BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 7 miesiąc temu #655433 przez Monix
ziii no dziś jest lepiej, ale może dlatego że cały dzień przesiedziałam w domu i za dużo nie chodziłam. No ale kurcze na dłuższą metę tak się nie da. Zakupy trzeba robić, dzieckiem się zajmować no i przynajmniej z jednym psem wychodzić...

A fotka jutro będzie :D

Karolina DE No lekko nie będzie, martwi mnie to, że najbardziej ucierpi na tym moja kochana królewna, bo nie będę mogła jej poświęcić tyle czasu co dotychczas :dry:
A tak w ogóle to jesteśmy rówieśniczkami :)

Dobra uciekam :P

Buziaki dla WAS :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu #655435 przez agniesia1604
Witaj Karolino:))))
Piękny brzusio i gratuluję córeczki:)))

Monix, super że z maluchami dobrze..

Eh a u mnie podsumowano mnie na dzisiejszej szkole rodzenia ze albo Stasiu będzie duży albo mam dużo wód:PPP
za tydzień się dowiemy ... oj coś czuje że już z 1,5 kilo to juz ma co nie?:P) Oby nie zawiele:P

Dziś na szkole rodzenia mieliśmy o czasie po porodzie ...
podsumuję co się dowiedzieliśmy niestety trochę nie pokolei ...:)

-jeśli chodzi o podpaski / podkłady poporodowe lepiej wziać z sobą ... bo w szpitalach mają liglinę
no a potem w domu mozna podpaski używać ... lepiej bardzo często je wymieniać anizeli kupować jakieś bardzo duże:)
-po każdym siusianiu mycie pod prysznicem z płynem do higieny intymnej a następnie ręczniczkiem wytrzeć się wszędzie ale krocze wysuszyć suszarką!!!
a następnie spryskać tantum rosa przy pomocy jakiejś butelki z sprayem
( w jysku są takie do podlewania kwiatków:P ) i dać temu wyschnąć potem dopiero przyłożyc podkład:P
- pamiętac o zachowaniu szczególnej uwagi po nacięciu, często się myć,
suszyć no i jak juz bedziemy w domu to często dawać oddychać naszej malutkiej to szybciej dojdzie do zdrowia:)
- co do preparatów do mycia maleństwa - nasza położna zaleciła najpierw sprawdzić czy jesteśmy uczuleni my na te płyny ...
jeśli my będziemy uczuleni to i dziecko bedzie
- w szpitalach stosują Johsona i mozna używać go od pierwszych dni
- majteczki z siateczki obowiązkowo , może na pierwsze chwile po to nie ...bo wiadomo nie ma sensu nakładać :P
- nie wstajemy same ale prosimy o pomoc bo możemy zemdleć po porodzie:P
- koszula 1 na poród , druga na po porodzie ale i 3 koszula w zapasie gdybyśmy się krwią ubrudziły...
- kiedy widzimy na prześcieradle krew prosimy o wymianę !!
- siusiać możemy sobie gdzie chcemy ale dobrze to robić pod prysznicem :) :P
- jeśli chodzi o to drugie , cóż najlepiej załatwić się w ciągu 48 godzin !!!!! właśnie jeszcze w szpitalu, poprosić o czopki
- dozwolone jest brac paracetamol do 8 tabletek na dobę ( po porodzie gdy nas boli krocze )

11 lata 7 miesiąc temu #655436 przez Karolina_DE
Witaj Zii :)

Ciaze znosze dobrze, pierwsze tygodnie troche stresowo, bo byl krwiak i musialam lezec 3 tygodnie, na szczescie sie wchlonal i nie zagrozil Niuni.
Od tej pory jakos leci. Bogu dzieki, ze pogoda nareszcie wiosenno- letnia i skonczylo sie chorowanie. Jeszcze na poczatku kwietnia zlapalam zapalenie oskrzeli, wczesniej tez ciagle przeziebienie.

Teraz jest dobrze, zadnego twardnienia brzucha i skurczy, wszystkie badanie ok.

Mam tylko problem z zylakami tam na dole- lubia puchnac i sprawiac bol. Ale na to nie ma rady, trzeba czekac az po porodzie sie wchlona :)

Widzialam ze dyskutujecie juz o rzeczach do szpitala :) ja tak daleko jeszcze nie odbiegam, ostatnio skupiam sie na remoncie w domu, w ten weekend zabieramy sie jeszcze za sypialnie. Dopiero jak pojde na macierzynskie i bede mogla odetchnac, to bede kompletowac reszte wyprawki dla coreczki :) poki co, mam duzo ubranek kupionych, posciel, kocyki i takie tam, ale jeszcze troche brakuje.... :huh:

11 lata 7 miesiąc temu #655445 przez Joanna89
KarolinaDE A w jakim rejonie mieszkasz w Niemczech ? ja mam rodzinkę całą w niemczech :)

11 lata 7 miesiąc temu #655473 przez ziii
Karolina - to z wyprawką i tak jesteś duuuużo bardziej zaawansowana niż ja ;) (oprócz kilku ciuszków nie mam jeszcze absolutnie nic... ups). Planuję zakupy dopiero w czerwcu...

Mnie na szczęście ominął (na razie, odpukać) problem żylaków w 'tych' rejonach - na razie mam jednego pod kolanem i oby na tym się skończyło. Dobrze, że z malutką wszystko w porządku!

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #655475 przez mami_nka
Oto Lili :) Lekarz powiedział że wszystko jest OK, parametry w normie i rozwija sie pięknie warto było zapłacić i zrzucić kamień z serducha!! jestem dziś najszczęśliwsza :D
Załączniki:

11 lata 7 miesiąc temu #655481 przez ziii
Fantastyczne wiadomości, maminko!
Cieszę się, że z małą wszystko w porządu. Oby więcej takich newsów! Zazdroszczę ci tego usg... chyba też się wybiorę...

11 lata 7 miesiąc temu #655487 przez mami_nka
Warto :) za ta kase moglam miec wiele rzeczy ale bylo warto w 100% :))))))) ah zakochani jestesmy w niej do szalenstwa :)

11 lata 7 miesiąc temu #655512 przez agniesia1604
Lili śpi?:P

A mamunia ją budzi:P

Piękne zdjęcia:)))

My w środę mamy wizytę u lekarza ... a wraz z nami ma Patka i Joanna bodajże:P heh:P

Dziś mąż zdeczka zaspał do pracy więc pojechał autem...
Wróci o 2 godziny wcześniej więc wspólnie wybierzemy się na zakupy dla Stasia:)
Nie był zbytnio tym zachwycony bo on nie lubi chodzić po sklepach ... ale skoro zabrał mi auto... :P:) Żartuje :) powiedział że pojedzie:P

Musze napisać sobie ile czego kupić:)

11 lata 7 miesiąc temu #655522 przez wunia1984
Witam Karolinko :) piękny brzunio :) Maminka no to pierwsze fotki do albumu są :) cieszę się ze z malutką ok . To najważniejsze. Spać coś nie mogę, tak to jest jak się tęskni... Agniesiu ja tez mam wizytę ale w czwartek :)

11 lata 7 miesiąc temu #655527 przez Karolina_DE
Hej :)

Wczoraj chcialam jeszcze napisać, ale syrona mi sie nie otwierala :(

Dziękuję za miłe przyjęcie dziewczyny :laugh:

Jak Wy się miewacie? Jak brzuszki duze rosną? A kilogramy?

Któraś ma zaplanowana cesarke?

Super zdjedia z usg 3/4 D :)
My nie robiliśmy, obiecalam sobie ze zrobię, z synkiem już chcialamni się nie zdecydowalam. Teraz remont troszke kasiorki chlonie, a jeszcze dzidziusia trzeba odkupić wiec znowu musze sobie darowac.

Ja mialam wizytę ostatnio, bez usg. Teraz kolejna 5.O6 juz z usg :)

Szykuje sie do pracy, może uda się później odezwać :)

Milego dnia

11 lata 7 miesiąc temu #655557 przez agniesia1604
Do miłego :)

No oki , przygotowałam sobie ile czego chciałabym mieć...:P co nie znaczy że tyle starczy lub jest za dużo... już nie będę na razie na to patrzyła bo to bezsens - wyjdzie w praniu:)))

ja sobie piszę na kartce więc chyba ze w weekend Wam przygotuję to co wypisałam :)

Za chwilę zabieram się za kosmetyki, kąpiel, spanie i spacerowanie a także potem dodatki typu karuzele, leżaczki bujaczki i wystrój pokoju:)

Powiedzcie jak Wasze psiny się miewają...
mój niestety ale cierpi już... już jest smutny i jedna mniejsza zaczepka męża pies bierze kocyk i zaczyna się z nim migdalić ...:) a czasem nawet poszczeka na nas ...
Zaczął częściej "syczeć, wzdychać.." dałam mu kocyk który dostaliśmy ale jest tak ubrudzony ze nie dało się go wyprać do końca ... ale to nie sprawiło mu wielkiej przyjemności...
Są noce kiedy śpi u siebie ale i są noce jak dzisiejsza że z 10 razy zwracałam mu uwagę "do siebie" .... a jak tylko zasypiałam wskakiwał w nóżki i grzał się...:)
Staram się go często głaskać jak tylko przechodzę obok niego a z mężem staramy sie raz na dwa dni trochę dłużej z nim pobawić grając w piłkę :P także przekąski dostaje codziennie lub co drugi dzień ... zauważyłam że teraz wymaga on większej uwagi ... ech - on czuje ...
A na mnie czasem patrzy z taką troszku złością/smutkiem i niedowierzaniem ... dziwnie tak... jakby było mu przykro...:) Ach zadręczam się pieskiem :)

No ale jak Wasze psiny albo zwierzaczki sie teraz zachowują?

11 lata 7 miesiąc temu #655622 przez Gro-szek
Maminko śliczne zdjęcia :)
My tez byliśmy na 4d i w żadnym wypadku nie żałujemy wydanych pieniędzy. Nie chodzi już o sam aspekt wizualny, ale o ten medyczny. Nasz lekarz zbadał Małą od stóp do głów. Zeskanował jej wszystkie organy wewnętrzne, sprawdził przepływy krwi w sercu i w pępowinie. To było dla mnie najważniejsze :) A to, ze mogliśmy Ją później zobaczyć w 4d było bardzo miłym dodatkiem do całego badania.

11 lata 7 miesiąc temu #655638 przez mami_nka
Gro-szek napisał:

Maminko śliczne zdjęcia :)
My tez byliśmy na 4d i w żadnym wypadku nie żałujemy wydanych pieniędzy. Nie chodzi już o sam aspekt wizualny, ale o ten medyczny. Nasz lekarz zbadał Małą od stóp do głów. Zeskanował jej wszystkie organy wewnętrzne, sprawdził przepływy krwi w sercu i w pępowinie. To było dla mnie najważniejsze :) A to, ze mogliśmy Ją później zobaczyć w 4d było bardzo miłym dodatkiem do całego badania.

Dodładnie... za każdym pomiarem wyczekowałam na słowo "prawidłowo" z mocnym biciem serca przyznam sie że łezka poleciała ;)

11 lata 7 miesiąc temu #655644 przez agniesia1604
coś delikatnie pociągająca jestem...
wzięłam 1 wapno i rutinoscorbin....
Dziś tylko herbatka z sokiem malinowym ech:P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka