BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 6 miesiąc temu #153065 przez Pyśkaaaa
hej:*
Mala cieszę się że z malutką wszystko dobrze a Ty uważaj na siebie dobrze że poszlaś do tej pani doktor :) aby malutka jak najdłużej w brzuszku trzymać :)
Agusia cudne te ubranka :)
Pati i mi się łezka w oku zakręciła...
Megi dobrze że Twoj dzidziuś zdrowiutki
Mysza dziewczyny maja rację propozycja fajna ale TATUŚ tez musi być :P... a poza tym jak Bewipo pisze te rady wrrr... juz na samą mysl złośc mnie bierze i kocham bardzo moja mame ale często dochodzi do spięć... a ja rodzicow bede miała blisko 10 km od siebie a przyszłych teściow pare ulic dalej mama też ma urlop na kilka dni więc edzie przychodzic i pomagać...

ale się rozpisałam... jeżeli którąs pominełam to przepraszam :*
Temat został zablokowany.
13 lata 6 miesiąc temu #153068 przez Agusia83
Dziewczynki a jak w tym roku z iloscia macierzynskiego? Wiem, ze na 100% mamy 20tyg.+ 2 dodatkowe....ale wydaje mi sie, ze czytalam kiedys na sierpniowkach, ze jesli dzidzia urodzi sie po 15 sierpnia, to mamy jeszcze 2 tyg.....orientujecie sie moze w tym?
13 lata 6 miesiąc temu #153076 przez pati-m
Mamy 20tyg. macierzyńskiego. No i teraz są też te dodatkowe tygodnie.
- dla mam, które mają urlop macierzyński w 2011 roku - 2tyg.
- dla mam, które mają urlop macierzyński 2 2012 roku - 4tyg.

Nasz urlop będzie trwał na przełomie 2011/2012 więc należy nam sie wyrównanie w postaci 1tyg., żebysmy nie były stratne. Czyli w sumie wychodzi 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 3tyg. dodatkowego macierzyńskiego. Warunek jest jeden - musi być zachowana ciągłosć pomiędzy jednym a drugim (piszesz najpóźniej 1tydz. przed końcem normalnego macierzyńskiego podanie do szefa o te 3tyg. dodatkowe i już, nie ma prawa Ci odmówić).
Jestem z tym na bieżąco, bo moja księgowa z pracy rodzi miesiąc po mnie i jesteśmy w tej samej sytuacji i już wszystkiego sie dowiedziała i mi wyjaśniła :)
13 lata 6 miesiąc temu #153084 przez Agusia83
Pati, bardzo dziekuje Ci za wyjasnienie i informacje :laugh:
13 lata 6 miesiąc temu #153088 przez pati-m
Nie ma za co :kiss:
13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #153090 przez Agusia83
kazdy tydzien z maluszkiem jest dla nas na wage zlota:)
13 lata 6 miesiąc temu #153091 przez beti
Cześć dziewczynki, przespałam spokojnie całą noc, a to cud po wczorajszych wrażeniach...

Co dopielęgnacji krocza to u nas położne mówiły, że oprócz Tantum Rosa po siusianiu można się jeszcze przetrzeć tymi chusteczkami niemowlęcymi, bo one koją i są antybakteryjne...

Ja mam mamę 7 km ode mnie, ale nie dałabym rady na codzień z nią być, poza tym chciałabym, żeby M miał stały kontakt z maluszkiem i żeby się między nimi więź wytworzyła,a to chyba najlepiej na początku...a poza tym on by mnie z domu nie puścił :P
13 lata 6 miesiąc temu #153097 przez SYLWIA
www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop-macierzynski.html

Tu można sobie obliczyć kiedy trzeba wracać do pracy :)

[url=http://www.su
13 lata 6 miesiąc temu #153098 przez ewelinaa
Zgadzam się z wami - też nie wyobrażam sobie po porodzie rozłąki z mężem i mieszkania z rodzicami. Tatuś jest najważniejszą osobą w życiu dziecka - zaraz po mamie :silly:
Moja mama i teściowa mieszkają w tym samym mieście co my, więc u nas trzeba będzie "wywalczyć" żeby nie siedziały z nami 24h na dobę,pomoc ok, ale bez przesady - to my będziemy rodzicami.
13 lata 6 miesiąc temu #153102 przez gosia2324
mYSZA napisał:

hej dziewczyny!

mnie wczoraj ogarnął szał zakupowy z mamą;P ale nie kupiłysmy najważniejszego- nie ma nigdzie w normalnych sklepach z tkaninami pościelówki dla dzieci! naszczęście w Łodzi jest duża hurtowania, a mój tata tam jedzie w przyszłym tygodniu to kupi- tyle, ze ja nie pojadę, nei zobaczę i tylko mi odpisze lub wyśle msm;/ z zalu aż poszłyśmy do koosmetyczki:P

wczoraj mi moja mam zaproponowała, żebyśmy miesiąc po porodze byli u nich ( 100 km od Poznani), tj. ja i Mały bo mój mąż musi przecież pracować. i ja sama nie wiem- propozycja kusząca, ale wyłanczam męża z rodzicielstwa, no i moja mama ma taki charakter, że mimo i ż się kocham to jednak się dużo kłócimy o pierdoły. nie wiem czy to będzie dobra poporodowa atmosfera... ponadto ja od 5 lat nie spędziłam u rodziców wiecej jak 10 dni!

A ja uważam ze nie powinnaś jechać na tak długo :)
Zamiast cieszyć sie z maluszka będziesz denerwowała sie na mama, które PRZECIEŻ WIE LEPIEJ i bedzie Ci tylko wyrywała dziecko z reki,,, A maluch tak szybko rosnie i tak bardzo sie zmieni przez ten miesiac, i szkoda zeby tatus tego nie widzial,
ale zrobisz jak zechcesz . :)
13 lata 6 miesiąc temu #153104 przez Agusia83
Hmm, Sylwia na tej stronie zupelnie inna data mi wychodzi niz sama soie obliczylam...chyba, ze tal licza tylko 20 tyg...a reszte 4 trzeba sobie samemu dodac?..
No wlasnie tam napisane do 4 tyg dodatkowego urlopu....
13 lata 6 miesiąc temu #153106 przez pati-m
Ten dodatkowy musisz sama sobie doliczyć. I tam rzeczywiście jest napisane 4tyg. dodatkowego, ale "do" 4tyg. Nam się 4 nie należą, tylko 3tyg.
13 lata 6 miesiąc temu #153107 przez gosia2324
Agusia83 napisał:

Hmm, Sylwia na tej stronie zupelnie inna data mi wychodzi niz sama soie obliczylam...chyba, ze tal licza tylko 20 tyg...a reszte 4 trzeba sobie samemu dodac?..
No wlasnie tam napisane do 4 tyg dodatkowego urlopu....

Agusia przysługuje nam 20 tyg a potem piszesz podanie o kolejne 4 tyg, wiec razem 24 !!!!
13 lata 6 miesiąc temu - 13 lata 6 miesiąc temu #153108 przez Agusia83
No to sie wsio zgadza :laugh: a czy po macierzynskim, jesli chcialabym wziasc zalegly urlop, to pracodawca moze mi go nie chciec dac?
13 lata 6 miesiąc temu #153109 przez gosia2324
czemu nam sie 4 nie naleza ?
przeciez mamy macierzyński na przelomie 2011/2012?
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia