam krem z filtrem 30, z nivea baby.. Ale on był koszmarny, bo był strasznie sztywny i zostawiał twarz bielusieńką a'la córka piekarza.. najgorsze, że musi to być krem od pierwszych dni życia, a z tymi ciężko. Ja nie mam jeszcze nic sprawdzonego dla noworodka, ale będę szukać i jak znajdę coś co będzie warte polecenia to podeślę ;-) Na pewno sprawdzę rossmann, bo kosmetyki od nich mają bardzo dobre składy :kiss:

11 lata 10 miesiąc temu #558041 przez karolinap
Dzięki bardzo, ja jako pierwiastka (caly czas bawi mnie ta nazwa) potrzebowałam właśnie takiej listy:) więc spisalam sobie do mojego notesika wszystkie rzeczy:)

11 lata 10 miesiąc temu #558045 przez Kamilka22
Jamjka no właśnie ja też się nad tym zastanawiam co by było najlepsze. Bo chyba krem bambino nie wystarczy musi być z filtrem?

11 lata 10 miesiąc temu #558048 przez bisbas
woda morska do noska bądź sol fizjologiczna :)
witamina K u nas witamine K podaja w szpitalu pózniej podobno już nie trzeba
mialam was pytac o witamine D czy bedziecie podawac bo podaje sie ja przewznie w nie sloneczne miesiace a to bedzie lipiwec i teraz nie wiem synkowi nie podawałam nie mialam o tym pojecia a gdy pytałam połozna powiedziała ze nie trzeba

11 lata 10 miesiąc temu #558050 przez Marta27
Nie było mnie tu przez jakiś czas i zaległości się narobiły...
Wróciłam z wioski wypoczęta i odprężona :)

Zaczyna mnie przerażać to że większość ma już sporo rzeczy dla maleństwa. Ja prócz 3 bodów i czapeczki jeszcze nic więcej nie mam.

Jeśli chodzi listę planuję się za nią zabrać od kilku dni i jakoś nie mam do tego głowy. Wasze wpisy mi w tym na pewno pomogą.

Od początku ciąży przytyłam już 5 kg mam nadzieję że po porodzie wrócę do swojej wagi sprzed ciąży.

Zjadłabym coś ale sama nie wiem co :(

HUBERT

11 lata 10 miesiąc temu #558056 przez Jamajka
Kamilka no ja raczej wyszukam coś z filtrem. Chociaż dla noworodków nie ma wyboru jakiegoś cudownego. Jako taki wybór zaczyna się po 1 miesiącu albo nawet po 6 miesiącu życia dziecka. Na każdym kremie jest napisane od którego miesiąca życia można stosować.

Bisbas w Polsce wit K+D stosuje się do ukończenia przez dziecko 3 miesiąca. Później już tylko witaminę D, chyba, że karmi się mlekiem modyfikowanym, to ono jest nasycone odpowiednią dawką wit. D W Polsce każdą bardzo długo podawać, ale każdy lekarz mówi inaczej. Ja podawałam Lenie do ukończenia 1 roku życia. Witamina D dla dzieci jest bardzo bardzo ważna..

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka