BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 5 miesiąc temu #1012922 przez asiekasiek
a ile u was kosztuje szczepionka na pneumokoki ??

my jutro jedziemy na szczepienie. a jakoś podchodzę do tego na luzie ja nigdy nie bałam się igły więc mam nadzieję że moja córcia tez będzie silna ;) a sądzę że moje zdenerwowanie nie będzie pozytywnie na nią wpływać wiec wole tego jej oszczędzić ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 5 miesiąc temu #1012924 przez pesq
Asiek jeszcze nie wiem ile. Ja się nie boje klucia ale czy nie będzie mocno gorączkować itd. Bardziej.

Agatka jak znajdziesz cos dobrego na piersi daj znać

9 lata 5 miesiąc temu #1012929 przez agatagama
Asiek u nas pneumokoki są w dwóch opcjach, albo 3 dawki do 6 miesiąca i każda 300 zł, albo dwie dawki od 7 miesiąca i każda też 300 zł.
Z tym, że u nas w kato, jak dziecko idzie do żłobka to są za darmo. Więc my będziemy z tego korzystać, no ale to dopiero za rok...
Pesq boję się, że na piersi pomoże nam potem już tylko podnoszenie biustu za 8 tysi :D

9 lata 5 miesiąc temu #1012932 przez asiekasiek
Agata gama ha ha z tymi piersiami ale pewnie tak tylko to może pomóc 8 tysi za obie czy jedna ;)?

9 lata 5 miesiąc temu #1012933 przez agatagama
haha Asiek obie :P podnoszenie piersi, sprawdzałam :P bo implanty pewnie drożej :)

9 lata 5 miesiąc temu #1012934 przez mysia5
to ja zaczynam już zbierać haha :laugh: może kiedyś uzbieram... :lol:

Dziewczynki a mają wasze maluchy jakieś ślady po tej pierwszej szczepionce w szpitalu która była?

u nas wiem, że pneumokoki są albo po 2 miesiącu albo później w 7 dopiero ale kurcze nie pamiętam dokładnie jaka cena, chyba około 200 zł, i też jeśli zaczyna się po 2 miesiącu to więcej dawek chyba jest.

9 lata 5 miesiąc temu #1012977 przez jurada
Mysia Lena ma taki czerwony ślad i mi powiedzieli ze nie wolno go moczyć ale ja nie umiem jej tak kąpać żeby go nie zamoczyć /zachlapać.
Podobno z tego zrobi się strup.

9 lata 5 miesiąc temu #1012978 przez kasandra9
Moja na slad - takie odstajsce wręcz czy z ropa nie wiem, ale lekarka powiedziała, ze to normalne i po prostu higiena, wiec Juradko zupełnie inaczej niz "nie moczyć" jak Tobie powiedzieli....i weź badz mądry człowieku!:)
Pesq, nasza niestety lubi zwiedzać kąty z perspektywy na pionowo na raczkach...dlatrgo tez lubi byc w tym lezaczku bo tam jakby siedzi i tez widzi:)no ale jak musi to musi - czytałam fajny artykuł o tym ze czasem tak jest - wrzucalam na swoj fb;)
Dziewczyny, mam pytanie - jakie pieluchy i jaki rozmiar noszą Wasze Wrześniaki?

9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #1012983 przez Kasia888
Hej dziewczynki ;)
Kas super się chustujecie,
Zuzia jaka wystrojona, a ta spódnica cudnaa :woohoo:
Pesq fajnie, że cycowanie znów rozkręciło się pełną parą ;)
Osobiście polubiłam jakoś pajace i śpiochy ;) żal mi tych wszystkich ubranek co już wyrasta, już 62 są na styk ;)

Jesteśmy po szczepieniu i wizycie u lekarza Jas waży ponad 6kg :woohoo: :laugh: dokładnie 6100g, chyba rośnie tu na wagowego rekordziste a urodził się 3490 :blush: ;)
Kas mój przechodzi już na pieluchy 3, bo w 2 już się ledwo mieści, ale na mnie nie patrz :laugh:
Kas ta wysypka u Twojej Agatki to może być reakcja po szczepionce, ale pewnie najlepiej zapytaj lekarza.
Co do szczepionki zdecydowaliśmy się na te bezpłatne na nfz, płatnie zamierzamy zrobić dodatkowo pneumokoki.
Mały strasznie płakał, bo miał trzy wkłuciai całe popołudnie był potem niespokojny, ale gorączki na szczęście nie dostał. Na miejscu ukłucia ma taki rumień i podobno warto na te miejsce robić okład z sody.

Zaz ja dawałam espumisanu ok.8-10 kropli do każdego posiłku, teraz daje sabsimplex 8 kropli i jest super.
Mysia u Jasia został taki strupek na ramieniu.

9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #1012987 przez jurada
Kas to tak jak z pępkiem było. Jedni kazali suchym wacikiem, inni octaniseptem a inni spirytusem. I co? i u nas był suchy wacik i pępek zaczął cuchnąć. Kas ja nie mam cie na fb a zaproszenie wysłałam jakiś czas temu :( :blush: :blush:

Ja caly czas zastanawiam się czy wziąć skojarzone czy nfz:/
Lena nosi 2 i ubranka na 62 :)

9 lata 5 miesiąc temu #1012990 przez melisamienta
Cześć mamusie. :cheer:
My jutro kończymy miesiąc, mały rośnie jak na drożdżach, ubranka 62 już zaczynają się robić na styk.
Karmimy się tylko piersią, w nocy też ładnie śpimy przerwy co 3 godziny zdarza się i co 4. Przez prawie dwa tygodnie męczyłam się z leczeniem naderwanego sutka, ale teraz już się zrósł i karmienie z tej piersi zaczyna być przyjemnością a nie ciągłym bólem.
Czy któraś z Was a dokładniej dzidzia ma trądzik niemowlęcy? Mojemu pojawił się w czwartek :( i do tej pory jeszcze nie zeszedł, jak mu nie przejdzie do piątku to pójdziemy to skontrolować do pediatry.
Też się z mężem zastanawiamy jakie szczepionki byliśmy za NFZ , ale po wizycie pediatry okazało się ze mały może mieć słabe napięcie w mięśniach z prawej strony i lekarz proponuje te skojarzone, ale 12-ego mamy wizytę w poradni neonatologicznej więc jeszcze tam zapytam co oni o tym sądzą.
A pneumokoki chyba też będziemy musieli zaszczepić bo ja planuje powrót do pracy po rocznym macierzyńskim i jak nie będzie miał mi kto pilnować małego to pewnie żłobek a później przedszkole.

9 lata 5 miesiąc temu #1012991 przez asiekasiek
ja daje espumisanu 6-7kropli do posiłku tak 4ry razy dziennie.
a po pierwszej szczepionce ma kółeczko czerwone i u nas pediatra powiedziała żeby nic z tym nie robić. wiec słuchamy się.

co do pieluch ja używam Dada i ostatnio kupiłam w kartonie 2 podwójna paczkę ale już spokojnie mogę kupować 3 bo te 2 juz robią się ciasne... :/ i te skończę to będę kupow a c 3.

Kasia w zależności od dziecka kg przybywają ostatnio Kas pisała ze w 6 tyg Agatka ważyła jej coś ok 4. kg a moja 5kg wiec mi się zdaje że dobra wagę ma twoj Jaś.

wczoraj rozmawiałam z koleżanką i ona na pneumokoki nie szczepila i ja też po zastanwioniu się nie będę. mówiła mi ze jej bratanica była szczepiona na to a choruje w zimie ciągle. wiec nie ma reguły

9 lata 5 miesiąc temu #1012992 przez basiek149
hej

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

9 lata 5 miesiąc temu #1012993 przez melisamienta

Załącznik nie został znaleziony

9 lata 5 miesiąc temu #1012995 przez asiekasiek
Basia jejku kurde aż mnie ścieki z nóg :( musi to być nic poważnego! wytna to i będzie dobrze!!! jejku wyobrażam sobie przez co musisz przechodzić teraz :(

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia