BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #686762 przez olivka
Dzień dobry kochane :)
Jeżeli chodzi o filtry to znalazłam na www.srokao.pl/2011/05/szokujaca-nieswiadomosc.html
takie o to ciekawostki... myślę, że bardzo ważne i rzeczywiście szokujące :ohmy: cytuję:
,,Trzeba jeszcze mieć świadomość, że są tzw. filtry przenikające, które podobnie jak retinoidy należy odstawić przynajmniej trzy miesiące wcześniej. Filtry takie przenikają przez naskórek do krwiobiegu (znaleziono je w mleku matek karmiących), a w organizmie potrafią zachowywać się jak hormony. O tym jak ważna jest prawidłowa gospodarka hormonalna podczas starania się o dziecko i w samej ciąży chyba nie muszę nikomu tłumaczyć.

Jeżeli macie małe dzieci i aplikujecie im filtry przeciwsłoneczne (co moim zdaniem latem jest wskazane) zwrócicie również uwagę czy filtr jest fotostabilny i czy nie zawiera filtrów przenikających. Niestety wielu producentów stosuje je w filtrach dla dzieci.

Filtry przenikające to:
- Etylhexyl Methoxycinnamate, który występuje również pod nazwą Octylmethoxycinnamate
- Benzophenone-3
- 4- Methylbenzylidene Camphor
- Octyl Dimethyl PABA

Firm, które nie stosują filtrów przenikających jest kilka:
1. Avene - TYLKO ich seria tzw. mineralna (czyli bez filtrów chemicznych) w białych opakowaniach, cała reszta ma Etylhexyl Methoxycinnamate praktycznie na pierwszym miejscu.
2. Bioderma
3. Boots, Soltan - tylko seria w żółtych butelkach.
4. Dermedic, Sun Brella
5. Garnier
6. L'Oreal, Solar
7. La Roche Posay, Anthelios
8. Mustela, Sun
9. Oceanik, AA serie apteczne
10. Rossmann
11. Uriage
12. Vichy

Jak widać jest w czym wybierać, jednak dla pewności radzę przeczytać skład (INCI) bo producenci mają to do siebie, że lubią zmieniać składy nawet sezonowo.
Uffff wygadałam się (a raczej wypisałam) zastanawiam się czy nie poruszyć tego tematu z moim ginekologiem. Facet i tak mam mnie za dziwaka więc nie ryzykuję, że mnie zdemaskuje.
PS.
Jeszcze małe ps. wiele "zwykłych" kremów w słoiczkach, które stosujecie na dzień zawiera Etylhexyl Methoxycinnamate. A te które piszą o ochronie przeciw wolnorodnikowej czy przed szkodliwym promieniowaniem UV, czy w nazwie mają SPF - mogę napisać praktycznie na 100%, że zawierają go na pewno. Podobnie rzecz ma się z kosmetykami kolorowymi, jeżeli producent pisze, że cienie, podkład, puder czy szminka itp. zawiera filtry UV to istnieje bardzo, bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest to właśnie Etylhexyl Methoxycinnamate - CZYTAJCIE SKŁADY!!!! "

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #686767 przez EwelinaB87
ja i tak bede kupowac najtansze i najlepsze kosmetyki z rossmana :P

11 lata 9 miesiąc temu #686772 przez olivka
Na szczęście te z rossmanna dla dzieci i kobiet w ciąży są bezpieczne i mają dobre składy. Też je kupuję i będę kupowała :) Z Hipp'a też mają dobry skład :)

11 lata 9 miesiąc temu #686787 przez olivka
A to my 32 tc, oczywiście jakość zdjęcia beznadziejna, bo aparatu mi się nie chciało wyciągać i ładować :P, także sorrryy :blush:
Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #686807 przez agniesia1604
U fiu fiu ale Jaś ma domeczek :)))

A właśnie zapomniałam dodać ze mój lekarz stwierdził że mam dużo wód płodowych ... i tylko tyle:)

Olivko, zanim kupię kremik to jednak poczytam sobie tą SROKAO

Ale od pierwszego dnia rzeczywiście jest niewiele specyfików

________

Nam położna powiedziała że lepiej używać że te składniki które przenikają nie są aż tak szkodliwe jak promienie UV .... ale mówi żeby nie używać grubo kremiku tylko tak cieniutko z rozwagą - żeby jakaś ochrona jednak była ... bo te nasze dzieciaczki nawet w cieniu potrafią złapać trochę słońca:)))) w cieniu też są te promienie UV które szkodą ... nie znam się na tym ale chwilkę o tym wczoraj rozmawialiśmy że jednak WARTO zabezpieczyć maluszka.

_________

W ogóle wczoraj mieliśmy o zajecia całe 2 godziny o SEXie po porodzie :))))

1. Jak to nasi mężczyźni mają się do tego przygotować ... to piękna bielizna ale trzeba pomyśleć czy żona brzuszka się nie będzie wstydziła czyli lepiej zakrywającą brzuszek...:)
2. Jakiś Lubrykat ( czytaj NAWILŻACZ ) ponieważ kobieta nie ma po porodzie tak dużego nawilżenia jak przed ... więc może boleć a lubrykat czy jak to się nazywa sprawia dobry poślizg:PPPP
3. Pamiętajcie panowie że kobieta dochodzi do siebie między 6 tygodniem a 6 miesiącem po porodzie ... wcześniej nie ma sensu próbować ... próbować można dopiero po wizycie u lekarza ... która zazwyczaj jest te 6 tygodni po porodzie...
4. Każda kobieta dochodzi do zdrowia indywidualnie i moze ją tam boleć ... jednak napewno szybciej do seksualności dojdzie kobieta po CESARCE.
5. aaaa trzeba pamietać ze na sex mamy max 2 godziny ... więc panowie dobra kolacja ze świecami ale szybka, potem gra wstępna a potem zabawa...
6. Pamiętać trzeba o tym że kobieta jednak jest przemęczona maleństwem i trzeba znaleźć najlepszy czas na takie zabawy... może to też być z rana :P gdy jest wypoczęta:))))
- to Kilka takich rad ...:P

_____

Rozmawialiśmy też o antykoncepcji po porodzie ..
ale powiem Wam że nie wymienie tych wszystkich ale jest ich 6 takich podstawowych ...
-Głównie rozmawialiśmy o WKŁADCE
-Pigułkach
- raczej o prezerwatywach mniej chociaz dają największą pewność :P ale ponoć po porodzie mogą być nieprzyjemne ... SUCHOŚĆ

co do bezpłodności przy karmieniu ... hmmm

Nie możemy się tym do końca kierować... aczkolwiek amerykanie dowiedli że 120dni nie jesteśmy płodne po porodzie jeśli karmimy
Ale prosiła aby jednak tym się nie kierować i najlepiej kontrolować swoją temperaturę i wygląd śluzu.

Miłego dzionka :)))

11 lata 9 miesiąc temu #686809 przez cukierecek27
witam kochane

zdobycze cudne brzuszki bomba! rona oj rosna:) Sorki ale jakos nie mam wiecej ochoty pisac bo z bratem nic nowego... goraczka mozgowa mu sie utrzymuje ponad 38 stopni ehh ale odlaczyli mu wczoraj respirator na probe.. po weekenedzie sie okaze co tam dalej planuja lekarze ale ich rola powoli zaczyna sie konczyc... z tego o co zrozumialam z mowy dr....

pozdrawiam i zycze mniej upalnego dnia dzis!!

11 lata 9 miesiąc temu #686811 przez ziii
Kolejny upalny dzień się zapowiada :blink:

Czytam i czytam o farbowaniu włosów i robieniu się na bóstwo... Kurcze, w taki gorąc trochę mi się nie chce robić nic poza prysznicowaniem :lol: Tzn. włosy farbuję regularnie od 4 miesiąca ciąży (wcześniej zrobiłam sobie przerwę, bo to jednak nigdy nic nie wiadomo i przy moich blond włosach odrost był makabryczny). Ale robię to u fryzjerki, więc nawet nie wiem, jaką farbą.

Poza tym staram się dbać o siebie tak, jak zawsze - pedicure mam zrobione (z tym, że ostatnio chodzę do kosmetyczki, bo trudno mi dosięgnąć stóp bez zasapania), w ramach manicure stosuję odżywkę. Makijaż i takie tam też bezwzględnie codziennie. A i tak czuję się ostatnio mega nieatrakcyjnie (jak inkubatorek na nóżkach).

Więc to chyba nie ma nic do rzeczy... :blink:

A, no i zrobiłam się okropnie płaczliwa - wcześniej tego nie miałąm. A teraz wahanai nastrojów STRASZNE. Raz się śmieję raz mam doła. Ogromnie to męczące :silly: No ale położna na szkole rodzenia mówiła, że w ciągu tych 9 mcy ciąży układ hormonalny kobiety wydziela tyle hormonów, co normalnie zajęłoby mu - UWAGA - 150 lat! Więc nic dziwnego, że czasem się ciekawie zachowujemy na takim hormonalnym haju ;)

11 lata 9 miesiąc temu #686814 przez ziii
Agniesia, co do twojego tematu 'łóżkowego', to całe szczęście są prezerwatywy nawilżane, np te: www.durex.net.pl/p/1001/Prezerwatywy-Dur...cienkie-scianki.html (hihihi, robię badanie rynku, bo lepiej być przygotowanym :silly: )

A wkładkę poleca się raczej tym paniom, które już zakończyły karierę w położnictwie (jest to mimo wszystko ciało obce w macicy, które może doprowadzić do przewlekłego zapalenia i skutecznie zniweczyć kolejne starania). Ja wkładkę na pewno założę, ale po drugim maluchu (wszystkie znajome, które mają, bardzo polecają - niby to jednorazowy wydatek ok. 1000 zł, ale jak to policzycie, to i tak wychodzi taniej niż gumki. Zwłaszcza, jak ktoś gumek nie lubi (jak np. ja :/) A już na pewno taniej, niż kolejna ciąża :lol: :lol: )

Piękne brzuszki!

11 lata 9 miesiąc temu #686829 przez wunia1984
Olivka brzunio cudny. Co do antykoncepcji to poki nie urodze 2 dziecka ani hormony ani wkladki nie wchodza w gre. Wiec prezerwatywa :P pozostaje. Katalejko niezwykle obrotna jestes :) Zii kochana dasz rade juz nieduzo nam zostalo. Ja rowniez dbam o siebie jak przed ciaza:) niewyobrazam sie zapuscic :P Farbe loreala polecilam bo moj fryzjer zasugerowal ze jesli zachce mi sie jakichs samorobek to tylko z ta farba :silly: Jednak chodze do fryzjera bo wiem z zrobi to zdecydowanie lepiej i bezpieczniej dla moich klaczkow. W lipcu ostatnia wizyta przed porodem :)

11 lata 9 miesiąc temu #686835 przez agniesia1604
ziii napisał:

Agniesia, co do twojego tematu 'łóżkowego', to całe szczęście są prezerwatywy nawilżane, np te: www.durex.net.pl/p/1001/Prezerwatywy-Dur...cienkie-scianki.html (hihihi, robię badanie rynku, bo lepiej być przygotowanym :silly: )

A wkładkę poleca się raczej tym paniom, które już zakończyły karierę w położnictwie (jest to mimo wszystko ciało obce w macicy, które może doprowadzić do przewlekłego zapalenia i skutecznie zniweczyć kolejne starania). Ja wkładkę na pewno założę, ale po drugim maluchu (wszystkie znajome, które mają, bardzo polecają - niby to jednorazowy wydatek ok. 1000 zł, ale jak to policzycie, to i tak wychodzi taniej niż gumki. Zwłaszcza, jak ktoś gumek nie lubi (jak np. ja :/) A już na pewno taniej, niż kolejna ciąża :lol: :lol: )

Piękne brzuszki!

Ponoć te za 1000zł to te 5 letnie ze srebrem czy czymś tam ... :)

Ja sie nie będę zabezpieczała na początku... dlaczego...? Bo 4 lata wcześniej się staralismy i nic... potem 1 straciliśmy w 20 tygodniu ... a potem znów starań prawie 8 miechów.... wiec jak sie drugie trafi będzie super ...gdyż nie jestem pierwsej młodości a poza tym mam kłopot z kręgosłupem i nie wiadomo czy w wieku 40 lat nie będę zmuszona jeździć na wózku... NIE WIEM... dlatego jestem zdecydowana na szybką kolejną ciążę:)

11 lata 9 miesiąc temu #686856 przez EwelinaB87
Ja bym chciala chociaz roczek przeczekac zeby dobrze maluszkiem sie zajac, byloby dobrze gdyby mi przedluzyli umowe i po roku macierzynstwa znowu byla w ciazy, bede żerować na zusie haha:P

ale tego jeszcze nie wiem, zawsze brałam pigułki i nie wyobrazam sobie babrania z gumkami, jakos mi sie to kojarzy z prostytucja :S

wydaje mi sie jednak ze nie moge ich brac jak karmie, ale moze te 4kwartalne zastrzyki?
sama nie wiem, ale nie mialam pojecia ze wkladka to taki wysoki koszt, moze faktycznie rozkladajac sie oplaca ale mimo wszystko tysiak w plecy. a teraz musimy oszczedzac bo moj maz umyslal sobie zeby jeden kredyt studencki splacic przed terminem :/ z naszym obecny pensji to jak syzyfowa praca :/

co do farbowania, ja sie nigdy nie farbowalam ale mysle ze lada chwila bede zmuszona haha,
co do dbania o siebie to roznie z tym bywa, niestety tez nie czuje sie atrakcyjna wygladam jak beczka :( dlatego musze sie mocno wziac za siebie.
Poza tym mam nadzieje ze sie szybko zagoje i bede mogla normalnie sie bzykac, bo jakos dla mnie to tak samo potrzebne jak mezczyznie, tym bardziej ze obecnie doskwiera mi ze musze sie wzglednie ograniczac bo mi Milcia robi rewolucje tuz po...

11 lata 9 miesiąc temu #686869 przez agniesia1604
Ja niestety ale na gumki to chyba mam uczulenie:P :)

Tabletki brałam 7 lat .... a jak skończyłam bo chciałam zajść ... to dupa 4 lata nic a owulacja była ... nie wiem co się stało ...

Ale jak meża nastraszyłam ze on będzie musiał w końcu się zbadać że to nie moja wina bo tak lekarz twierdzi że ja mam cudowne środowisko do zagnieżdżenia... to nagle jego plemniki dotarły:P

Za drugim razem też go postraszyłam że coś mus być nie tak :)

Co mu mówiłam przez 2-3 tygodnie o tym że musi w końcu iść się przebadać to hoppp i się udało :P hahahahahaha:)

Może coś w tym jest?:)

________

11 lata 9 miesiąc temu #686871 przez wunia1984
Ja chciałabym żeby Zuzia miała 2 latka jak na świecie pojawi się jej siostrzyczka lub braciszek :) Ja nie czuję się jak sexy laska ale jak sexy mamusia często tak :) Dlatego lubię dobrze wyglądać :P
Ja farbuję od dawna mój naturalny kolor to jakiś mysi więc nie zaciekawy :)
Do seksiku chciałabym powrócić w ekspresowym tempie :)

Cukiereczku przesyłam Ci całuska :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #686872 przez agniesia1604
o i zostało nam równe 6 tygodni :))))

czyli 42 dni:P

Jejciu jak to zleciało :))))))))))

Jak niewiele zostało - szok....:)
Teraz pomyślałam ... moze lepiej żeby tam siedział jak najdłużej bo teraz to mnie przeraża poród hahahahaha:)

11 lata 9 miesiąc temu #686875 przez wunia1984
Nam 53 dni :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka