BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 6 miesiąc temu #680966 przez EwelinaB87
teraz kataleja bede robic zestaw na chrzciny, buciki i opaska, to udostepnie moze wpadnie ci w oko, dla tej samej Pani jeszcze robie sandalki i paseczek na smoczek zobaczymy jak to wyjdzie ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 6 miesiąc temu #680967 przez ziii
Haaaa, no nie da się ukryć, że podusie mocno sówkowe ;) Jakoś tak mi się spodobały, a że chciałam być konsekwentna w wyborze, to obie są takie same. Póki co tej do siedzenia używam jako podpórki pod nogi (bo z powodu żylaka powinnam je trzymać w górze). Trochę szeleści, ale się sprawdza :P

11 lata 6 miesiąc temu #680972 przez Kataleja
Ewelinko - to ja Cie nie bede forsowac niunia ,wyszperam najwyzej cos w necie a po buctki z czasem dla Poli sie zglosze :kiss:

11 lata 6 miesiąc temu #680976 przez agniesia1604
Wróćiliśmy dopiero ze szkoły rodzenia ... dziś mieliśmy KĄPIEL 5 dniowego niemowlaka!!!!
Jejciu
urodził się 3100 i 55cm przez cesarskie cięcie ... Cudoooo:)

Czyli masażyk, kąpiel w wiaderku - super to wygladało :P a potem w ręczniczek i zabawy hop i hop :P :)

duzo tu opowiadać:)

Poza tym mieliśmy owijanie malca:)

Jeśli chodzi o te rurki propurki to mozna je stosować wielokrotnie ale wtedy raczej gdy brzuszek jest nadęty ... wystarczy ją przepłukać a potem włożyć do gorącej wody ... broń boże sparzać bo to taki miękki materiał i by wtedy twardniał ...

Położna opowiadała i raczej namawiała do tetrowych pieluch w dzień a na noc pampersy ...
Pomyślę o tym ale szczerze dopiero po 2-4 tygodniach :)))) Zwróce uwagę jak mój nos przyjmie zmianę pieluszek:P)))

11 lata 6 miesiąc temu #680985 przez agniesia1604
Nasza położna odradziła kupowania Oilatum i Emolium czy jakoś tak .... chyba że nasze dziecko od samego początku ma problemy skórne ...

Bo jeśli będziemy od początku stosowali te specyfiki i nie daj boże pojawią się krostki i dziwne takie problemy skórne ...to czym sobie poradzimy co???

Te emolienty i oilatum proponuje używać tylko gdy są problemy skórne!!!! a tak stosować inne firmy ...

Nasza położna najpierw robiła masaż z oliwki a potem kąpiel a po kąpieli już NIC tylko pieluszka ... no po co smarować jak dopiero umyta i naoliwiona?:)
Czym więcej specyfików tym gorzej :)

Do kąpieli mozna dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej aby była gładka skóra :))))))))

11 lata 6 miesiąc temu #680993 przez agniesia1604
olivka napisał:

Agniesia czy chodzi Ci o tą rurkę??
www.aptekarzwarszawski.pl/windi-kateter-...niemowlat-10szt.html
Ja mam zamiar zakupić tej firmy, koleżanka używa przy synku, który cierpiał na straszne kolki i bardzo się sprawdziło.

Nie, ale o to:
allegro.pl/kolka-niemowleca-rurka-antyko...lke-i3306726907.html

Bo można ją kilkakrotnie używać:)

11 lata 6 miesiąc temu #681005 przez agniesia1604
olivka napisał:

Ewelina jak mi koleżanka pokazała tą rurkę i do czego ona służy to myślałam, że mnie wkręca...a co do aspiratora to sobie chwalą, bo jest bezpieczniejszy podobno od gruszki, tylko dziwnie się tego używa i też myślałam, że koleżanka sobie robi ze mnie żarty :P Ha! ale podobno są jeszcze aspiratory które podłącza się do odkurzacza!!! To jest dopiero kosmos :P

Aspirator fridy nawet nasza położna zaleciła ...bo jest prosty w użyciu i ma wymienne filtry :) i ponoc ta końcówka też super :) ... z gruszką trzeba wiedzieć jak postępować ...niektórzy przypadkiem nacisną gruszkę trzymając u dzieciaczka tą gruchę i go pompuja!!! :))))) niestety

No ale czasem im się to wymsknie:))) hahaha

Rureczka pomaga się odgazować no i wydalić kupsko :) :P
Jak brzuszek twardy to dobrze wymasować i potem rurkę :)

Ale rurka ponoc nie będzie potrzebna jesli bedziemy 3 razy dziennie masować maluszka po brzuszku w odpowiedni sposób.

_______

Jeśli chodzi o specyfiki to ja już mam 3 x mydło z Jonhsona i będę jego używała na początku - jak się przyjmie to będę dalej używała go :) a jak nie to zmienię na HIPPa .... Nivea jest od 1 miesiaca :)
Emolientów i Oilatum nie będziemy stosowali - chyba że coś bedzie ze skórą nie w porzadku :)

11 lata 6 miesiąc temu #681011 przez mami_nka
Co do fridy to widziałam jak znajoma oczyszcza tym nosek córeczce nic strasznego natomiast druga dzialala z odkurzaczem to bylo przerażające :O szok

11 lata 6 miesiąc temu #681024 przez EwelinaB87
wiesz meczoce to jest robienie trampek, teraz robilam 3 pary tydzien =.=
a palerinki i opaski to migiem sie robi :P
ale jak chcesz :)

chyba patrzyliscie Agniesiu jak ktos myje to dziecko, bo kto by wam dal noworodka do mycia, prawda?

fajnie tez chcialabym isc na noworodki zobaczyc dokladnie jak to robia

11 lata 6 miesiąc temu #681026 przez patka1603
jejciu jak czytam dziewczyny co się z wami dzieje to jestem w szoku, Monia Katleja trzymam za was kciuki aby wszystko dobrze się skonczyło i maluszki posiedziały w brzuszkach przynajmniej do 36 tygodnia.

Agnieszka mieliście demonstrowaną kąpiel na prawdziwym bobasie a nie lace?! Wow super
Co do kąpieli to też chcę ograniczy kosmetyki do minimum

My dzisiaj byliśmy w szpitalu spędziliśmy tam 4h stwierdzili że nie ma złamania ale że noga wizualnie fatalnie wygląda to lekarz powiedział żeby w przeciągu 5 dni powtórzyć prześwietlenie czy się nie ujawniło złamanie bo teraz jest bardzo duży obrzęk i może być tego nie widać.
Ogólnie padam dzisiaj z sił mój maż od 6 rano stękał tak go bolała ta noga- teraz na szczęście jest już lepiej-wiec już nie spałam tym bardziej że pomagałam mu dojść do siebie przygotowałam kąpiel itp i tak jakoś zleciało do 9 no a że po 9 miały przyjść siostrzenice to nici z drzemki... jeszcze dzisiaj dobiłam się zakupami bo byłam w biedronce i tak jak nigdy nic nie dźwigam tak musiałam sobie poradzić z 8 kg ładunkiem,- a były to tylko najbardziej potrzebne rzeczy min. karma dla psa, później jeszcze wieczorny spacer z psem i mój brzuszek naprawdę dawał znać ze ma dość wysiłku na dziś! był strasznie napięty i bolesny nawet jak powoli chodziłam.

Katleja z tego co zrozumiałam to mamy w ciąży zakaz kucania tak?!

11 lata 6 miesiąc temu #681027 przez mami_nka
aha przez te rurki znajoma "odgazowała" małą jak miala kolki dziwnie to wygladało ale widac ulga małej była jak nic... gazy same odchodziły

MY po wizycie szyjka mi sie skraca i akurat mialam skurcz wiec sie lekko otwierała:/ jak skurcz sie skonczyl to zamykała wiec mam na siebie uwazac dostalam magnum b6 3xdziennie i buscopan 10 tabletek w razie ciaglych skórczów. Lili wazy 1250 g i ma sie calkiem dobrze :) Niech sie jeszcze nie pcha wariatka mała oszalała czy co... mam wiecej odpoczywac nie stresowac sie i wogole troszke mnie to zmartwilo i juz 3 razy w domu stwardniał mi brzuchol :(

11 lata 6 miesiąc temu #681029 przez agniesia1604
mami_nka napisał:

Co do fridy to widziałam jak znajoma oczyszcza tym nosek córeczce nic strasznego natomiast druga dzialala z odkurzaczem to bylo przerażające :O szok

heheh nom :)))
No ale tachać odkurzać by babole wyciagnać?:P
Toć taki aspirator używa się wtedy gdy jest katarek albo dziecko syczy, szumi...

A tak tylko sól fizjologiczną po 1-2 kropelce i dziecko kicha i jest super:P))))

_____

Mycie uszek ? tetrową pieluszkę zwijamy i czyscimy uszka :)
żadne patyczki

______

Pępek?
Moczymy w spirytusie patyczek i mocno tam działamy ...
Jeśli używamy Octeniseptu - to też na patyczek i patyczkiem ...
Nigdy nie psikamy na ranę pępka ... bo to nie wyschnie!
Pępkiem zajmujemy sie przy każdej zmianie pieluszki ale odpuszczamy w sobie to w nocy :P

______

Kąpiel codzienna??? Cóż jak nam się nie chce albo coś nam wypadnie to się nic nie stanie ... to umyjemy jutro albo pojutrze... w Niemczech kąpiel to 1 raz na tydzień ... no co wy się będziecie przemęczać :) ... Jeśli chcecie myjcie ile chcecie ... A jak chcecie to i myjcie maluszka pod kranem czy prysznicem ... wasza wola :)
Byle by codziennie zajrzeć w te zakamarki i chociaż poprzecierać chusteczkami i żeby ta MAŹ nie zbierała się i nie śmierdziała...

Wasza wola :) to wy wiecie co dla maluszka jest dobre:) :P

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Poza tym ... kąpiel pozostawiamy mężowi o ile jest w domu :) Bo to duża więź ...:) Tak samo jak tatuś w domku to kładziemy maluszka na lewej stronie klaty i leżymy :) i mamusiom dajemy odpocząć:)))

11 lata 6 miesiąc temu #681034 przez agniesia1604
EwelinaB87 napisał:

chyba patrzyliscie Agniesiu jak ktos myje to dziecko, bo kto by wam dal noworodka do mycia, prawda?

Tak, przyjechała rodzinka z malutkim syneczkiem ( w sobotę się urodził ) ... a położna na oczach wszystkich (8 par) szykowała/oliwiła/myła/masowała/bawiła się z nim/owijała go/szumiała mu .... pokazywała nam co i jak ... ona nie może nam dać go dotknąć ale patrzyć możemy :)

Po prostu mieliśmy zajęcia z żywym noworodkiem:)

11 lata 6 miesiąc temu #681038 przez agniesia1604
mami_nka napisał:

aha przez te rurki znajoma "odgazowała" małą jak miala kolki dziwnie to wygladało ale widac ulga małej była jak nic... gazy same odchodziły

MY po wizycie szyjka mi sie skraca i akurat mialam skurcz wiec sie lekko otwierała:/ jak skurcz sie skonczyl to zamykała wiec mam na siebie uwazac dostalam magnum b6 3xdziennie i buscopan 10 tabletek w razie ciaglych skórczów. Lili wazy 1250 g i ma sie calkiem dobrze :) Niech sie jeszcze nie pcha wariatka mała oszalała czy co... mam wiecej odpoczywac nie stresowac sie i wogole troszke mnie to zmartwilo i juz 3 razy w domu stwardniał mi brzuchol :(

Musisz uważać ... ja to też ostatnio dużo biegałam i załatwiałam i kupowalam...
Mam nadzieję ze z moja szyjką jest okey
ale zaczął mi też twardnieć brzuch no i kłucie w pochwie mi doszło takie dziwne ...

W srodę mamy wizytę to się dowiem :)
Oby było wszystko szczelne :)

11 lata 6 miesiąc temu #681045 przez agniesia1604
z tą kąpielą to trochę mnie przeraziła położna ... że ona nie jest jednak aż taka ważna..
ale z drugiej strony ... mówiła że jest wazna bo wtedy zazwyczaj robimy te inne czyności czyli masaże, zabawy - a to duża więź :)P przede wszystkim z tatą:P :)

ale jak widziałąm jak położna przerzuca tego małego ...boshe - byłam przerażona ... pach pach ... jejciu aż mnie w serduchu kuło ..albo jak kąpała w wiaderku ... tylko za brodę trzymała a maluch kopał nóżkami i chciał żabką pływać...

Przed kąpielą położyła go na brzuszku na kocyku ... rozłożyła mu nóżki i rączki ...a mały chyc... jak żaba przesunął sie o kilka centymetrów do przodu ... hihihihihihi

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka