BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 3 miesiąc temu #1006450 przez asiekasiek
dzięki Kasandra i Kasia tak troszkę juz mam zobrazowane co i jak... a ja dzisiaj zamawiam sterylizator do mikrofali bo o szaleć można z tym!!

Zaz powodzenia z indukcja!!

i juz nie wiem co i jak!! ale wszystkie zobaczycie maluszki swoje.

Jurata Ty też za niedługo zobaczysz swoją Lenke! !

Anisia jeszcze aż troszkę czasu wiec i Ciebie to traci ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 3 miesiąc temu #1006456 przez me.ch
Asiek,

Ja mam laktator medela swing i jestem baaaardzo zadowolona!

W temp pokojowej pokarm jest wg zaleceń z naszego szpitala ok przez 4h a w lodowce 48h (aczkolwiek znalazłam w internecie źródła mówiące że 24h i na dzień dzisiejszy tego się trzymamy choć w szpitalu Kornel jadł i z 48h i było ok)

Ja głowę a właściwie czoło czasem smaruje ziajka do pielęgnacji skóry ale nie za każdym razem, a oliwka resztę ciała

Dla noworodka w 1 MC życia chyba zaleca się ok 90-120 ml 7 razy na dobę aczkolwiek patrz i słuchaj co Ci Laura powie - jak będzie chciała więcej to jej daj więcej a jak czasem zje 80 to też jej nie zmuszaj...

Disclaimer: powyższe porady to nie są naukowe porady ;) mówię co wiem, jako źe mam całe 7 tyg doświadczenia już ;P
Podziękowania: asiekasiek

9 lata 3 miesiąc temu #1006457 przez me.ch
A no o sterylizator jeszcze raz polecam, i nas ten mikrofalówkowy sprawdza się złociscie:)

Co do podgrzewacza to nie mamy wkładam butle w kubek z gorącą wodą i po kilku minutach gotowe, z tego co pamiętam jak w szpitalu podgrzewane było to też kilka minut to trwało a podgrzewaczu medeli więc myśle że na jedno wychodzi.

Odnośnie temperatury to podobno dziecku nie przeszkadza nawet jak jest zimne z lodówki (źródło: wujek Google) aczkolwiek tam się te tłuszczr i woda rozdziela i lepiej się Scala spowrotem podgrzane, a zalecana temp jak dziewczyny pisały 37 stopni ok. Ważne żeby nie za gorące było;)

Kornelove pozdrawienia dla Wszystkich Cioc i kuzynostwa forumowego! :)

9 lata 3 miesiąc temu #1006458 przez me.ch
Magda, co do nosidla to mamy baby bjorna który już od urodzenia wg opisu oraz opinii można stosować, dokładnie od 3,5 kg - ono jest na około pierwszy rok zycia. My czekaliśmy aż Kornelio dobijemy do 3,5 zanim go wlozylam, w zeszłym tyg miał już 3350 jakoś więc dopiero od niedawna nosimy, ale uspokaja go to i pomaga beknac kiedy mu coś tam siedzi a ja muszę np ugotować obiad i nie mogę go przez godzinę nosić akurat (nie jestem wyrodna, naprawdę, ale czasem muszę ogarnąć też dom...)

No i tak jak pisałam chyba kupie chuste elastyczna zgodnie z zaleceniami Pesq i jej męża ;) bo to na warunki domowe wydaje się być wygodniejsze go gotowania czy coś bo z nosidełkiem trochę ciepło, choć muszę powiedzieć że sobie je bardzo chwale, łatwe w obsłudze, można samemu zamontować dziecko bez problemu ;)

Tu jest link do naszego modelu: m.scandinavianbaby.pl/product-pol-108-BA...L-COTTON-czarny.html

9 lata 3 miesiąc temu #1006459 przez me.ch
Jurada i Zaz! Trzymam kciuki żeby jak najszybciej było tulanie a jak najkrócej czekanie!! :*

9 lata 3 miesiąc temu #1006461 przez glooria
Ja swoja wiedzą potwierdzam co dziewczyny pisały
I co do temperatury i co do sterylizatora

Tylo ostrzegam przed przekarmieniem mieszanka
Teraz was to nie dotyczy bo karmicie sciagnietym lub mm i sciagnietym i tutaj karmi sie na żądanie

Wyjatek stanowi karmienie tylko mm
Tutaj powinny byc zachowane te 3 godz odstepu zeby za bardzo nie przekarmic dziecka
Kuzynka doprowadzila do tego ze 2 latek mial 24 kg wiec to nie nie jakies puste gadanie
No ale ponosi teraz tego konsekwencje i ona i dziecko

Polecam wprowadzenie wody między posilkami z mieszanki w celu oszukania
Mm ma jednak inny sklad niz mleko cycowe jest bardziej kaloryczne dlatego tez tak szybko mozna przedobrzyc

Pesq udanego wyciszenia i w razie czego trzymam kciuki za cc i pionowanie
No i pamietaj ze po cc nawal jest pozniej wiec wyluzuj i zaopatrz sie w mm zeby sie nie prosić
Bo z tego co piszecie w polsce to wyglada jakbyscie nie o mleko prosily tylko o worek zlota
Ze te polozne takie wrogie

Kasandra jesli moge sie wtracic to mysle ze ten system co 3 godz rozkrecil by ci laktacje
Bo jednak jakos ten segar biologiczny w dzieciavh tez kaze im sie tak domagac o jedzenie więc musi cis w tym być
No ale jak juz wypracowalas inny system to sie nie wtracam

To ktora czeka na mnie co ?
Ja mam zakaz odgorny od męża wiec jakby co to z nim musicie negocjowac kiedy mam rodzić :P

9 lata 3 miesiąc temu #1006469 przez anisia27
Ja juz po przysiadach, pochodzilam po schodach , umowilam sie juz we wtorek na ktg, chyba zaraz tez nadmucham pilke :)

9 lata 3 miesiąc temu #1006470 przez anisia27
Gloria, pesq rodzi w prywatnej klinice wiec mysle ze o mm nie musi sie martwic :) na pewno tam jest inaczej niz w panstwowym szpitalu

9 lata 3 miesiąc temu #1006471 przez pesq
Dziewczynki ja Was podczytuje, ale jestem taka nieprzytomna.. W nocy miałam akcje 'nie czuje ruchów' (tak, pesq kurwa mać w nocy też kontroluje.... :angry: :angry: ) i dwie godziny przeryczałam machając brzuchem - w koncu się poddałam i już miałam jechać gdzieś - wstałam a ona... przywaliła mi tak ze ... zwymiotowałam! Włączyłam tv i ryczałam z nerwów jeszcze 20 minut aż przyszedł Ł. i siedział ze mną :dry: :dry: Jestem jak po mega kilkudniowej imprezie a jeszcze te telefony i smsy .... wszyscy troskliwe misie nagle. No nic.

Gloria tak jak Anisia powiedziała, tam z mm ani z pomocą laktacyjna nie ma problemu. Ale do innych dziewczyn to dobra porada.

Ciekawe jak tam Agata...

Ide kochane gapić się w telewizor dalej i kończyć swojego powerada, buziaki .

9 lata 3 miesiąc temu #1006475 przez glooria
Tez mysle se tam nie będzie inaczej niz w państwowym
Bo samo to ze jak gdziekolwiek prywatnie sie idzie to same usmieszki

9 lata 3 miesiąc temu #1006482 przez pesq
Dziewczyny co tu robić ze sobą :dry: :dry:

9 lata 3 miesiąc temu #1006483 przez jurada
Pesq ja to bym dzis nie zasnęła z emocji ze to juz juuuuutro! :woohoo:

9 lata 3 miesiąc temu #1006485 przez pesq
Wiesz co kochana ja jestem tak podekscytowana i za razem zestresowana że ledwo na oczy widzę a zasnąć nie potrafię :D Łaziłam już z psem, próbowałam coś oglądać (ale nawet takie głupoty jak szukam żony dla mojego syna czy coś mi nie podchodza bo nie moge sie skupić :lol: ), przejrzałam cały internet i sama nie wiem.. Meszka mówiła żebyśmy sobie fotki porobili jakieś na pamiątke ale nie mam zbytnio ochoty.

Jak tam dajecie radę dziewczyny?

9 lata 3 miesiąc temu #1006486 przez anisia27
Jakos mija niedziela, zrobilam galaretki z malinami mniam :D

A jutro pesq trzymam za Ciebie kciuki tylko powiedz o ktorej :D i popros Lukasza o zrobienie foci Agaci i przeslaniu nam, chyba ze bedziesz miala sily sama nam przedstawic Agacie:)

9 lata 3 miesiąc temu #1006489 przez pesq
Jestem jako 2 jutro a z rana mam pojechać, ale moze sie oczywiscie przesunąć wiec nie podam dokladnie godziny... jak już bede wiedziała to którejś napiszę :) A wieczorem sama prześle na fb którejś z Was zdjęcie i napiszę co i jak. Bardzo dziękuje dziewczyny. Obecnie to bardziej się martwie tym, że muszę jeszcze jakoś te wstrętną noc przetrwać niż samym jutrem.. okropne to jest.

OOOO galaretki z malinami :O jaki smak galaretki, też malinowy?

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia